
Medvedev ameninţă că „defaultul” Rusiei s-ar putea transforma într-un „default” al Europei
Vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse Dmitri Medvedev a adăugat că sistemul financiar al UE nu este destul de stabil.
Vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse Dmitri Medvedev a adăugat că sistemul financiar al UE nu este destul de stabil.
Agenţia de evaluare financiară Moody's a anunţat că Rusia "ar putea fi considerată în incapacitate de plată", dacă nu va rambursa două emisiuni de obligaţiuni în dolari până la data de 4 mai, când expiră perioada de graţie, potrivit AFP şi Agerpres.
Rusia va demara o acţiune în justiţie, dacă va fi declarată în incapacitate de plată (default) de către Occident, a declarat ministrul rus al Finanţelor, Anton Siluanov, într-un interviu publicat luni în cotidianul Izvestia, scriu AFP şi Agerpres.
Rusia a plătit joi către Citibank în Londra suma de 117 milioane de dolari reprezentând dobânda pentru două obligaţiuni în dolari, pe fondul sporirii speculaţiilor că ţara se îndreaptă spre intrarea în incapacitate de plată pentru împrumuturile suverane, scriu Bloomberg şi Agerpres.
Agenţia de rating Fitch a scăzut din nou ratingul datoriei ruse, semnalând astfel o ”iminentă”intrare în incapacitate de plată (default suveran) a Rusiei, relatează AFP şi news.ro.
Premierul Florin Cîţu susţine că Guvernul nu va susţine de la bugetul naţional cheltuielile de la Bucureşti şi i-a sfătuit pe cei de la Primăria Capitalei să găsească cât mai rapid o soluţie pentru adoptarea bugetului.
Libanul a anunţat sâmbătă că nu îşi poate plăti datoriile şi a oprit răscumpărarea unor obligaţiuni în valoare de 1,2 miliarde de dolari, care vor ajunge la pe 9 martie, pregătindu-se de intrarea în incapacitate de plată a statului puternic îndatorat, care se confruntă cu o criză financiară majoră, transmite Reuters.
CEFC Shanghai International, o filială a China CEFC Energy, nu reuşeşte să facă plăţi de obligaţiuni de 2.09 miliarde de yuani (327.3 milioane de dolari.
Liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat, miercuri, faptul că nu ştie de vreun caz de primărie care să nu mai poată să plătească salariile angajaţilor, cu toate că în ultimele săptămâni au apărut tot mai multe instituţii de acest fel intrate în incapacitate de plată.
Preşedintele PNL, Ludovic Orban, susţine că anul viitor un sfert din unităţile administrativ-teritoriale din ţară vor intra în incapacitate de plată deoarece sunt primari sau preşedinţi de consilii judeţene care au aplicat grile de salarizare care au mers până la “găurirea bugetului”.
Cotidianul „Financial Times“ atenţionează că „zona euro este din nou în criză pe tema Greciei” care ar putea intra din nou în incapacitate de plată. „The Telegraph“ atenţionează că problemă mai amplă, pentru că „nu doar Grecia se îneacă în datorii, ci şi alte cinci state europene care au datorii mai mari decât PIB-ul lor.
Compania de evaluare financiară Coface a realizat un nou studiu al riscurilor de ţară la nivel mondial şi pentru UE aferente trimestrului al doilea 2016, din care reiese că, faţă de analiza pe trimestrul I, România a trecut de la nivelul „semnificativ” la categoria „acceptabil”.
Compania de evaluare financiară Coface a actualizat ratingurile privind riscul de ţară pe mapamond şi în Uniunea Europeană, ajungând la concluzia că avansul economiei globale rămâne scăzut, în pofida politicilor monetare ultra-expansioniste.
Cele mai vulnerabile sectoare ale economiei în privinţa insolvenţei sunt construcţiile şi farma, din cauza plăţilor întârziate, dar o situaţie dificilă se regăseşte şi în agricultură, a declarat Alexandra Predeanu, director general al ICAP România.
Criza politică de la Chişinău lasă economia moldovenească fără finanţare externă într-un moment delicat pentru Cabinetul Filip, care este oligat să caute alternative pentru a evita intrarea în incapacitate de plată a statului.
Candidatul la funcţia de premier al Republicii Moldova, Ion Sturza, susţine că a fost informat despre faptul că, începând cu luna ianuarie 2016, moldovenii ar putea să nu-şi mai primească pensiile şi salariile.
