Stiri despre identitate nationala

  33 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • Iohannis: Ziua de 1 Decembrie este acel moment din an când ne luăm răgazul de a ne gândi mai mult la importanţa identităţii noastre naţionale
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Iohannis: Ziua de 1 Decembrie este acel moment din an când ne luăm răgazul de a ne gândi mai mult la importanţa identităţii noastre naţionale

  Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, miercuri la Palatul Cotroceni, că „ziua de 1 Decembrie este acel moment din an când ne luăm răgazul de a ne gândi mai mult la importanţa identităţii noastre naţionale, la valorile şi aspiraţiile pe care le împărtăşim”. Şeful statului a decorat mai multe cadre medicale, membri ai corpului didactic şi reprezentanţi ai societăţii civile.

 • Alegerile europarlamentare din Franţa
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Alegerile europarlamentare din Franţa

  Pentru alegerile europarlamentare, în Franţa sunt un număr record de candidaţi, 2516 pentru 79  de locuri. 34 de liste, prin localităţile mai mici nu încap pe panourile de afişaj. Un amestec aiuritor de oferte.

 • 1 Decembrie în
Franţa şi în România
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  1 Decembrie în Franţa şi în România

  Nemţii au ocupat de două ori Parisul, dar nu s-au atins de Arcul de Triumf. L-au atacat sâmbătă, cu sălbăticie, o parte dintre francezi. Monumentul reinventat de Napoleon, după model antic, este simbolul Franţei şi al al francofoniei. De asta avem şi noi unul. Să vrei să îl dărâmi pare de neconceput pentru un francez.

 • Numărătoare. La centenar
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Numărătoare. La centenar

  S-a făcut caz, pe drept, de numărul în creştere al românilor care aleg să îşi construiască viitorul în străinătate. Ca de obicei, s-a exagerat însă şi acum: suntem, după sirienii aflaţi în plin război civil, a doua naţiune de emigranţi!

 • FOTO Proiect pentru conservarea identităţii etnicilor români din regiunea Cernăuţi, iniţiat de Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri“ din Bacău
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  FOTO Proiect pentru conservarea identităţii etnicilor români din regiunea Cernăuţi, iniţiat de Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri“ din Bacău

  O delegaţie de profesori din Bacău, de la Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri“, au fost prezenţi, pe 3 şi 4 martie, în inima comunităţilor româneşti din regiunea Cernăuţi, pentru semnarea unor parteneriate cu şcolile din localitatea Mahala, raionul Noua Suliţă. Duminică, 4 martie, sute de români au participat la a 23-a ediţie de Mărţişor, la Cernăţi, eveniment organizat cu sprijinul Consulatului General al României din regiune.

 • Calendarul identităţii naţionale
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Calendarul identităţii naţionale

  O săptămână la Slătioara din ziua a doua a Anului Nou, sub frunţile înzăpezite ale culmilor Căpăţânii, un soare primăvăratic amintind paradoxal Buna Vestire sfâşie ceţurile aurii care dimineaţa ascundeau viclene brumele groase, înfiripând speranţa într-un an care ar putea fi, numai prin voinţa noastră, al renaşterii naţionale.

 • „Yodel It” şi falsa identitate naţională - în atenţia criticilor!
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  „Yodel It” şi falsa identitate naţională - în atenţia criticilor!

  Era de aşteptat ca mulţi români să nu fie de acord cu piesa „Yodel It!“, care va reprezenta România în finala Eurovision 2017 din Kiev. Totuşi, reacţiile unora sunt de-a dreptul aberante. Ei vorbesc despre trădarea „identităţii naţionale“ deoarece piesa „Yodel It“ ar conţine elemente specifice altor naţiuni şi nu celei române. Calm down! E Eurovision şi nu „Pasărea Măiastră“ sau „Cântarea României“!

 • Misterul identităţii naţionale sau despre nefericirea de a fi român
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Misterul identităţii naţionale sau despre nefericirea de a fi român

  Când Klaus Iohannis a întrebat în Parlament: „Ce fel de naţiune vrem să fim?!" a ridicat o întrebare veche de o sută şi ceva de ani. De fapt care mai este identitatea naţiunii noastre, acum că ne apropiem de centenarul „Marii Uniri”? Mi se pare tot mai evident că România rămâne un mister identitar. Poate chiar un miracol de incoerenţă a identităţii, care continuă să funcţioneze printr-o fuziune aparent imposibilă.

