Stiri despre geopolitica

  209 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • Să schimbăm ordinea globală!
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Să schimbăm ordinea globală!

  Întrebarea anului 2020 nu se referă la posibilitatea ca acest Coronavirus să fi fost produs în laborator  sau nu, ci la un aspect care ar avea consecinţe majore pentru o perioadă lungă de timp: va fi schimbat topul marilor puteri în următorul deceniu?

 • Noua geopolitică a Rusiei post-COVID-19
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Noua geopolitică a Rusiei post-COVID-19

  Rusia a fost întotdeauna adepta realismului, iar metoda geopolitică a atras-o de la fondarea disciplinei. Nu numai pentru că era unul dintre statele continentale, ale heartland-ului euro-asiatic, alături de Germania, cu care putea domina masa euro-asiatică şi, deci, lumea, ci şi pentru că geografia a împiedicat-o întotdeauna în marile sale cuceriri – sau, mă rog, e un bun motiv să dai vina pe cineva - şi i-a justificat nevoia spaţiului tampon şi

 • Impactul asasinării lui Qassem Soleimani şi noua paradigmă SUA-Irak-Iran
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Impactul asasinării lui Qassem Soleimani şi noua paradigmă SUA-Irak-Iran

  În dimineaţa zilei de 3 ianuarie 2020, preşedintele Donald Trump confirma asasinarea generalului Qassem Soleimani, conducătorul forţelor al-Quds (Ieruslalim), trupe de elită a celebrei Gărzi a Revoluţionarilor, aflată în subordinea directă a Liderului Suprem iranian.

 • Trianon
100 – o provocare comună pentru vecinii Ungariei?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Trianon 100 – o provocare comună pentru vecinii Ungariei?

  Anul 2020 se anunţă a fi o provocare pentru politica externă a Budapestei în relaţia sa cu statele vecine, într-un context în care proiectul “Trianon 100 – Elan”, lansat de Academia Ungară de Ştiinţe, sub sprijinul direct al regimului maghiar, se arată a nu fi privit cu încredere de către statele limitrofe Ungariei.

 • Geopolitica României. Caspian Report
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Geopolitica României. Caspian Report

  Shirvan Neftchi, Caspian Report, a realizat o analiză geopolitică cu privire la România. Perspectiva sa nu este exhaustivă şi prezintă unele probleme de natură conceptuală, dar discuţia pe care o porneşte este utilă societăţii româneşti, cu atât mai mult cu cât o face într-un mod accesibil, în special, tinerilor, printr-un video pe YouTube.

 • Ce aşteptări are Maia Sandu, premierul R. Moldova, la Bucureşti în 2 iulie?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Ce aşteptări are Maia Sandu, premierul R. Moldova, la Bucureşti în 2 iulie?

  Un anunţ sec despre vizita prim-ministrului Republicii Moldova, Maia Sandu, în 2 iulie a.c. în România la invitaţia preşedintelui Klaus Iohannis a trecut neobservat în presa românească. Deşi această vizită are un rol esenţial în bătălia diplomatică ce se desfăşoară în prezent pentru Republica Moldova. Practic, România intră din nou în cărţi în jocul geopolitic din regiune, pentru că Maia Sandu transmite ACUM un mesaj foarte clar Moscovei.

 • Interesele Chinei în Orientul Mijlociu
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Interesele Chinei în Orientul Mijlociu

  Economia chineză este din ce în ce mai dependentă de importurile de hidrocarburi pentru a putea face faţă creşterii sale industriale şi a consumului intern, motiv pentru care interesul său pentru regiunea Orientului Mijlociu, cunoscută pentru rezervele sale imense de petrol şi gaze naturale, este unul uşor de înţeles.

 • Marile negocieri geopolitice pe chestiunea ucraineană: de ce-ar trebui să fie interesată România
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Marile negocieri geopolitice pe chestiunea ucraineană: de ce-ar trebui să fie interesată România

  Jocurile evoluează acum cu asemenea viteză, într-atât de mare este nevoia schimbării paradigmelor, atât de solid implantat este sentimentul eşecurilor unora dintre abordările majore regionale, continentale şi internaţionale în privinţa Ucrainei, încât urgenţa aceasta a dus deja la deschiderea canalelor de negociere înspre direcţiile considerate ca priorităţi absolute de către preşedintele Zelenski.

 • SUA, UE şi China, în redesenarea ordinii globale multilaterale: Rusia, ocolită în jocul geopolitic global
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  SUA, UE şi China, în redesenarea ordinii globale multilaterale: Rusia, ocolită în jocul geopolitic global

  Săptămâna trecută a avut loc la Paris o întâlnire inedită care a marcat puternic aşezarea geopolitică globală. Este vorba despre o vizită bilaterală a preşedintelui chinez Xi în Franţa, dar acolo unde s-a întâlnit cu preşedintele francez flancat de cancelarul german Angela Merkel şi de preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker.

