Stiri despre geopolitica

  219 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • Geopolitica
vaccinurilor: Cazul Sputnik
V
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Geopolitica vaccinurilor: Cazul Sputnik V

  Virusul SARS Cov-2 a angrenat statele într-o luptă acerbă pentru soluţionarea pandemiei. Fondurile de investiţii alocate, avansul ştiinţific sau cooperarea internaţională au fost motoarele care au stat la baza elaborării primelor vaccinuri, creând perspectiva soluţionării celei mai complexe crize pe care generaţia noastră a întâlnit-o până acum.

 • Ce fel de imperii ne dorim să existe în secolul XXI?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Ce fel de imperii ne dorim să existe în secolul XXI?

  Problematica imperiilor este una dintre cele mai importante ale geopoliticii, deoarece ele au existat în aproape întreaga istorie articulată a umanităţii, iar mulţi politicieni au visat să creeze unul – ori să îl extindă, de regulă dacă aveau cetăţenia etniei-matrice a unei astfel de construcţii politico-statale.

 • Jocul Turciei în
Africa: Cazul Somaliei
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Jocul Turciei în Africa: Cazul Somaliei

  În primele zile ale anului 2021, un atentat terorist a vizat o companie turcă ce construia un drum rutier în Somalia. Cel puţin cinci persoane au fost ucise, iar alte 14 au fost rănite. Atacul sinucigaş, care a ucis cel puţin doi cetăţeni turci, a fost revendicat de către Al Shabab, reprezentând mult mai mult decât un eveniment cotidian al ţării din Cornul Africii.

 • Check Media: Armata
română, ţinta propagandei ruse
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Check Media: Armata română, ţinta propagandei ruse

  În 2004 Romania a devenit stat membru NATO, alături de Bulgaria, Ţările Baltice, Slovenia şi Slovacia, ca urmare a unui consens naţional între societate şi clasa politică.

 • Igor
Dodon, pionul intereselor ruse în Republica Moldova
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Igor Dodon, pionul intereselor ruse în Republica Moldova

  Presa de la Chişinău publică o serie de documente care arată modul în care serviciile de informaţii ruse acţionează în Republica Moldova, în centrul unor asemenea acţiuni aflându-se nimeni altul decât preşedintele în funcţie, Igor Dodon.

 • Geopolitica ascunsă din trilogia Amintiri din trecutul Terrei
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Geopolitica ascunsă din trilogia Amintiri din trecutul Terrei

  Trilogia Amintiri din trecutul Terrei relatează răspunsul şi transformarea umanităţii ca urmare a realizării că o flotă extraterestră se îndreaptă spre Pământ, urmând să ajungă aici în 400 de ani. Deşi este operă science fiction, ar putea să fie la fel de bine catalogată drept un thriller geopolitic, cu o mulţime de elemente care pot să ne înveţe câte ceva despre China din prezent.

 • Să schimbăm ordinea globală!
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Să schimbăm ordinea globală!

  Întrebarea anului 2020 nu se referă la posibilitatea ca acest Coronavirus să fi fost produs în laborator  sau nu, ci la un aspect care ar avea consecinţe majore pentru o perioadă lungă de timp: va fi schimbat topul marilor puteri în următorul deceniu?

 • Noua geopolitică a Rusiei post-COVID-19
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Noua geopolitică a Rusiei post-COVID-19

  Rusia a fost întotdeauna adepta realismului, iar metoda geopolitică a atras-o de la fondarea disciplinei. Nu numai pentru că era unul dintre statele continentale, ale heartland-ului euro-asiatic, alături de Germania, cu care putea domina masa euro-asiatică şi, deci, lumea, ci şi pentru că geografia a împiedicat-o întotdeauna în marile sale cuceriri – sau, mă rog, e un bun motiv să dai vina pe cineva - şi i-a justificat nevoia spaţiului tampon şi

 • Impactul asasinării lui Qassem Soleimani şi noua paradigmă SUA-Irak-Iran
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Impactul asasinării lui Qassem Soleimani şi noua paradigmă SUA-Irak-Iran

  În dimineaţa zilei de 3 ianuarie 2020, preşedintele Donald Trump confirma asasinarea generalului Qassem Soleimani, conducătorul forţelor al-Quds (Ieruslalim), trupe de elită a celebrei Gărzi a Revoluţionarilor, aflată în subordinea directă a Liderului Suprem iranian.

 • Trianon
100 – o provocare comună pentru vecinii Ungariei?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Trianon 100 – o provocare comună pentru vecinii Ungariei?

