
Blinken a spus că SUA au redirecţionat deja cantităţi semnificative de GNL către Europa
Potrivit secretarului de stat american, Washingtonul intenţionează să continue astfel de livrări până la sfârşitul anului 2022.
Potrivit secretarului de stat american, Washingtonul intenţionează să continue astfel de livrări până la sfârşitul anului 2022.
Bulgaria va primi din iunie gaze naturale lichefiate (GNL) din Statele Unite, a anunţat miercuri Guvernul de la Sofia, transmite Reuters.
Reuters, citând surse, relatează că Germania nu este de acord cu condiţiile Qatarului pentru semnarea contractelor pe o perioadă de cel puţin 20 de ani.
Germania a semnat contracte pentru închirierea a patru terminale plutitoare în vederea importării de gaze naturale lichefiate (GNL), în parteneriat cu firmele de utilităţi RWE AG şi Uniper SE, în scopul reducerii dependenţei energetice de Rusia, transmite Bloomberg.
Noua lege va simplifica unele proceduri birocratice, ceea ce va permite „obţinerea rapidă a autorizaţiilor şi integrarea GNL pe piaţa germană”.
Liderii ţărilor din Uniunea Europeană vor lua peste câteva zile o decizie extrem de importantă în contextul crizei provocate de invazia rusă asupra Ucrainei, anunţul privind achiziţia în comun a gazelor naturale şi a GNL-ului urmând să fie făcut de liderii UE, scrie Reuters.
Transportatorii afiliaţi UNTRR cer statului stimulente financiare pentru achiziţia de vehicule comerciale pe gaz comprimat sau gaz lichefiat, sugerând că acesta este primul pas spre o tranziţie verde în industria transporturilor.
OMV Petrom a efectuat prima livrare de de gaz natural lichefiat (GNL) către Damen Shipyards Mangalia, au anunţat, vineri, reprezentanţii companiei. Potrivit sursei citate, produsul a fost utilizat pentru alimentarea unei nave cu motoare care utilizează GNL.
Amazon.com a comandat sute de camioane care funcţionează cu gaze naturale lichefiate, testând modalităţi prin care să scoată din flota sa americană camioanele de tonaj greu poluatoare, transmite Reuters.
Statele Unite insistă ca Germania să cumpere gaz natural lichefiat (GNL ) şi să renunţe la gazele ruseşti, scrie presa germană.
Ungaria şi compania rusă Gazprom au semnat miercuri un acord în baza căruia statul vecin ar urma să fie conectat la gazoductul TurkStream, aflat în construcţie, până la sfârşitul lui 2019, transmite Reuters.
Ucraina a convenit cu Iranul crearea unei societăţi mixte care să activeze în domeniul gazelor naturale şi petrolului, cele două părţi discutând şi despre modalităţile de stocare şi transport către Ucraina, scrie agenţia rusă Sputnik.
Novy Unrengoy este un oraş construit pe gaze naturale. Aflat la doar 35 de kilometri distanţă de Cercul Arctic, pe teritoriul actualului oraş se găsea doar gheaţă acum 50 de ani, când geologii sovietici au păşit pentru prima dată pe aceste meleaguri. Lucrătorii de aici încă se referă la restul Rusiei ca fiind pe „Pământ“, ca şi cum ei s-ar afla ca într-o misiune în spaţiu.
Gigantul rus Gazprom studiază viabilitatea economică a construirii unui terminal de gaze naturale lichefiate (GNL) la Marea Neagră, prin care să exporte ulterior materia primă, scrie Itar Tass.
Gigantul rus Gazprom şi-a alcătuit bugetul pentru 2016 pe baza unui preţ estimativ la gaze naturale de 200 de dolari pe mia de metri cubi în Europa, principala sa piaţă de export, mai puţin decât preţul mediu de 238 de dolari pe mia de metri cubi estimat pentru acest an şi cel de 349 de dolari din 2014, potrivit unor surse citate de Bloomberg.
