
Sucevenii, pietoni sau şoferi, suferă în plin iad al gropilor
Municipalitatea peticeşte gropile cu pavele, de regulă, la sesizarea şoferilor care şi-au distrus deja maşinile.
Municipalitatea peticeşte gropile cu pavele, de regulă, la sesizarea şoferilor care şi-au distrus deja maşinile.
Deşi pe perioada sezonului rece municipalitatea a renunţat la procedeul de blocare al maşinilor parcate neregulamentar, Direcţia de Administrare şi Gospodărire Locală spune că va relua acest proces odată cu încălzirea vremii.
Primarul general al Capitalei Sorin Oprescu şi asfaltatorii au avut o întâlnire unde au stabilit un plan de urgenţă pentru rezolvarea problemelor cu gropile din asfalt. HotNews.ro a intrat în posesia înregistrării de la discuţii, de unde reiese că planul de urgenţă este mai mult o acţiune de imagine decât una de rezolvare a problemelor.
Primarul General al Capitalei, Sorin Oprescu spune că 110 din 500 de străzi sunt afectate în urma deszăpezirilor şi că a stabilit un plan de urgenţă pentru a rezolva această problemă în 10 zile.
Bulevardul Unirii, pe care sunt nu mai puţin de 200 de gropi, a fost distrus de nisipul şi sarea folosite la deszăpezire. Imediat ce temperatura va permite, primaria va începe lucrările de asfaltare a străzilor Calea Bucureşti, Şoseaua Găeşti, Bulevardul Independenţei şi Constantin Brâncoveanu. Bulevardul Unirii va fi reabilitat abia la toamnă.
Proaspăt asfaltată în toamna anului trecut, centura ocolitoare a Devei se prezintă, astăzi ca după bombardament. Craterele pun pe butuci afacerile firmelor care au parcuri auto. Un parc auto format din 10 maşini consumă, lunar, între 500 şi 2.000 de lei pentru reparaţiile maşinilor afectate de gropile din asfalt.
Circulaţia pe Faleza superioară a fost întreruptă azi noapte, după ce, în dreptul Elicei, pe carosabil, s-a căscat o veritabilă capcană mortală. Groapa este adâncă de aproximativ zece metri şi lungă de patru.
Gropile din Focşani au şi ele părţile lor bune, pentru vulcanizările care au de ceva vreme clienţi din belşug. Niciun patron de vulcanizare nu se poate plânge în aceste zile, pentru că asfaltul ciuruit de gropi din Focşani le aduc clienţi pe bandă.
Pe un singur sens, bulevardul Unirii, care măsoară doar 2 km are nu mai puţin de 200 de gropi. Deszăpezirea străzilor din Târgovişte a lăsat în urmă adevărate cratere, care pun la încercare nervii şoferilor obligaţi să reia exerciţiile de ocolire a jaloanelor învăţate la şcoala de şoferi.
Asfaltul de calitate slabă nu a rezistat fenomenul de îngheţ-dezgheţ şi pe multe străzi din oraş au apărut adevărate cratere.
Majoritatea promisiunilor făcute de primarul Capitalei în campania electorală nu au ajuns nici măcar în stadiu de proiect până acum. Sorin Oprescu a promis că mâine, 12 iulie, va prezenta bucureştenilor realizările şi nerealizările sale la doi ani după ce a fost ales primar.
Alfarom, a câştigat licitaţia în valoare de 587.783 lei fără TVA, pentru plombările ce vor începe în următoarea perioadă, până la „marea asfaltare“ din primăvară. Peste 15 firme din ţară încearcă să câştige un contract de asfaltări estimat la minim 41 de milioane de lei.
România mai are de închis cinci gropi de gunoi municipale şi 240 de depozite comunale care funcţionează ilegal în momentul de faţă.
Primăria a definitivat modelul contractului de voluntariat în baza căruia pensionarii sătmăreni vor verifica dacă drumarii îşi fac treaba conform caietelor de sarcini. Primăria a anunţat astăzi că acelaşi tip de contract va fi folosit şi pentru verificarea de către pensionari a firmei locale de salubrizare.
