Stiri despre geostrategie

  12 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • Adevărul Live: Disputa Rusia-Israel, casus belli sau negociere
geostrategică?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Adevărul Live: Disputa Rusia-Israel, casus belli sau negociere geostrategică?

  A fost doborât un avion rusesc de recunoaştere deasupra terioriului sirian. Ruşii acuză Israelul de a fi provocat sau favorizat circumstanţele incidentului, israelienii dau vina pe incapacitatea armatei siriene de a folosi cum trebuie unităţile sale de apărare antiaeriană.

 • In Trump we Trust, sau despre trumpizare şi efectele trumpismului
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  In Trump we Trust, sau despre trumpizare şi efectele trumpismului

  Suntem „Martorii Erei Trump”. Pe 20 ianuarie 2017, Donald Trump, multimiliardarul multimedia, va deveni în mod oficial preşedintele Statelor Unite. Al patruzeci şi cincilea preşedinte american marchează o nouă eră în istoria politică a lumii. Nu e doar o nouă administraţie a SUA, ci este şi o nouă epocă în politica globală, în care destinele umanităţii pot fi schimbate definitiv. Ce este „trumpismul” şi ce presupune „trumpizarea”?

 • Schimbare fundamentală a echilibrului geostrategic: Turcia şi Rusia stabilesc un mecanism comun în domeniile militar, de informaţii şi diplomatic
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Schimbare fundamentală a echilibrului geostrategic: Turcia şi Rusia stabilesc un mecanism comun în domeniile militar, de informaţii şi diplomatic

  Informaţia a fost făcută publică azi de Mevlüt Çavuşoğlu, ministrul de Externe al Turciei, care a declarat pentru agenţia de presă Anadolu că, începând cu noaptea asta „oficialii turci vor fi la Sankt Petersburg, delegaţia fiind formată din ministrul de Externe, reprezentanţi ai Ministerului Forţelor Armate şi şeful serviciului nostru de informaţii“.

 • Turcia, pod sau prăpastie între lumi: mizele geostrategice ale viitorului
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Turcia, pod sau prăpastie între lumi: mizele geostrategice ale viitorului

  Bătălia pentru controlul acestei părţi de lume care este şi a noastră a început de mai mult timp, iar ceea ce se petrece acum în Turcia este momentul în care tensiunile au explodat la vedere. Ele germinau de mai mult timp, dar momentul acesta de explozie a fost amânat relativ o lungă perioadă, până în clipa în care vectorii care compuneau ambiţiile locale, regionale, continentale sau mondiale s-au apropiat de o inevitabilă decizie.

 • Binomul româno-polonez: miza economică şi geopolitică a noii axe Bucureşti- Varşovia
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Binomul româno-polonez: miza economică şi geopolitică a noii axe Bucureşti- Varşovia

  După pătrunderea în acţionariatul grupului de companii MG-Tec, afacere de peste 100 de milioane de euro din piaţa hârtiei tissue, fondul de investiţii Abris Capital Partners intră în liga celor mai activi investitori de tip private equity ai ultimilor ani. Odată cu Abris, continuă şi ofensiva investiţiilor poloneze în România, scrie Adevărul Financiar.

 • Noile
realităţi ale jocurilor geostrategice: globalizarea crizelor, regionalizarea
puterii
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Noile realităţi ale jocurilor geostrategice: globalizarea crizelor, regionalizarea puterii

  Am trăit cu lecţia globalizării. Era legată de principiul, privit ca speranţă la finele celui de-Al Doilea Război Mondial, că lumea ar putea să crediteze formula unei gândiri organizatoare globale, dublată de acceptarea de către state a unor instituţii supranaţionale create tocmai în ideea prevenirii şi managementului crizelor, împiedicând transformarea problemelor în conflicte.

 • Codul lui Iohannis
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Codul lui Iohannis

  Discuţiile din Polonia versus dezbaterile de la Bucuresti. Ciocnirile de interese geostrategice sunt în toi. O relaâie cultivată cu Rusia este net superioară. Să o lăsăm mai moale cu exploatarea gazelor de şist…

 • Retorsiuni şi referendumuri: capcanele
mortale
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Retorsiuni şi referendumuri: capcanele mortale

  Se construieşte (sau reînvie, cum doriţi) un sistem extrem de periculos în relaţiile internaţionale. Pe de o parte, pentru prima oară după căderea Cortinei de Fier, la această scară şi cu această intensitate, vedem că lumea se bipolarizează în jurul unei formule pe care o credeam dispărută sau, cel mult, posibil de aplicat doar unor state mici din afara ariei de existenţă a sistemelor democratice: sancţiuni şi retorsiunile în consecinţă.

 • Crimeea - sensibilitatea geostrategică a Rusiei
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Crimeea - sensibilitatea geostrategică a Rusiei

  Aşa cum subliniam şi anterior, conflictul izbucnit nu departe de graniţa României nu se datorează numai unei conjuncturi politice aparţinând strict actualităţii imediate. E vorba, pe de o parte, de un traseu al ambiţiilor imperiale ruseşti, iar pe de altă parte, de o zonă geostrategică foarte sensibilă, a cărui soartă reprezintă o problemă de interes continental.

 • Politica Franţei în
Africa
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Politica Franţei în Africa

  Evenimentele recente din Republica Centrafricană şi atitudinea intransigentă a Franţei ne readuc în discuţie politica Parisului pe continentul african şi viziunile sale faţă de această regiune. Anul 2013 a marcat un punct important pe agenda franceză externă, atât prin intervenţia militară în Mali la începutul anului, cât şi prin mobilizările şi intervenţia în Republica Centrafricană, ce se desfăşoară în aceste zile.

 • INTERVIU Coabitarea este străină politicii de la Kremlin
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  INTERVIU Coabitarea este străină politicii de la Kremlin

  Pe 2 mai, ministrul apărării, de la Chişinău, Vitalie Marinuţa, a avut o întrevedere cu comandantul Gărzii Naţionale a Carolinei de Nord, din SUA, generalul-maior Gregory Lusk, care a remarcat începerea cooperării iniţiale, dintre cele două state, la nivel militar, Republica Moldova fiind azi un partener de încredere. Vizita fiind practic o replică americană, la spectacolul organizat de ambasada rusă, pe 9 mai, la  Chişinău. Quo vadis, Rusia?...

Modifică Setările