Stiri despre icr

  461 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • Evenimente de Ziua Internaţională de Comemorare a Victimelor Holocaustului
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Evenimente de Ziua Internaţională de Comemorare a Victimelor Holocaustului

  Ziua Internaţională de Comemorare a Victimelor Holocaustului, stabilită pe 27 ianuarie, va fi marcată de Institutul Cultural Român la Bucureşti, Stockholm şi Tel Aviv, printr-o serie de evenimente care includ lansări de carte, proiecţii de film, expoziţii şi dezbateri.

 • Semne de vitalitate şi exuberanţă pentru cultura română
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Semne de vitalitate şi exuberanţă pentru cultura română

  În fiecare an, de Ziua Culturii Naţionale, unele dintre Institutele Culturale Române din străinătate reuşesc să organizeze câte o manifestare prilejuită de acest moment, învingând cu abilitate piedicile sistemului care presupune că acest tip de activităţi ar trebui reduse la minimum, dacâ nu chiar suspendate, din cauza inexistenţei unui buget de stat în vigoare în luna ianuarie şi, uneori, luni bune după.

 • Cel mai mare succes teatral românesc, peste hotare, din 2019. „Povestea prinţesei deocheate” a fost aplaudată de înalţi oficiali europeni la Bruxelles
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cel mai mare succes teatral românesc, peste hotare, din 2019. „Povestea prinţesei deocheate” a fost aplaudată de înalţi oficiali europeni la Bruxelles

  1200 de spectatori, diplomaţi, politicieni de rang înalt, oameni de cultură şi de afaceri s-au bucurat, la Bruxelles, de spectacolul "Povestea prinţesei deocheate", producţie a Teatrului "Radu Stanca". Spectacolul regizat de Silviu Purcărete, cu o scenografie semnată de Dragoş Buhagiar, a avut trei reprezentaţii, în decembrie, în cadrul Festivalului Europalia.

 • Dacia Felix, de la gloria romană la negurile antichităţii
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Dacia Felix, de la gloria romană la negurile antichităţii

  Printre cele peste 250 de proiecte, prezentate în Europalia România, care acoperă toate domeniile artistice şi culturale, prezentate de pe 1 octombrie 2019 până pe 2 februarie 2020 în săli şi spaţii expoziţionale de renume internaţional, din Belgia şi ţările limitrofe, se regăsesc trei expoziţii care animă cu emoţie publicul occidental prin valoarea istorico-artistică inestimabilă a pieselor prezentate, dar şi prin expresivitatea deosebită.

 • Cum e sărbătorită Ziua Naţională în lume
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cum e sărbătorită Ziua Naţională în lume

  1 Decembrie, Ziua Naţională a României, va fi sărbătorită şi anul acesta printr-o serie de evenimente culturale organizate de reprezentanţele Institutului Cultural Român din străinătate. Concerte, expoziţii, proiecţii de film, spectacole de teatru sunt câteva dintre manifestările oferite publicului cu ocazia Zilei Naţionale.

 • INTERVIU Pianistul Daniel Ciobanu: „Versiunea cu mandolină a Concertului pentru vioară şi pian de Mendelssohn e un pact cu diavolul”
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  INTERVIU Pianistul Daniel Ciobanu: „Versiunea cu mandolină a Concertului pentru vioară şi pian de Mendelssohn e un pact cu diavolul”

  Joi şi vineri, de la ora 19.00, la Ateneu, Orchestra Filarmonicii „George Enescu", condusă de  Horia Andreescu, va avea în program Concertul pentru mandolină, pian şi orchestră de Felix Mendelssohn şi Simfonia nr. 1 de Gustav Mahler. Pianistul Daniel Ciobanu, care a susţinut, recent, trei recitaluri de succes în Festivalul Europalia, povesteşte despre cum poate fi abordată muzica în mod nonconformist.

 • Rebelul pianist Daniel Ciobanu susţine trei recitaluri în Europalia
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Rebelul pianist Daniel Ciobanu susţine trei recitaluri în Europalia

  Cu o înfăţişare de idol pop, o sensibilitate de bard romantic şi o abilitate tehnică ieşită din comun, Daniel Ciobanu are deja o carieră remarcabilă. Descris de critici drepr „senzaţional”, „diabolic”, „de neuitat”, tânărul pianist român, născut în Piatra-Neamţ, este absolvent al Conservatorului Regal din Scoţia  şi laureat al mai multor concursuri prestigioase. Pianistul va susţine trei recitaluri în cadrul Festivalului Artelor Europalia.

 • Expoziţia lui Ciprian Mureşan, o istorie personală a României postcomuniste
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Expoziţia lui Ciprian Mureşan, o istorie personală a României postcomuniste

  Expoziţia artistului Ciprian Mureşan,proiect al domeniului de Arte vizuale din Festivalul EUROPALIA România, a fost vernisată la Muzeul Municipal de Artă Contemporană S.M.A.K., din oraşul Gent, Belgia, în prezenţa unui public numeros, critici de artă, artişti, profesori, jurnalişti.