Construcţia Interconectorului Azerbaijan-Georgia-Romania (AGRI), prin care gazele din Marea Caspică ar putea ajunge în România în stare lichefiată, ar putea demara după 2019, dată până la care România va avea o reţea nouă de gaze naturale de la Constanţa la graniţa de vest, a declarat Andrei Gerea, ministrul Energiei.
Construcţia conductei „Forţa Siberiei“, în valoare de 60 de miliarde de dolari, care urma să transporte gaze naturale din Estul Îndepărtat spre China, ar putea fi amânată, deoarece aceasta este prea scumpă iar accesul la finanţare dificil, grupul rus Gazprom preferând să realizeze o rută alternativă, mai mică şi mai ieftină, scrie Breakingenergy.com, care citează surse din domeniu.
Interconectarea reţelelor de gaze dintre România şi Bulgaria reprezintă un element foarte important pentru securitatea energetică a Europei, a declarat Daniel Mitov, ministrul bulgar de Externe, în vreme ce omologul său român, Bogdan Aurescu, a pledat şi pentru coridorul România-Bulgaria-Grecia.
Gigantul petrolier Rosneft, controlat de către statul rus, a anunţat cumpărarea unui pachet de 16,7% din rafinăria Schwedt, deţinută de către grupul francez Total, scrie agenţia Itar-Tass.
Japonia a invitat Gazprom să realizeze o conductă de gaze naturale din insula Sahalin până în insula Hokkaido, şi chiar mai departe, până în aglomeraţia urbană din zona capitalei nipone Tokyo, însă Guvernul japonez susţine că nu a discutat aşa ceva cu Moscova.
Europenii ar putea beneficia de o scădere de 11% a preţului la gazele naturale datorită exporturilor de gaze lichefiate din SUA, în vreme ce Gazprom ar putea înregistra o scădere a vânzărilor cu 18%, potrivit unei analize publicate astăzi de către Centrul pentru Politici Energetice Globale de la Universitatea Columbia şi citat de Financial Times.
Turcia a semnat un acord pentru importul a nouă tancuri cu gaz natural lichefiat (GNL) din Qatar la sfârşitul acestui an şi începutul anului 2015. Cantitatea contractată ar fi suficientă să asigure circa o treime din cererea din această perioadă.
Realizarea unei pieţe energetice comune, solidaritatea între statele membre, creşterea puterii de negociere în privinţa importurilor de resurse naturale, reevaluarea cărbunelui, exploatarea gazelor neconvenţionale şi importul de petrol şi gaze prin terminale specializate sunt principalii piloni pe care Polonia mizează pe termen mediu şi lung pentru asigurarea securităţii la nivel european.
Giganţii Gazprom şi Lukoil au încheiat, în cadrul forumului economic de la Sankt Petersburg, un parteneriat pentru dezvoltarea de proiecte comune în domeniul gazelor naturale, măsură survenită după ce Rosneft a intrat tot mai puternic în domeniul gazier, dominat puternic de către Gazprom.
Când Bulgaria a cerut, în 2009, o reducere la preţul gazelor naturale, gigantul rus Gazprom a refuzat. Anul trecut, însă, s-a schimbat roata, iar Bulgaria a obţinut o reducere de 20%.
Prin proiectul AGRI (Azerbaidjan-Georgia-Romania Interconnector), al cărui comitet director s-a reunit pe 26-27 mai la Bucureşti, Constanţa ar putea deveni un hub de gaz natural lichefiat la Marea Neagră. Ar fi asta împotriva intereselor europene, o subminare a Nabucco? Pentru că AGRI ar urma să demareze înaintea Nabucco şi să consume o mare parte din gazul destinat proiectului UE. Cercetătorul Radu Dudău a făcut o analiză SWOT a pr
Regiunea Mării Negre este legătura între zonele bogate în rezerve şi consumul european.