Stiri despre gheorghiu-dej

  23 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • Scurtă
istorie a zilelor din urmă
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Scurtă istorie a zilelor din urmă

  Aşadar să recapitulăm fiindcă un vechi proverb latin zice că repetiţia este mama învăţăturii. Şi poate că astfel, graţie recapitulării, vom avea şansa de a înţelege niţeluş mai bine ce s-a întâmplat în zilele din urmă la vârful PSD.

 • 6 martie
1945 - Ziua în care am început să devenim tovarăşi
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  6 martie 1945 - Ziua în care am început să devenim tovarăşi

  Se împlinesc 72 de ani de la ceea ce, pe vremea când eram eu elev şi învăţam în şcoală o istorie ba distorsionată, ba falsificată cu totul de interesele puterii comuniste, se chema „instaurarea primului guvern democratic condus de dr. Petru Groza”.

 • Gheorghiu-Dej, de la supravieţuirea ca om la
supravieţuirea ca om politic
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Gheorghiu-Dej, de la supravieţuirea ca om la supravieţuirea ca om politic

  Personajul Gheorghiu-Dej m-a preocupat mai demult ca scriitor şi nu ca gazetar de istorie sau analist politic. Pentru mine, conştient că lupta pentru putere de pe parcursul istoriei a luat forme aberante, derapaje incredibile de la minimul omenesc, metodele folosite de Gheorghiu-Dej împotriva adversarilor săi din partid, n-au fost prilej nici de surpriză, nici de uimire, nici de plesnet din palme a indignare.

 • Apostolii lui Stalin. Cum se distrau comuniştii în comunism?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Apostolii lui Stalin. Cum se distrau comuniştii în comunism?

  La sfârşitul anilor ’40, tovarăşii au făcut totul pentru a pune mâna pe putere. Aproape că nu mai exista altceva în afară de Moscova şi Stalin. Totuşi, în pauzele luptelor lor subterane, comuniştii au avut timp şi pentru plăceri mai umane. S-au distrat cu sânge rece. Ca-n ultima zi a vieţii lor. Acestea sunt câteva crâmpeie de la petrecerile lor.

 • Apostolii
lui Stalin. Ce-a vrut să spună autorul Mihail Sadoveanu despre comunism? Biografia incomodă a „Ceahlăului oportunismului“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Apostolii lui Stalin. Ce-a vrut să spună autorul Mihail Sadoveanu despre comunism? Biografia incomodă a „Ceahlăului oportunismului“

  Mihail Sadoveanu a nemurit zeci de cărţi pe care şi-a scris numele. Volumele din prima jumătate de secol XX sunt dovada de necontestat geniului său publicistic. Pentru opera sa însă, literatura angajată politic a fost ca o cămaşă de forţă pentru o cămaşă. Aceasta este biografia incomodă a autorului, versantul josnic al masivului Ceahlău.

 • Apostolii lui Stalin. Profeţii despre trecutul lui Silviu Brucan: „Aşa s-a făurit în mod sistematic societatea docilă şi conformistă a erei comuniste“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Apostolii lui Stalin. Profeţii despre trecutul lui Silviu Brucan: „Aşa s-a făurit în mod sistematic societatea docilă şi conformistă a erei comuniste“

  În anii ’90, Silviu Brucan era cel mai vocal lector televizat al valorilor democratice româneşti. Făcea ample exerciţii de ştiinţă politică şi le prezicea românilor ieşirea din peştera ignoranţei. Ca un prooroc venit din alte vremuri. Mai precis, din vremurile în care România devenea bolşevică, iar crima era justificată chiar de publicisitica sa. Era stalinistul vopsit. Acesta este trecutul său, fără fard.

 • Apostolii lui Stalin. Avocatul sibarit: Jenică Maurer, coconaşul roşu
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Apostolii lui Stalin. Avocatul sibarit: Jenică Maurer, coconaşul roşu

  La început a fost avocatul comuniştilor în procesele din interbelic. Apoi a fost avocatul comuniştilor în cancelariile occidentale. Ion Gheorghe Maurer a fost un burghez rătăcit în mişcarea comunistă. Un baron. A pariat pe prietenia cu Dej şi pe influenţa asupra lui Ceauşescu. A reuşit. Maurer a fost însă un stalinist de bonton, dar unul puternic şi abil. Un hedonist într-o sectă a mizeriilor politice.

 • FOTO Apostolii
lui Stalin. Politrucul regimentului: Biografia completă a lui Valter Roman şi
interviu cu fiul său, Petre Roman
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  FOTO Apostolii lui Stalin. Politrucul regimentului: Biografia completă a lui Valter Roman şi interviu cu fiul său, Petre Roman

  Valter Roman a fost unul dintre militarii comunişti pursânge, deşi n-avea stagiul militar. A fost artizanul propagandei în Armată, cu toate că era inginer. A plecat pe frontul antiromânesc din război, chiar dacă era român. A fost mereu obedient partidului şi liderilor lui, însă n-a avut niciodată putere adevărată. Acesta este paradoxalul Valter Roman.

