Stiri despre geopolitica

  191 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • Marea Azov: noul front al
conflictului ruso-ucrainean
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Marea Azov: noul front al conflictului ruso-ucrainean

  În ciuda unor declaraţii oficiale venite de la Moscova, strategia Rusiei este departe de a fi una care să conducă către soluţionarea conflictelor din Ucraina, cu atât mai mult cu cât menţinerea acestora va ţine departe Kievul de accederea în Uniunea Europeană sau NATO.

 • Iurie Roşca versus Vladimir Plahotniuc, un război cu parfum unionist şi iz de KGB?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Iurie Roşca versus Vladimir Plahotniuc, un război cu parfum unionist şi iz de KGB?

  Fostul lider al mişcării unioniste din Republica Moldova de la începutul anilor '90, adept al ideologului curentului putinist, Aleksandr Dughin, Iurie Roşca încearcă să redevină un jucător politic activ, graţie unui dosar penal deschis de procurorii anti-corupţie de la Chişinău, din postura de victimă a „oligarhului cel bun“, Vladimir Plahotniuc.

 • Alegeri Chişinău: În turul doi se menţine mesajul geopolitic
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Alegeri Chişinău: În turul doi se menţine mesajul geopolitic

  În turul doi al alegerilor locale din municipiul Chişinău se pedalează în continuare pe mesajul geopolitic, deşi Capitala nu are nevoie de geopolitică, în fruntea Chişinăului trebuie să fie un manager iscusit care să soluţioneze problemele municipalităţii. Aceste opinii au fost exprimate în cadrul emisiunii „Glavnîi vopros” de la NTV Moldova, transmite IPN.

 • Războiul
nevăzut din Orientul Mijlociu
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Războiul nevăzut din Orientul Mijlociu

  Acordul nuclear iranian, mutarea ambasadei SUA la Ierusalim sau situaţia din Siria au ţinut capul de afiş privind principalele evenimente petrecute în Orientul Mijlociu, o regiune însă marcată de multe alte crize, unele dintre ele cel puţin la fel de complexe precum cele enumerate anterior, aşa cum este cazul crizei din Yemen.

 • Ofensiva economică a
Turciei în Serbia
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Ofensiva economică a Turciei în Serbia

  La finalul lunii martie a.c., presa de la Ankara anunţa că Turcia negociază cu Belgradul acordarea unui împrumut de 400 milioane USD, bani ce ar urma să fie investiţi în dezvoltarea mai multor proiecte de infrastructură ale Serbiei.

 • Liderul în geopolitica marilor puteri
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Liderul în geopolitica marilor puteri

  Aproape fiecare dintre noi în gândurile secrete pe care le avem ne dorim să fim cel puţin miliardari. Dar cu mai multă putere ne dorim să conducem lumea şi să o facem perfectă – perfectă pentru interesele noastre, şi apoi perfectă pentru toţi cei pe care îi simţim aproape. Ce le oferim celorlalţi într-o lume condusă de noi e un pic diferit, sau poate chiar mult mai altfel.

 • 2018: Cine vor fi „Noii Protectori“?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  2018: Cine vor fi „Noii Protectori“?

  În opinia mea, aceasta va fi marea temă a jocurilor geopolitice din 2018. Tendinţa a început anul acesta, iar acum lucrurile par să iasă din zona confruntării subterane în cea cea deschisă, aducând noi incertitudini şi tensionând relaţiile internaţionale.

 • Erori geopolitice contemporane
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Erori geopolitice contemporane

  De ce oamenii politici fac greşeli? Dintr-un motiv simplu: pe anumite domenii, sunt incompetenţi. Este politica o profesie? Nici pe departe. Ea este doar un aspect pe care ar putea să îl îndeplinească cei care sunt dedicaţi ideii de bine public, legalitate şi acceptare a ideilor specialiştilor.

 • Turcia şi noua dilemă de securitate regională
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Turcia şi noua dilemă de securitate regională

  Încă din 1952, anul accederii în cadrul NATO, Turcia a devenit un coridor de securitate ce a despărţit crizele din Orientul Mijlociu şi Caucaz de Uniunea Europeană, fiind totodată cel mai puternic actor al Alianţei în Regiunea Mării Negre.

 • Feudalism şi geopolitică în secolul XXI
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Feudalism şi geopolitică în secolul XXI

  Explicarea relaţiilor dintre state, precum şi a raporturilor dintre oamenii politici şi cetăţenii propriilor ţări se face din diferite unghiuri, mereu tinzând a se găsi ecuaţia perfectă ce surprinde toate comportamentele şi toate variabilele posibile.

 • O privire spre lumea de astăzi
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  O privire spre lumea de astăzi

  Trăim momente greu de crezut şi pentru cei mai pesimişti dintre noi. Amploarea violenţei şi creşterea tensiunilor între naţiuni au cote care ne îngrijorează. Conflictul civilizaţional s-a transformat deja în clivaj civilizaţional.

 • Moraliştii de serviciu ies la atac
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Moraliştii de serviciu ies la atac

  După fiecare atentat care nu se petrece pe teritoriul Europei, moraliştii de serviciu ies la atac. De data asta, narativa sună cam aşa: „De ce nu vă afişaţi steagul Rusiei la profil? Nu vă pasă de oamenii care au murit?”