Stiri despre george enescu

  380 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • Culmi de Festival: călătorie emoţionantă în viaţa şi sfârşitul
Ioanei d’Arc
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Culmi de Festival: călătorie emoţionantă în viaţa şi sfârşitul Ioanei d’Arc

  Desigur că ediţia a XXIV-a a Festivalului Enescu a avut multe înălţimi, multe după-amieze, seri aşteptate cu sufletul la gură, dintr-o gamă variată de motive – iar printre cele mai aşteptate, chiar de la anunţarea programului, în urmă cu un an, a fost acest „Jeanne d’Arc au bûcher” (Ioana d’Arc pe rug), oratoriul lui Arthur Honegger, pe un libret compus de Paul Claudel.

 • „Limba este casa unui popor. Ea se transformă în deşert atunci când oamenii nu mai comunică.“ Regizorul Nona Ciobanu despre spectacolul Moise şi Aron
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  „Limba este casa unui popor. Ea se transformă în deşert atunci când oamenii nu mai comunică.“ Regizorul Nona Ciobanu despre spectacolul Moise şi Aron

  Arnold Schönberg provoacă o adevărată revoluţie în perioada interbelicǎ, atunci când compune opera Moise şi Aron dupǎ principiul muzicii dodecafonice. Concepută iniţial ca un oratoriu (versiunile din 1926 şi 1927), va fi regândită ca operă în trei acte în 1930 şi 1932, fiind finalizate doar primele două acte, iar al treilea doar schiţat.

 • AVANPREMIERĂ „Enescu. Caiete de exercitii“, de Dan Coman
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  AVANPREMIERĂ „Enescu. Caiete de exercitii“, de Dan Coman

  „Adevărul“ prezintă un fragment în avanpremieră din „Enescu. Caiete de repetiţii“, de Dan Coman, unul dintre volumele cu care debutează colecţia „Biografii romanţate“, apărută la Editura Polirom.

 • De vorbă cu Ami şi Pascal Rogé
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  De vorbă cu Ami şi Pascal Rogé

  Eu am o definiţie scurtă pentru prejudecată şi anume: gând în avans, de cele mai multe ori eronat. Poate nu coincide cu DEX-ul sau alte standarde pretenţioase, dar este pe aceeaşi lungime cu standardele minţii mele şi asta-mi este de ajuns.

 • Gesturi mici într-o lume mare
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Gesturi mici într-o lume mare

  Într-o lume aşa mare cum e cea a muzicii clasice, tot gesturile mici sunt cele care reuşesc să mă surprindă. Suntem deja la jumătatea festivalului „George Enescu“ şi pot spune că am trecut printr-un amalgam de sentimente, trăiri şi emoţii.

 • Pe urmele maestrului Jurowski
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Pe urmele maestrului Jurowski

  10 septembrie 2019, Benjamin Franklin, colţ cu Nicolae Golescu. Pauză de cafea până la ora 16 când trebuie să mă prezint la hotelul Hilton pentru a o întâmpina pe soprana Lise Davidsen, apoi la ora 19, prezentă la aeroport pentru a-i aştepta pe ceilalţi solişti care vor cânta alături de Orchestra Naţională a Radiodifuziunii Române.

 • Jurowski şi Enescu:
declaraţie de dragoste
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Jurowski şi Enescu: declaraţie de dragoste

  Mă îndrept către concertul Orchestrei Simfonice a Radiodifuziunii din Berlin, din 5 septembrie, într-un metrou inscripţionat cu însemnele Festivalului – ce întâmplare bucuroasă. Şi una şi mai şi: la trecerea de pietoni dinspre Sala Palatului stau umăr la umăr cu o englezoaică get-beget, îmbrăcată într-o minunată ie românească, cu cusături mărunte, verzi şi cu istorie – vechimea pânzei vorbeşte de la sine.

 • Mulţumirea dascălului
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Mulţumirea dascălului

  Ce poate fi mai mulţumitor pentru un dascăl decât să vadă cum elevii sau studenţii săi evoluează, învaţă ceva nou, descoperă o lume ca şi cum ar fi lumea lor?

