Stiri despre imperialism

  18 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • Cocarda imperialismului velicorus afişată sfidător la Bucureşti şi Chişinău de ziua Europei
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cocarda imperialismului velicorus afişată sfidător la Bucureşti şi Chişinău de ziua Europei

  Două sunt simbolurile imperialismului velicorus asumate de către noile tradiţii ale Federaţiei Ruse care a transformat ziua de 9 mai, Ziua Victoriei sale împotriva Germaniei Naziste – ştiut fiind că Stalin a dorit o a doua capitulare a Germaniei şi faţă de trupele sovietice care ocupaseră Berlinul, nu numai faţă de Armatele Aliate occidentale, către capitulaseră în ajun, pe 8 mai:

 • Reciclarea mitului „Marelui Om Alb”
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Reciclarea mitului „Marelui Om Alb”

  Când eram copil, visam să fiu Tarzan. Nu e de mirare, pentru că generaţii întregi de tineri din toată lumea cresc cu acest mit. De fapt, acest idol infantil al Occidentului este unul dintre cele mai rezistente în timp - din 1912, când a apărut prima oară foiletonul, şi până la cea mai recentă versiune cinematografică, Tarzan exprimă ceea crede „omul alb” cu privire la propriul său rol în lume.

 • Ioan Talpeş: În 2015, Uniunea Europeană nu poate avea un
cuvânt de spus în privinţa intenţiei Rusiei de a retrasa graniţele Europei.
Poate în 2025
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Ioan Talpeş: În 2015, Uniunea Europeană nu poate avea un cuvânt de spus în privinţa intenţiei Rusiei de a retrasa graniţele Europei. Poate în 2025

  Cum se desfăşoară o discuţie cu preşedintele rus, Vladimir Putin? Care este concepţia sa politică şi care este viziunea sa asupra poziţiei Federaţiei Ruse în lume? La aceste întrebări a răspuns generalul Ioan Talpeş, fost şef al Serviciului de Informaţii Externe (SIE), care a avut ocazia unei întâlniri faţă în faţă cu liderul de la Kremlin.

 • De ce sunt ruşii agresivi? Explicaţii istorice şi sociologice
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  De ce sunt ruşii agresivi? Explicaţii istorice şi sociologice

  De ce societatea rusă are un nivel ridicat de agresivitate, animozitate şi este neprietenoasă în prezent? – aceasta este întrebarea la care încearcă să răspundă Ludmila Alexandrova într-o analiză publicată de agenţia Itar Tass.

 • Nebuna viziune asupra lumii a Kremlinului
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Nebuna viziune asupra lumii a Kremlinului

  În februarie 1946, George Kennan, şef-adjunct al misiunii diplomatice americane la Msocova, a trimis la Washington un raport detaliat cu privire la politica Uniunii Sovietice. Textul, ce avea să rămână în istorie ca Telegrama cea lungă, reprezintă una dintre cele mai bune analize ale politicii URSS şi a viziunii sale asupra lumii.

 • UE-Rusia:   	
  	Front comun împotriva noului imperialism rusesc
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  UE-Rusia: Front comun împotriva noului imperialism rusesc

  „Astăzi, Europa păstrează tăcerea în faţa politicii imperialiste agresive a lui Vladimir Putin. Occidentul tolerează în tăcere politica sa agresivă, care violează clar suveranitatea altor state, cea a Moldovei, a Letoniei, a Georgiei – şi, mai ales – cea a Ucrainei.", scrie Adam Michnik, într-un articol preluat de pe Voxeurop.eu.

 • Aleksandr Dughin: un
exerciţiu de înţelegere
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Aleksandr Dughin: un exerciţiu de înţelegere

  Aleksandr Ghelievici Dughin vrea să rămână în istoria Rusiei. Motivaţiile sale interioare îl privesc. Nu-mi propun un exerciţiu exclusiv de psihanaliză (deşi pe parcursul eseului am fost nevoit să devoalez semnificaţiile anumitor sentimente ale acestui individ), ci unul de înţelegere a finalităţilor pe care aşa-zisa „a patra teorie politică” le poate imprima Rusiei şi lumii.

 • Richard N. Haass: Sursele conduitei ruseşti
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Richard N. Haass: Sursele conduitei ruseşti

  Nu e stabilit un anume timp care ar trebui să treacă înainte ca jurnalismul să lase cale liberă istoriei, dar, în mod normal, istoricii scriu cu avantajul perspectivei pe care o oferă trecerea anilor, a deceniilor sau chiar a secolelor. Timpul e necesar pentru ieşirea unor informaţii la lumină, pentru scrierea unor memorii şi pentru relevarea importanţei evenimentelor în sine.

 • Imperialismul rus – de
la idei la fapte (III)
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Imperialismul rus – de la idei la fapte (III)

  Preşedintele Statelor Unite ale Americii, Barack Obama, a afirmat, cu ocazia recentei vizite la Bruxelles, de la sfârşitul lunii martie, că Rusia ”este o putere regională” şi ”nu mai conduce un bloc militar”. De aceea, această ţară nu ar mai reprezenta o ameninţare la adresa Occidentului şi a valorilor civilizaţionale ale acestuia.

 • Imperialismul rus - eurasianism şi totalitarism „heideggerian“ (I)
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Imperialismul rus - eurasianism şi totalitarism „heideggerian“ (I)

  În afară de motivele economice sau istorice, conducerea Federaţiei Ruse mai are un motiv pentru care a declanşat războiul împotriva Ucrainei. Acesta ar putea fi cel mai important imbold care „îi mână în luptă” pe decidenţii politici din Rusia, deasupra cărora tronează preşedintele dictator Vladimir Putin.

 • Cui şi de ce îi este teamă de Rusia ?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cui şi de ce îi este teamă de Rusia ?

  Răspunsul pare să fie foarte simplu: la toată lumea. Câteodată şi ruşilor înşişi. Este însă şi motivată această teamă, câteodată surdă, câteodată explodând în discursuri dure amintind de perioada cea mai tensionată a Războiului Rece? Aici lucrurile sunt mai complicate.