(Ne)deszăpezirea străzilor a costat o sumă record, iar gropile rămase după topirea gheţii pot fi considerate „bonus”. În schimb, pentru reabilitarea carosabilului, anul trecut, s-au alocat doar trei miliarde de lei, suficiente pentru doar şapte străzi deja numai bune de reparat.
Pentru că nu are suficienţi bani, municipalitatea a hotătât să nu plombeze toate gropie din asfalt. Viceprimarul Florin Ghiorghiţă a spus că doar gropile mari, care pun în periocol siguranţa rutieră, vor fi astupate cu asfalt până în primăvară.
Specialiştii Primăriei au contabilizat gropile din Ploieşti, măsurându-le suprafaţa şi adâncimea.
Primăria Timişoara a refuzat să facă recepţia unei lucrări de reparaţii la drumuri pe motiv că gropile au reapărut după doar 48 de ore. Directorul firmei care a făcut lucrările dă vina pe materialul prost cumpărat de la altă firmă.
Un număr de 10 specialişti, toţi foşti ingineri, vor supraveghea lucrările de reabilitare a drumurilor. Prestaţia angajaţilor firmelor care vor executa lucrările de reabilitare a străzilor din oraş va fi supravegheată de pensionari. La fel şi amestecul de material folosit în lucrări.
Lucrările pentru refacerea DJ 208 Neamţ-Iaşi-Suceava au fost lansate oficial şi vor începe de la mijlocul acestei luni. La mai bine de un an de la semnarea contractului de finanţare pentru asfaltarea drumului cu bani europeni, şefii judeţului Iaşi au demarat investiţia, dar sunt presaţi de timp.
Şoferii îşi distrug maşinile prin gropile din asfalt sau pe arterele pietruite, ori din pământ. Reţeaua de drumuri judeţene din Vâlcea este într-o stare deplorabilă, iar gerul şi zăpada le-a distrus şi mai rău.
Municipalitatea Focşani a pierdut patru procese cu societăţile de asigurări, fiind obligată să plătească pentru găurile din asfalt. În acest fel, autorităţile ar trebui să fie mai atente atunci când încredinţează lucrările de întreţinere a şoselelor pentru a nu mai cheltui banul public după bunul plac.
În lipsa unui depozit modern în judeţ, oltenii care locuiesc la sate duc gunoiul tot la gropile improvizate sau chiar pe marginea apelor.
Şapte firme au fost amendate de primărie pentru că nu au astupat gropile din asfalt. Fiecare societate a primit termen ca până luni să astupe gropile, însă zăpada cazută în ultimele zile a făcut imposibil acest lucru şi au primit un nou termen.
Cele mai multe „victime” provocate de gropile din asfalt, care au Casco, aleg să-şi folosească asigurarea doar pentru avariile mai grave. Peticitul la rece, prin care Primăria Arad speră să rezolve problema infrastructurii proaste din întreg oraşul, mai mult dăunează traficului rutier decât ajută.
Încă de dimineaţă aceştia au ajuns în Burdujeni pentru a astupa gropile din apropierea sensului giratoriu.
Şoferii băcăuani se plâng că sunt nevoiţi să cheltuie sute de lei pentru a-şi repara maşinile distruse pe străzile oraşului. Topirea zăpezii a scos la iveală sutele de gropi apărute pe străzile din Bacău, majoritatea pe porţiuni proaspăt asfaltate. Primăria spune că nu poate face mare lucru până în primăvară.
Mai multe firme de asigurări din Botoşani au dat municipalitatea în judecată pentru a-şi recupera banii achitaţi şoferilor care şi-au distrus maşinile în gropile de pe străzile oraşului.
Depăşiţi de starea deplorabilă a arterelor din municipiu, edilii au decis să ofere gratuit străzi pentru experienţe. În zona Nicolina, arterele vor arăta ca nişte dalmaţieni după ce, din această săptămână, o firmă a început să pună plombe albe în locul zecilor de gropi apărute după iarnă.
Cele mai multe artere din municipiu ies din iarnă ca vai de ele, pline de gropi, adevărate capcane pentru şoferi. Cum Primăria Focşani nu are încă un buget pentru 2010, s-a recurs la metoda practicată ani de-a rândul, de peticire a gropilor din asfalt.