Stiri despre geopolitica

  232 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • Geopolitica Turciei - aşa cum se vede din exterior şi din interior
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Geopolitica Turciei - aşa cum se vede din exterior şi din interior

  Cine şi ce este Turcia, cea care ameninţă să blocheze integrarea în NATO a Suediei şi Finlandei, şi de ce face aceasta? Viziunile geopolitice externe situează Turcia la marginea Heartlandului, în Rimland. Cu toate acestea, ea este parte a NATO, organizaţie a Midland Ocean.

 • Coreea
de Nord: a doua criză regională cu reverberaţii globale?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Coreea de Nord: a doua criză regională cu reverberaţii globale?

  În timp ce întreaga lume se uită la ce se întâmplă în Ucraina, Coreea de Nord dă semne că ar putea genera o a doua criză regională cu reverberaţii globale în acest an. Cei 7000 de kilometri dintre Kiev şi Phenian s-au comprimat iar Kim Jong Un, ca mulţi alţii, priveşte cu atenţia la postura Statelor Unite şi NATO în Ucraina, în timp ce Moscova are şi ea un interes strategic în Asia de Est.

 • Marea provocare geopolitică a deceniului
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Marea provocare geopolitică a deceniului

  De câteva ori cuvântul „război” a ajuns să domine scena publică, iar cum sintagama este asociată cu continentul cel mai vizibil media înseamnă că planificatorii strategiilor guvernamentale din fiecare ţară vor urmări atent ce se întâmplă în estul Europei.

 • Rusia - Ucraina, un război nedeclarat pentru
reaşezarea sferelor de influenţă. INTERVIU
cu Angela Grămadă, preşedintele Asociaţiei Experts for Security and Global
Affairs
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Rusia - Ucraina, un război nedeclarat pentru reaşezarea sferelor de influenţă. INTERVIU cu Angela Grămadă, preşedintele Asociaţiei Experts for Security and Global Affairs

  Kremlinul aşteaptă ca autorităţile de la Kiev şi Occidentul să facă primii greşeala întrucât nu a renunţat niciodată la Ucraina nu doar ca zonă de influenţă, ci ca parte a viziunii sale despre cum ar trebui să arate ”lumea rusă”, mi-a declarat, într-un interviu, Angela Grămadă, doctor în Ştiinţe Politice şi preşedinte al Asociaţiei Experts for Security and Global Affairs (ESGA).

 • Dezacordurile Rusia-NATO prăbuşesc indicele bursier moscovit
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Dezacordurile Rusia-NATO prăbuşesc indicele bursier moscovit

  Ieri, indicele Bursei din Moscova a înregistrat cea mai abruptă scădere din martie 2020 (începutul pandemiei) şi până în prezent. La încheierea şedinţei de tranzacţionare, acesta a scăzut cu 6,5%, la 3.297,12 puncte, conform agenţiei de ştiri ruse TASS.

 • Spre un nou
conflict militar ruso-ucrainean?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Spre un nou conflict militar ruso-ucrainean?

  Mişcările recente de trupe ale Federaţiei Ruse la graniţa cu Ucraina consolidează neîncrederea dintre Moscova şi Occident, inclusiv NATO atrăgând atenţia asupra riscului unei posibile invazii militare a statului vecin României.

 • Gambitul Rusiei în Marea Azov
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Gambitul Rusiei în Marea Azov

  Încă de la declararea independenţei, în 1991, Kievul a identificat situaţia din Crimeea drept o vulnerabilitate de securitate naţională ca urmare a cantonării Flotei Mării Negre în Sevastopol.

 • Oglinda geopolitică a Jocurilor
Olimpice. Ce ne pot spune Jocurile despre 

relaţiile
internaţionale?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Oglinda geopolitică a Jocurilor Olimpice. Ce ne pot spune Jocurile despre relaţiile internaţionale?

  Începând cu 776 î.Hr., în Peloponez, până la Tokyo 2021, cu o pauză de peste 1500 de ani, Jocurile Olimpice au avut mereu şi o dimensiune geopolitică, o anticameră în care, în special în epoca modernă a Jocurilor, Marile Puteri, dar şi statele cu mai puţină greutate geopolitică, precum România, pot să îşi promoveze obiectivele relevante, uneori maligne, uneori onorabile, pe cea mai mare scenă a lumii.