 • România prezintă „Originile Europei“, prin artefacte cu o vechime de aproape şapte mii de ani, în Belgia
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  România prezintă „Originile Europei“, prin artefacte cu o vechime de aproape şapte mii de ani, în Belgia

  Peste 450 de bunuri culturale şi seturi de artefacte arheologice acoperind o perioadă de aproape cinci milenii, obiecte preistorice descoperite pe teritoriul actual al României prin cerectări arheologice mai vechi sau mai recente, printre care piese valoroase aparţinând culturilor neo-eneolitice Hamangia, Vădastra, Gumelniţa, Cucuteni, vor fi expuse la Muzeul Le Grand Curtius din Liège, Belgia, în perioada 8 noiembrie 2019 – 26 aprilie 2020.

 • INTERVIU Ada Milea şi Alexander Bălănescu, despre Insula în engleză: Relaţia artistică dintre noi e un lucru magic
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  INTERVIU Ada Milea şi Alexander Bălănescu, despre Insula în engleză: Relaţia artistică dintre noi e un lucru magic

  Concertul „ Insula“, susţinut în limba engleză de Ada Milea şi Alexander Bălănescu Quartet, a fost aplaudat îndelung, aseară, de britanici, la centrul de artă Rich Mix din Londra. Astă-seară, acelaşi concert va avea loc la Muzikantenhuis din Gent (Belgia). Pe 1 noiembrie, Alexander Bălănescu va aduce un tribut Mariei Tănase la Senghor, Centrul Cultural d'Etterbee din Belgia, în cadrul Festivalului Internaţional de Arte Europalia.

 • Expoziţia Dacia Felix redescoperă trecutul României la Festivalul Europalia
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Expoziţia Dacia Felix redescoperă trecutul României la Festivalul Europalia

  Expoziţia „Dacia Felix. The Glorious Past of Romania“/„Dacia Felix. Trecutul glorios al României” a fost deschisă vineri, 18 octombrie 2019, ora 19.30, la Muzeul Galo-Roman din Tongeren, cel mai vechi oraş belgian, în cadrul Festivalului Internaţional de Artă EUROPALIA.

 • Participarea României la Festivalul Internaţional de Orgă Terra Sancta, în Grecia, Cipru, Iordania şi Israel
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Participarea României la Festivalul Internaţional de Orgă Terra Sancta, în Grecia, Cipru, Iordania şi Israel

  Festivalul Internaţional de Orgă Terra Sancta va avea loc în perioada 29 septembrie – 21 noiembrie 2019 în lăcaşuri de cult din Grecia, Cipru, Iordania şi Israel. România va fi reprezentată, cu sprijinul Institutului Cultural Român de la Tel Aviv, de  prof. Erzsébet Windhager-Geréd, care va susţine trei recitaluri de orgă în perioada 22-24 octombrie în Yaffo, Nazareth şi Ierusalim.

 • Antologie despre personalităţi maghiare reprezentative din România
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Antologie despre personalităţi maghiare reprezentative din România

  Cartea „100 de ani, o sută de personalităţi maghiare reprezentative din România”, publicată de Editura Fundaţiei pentru Şcoală, va fi lansată marţi, 8 octombrie 2019, de la ora 18.00, în Sala Mare a Institutului Cultural Român (ICR).

 • „Bucuria” lui Pippo Delbono
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  „Bucuria” lui Pippo Delbono

  Actorul şi regizorul Pippo Delbono, care a fost premiat de ICR cu o stea în cadrul Galei Celebrităţilor de la Sibiu, se înconjoară în recitalurile sale de oameni cu dizabilităţi. „Joy”/ Bucurie” , care s-a jucat pe 20 şi 21 iunie în cadrul  Festivalului Internaţional de Teatru (FITS), e un spectacol dedicat lui Bobo, partener de scenă surdo-mut,  care a murit în luna februarie

 • Preşedintele ICR, Liliana Ţuroiu, la Bruxelles: „Prin EUROPALIA, anul 2019 ar putea deveni o piatră de temelie a diplomaţiei culturale româneşti”
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Preşedintele ICR, Liliana Ţuroiu, la Bruxelles: „Prin EUROPALIA, anul 2019 ar putea deveni o piatră de temelie a diplomaţiei culturale româneşti”

  România va fi anul acesta în centrul atenţiei pe scena culturală din inima Europei, prin cele peste 260 de evenimente - concerte, expoziţii, piese de teatru şi proiecţii de film  care vor prezentate publicului din întreaga lume în cadrul celei de-a 27- a ediţii  a Festivalului EUROPALIA, care va debuta la 1 octombrie şi la care România va fi prezentă cu statut de ţară invitată.

 • Brâncuşi, în centrul atenţiei la Bookfest
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Brâncuşi, în centrul atenţiei la Bookfest

  Editura Vremea (stand A 13, Pavilion B2, Romexpo)  îl aduce la Bookfest pe Brâncuşi într-o ipostază nouă, de îndrăgostit. Cartea „Brâncuşi şi Marthe sau povestea de iubire dintre Tantan şi Tonton”, lansată vineri, de la 17.30, în parteneriat cu ICR, cuprinde corespondenţa dintre Brâncuşi şi balerina Marthe Lebherz. De la ora 18.00, la acelaşi stand, va fi lansat volumul "Brâncuşi&Duchamp. Povestea unei prietenii, corespondeţă".

