Stiri despre iliberalism

  24 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • „Leviathanul
liberal“, Vladimir Putin şi democraţia liberală
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  „Leviathanul liberal“, Vladimir Putin şi democraţia liberală

  Mai recentul material publicat de The Financial Times a reactivat multe dintre temerile noastre existenţiale legate de Rusia post-sovietică. Modul şi tonalitatea în care s-a prezentat interviul lui Vladimir Putin în presa de la noi nu face decât să ne încurce în a judeca la rece ceea ce s-a spus, deşi ideile generale nu sunt noi.

 • Celălalt „Putin“. O mostră de „iliberalism“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Celălalt „Putin“. O mostră de „iliberalism“

  În faimosul său articol „The Rise of Illiberal Democracy“ (Foreign Affairs, 1997), cunoscutul prezentator de la CNN Fareed Zakaria citează o remarcă pătrunzătoare a diplomatului american Richard Holbrooke à propos de alegerile din 1996 din Bosnia.

 • INTERVIU Dan
Stanca, scriitor: „Romanele mele sunt spovedanii deghizate“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  INTERVIU Dan Stanca, scriitor: „Romanele mele sunt spovedanii deghizate“

  Editura Vremea îi dedică o serie de autor scriitorului Dan Stanca (63 de ani), care spune, într-un interviu în exclusivitate, că „inima este marea vie, carnea vie în care instrumentarul tăios sfârtecă“. Tot el avertizează că actualul carnaval politic „poate ascunde atrocităţi teribile“, dar şi că „Europa e ca un viteaz căruia i-a căzut armura“.

 • „Coriolanus“.
Despre demnitate sau „Revolta maselor“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  „Coriolanus“. Despre demnitate sau „Revolta maselor“

  Prin „Coriolanus“, spectacolul său de la Teatrul Bulandra, regizorul Alexandru Darie reînnoadă cu tradiţia marilor sale spectacole din anii ’90: vizuale, de o intensitate aproape epidermică, la scară mare şi pe teme mari. Textul lui Shakespeare indică clar duşmanul oricărei societăţi: populismul şi voinţa monstruoasă a plebei, ceea ce în epoca noastră, cu dominaţia reţelelor sociale şi aşa-zisa „democratizare“ a gusturilor, devine foarte actual.

 • Şi solidaritatea est-europeană e europeană
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Şi solidaritatea est-europeană e europeană

  Votul care l-a găsit vinovat şi periculos pe Viktor Orban a făcut din Parlamentul European o instituţie incomparabilă: pe jumătate salon de periat ego-uri, pe jumătate labirint birocratic, pe jumătate dramă imaginară. Cine stăruie în convingerea că nu există întreg cu trei jumătăţi e treaz dar neinformat.

 • O activare şi mai
multe învăţăminte
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  O activare şi mai multe învăţăminte

  Parlamentul European a votat marţi, 12 septembrie, pentru Ungaria, activarea articolului 7 din Tratatul Uniunii Europene, ca o măsură sanitară, de protecţie a valorilor comune ale Europei. Construcţia noastră comună, chiar dacă este în plin proces de edificare, se bazează pe respectarea libertăţii, demnităţii şi egalităţii, pe respectarea demnităţii umane şi a drepturilor omului, precum şi pe valoarea politică fundamentală - statul de drept.

 • O stafie bântuie prin Europa
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  O stafie bântuie prin Europa

  Sintagma din titlul acestui text se referea acum 150 de ani la comunism. Spusă de Marx în context revoluţionar, comunismul bântuia bătrânul continent de la un capăt la altul, căci societatea capitalistă, saturată de progres şi dezvoltare, evitase mulţi ani să acorde drepturi muncitorilor.

 • Cutremur strategic: reaşezarea Europei în interior şi faţă de Orientul Mijlociu
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cutremur strategic: reaşezarea Europei în interior şi faţă de Orientul Mijlociu

  Uniunea Europeană este în perioada de refacere strategică majoră. Mai întâi, un efort major a fost angajat de către Preşedintele Comisiei Europene la nivel intern, privind eliminarea pornirilor iliberale, ale zurbagiilor împotriva valorilor şi principiilor comune, ale statului de drept şi independenţei justiţiei, alinierea fără dubii pe baza angajamentelor asumate de toate statele membre şi totul prin intermediul

 • Orban, Putin, May şi Trump – la judecata perspectivelor lumii de mâine
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Orban, Putin, May şi Trump – la judecata perspectivelor lumii de mâine

  Iliberalismul lui Viktor Orban, conservatorismul Theresei May, neoconservatorismul cu nuanţe de realism dur şi pur, pe baze ultra-pragmatice al lui Donald Trump şi pretinsul conservatorism tradiţionalist panslavist al lui Putin ce acoperă autoritarismul neo-imperial al verticalei puterii, sunt sisteme şi formule de contrapunere liberalismului progresist, dar de pe baze şi cu nuanţe distincte.

 • Primul pas pentru „unificarea Dreptei“. Raeţchi: Fără o formă sau alta de conlucrare a forţelor anti-PSD, delirul anti-liberal al socialiştilor se va amplifica
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Primul pas pentru „unificarea Dreptei“. Raeţchi: Fără o formă sau alta de conlucrare a forţelor anti-PSD, delirul anti-liberal al socialiştilor se va amplifica

  Deputatul PNL Ovidiu Raeţchi a afirmat, vineri, faptul că „delirul anti-liberal al socialiştilor“ poate fi oprit doar prin conclucrarea forţelor de dreapta sau a forţelor anti-PSD, declaraţie făcută la o zi după ce a organizat o dezbatere la care au fost prezenţi atât aleşi liberali, dar şi parlamentari din USR.