 • Apostolii lui Stalin. Orgoliosul Constantin Doncea, eroul proletar
din umbră
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Apostolii lui Stalin. Orgoliosul Constantin Doncea, eroul proletar din umbră

  Individualist, orgolios, carierist, ambiţios. Liderul grevelor de la Atelierele CFR Griviţa din 1933, comisar politic al Cominternului, luptător în Războiul Civil spaniol şi pe frontul de est, în Crimeea. După 23 august 1944, Gheorghiu-Dej şi Ana Pauker îl ţin în poziţii secundare. Nu reuşeşte să iasă din anonimat, să fie ascultat. Constantin Doncea este eroul proletar din umbră.

 • Apostolii lui Stalin. Lucreţiu Pătrăşcanu, comunistul-intelectual care ar fi putut fi: „Îmi plac femeile, dar amanta mea numărul unu rămâne politica“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Apostolii lui Stalin. Lucreţiu Pătrăşcanu, comunistul-intelectual care ar fi putut fi: „Îmi plac femeile, dar amanta mea numărul unu rămâne politica“

  Iubit de femei, apreciat de intelectuali, urât de tovarăşii de partid. Istoria contrafactuală încă îi face mari servicii şi construieşte în jurul său o altfel de Românie comunistă, mai puţin criminală. Acesta este Lucreţiu Pătrăşcanu, primul ministru comunist în guvernele postbelice, care controlează justiţia în perioada ’44-’48 şi nu ezită să trimită în închisoare liderii partidelor istorice. Pentru serviciile sale, nu este premiat, ci executat.

 • Apostolul Andrei care a propovăduit comunismul în România. Ce-a făcut Ianuarievici Vîşinski în februarie '45
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Apostolul Andrei care a propovăduit comunismul în România. Ce-a făcut Ianuarievici Vîşinski în februarie '45

  În URSS, şi-a anchetat şi condamnat la moarte foştii tovarăşi şi foştii duşmani. A fost corifeul justiţiei sovietice care a făcut victime în toată Europa de Est. A reeditat Biblia! În Letonia şi în România, a transpus în realitate capriciile teritoriale ale URSS. Andrei Ianuarievici Vîşinski e adevăratul apostol al lui Stalin, genul de misionar diplomat care bate cu pumnul în masă.

 • Iosif Rangheţ, comunistul pus de ruşi să înveţe limba română la 30 de ani: „La 23 august 1944, partidul nostru a avut mai puţin de 1.000 de membri“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Iosif Rangheţ, comunistul pus de ruşi să înveţe limba română la 30 de ani: „La 23 august 1944, partidul nostru a avut mai puţin de 1.000 de membri“

  Iosif Rangheţ e comunistul responsabil de situaţia membrilor de partid. E cel care ştie când ceilalţi colegi sunt vrednici să fie avansaţi pe linie de partid sau când este necesară îndepărtarea lor. În 1935, e trimis la Moscova să înveţe limba română. După trei ani de studiu, încă face greşeli.

 • Apostolii lui Stalin. Ana Pauker, cea mai puternică femeie. Legendele Cominternistei: fata care ura savarinele
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Apostolii lui Stalin. Ana Pauker, cea mai puternică femeie. Legendele Cominternistei: fata care ura savarinele

  MOSCOVITA N-a existat vreodată în ţara aceasta femeie mai puternică decât Ana Pauker. Prima femeie din lume care a deţinut o funcţie majoră într-un guvern. Ana Pauker a fost în secretariatul Partidului Comunist (sau Muncitoresc), a condus Externele şi a stat în spatele afacerilor interne din România. Totuşi, cea mai temută femeie, venită în România cu mandat de la Moscova, a avut un sfârşit derizoriu: a devenit victima propriilor politici.

 • Deosebirea dintre mine şi
Vladimir Tismăneanu
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Deosebirea dintre mine şi Vladimir Tismăneanu

  Îl cred pe Robert Levy când spune (în „Gloria şi decăderea Anei Pauker“, Editura Polirom, 2002) că Ana Pauker era mult mai detaşată faţă de Stalin decât Gheorghiu-Dej.

 • Cele două Chine (II). Diplomaţia
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cele două Chine (II). Diplomaţia

  În ciuda relaţiei de notorietate dintre Nixon şi Ceauşescu, este un ghinion pentru România faptul că meritele pentru deschiderea Americii faţă de China îi sunt atribuite prioritar lui Nixon iar rolul lui Lyndon Johnson trece aproape neobservat. Dar oamenii lui Johnson au făcut diplomaţie, oamenii lui Nixon au făcut diplomaţie plus PR.

 • Ziua după
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Ziua după

  Recentele şi oarecum neaşteptatele prezenţe ale preşedintelui Traian Băsescu la sărbătoarea religioasă a Izvorului Tămăduirii, dar şi la cea laică a Sâmbrei Oilor au fost de natură să stârnească, aşa după cum era de aşteptat, imaginaţia şi apetitul verbal al analiştilor politici, comentatorilor, părerologilor ce se perindă zilnic pe ecranele televizoarelor.

 • SPECIAL: Cum a ajuns Dejul nume de dictator
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  SPECIAL: Cum a ajuns Dejul nume de dictator

  Puţină lume îşi mai aduce aminte de perioada pe care Gheorghe Gheorghiu-Dej a petrecut-o în oraşul pe care, mai apoi, şi l-a trecut în nume. Nostalgic după perioada petrecută în molcomul oraş transilvan, omul care a instaurat cu mână de fier comunismul în România şi-a adăugat numele Dejului în numele său şi a intrat în istorie ca Gheorghe Gheorghiu-Dej.

Modifică Setările