Stiri despre identitate europeana

  11 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • Fabule europene, la sfârşit de an.
Elegie pentru umanişti
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Fabule europene, la sfârşit de an. Elegie pentru umanişti

  În miezul zilei, o coloană impresionantă de blindate de poliţie ale trupelor speciale CRS se îndrepta ordonat, pe o autostradă din sud, către Paris. Oraşul lumină se găteşte de Crăciun. Se pregătesc ghirlande, formate din lanţuri umane, vii, cu feţe impenetrabile: mai vizibile ca oricând, necesare cordoane de securitate.

 • Identitatea creştină a Europei Unite, o utopie?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Identitatea creştină a Europei Unite, o utopie?

  Unul dintre vectorii de unitate pentru viitoarea formulă de construcţie europeană, cea despre care se discută acum în nevoia de reformă a UE, ar putea fi - cel puţin teoretic - identitatea sa creştină. Vi se pare o realitate evidentă? Nu vă grăbiţi, căci părerile sunt foarte împărţite, iar disputa este teribil de încinsă şi dificil de soluţionat.

 • Fabule europene. Brexit şi
Corabia lui Tezeu
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Fabule europene. Brexit şi Corabia lui Tezeu

  Prima atestare a adjectivului „european” e de găsit în vorbele lui Papa Pius al II-lea care îi îndemna pe prinţii creştini dezbinaţi să se considere „europeni” dacă vor să facă faţă împreună otomanilor care tocmai cuceriseră Constantinopolul. Cinci secole mai tîrziu, nu ştim dacă europenii mai vor să fie europeni, dar ştim că unii nici nu se (mai) pot defini drept creştini. Înainte de a se face de tot, Europa e gata să se desfacă.

 • Fabule
europene. Cota de imigranţi pe fiecare ţară
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Fabule europene. Cota de imigranţi pe fiecare ţară

  Libia a devenit o pepinieră de traficanţi barbari de fiinţe umane cărora Europa le e vîndută drept Paradis. Pe lângă măsurile de întărire a pazei la porţile raiului, Comisia Europeană a îndrăznit să propună cote de imigranţi: fiecărei ţari din UE ar trebui să-i revină un anumit număr din imigranţii refugiaţi. O revoluţie.

 • No country for European men?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  No country for European men?

  Săptămâna aceasta, dedicată sărbătoririi Uniunii Europene, ştiţi hidra aceea cu 28 de capete, de care nimeni nu se teme şi chiar de care nimănui nu-i pasă, este cea în care în toate capitalele Europei se întâmplă ceva: festival de filme europene, aniversare a un an de existenţă a site-ului Europunkt. Este şi săptămâna în care revin şi eu la Bucureşti, pentru a vorbi, în felul meu, despre ce ar trebui să însemne I love EU!

 • „Unitate în diversitate” pe dracu`!
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  „Unitate în diversitate” pe dracu`!

  Europa e departe de a rezolva problemele legate de integrarea emigranţilor sau de crearea unei identităţi cu adevărat europene.

 • Raluca Alexandrescu: Intoleranţa de stat împotriva cetăţenilor - aventuri cu România în Europa
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Raluca Alexandrescu: Intoleranţa de stat împotriva cetăţenilor - aventuri cu România în Europa

  Ce moment mai potrivit să vorbeşti despre multiculturalism şi europenizare decît la capătul unei campanii electorale prezidenţiale care a opus două modele politice: primul s-a bazat pe afişarea unei românităţi rîncede, slinoase, intolerante, celălalt – pe acceptarea diferenţelor, pe valorizarea deschiderii culturale trăite, experimentate, şi nu numai afirmate retoric.

 • Există un demos european?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Există un demos european?

  Aşa cum Europa medievală nu-i conţinea doar pe călugării învăţaţi care vorbeau latineşte, tot aşa noua Europă nu se poate limita la experţii de la Bruxelles şi la funcţionarii companiilor multinaţionale.

 • Europeanul turmentat
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Europeanul turmentat

  Dragă Mihai, este timpul să pun în cuvinte ceea ce cred despre identitatea europeană. Nu doar pentru că, de fapt, aşa ne-am cunoscut, cu tine căutând răspunsuri, la Alba Iulia, într-o dezbatere dedicată identităţii europene, în care comisarul european pentru Agricultură, Dacian Cioloş, explica, răspunzându-ţi, că a fi european nu înseamnă o calitate, ci o stare.

 • LIVE Festivalul Dilema Veche: care e relaţia între identitatea locală şi cea europeană?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  LIVE Festivalul Dilema Veche: care e relaţia între identitatea locală şi cea europeană?

  Cetatea Alba Carolina a fost renovată (cu fonduri europene), iar oraşul Alba Iulia îşi reconstruieşte acum identitatea în jurul centrului său istoric. Dar Alba Iulia este un oraş european. Aşa încât Festivalul Dilema Veche provoacă o dezbatere: care e relaţia între identitatea locală şi cea europeană? Invitaţii încearcă să afle câtă „Europă” încape într-un oraş cu o amprentă istorică şi culturală veche şi unică.