 • Gigi Căciuleanu, după spectacolul „Text Shop“ de la ICR: „Am cu publicul o relaţie aproape amoroasă, primesc o energie extraordinară de la spectatori“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Gigi Căciuleanu, după spectacolul „Text Shop“ de la ICR: „Am cu publicul o relaţie aproape amoroasă, primesc o energie extraordinară de la spectatori“

  Coregraful Gigi Căciuleanu a susţinut, vineri seară, spectacolul one man show "Text Shop“, organizat de ICR, în Sala Mare a ICR. One man show-ul Gigi Căciuleanu a propus o formă originală de interactivitate cu publicul: artistul s-a jucat cu cuvintele, ilustrându-şi textul cu mişcări coregrafice de o expresivitate deosebită.

 • Delegaţia oficială a Festivalului Europalia, în vizită la Bucureşti
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Delegaţia oficială a Festivalului Europalia, în vizită la Bucureşti

  A început numărătoarea inversă pentru Europalia România 2019. După anunţarea primelor evenimente din cele 250 stabilite pentru această manifestare culturală de anvergură, la invitaţia ICR a sosit la Bucureşti, în vizită de lucru, conducerea Europalia International, pentru întrevederi cu prim-ministrul Viorica Dăncilă şi preşedintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu.

 • Orchestra Română de Tineret, condusă de concertmaistrul Rafael Butaru, concertează la Roma
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Orchestra Română de Tineret, condusă de concertmaistrul Rafael Butaru, concertează la Roma

  Orchestra Română de Tineret revine pe afişele internaţionale în formula sa de cameră, condusă de concertmaistrul şi solistul ei Rafael Butaru cu un concert eveniment ce va avea loc la Roma, la Auditorium Santa Cecilia pe data de 5 mai. Evenimentul este inclus în seria concertelor ce marchează preşedinţia română a Consiliului Uniunii Europene, fiind organizat de Centrul Tinerimea Română, ICR, Accademia di Romania, Ambasada României la Roma.

 • Preşedintele ICR, Liliana Ţuroiu: Sezonul România-Franţa este un moment de reafirmare a valorilor culturale comune
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Preşedintele ICR, Liliana Ţuroiu: Sezonul România-Franţa este un moment de reafirmare a valorilor culturale comune

  Expoziţia „România/Franţa - Itinerarii culturale”, unul dintre primele evenimente care au marcat deschiderea Sezonului România-Franţa în Bucureşti, a avut loc vineri, în Sala „Theodor Pallady” a Bibliotecii Academiei Române. Prezentă la vernisaj, Liliana Ţuroiu, preşedintele Institutului Cultural Român, a declarat că Sezonul a desfiinţat graniţele culturale dintre cele două ţări.

 • 61 de evenimente au fost derulate de ICR în cadrul Sezonului România-Franţa
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  61 de evenimente au fost derulate de ICR în cadrul Sezonului România-Franţa

  Institutul Cultural Român a contribuit la Sezonul România-Franţa cu 61 de evenimente, derulate în cadrul a 33 de proiecte, într-un demers unic de diplomaţie culturală, în perioada 27 noiembrie 2018 - 16 aprilie 2019. Teatru, dans, muzică, cinema, literatură, arte vizuale, expoziţii, dezbateri au fost domeniile prin care ICR Paris a generat, în cadrul Sezonului, un dialog autentic între comunităţi şi creatori.

 • Lupul- laitmotiv, în expoziţia Gabrielei Culic, „Aşa este, dacă vi se pare“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Lupul- laitmotiv, în expoziţia Gabrielei Culic, „Aşa este, dacă vi se pare“

  Expoziţia "Aşa este, dacă vi se pare" realizată de Gabriela Culic va fi vernisată, marţi, 19 martie, de la ora 18.00,  în Sala Mare a Institutului Cultural Român (Aleea Alexandru 38), în prezenţa artistei, a curatorului Mălina Ionescu, a interpretei de jazz Maria Răducanu şi a invitaţilor.

 • A doua zi, la standul României, de la Livre Paris a fost dedicată cărţilor inspirate de scrisorile dintre Pallady şi Matisse şi romanelor de ficţiune
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  A doua zi, la standul României, de la Livre Paris a fost dedicată cărţilor inspirate de scrisorile dintre Pallady şi Matisse şi romanelor de ficţiune

  A doua zi a la standul României de la Salonul Cărţii de la Paris (15-19 martie), a fost dedicată legăturilor dintre artă şi literatură, dintre cei importanţi artişti români Andrei Cădere şi Constantin Brâncuşi, Theodor Pallady şi Henri Matisse. Spaţiul românesc a fost animat la fiecare lansare de carte şi dezbatere, publicul fiind unul select, format din critici de artă, scriitori, poeţi, artişti care au asistat la întâlniri.