  Anul 2020 se anunţă a fi o provocare pentru politica externă a Budapestei în relaţia sa cu statele vecine, într-un context în care proiectul “Trianon 100 – Elan”, lansat de Academia Ungară de Ştiinţe, sub sprijinul direct al regimului maghiar, se arată a nu fi privit cu încredere de către statele limitrofe Ungariei.

 • Geopolitica României. Caspian Report
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Geopolitica României. Caspian Report

  Shirvan Neftchi, Caspian Report, a realizat o analiză geopolitică cu privire la România. Perspectiva sa nu este exhaustivă şi prezintă unele probleme de natură conceptuală, dar discuţia pe care o porneşte este utilă societăţii româneşti, cu atât mai mult cu cât o face într-un mod accesibil, în special, tinerilor, printr-un video pe YouTube.

 • Ce aşteptări are Maia Sandu, premierul R. Moldova, la Bucureşti în 2 iulie?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Ce aşteptări are Maia Sandu, premierul R. Moldova, la Bucureşti în 2 iulie?

  Un anunţ sec despre vizita prim-ministrului Republicii Moldova, Maia Sandu, în 2 iulie a.c. în România la invitaţia preşedintelui Klaus Iohannis a trecut neobservat în presa românească. Deşi această vizită are un rol esenţial în bătălia diplomatică ce se desfăşoară în prezent pentru Republica Moldova. Practic, România intră din nou în cărţi în jocul geopolitic din regiune, pentru că Maia Sandu transmite ACUM un mesaj foarte clar Moscovei.

 • Interesele Chinei în Orientul Mijlociu
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Interesele Chinei în Orientul Mijlociu

  Economia chineză este din ce în ce mai dependentă de importurile de hidrocarburi pentru a putea face faţă creşterii sale industriale şi a consumului intern, motiv pentru care interesul său pentru regiunea Orientului Mijlociu, cunoscută pentru rezervele sale imense de petrol şi gaze naturale, este unul uşor de înţeles.

 • Marile negocieri geopolitice pe chestiunea ucraineană: de ce-ar trebui să fie interesată România
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Marile negocieri geopolitice pe chestiunea ucraineană: de ce-ar trebui să fie interesată România

  Jocurile evoluează acum cu asemenea viteză, într-atât de mare este nevoia schimbării paradigmelor, atât de solid implantat este sentimentul eşecurilor unora dintre abordările majore regionale, continentale şi internaţionale în privinţa Ucrainei, încât urgenţa aceasta a dus deja la deschiderea canalelor de negociere înspre direcţiile considerate ca priorităţi absolute de către preşedintele Zelenski.

 • SUA, UE şi China, în redesenarea ordinii globale multilaterale: Rusia, ocolită în jocul geopolitic global
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  SUA, UE şi China, în redesenarea ordinii globale multilaterale: Rusia, ocolită în jocul geopolitic global

  Săptămâna trecută a avut loc la Paris o întâlnire inedită care a marcat puternic aşezarea geopolitică globală. Este vorba despre o vizită bilaterală a preşedintelui chinez Xi în Franţa, dar acolo unde s-a întâlnit cu preşedintele francez flancat de cancelarul german Angela Merkel şi de preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker.

 • Din Rusia, fără dragoste: Propaganda Kremlinului împotriva
Bisericii Ortodoxe Ucrainene
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Din Rusia, fără dragoste: Propaganda Kremlinului împotriva Bisericii Ortodoxe Ucrainene

  Obţinerea Autocefaliei de către Bierica Autocefală Ortodoxă Ucraineană (BAOU) a reprezentat un eşec geopolitic pentru Federaţia Rusă, care pierde aproximativ 1/3 din totalul enoriaşilor săi, punând sub semnul întrebării statutul Rusiei de a reprezenta cea mai mare biserică ortodoxă, situaţie dată şi de moştenirea sovietică, unde doar aproximativ 20% din populaţia rusă se declară ca fiind ortodoxă.

 • Cât de realistă poate fi o armată europeană?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cât de realistă poate fi o armată europeană?

  Anunţul preşedintelui francez, Emmanuel Macron privind intenţia de a crea o armată europeană, dar şi susţinerea  promtă a acestui proiect de către Berlin, au ridicat mai multe semne de întrebare privind  atât  relaţia UE- SUA, cât şi relaţia UE-NATO.

 • Marea Azov: noul front al
conflictului ruso-ucrainean
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Marea Azov: noul front al conflictului ruso-ucrainean

  În ciuda unor declaraţii oficiale venite de la Moscova, strategia Rusiei este departe de a fi una care să conducă către soluţionarea conflictelor din Ucraina, cu atât mai mult cu cât menţinerea acestora va ţine departe Kievul de accederea în Uniunea Europeană sau NATO.

Modifică Setările