 • Geopolitica
vaccinurilor: Cazul Sputnik
V
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Geopolitica vaccinurilor: Cazul Sputnik V

  Virusul SARS Cov-2 a angrenat statele într-o luptă acerbă pentru soluţionarea pandemiei. Fondurile de investiţii alocate, avansul ştiinţific sau cooperarea internaţională au fost motoarele care au stat la baza elaborării primelor vaccinuri, creând perspectiva soluţionării celei mai complexe crize pe care generaţia noastră a întâlnit-o până acum.

 • Ce fel de imperii ne dorim să existe în secolul XXI?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Ce fel de imperii ne dorim să existe în secolul XXI?

  Problematica imperiilor este una dintre cele mai importante ale geopoliticii, deoarece ele au existat în aproape întreaga istorie articulată a umanităţii, iar mulţi politicieni au visat să creeze unul – ori să îl extindă, de regulă dacă aveau cetăţenia etniei-matrice a unei astfel de construcţii politico-statale.

 • Jocul Turciei în
Africa: Cazul Somaliei
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Jocul Turciei în Africa: Cazul Somaliei

  În primele zile ale anului 2021, un atentat terorist a vizat o companie turcă ce construia un drum rutier în Somalia. Cel puţin cinci persoane au fost ucise, iar alte 14 au fost rănite. Atacul sinucigaş, care a ucis cel puţin doi cetăţeni turci, a fost revendicat de către Al Shabab, reprezentând mult mai mult decât un eveniment cotidian al ţării din Cornul Africii.

 • Check Media: Armata
română, ţinta propagandei ruse
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Check Media: Armata română, ţinta propagandei ruse

  În 2004 Romania a devenit stat membru NATO, alături de Bulgaria, Ţările Baltice, Slovenia şi Slovacia, ca urmare a unui consens naţional între societate şi clasa politică.

 • Igor
Dodon, pionul intereselor ruse în Republica Moldova
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Igor Dodon, pionul intereselor ruse în Republica Moldova

  Presa de la Chişinău publică o serie de documente care arată modul în care serviciile de informaţii ruse acţionează în Republica Moldova, în centrul unor asemenea acţiuni aflându-se nimeni altul decât preşedintele în funcţie, Igor Dodon.

 • Geopolitica ascunsă din trilogia Amintiri din trecutul Terrei
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Geopolitica ascunsă din trilogia Amintiri din trecutul Terrei

  Trilogia Amintiri din trecutul Terrei relatează răspunsul şi transformarea umanităţii ca urmare a realizării că o flotă extraterestră se îndreaptă spre Pământ, urmând să ajungă aici în 400 de ani. Deşi este operă science fiction, ar putea să fie la fel de bine catalogată drept un thriller geopolitic, cu o mulţime de elemente care pot să ne înveţe câte ceva despre China din prezent.

 • Să schimbăm ordinea globală!
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Să schimbăm ordinea globală!

  Întrebarea anului 2020 nu se referă la posibilitatea ca acest Coronavirus să fi fost produs în laborator  sau nu, ci la un aspect care ar avea consecinţe majore pentru o perioadă lungă de timp: va fi schimbat topul marilor puteri în următorul deceniu?

 • Noua geopolitică a Rusiei post-COVID-19
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Noua geopolitică a Rusiei post-COVID-19

  Rusia a fost întotdeauna adepta realismului, iar metoda geopolitică a atras-o de la fondarea disciplinei. Nu numai pentru că era unul dintre statele continentale, ale heartland-ului euro-asiatic, alături de Germania, cu care putea domina masa euro-asiatică şi, deci, lumea, ci şi pentru că geografia a împiedicat-o întotdeauna în marile sale cuceriri – sau, mă rog, e un bun motiv să dai vina pe cineva - şi i-a justificat nevoia spaţiului tampon şi

 • Impactul asasinării lui Qassem Soleimani şi noua paradigmă SUA-Irak-Iran
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Impactul asasinării lui Qassem Soleimani şi noua paradigmă SUA-Irak-Iran

  În dimineaţa zilei de 3 ianuarie 2020, preşedintele Donald Trump confirma asasinarea generalului Qassem Soleimani, conducătorul forţelor al-Quds (Ieruslalim), trupe de elită a celebrei Gărzi a Revoluţionarilor, aflată în subordinea directă a Liderului Suprem iranian.

Modifică Setările