 • Din Rusia, fără dragoste: Propaganda Kremlinului împotriva
Bisericii Ortodoxe Ucrainene
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Din Rusia, fără dragoste: Propaganda Kremlinului împotriva Bisericii Ortodoxe Ucrainene

  Obţinerea Autocefaliei de către Bierica Autocefală Ortodoxă Ucraineană (BAOU) a reprezentat un eşec geopolitic pentru Federaţia Rusă, care pierde aproximativ 1/3 din totalul enoriaşilor săi, punând sub semnul întrebării statutul Rusiei de a reprezenta cea mai mare biserică ortodoxă, situaţie dată şi de moştenirea sovietică, unde doar aproximativ 20% din populaţia rusă se declară ca fiind ortodoxă.

 • Cât de realistă poate fi o armată europeană?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cât de realistă poate fi o armată europeană?

  Anunţul preşedintelui francez, Emmanuel Macron privind intenţia de a crea o armată europeană, dar şi susţinerea  promtă a acestui proiect de către Berlin, au ridicat mai multe semne de întrebare privind  atât  relaţia UE- SUA, cât şi relaţia UE-NATO.

 • Marea Azov: noul front al
conflictului ruso-ucrainean
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Marea Azov: noul front al conflictului ruso-ucrainean

  În ciuda unor declaraţii oficiale venite de la Moscova, strategia Rusiei este departe de a fi una care să conducă către soluţionarea conflictelor din Ucraina, cu atât mai mult cu cât menţinerea acestora va ţine departe Kievul de accederea în Uniunea Europeană sau NATO.

 • Iurie Roşca versus Vladimir Plahotniuc, un război cu parfum unionist şi iz de KGB?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Iurie Roşca versus Vladimir Plahotniuc, un război cu parfum unionist şi iz de KGB?

  Fostul lider al mişcării unioniste din Republica Moldova de la începutul anilor '90, adept al ideologului curentului putinist, Aleksandr Dughin, Iurie Roşca încearcă să redevină un jucător politic activ, graţie unui dosar penal deschis de procurorii anti-corupţie de la Chişinău, din postura de victimă a „oligarhului cel bun“, Vladimir Plahotniuc.

 • Alegeri Chişinău: În turul doi se menţine mesajul geopolitic
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Alegeri Chişinău: În turul doi se menţine mesajul geopolitic

  În turul doi al alegerilor locale din municipiul Chişinău se pedalează în continuare pe mesajul geopolitic, deşi Capitala nu are nevoie de geopolitică, în fruntea Chişinăului trebuie să fie un manager iscusit care să soluţioneze problemele municipalităţii. Aceste opinii au fost exprimate în cadrul emisiunii „Glavnîi vopros” de la NTV Moldova, transmite IPN.

 • Războiul
nevăzut din Orientul Mijlociu
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Războiul nevăzut din Orientul Mijlociu

  Acordul nuclear iranian, mutarea ambasadei SUA la Ierusalim sau situaţia din Siria au ţinut capul de afiş privind principalele evenimente petrecute în Orientul Mijlociu, o regiune însă marcată de multe alte crize, unele dintre ele cel puţin la fel de complexe precum cele enumerate anterior, aşa cum este cazul crizei din Yemen.

 • Ofensiva economică a
Turciei în Serbia
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Ofensiva economică a Turciei în Serbia

  La finalul lunii martie a.c., presa de la Ankara anunţa că Turcia negociază cu Belgradul acordarea unui împrumut de 400 milioane USD, bani ce ar urma să fie investiţi în dezvoltarea mai multor proiecte de infrastructură ale Serbiei.

 • Liderul în geopolitica marilor puteri
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Liderul în geopolitica marilor puteri

  Aproape fiecare dintre noi în gândurile secrete pe care le avem ne dorim să fim cel puţin miliardari. Dar cu mai multă putere ne dorim să conducem lumea şi să o facem perfectă – perfectă pentru interesele noastre, şi apoi perfectă pentru toţi cei pe care îi simţim aproape. Ce le oferim celorlalţi într-o lume condusă de noi e un pic diferit, sau poate chiar mult mai altfel.

 • 2018: Cine vor fi „Noii Protectori“?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  2018: Cine vor fi „Noii Protectori“?

  În opinia mea, aceasta va fi marea temă a jocurilor geopolitice din 2018. Tendinţa a început anul acesta, iar acum lucrurile par să iasă din zona confruntării subterane în cea cea deschisă, aducând noi incertitudini şi tensionând relaţiile internaţionale.

 • Erori geopolitice contemporane
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Erori geopolitice contemporane

  De ce oamenii politici fac greşeli? Dintr-un motiv simplu: pe anumite domenii, sunt incompetenţi. Este politica o profesie? Nici pe departe. Ea este doar un aspect pe care ar putea să îl îndeplinească cei care sunt dedicaţi ideii de bine public, legalitate şi acceptare a ideilor specialiştilor.