Incapacitatea liderilor partidelor pro-europene de la Chişinău de a găsi un numitor comun în vederea resetării AIE 3, în cadrul rundelor de negocieri desfăşurate, după căderea Cabinetului Streleţ la moţiunea de cenzură din 29 octombrie, aruncă Republică Moldova într-o criză politică şi economică severă care ar putea duce chiar la incapacitate de plată a statului moldav.
Arhipelagul american Puerto Rico, afectat de o criză economică profundă, a intrat oficial în incapacitate de plată, rambursând până luni numai 628.000 de dolari (572.000 de euro) din suma de 58 de milioane de dolari (53 de milioane de euro). Datoria totală a arhipelagului din Caraibi este de 73 de milioane de dolari (67 de miliarde de euro), relatează Le Monde.
Fostul premier al Republicii Moldova Iurie Leancă susţine că în cazul în care nu se formează urgent un nou Guvern, ţara ar putea ajunge în incapacitate de plată şi s-ar putea trezi în aceeaşi situaţia ca Grecia, în condiţiile în care UE a îngheţat sprijinul financiar de circa 40 de milioane de euro, iar cu Misiunea Fondului Monetar Internaţional nu a fost semnat un nou memorandum.
Alexis Tsipras le-a promis grecilor că în 24 de ore după referendum va încheia un nou acord cu FMI şi UE. În realitate însă, rezultatul plebiscitului a îngreunat dramatic şansele pentru o înţelegere.
Florea Dumitrescu, fost ministru al Finanţelor în perioada 1969-1978 şi guvernator al BNR între 1984 şi 1989, a spus, la Adevărul Live, că relaţiile comerciale dintre România şi Grecia nu sunt puternice astfel încât criza elenă să afecteze ţara noastră, însă s-ar putea înregistra o creştere a dobânziilor pentru România. În plus, a spus fostul guvernator BNR, România ar putea reveni la austeritate dacă nu este atentă asupra finanţelor publice.
În contextul crizei din Grecia, fostul preşedinte Traian Băsescu preferă o amânare a aderării României la zona euro şi la spaţiul Schengen.
Consiliul de Stat, curtea administrativă supremă a Greciei, ar putea decide astăzi că referendumul convocat de premierul elen Alexis Tsipras este ilegal. Instanţa se va pronunţa astăzi, după ce doi greci, un avocat şi un inginer, au sesizat Consiliul şi au constestat legalitatea plebiscitului.
Consiliul de Stat, cea mai înaltă instanţă administrativă a Greciei va examina, vineri, legalitatea referendumului privind măsurile de austeritate propuse de creditori, UE şi FMI şi convocat duminică,de guvern, scrie „Le Figaro“.
Guvernul de la Atena, condus de premierul de extremă-stânga Alexis Tsipras, a gestionat ineficient sistemul financiar şi economic al Greciei, agravând situaţia în ultimele luni, se arată într-un raport elaborat de Fondul Monetar Internaţional (FMI) prezentat joi.
Pensionarii sunt primele victime ale lipsei de lichidităţi, iar benzinăriile, feriboturile şi comercianţii caută modalităţi de a găsi mijloace de plată pentru a se reaproviziona.
Germania va bloca orice ajutor pentru Grecia cât timp Guvernul Tsipras este la putere, a declarat un apropiat al cancelarului german Angela Merkel. Miercuri, premirul elen a început să facă paşi înapoi şi să-şi domolească retorica anti-austeritate, fiind chiar dispus să accepte oferta UE, „cu mici modificări”. Ministrul german al Finanţelor i-a transmis scurt că „oferta nu mai poate fi acceptată sau refuzată pentru că nu mai este valabilă.”.
Alexis Tsipras menţine referendumul, îndemând populaţia să voteze „nu“ în privinţa planului de asistenţă financiară propus de creditorii internaţionali şi „da“ perspectivelor găsirii unei soluţii viabile.
Alexis Tsipras, premierul Greciei, a făcut miercuri o întoarcere la 180 de grade faţă de tot ceea ce a promis în campania electorală şi ceea ce a susţinut în ultimele luni. Cu o ţară aflată deja în faliment tehnic, Tsipras s-a răzgândit şi cere grecilor să voteze pentru reformele cerute de UE şi FMI, după ce, până acum, le-a cerut să voteze împotrivă, ameninţând chiar că-şi depune mandatul în cazul unei victorii pro-austeritate.
Grecia a intrat, tehnic, în incapacitate de plată, în contextul în care nu a putut plăti, până marţi, tranşa de 1,6 miliarde de euro către Fondul Monetar Internaţional. Potrivit Financial Times, premierul Alexis Tipras ar fi acceptat condiţiile creditorilor, liderii Eurogrup urmând să se întâlnească la ora 18.30 pentru a analiza situaţia.