 • Porţi spre necunoscut
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Porţi spre necunoscut

  Călătoria mea în lumea muzicii clasice începea pe 31 August când, timidă, intram pe uşile Sălii Palatului, având misiunea de a demara procesul de acces. Priveam cu nesiguranţă această experienţă, pentru că ştiam că mă va purta pe cele mai necunoscute meleaguri.

 • Krivine & Kissin – dialogul bine temperat de duhul lui Liszt
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Krivine & Kissin – dialogul bine temperat de duhul lui Liszt

  Mulţi ar spune că mult prea temperat acest dialog dintre dirijorul Orchestrei Naţionale a Franţei – una dintre marile orchestre ale lumii invitată să cânte la Bucureşti în cadrul Festivalului Internaţional George Enescu, ediţia 2019.

 • Gidon Kremer: un portret
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Gidon Kremer: un portret

  Violonistul Gidon Kremer va concerta la Ateneu în data de 13 septembrie, împreună cu orchestra înfiinţată de el în 1997, Kremerata Baltica. Eseul de faţă e, prin urmare, un scurt preview pentru acest recital.

 • PORTRET Alexandra Dariescu, pianistă convinsă de
mică: „Când am ajuns în Marea
Britanie, aveam partiturile trase la xerox şi mi s-a spus că e ilegal“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  PORTRET Alexandra Dariescu, pianistă convinsă de mică: „Când am ajuns în Marea Britanie, aveam partiturile trase la xerox şi mi s-a spus că e ilegal“

  Alexandra Dariescu a fost prima femeie pianist din ţară care a cântat la Royal Albert Hall din Londra. De mic copil, Dariescu, acum în vârstă de 34 de ani, a ştiut că vrea să treacă prin viaţă apăsând clapele pianului, fără să regrete, deci, nicio clipă, orele pe care şi le-a petrecut exersând. Pianista va urca pe scena de la Sala Palatului, sâmbătă seara, de la ora 19.30, alături de Orchestra Naţională a Franţei şi dirijorul Ion Marin.

 • PORTRET Dirjorul Ion Marin: „Muzica trebuie să se nască de
fiecare dată. E un proces alchimic“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  PORTRET Dirjorul Ion Marin: „Muzica trebuie să se nască de fiecare dată. E un proces alchimic“

  Fiul regretatului Marin Constantin, Ion Marin, unul dintre cei mai apreciaţi dirijori de pe scena internaţională, vede în artă „un proces alchimic“, în care nevoia de mister, de taină, rămâne imperios necesară. Atunci când are senzaţia că nu mai există secrete, le inventează, căci „muzica trebuie să se nască de fiecare dată“. Marin se va afla în fruntea Orchestrei Naţionale a Franţei care va concerta la Sala Palatului, sâmbătă, de la ora 19.30.

 • Simfonia a IX-a şi atingerea nemuririi de către Titan
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Simfonia a IX-a şi atingerea nemuririi de către Titan

  Sala Palatului, care nu este o sală dedicată muzicii clasice, neavând o acustică bună, are totuşi avantajul că foarte mulţi spectatori pot fi prezenţi la concertele festivalului. Şi festivalul a început cu „începutul“ - prima parte, „Rapsodia“ lui Enescu -, iar în partea a doua, „Simfonia a IX-a“ a lui Beethoven.

 • Mizeria politicianistă şi Festivalul „George Enescu“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Mizeria politicianistă şi Festivalul „George Enescu“

  Pentru prima dată, chiar pentru prima dată în istoria evenimentului, la cea de-a XXIV-a ediţie a Festivalului Internaţional „George Enescu“, concertul inaugural susţinut de una dintre cele mai mari orchestre filarmonice din lume nu s-a petrecut în transmisie directă, niciuna dintre componentele mediei româneşti n-ar fi avut acces la concert din acest punct de vedere.