 • Victoria lui Huntington?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Victoria lui Huntington?

  Europenii nu trebuie să fie învinovăţiţi pentru tot ceea ce nu merge bine în ţările din Asia şi Africa. În Europa avem patriotism, în Asia şi Africa avem, în principal, tribalism. Aici loialitatea faţă de ţară se construieşte foarte greu, aproape imposibil, în absenţa sistemelor de educaţie bune şi care să cuprindă toată ţara. De aici şi diferenţele culturale care i-au împins pe unii dintre imigranţi la acte abominabile.

 • Ce-are patriotismul cu limba latină?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Ce-are patriotismul cu limba latină?

  Un plan-cadru pus în dezbatere de Ministerul Educaţiei propune scoaterea orei de latină de la clasa a VIII-a. Au apărut cîteva comentarii şi reacţii (mult mai puţine decît cele pe care le declanşează tot felul de prostii ale “actualităţii româneşti”), dar tema pare a se pierde în peisaj. Aşa că încerc o scurtă argumentaţie în favoarea latinei.

 • Cum şi-au păstrat
basarabenii spiritul românesc
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cum şi-au păstrat basarabenii spiritul românesc

  Basarabenii au demonstrat după 1991 un adevărat spirit naţional, iar faptul că un sfert dintre cetăţenii moldoveni se declară români constituie un succes, consideră istoricul Oleg Serebrian. Spiritul naţional românesc a persistat la basarabeni în pofida lipsei intelectualităţii solide româneşti în perioada ţaristă, a analfabetismului şi a bisericii ruse.

 • Amplasamentul balcanic
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Amplasamentul balcanic

  La ultimul seminar al Colegiului Noua Europă din Bucureşti, un tînăr cercetător sîrb a încercat să definească tipul de discurs identitar practicat în ţara sa, în perioada interbelică.

 • Raluca Alexandrescu: Intoleranţa de stat împotriva cetăţenilor - aventuri cu România în Europa
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Raluca Alexandrescu: Intoleranţa de stat împotriva cetăţenilor - aventuri cu România în Europa

  Ce moment mai potrivit să vorbeşti despre multiculturalism şi europenizare decît la capătul unei campanii electorale prezidenţiale care a opus două modele politice: primul s-a bazat pe afişarea unei românităţi rîncede, slinoase, intolerante, celălalt – pe acceptarea diferenţelor, pe valorizarea deschiderii culturale trăite, experimentate, şi nu numai afirmate retoric.

 • Vladimir Putin – „the last emperor”?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Vladimir Putin – „the last emperor”?

  Federaţia Rusă se confruntă în prezent cu o dilemă practic irezolvabilă, care e valabilă pentru orice imperiu sau stat polietnic şi multiconfesional – dilema identitară. Ca şi în atâtea alte situaţii problematice, Kremlinul e la răspântie.

 • Rusia de azi – de la „mazohism naţionalist” la „naţionalism vulgar”
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Rusia de azi – de la „mazohism naţionalist” la „naţionalism vulgar”

  „Fiecare rus în adâncul sufletului său nu-l suportă pe niciun străin”, spusese odată Ecaterina a II-a, împărăteasă a Rusiei. Astăzi aceste cuvinte sunt valabile ca niciodată. După câteva decenii de internaţionalism şi egalitarism identitar, cultivat în URSS, ruşii revin la naţionalismul brut. Şi acesta e un pericol în primul rând pentru Rusia însăşi...

 • Moldova Mea, La mulţi ani!
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Moldova Mea, La mulţi ani!

  Azi nu sunt psiholog. Sunt cetăţeană. Iar una dintre patriile mele este omagiată, iar eu sunt mândră şi fericită. Oricât de nebuneşti nu ar părea pentru unii aceste sentimente, simţite pentru o bucată de pământ şi oamenii care-l frământă - îl sfinţesc sau îl calcă în picioare – după caz şi după feleşag.

 • Fals jurnal de ieri şi de azi: Nevoia de istorie
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Fals jurnal de ieri şi de azi: Nevoia de istorie

  Drama noii noastre societăţi – însingurarea şi înstrăinarea şi situarea brutală în afara propriei istorii - debutând în chiar ajunul celui de al treilea mileniu, când se credea şi credeam că am pus piciorul pe prima treaptă a viitorului nou, al unei civilizaţii superioare şi universal cuceritoare,

Modifică Setările