 • INTERVIU Regizoarea Nona Ciobanu, despre „Şotron“ şi despre taina lui
Barbă Albastră: „Am preluat elemente din arhitectura Ateneului Român“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  INTERVIU Regizoarea Nona Ciobanu, despre „Şotron“ şi despre taina lui Barbă Albastră: „Am preluat elemente din arhitectura Ateneului Român“

  Miercuri, la Ateneul Român, tainicele încăperi din castelul Prinţului Barbă Albastră au dobândit  materializare simbolică prin sunet şi imagine, în concertul Orchestrei Naţionale Simfonice a Radiodifuziunii Poloneze, condusă de dirijorul Cristian Mandeal, în viziunea regizorală şi multimedia a Nonei Ciobanu. Într-un interviu pentru „Adevărul“, aceasta povesteşte despre culisele spectacolului.

 • Mărturia necunoscătorului
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Mărturia necunoscătorului

  Găsesc potrivit să încep cu o mărturisire: nu am fost adepta muzicii clasice de când mă ştiu. Am evitat să o ascult sau să o înţeleg, întotdeauna am fugit de aceasta cum, de altfel, fac majoritatea oamenilor în zilele noastre.

 • Petrenko. Kirill Petrenko
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Petrenko. Kirill Petrenko

  „E fantastic să începi Festivalul cu cea pe care o putem numi cea mai mare orchestră a lumii, care cântă Simfonia a IX-a acum, când sunt atâtea probleme în Europa. Aştept cu nerăbdare acest concert şi Festivalul în ansamblul său“. Lawrence Foster, la Bucureşti, cu câteva ore înainte de debutul ediţiei XXIV a Festivalului George Enescu.

 • Un debut la Bucureşti
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Un debut la Bucureşti

  Când Kirill Petrenko a fost anunţat în 2015 drept succesor al lui Sir Simon Rattle la conducerea Filarmonicii din Berlin, mulţi s-au întrebat cine este acesta. Cei care îl cunoşteau deja s-au mirat cum de a fost posibil. Nume mult mai sonore erau date drept sigure, pentru ca jokerul să se impună în cele din urmă, după ce, spun gurile rele, refuzase o dată numirea, copleşit de greutatea postului.

 • A început Luna Enescu
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  A început Luna Enescu

  ...căci e pregnantă senzaţia – evaluând oamenii, cifrele şi proiectele asociate – că Festivalul Enescu creşte, creşte, că te poţi bucura de atmosfera şi de energia lui şi dacă nu eşti, la propriu, în Sala Palatului şi la Ateneu, ci în alte săli, în alte spaţii, în muzee, pe stradă, în benzinării.

 • Oda Bucuriei – dispariţia clişeului
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Oda Bucuriei – dispariţia clişeului

  Sâmbătă, 31 august, Filarmonica din Berlin a deschis Festivalul Enescu la Sala Palatului cu Simfonia a IX-a de Beethoven.

 • Un altfel de blog despre Festivalul George Enescu
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Un altfel de blog despre Festivalul George Enescu

  Acum câţiva ani, l-am avut ca invitat la cursul meu „Organizare de Evenimente“ de la Facultatea de Comunicare şi Relaţii Publice pe domnul Mihai Constantinescu, directorul Festivalului George Enescu.

 • Preludii la un festival
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Preludii la un festival

  Festivalul Enescu, indiscutabil cel mai reliefat eveniment cultural din România, este, de vreo două ediţii (de când conducerea este asigurata de celebrul dirijor ruso-londonez Vladimir Jurovski), (şi ), practic, singurul prilej - românesc - de a cunoaşte adevărata muzica modernă şi contemporană. Este esenţial.

 • De ziua lui Enescu
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  De ziua lui Enescu

  ...ascult Andantino cantabile din Sonata enesciană nr. 2 în do major pentru pian şi violoncel şi Fata cu părul bălai a lui Debussy, în aula Palatului Cantacuzino, şi mă declar fericită.