
Încep lucrările de reabilitare energetică şi modernizare a clădirii care găzduieşte Galeriile de Artă
Preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea, Cătălin Toma, a semnat ordinul de începere a lucrărilor la acest obiectiv de investiţii.
Preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea, Cătălin Toma, a semnat ordinul de începere a lucrărilor la acest obiectiv de investiţii.
Artistul basarabean care ne-a părăsit subit la sfârşitul anului trecut, la vârsta de 57 de ani, a fost un campion al underground-ului şi al subversivităţii, neputând fi încadrat în nici un sistem, artistic sau politic. Soarta unor astfel de nume este însă că nu pot fi niciodată „oficializate“, continuând să rămână, pentru cei care vin după ei, cu statutul de legende sau artişti-cult.
Artistul underground şi nonconformist Mark Verlan, locuitor al Chişinăului de etnie rusă, care-a fost expus în 2019 la Bucureşti de către Asociaţia Arbor la Galeria Posibilă (alături de un alt artist neconvenţional, Ghenadie Popescu), se întoarce în atenţia iubitorilor de artă români prin expoziţia sa în „realitate virtuală“ care poate fi văzută începând de astăzi pe platforma TheOpen-Art.com, dedicată acestui tip de expoziţii.
28 de lucrări ale peisagistului Vadim Creţu, supranumit „pictorul Casei Regale“, expus până pe 24 ianuarie la Arbor.art.room (str. Transilvaniei, nr. 11), se regăsesc începând de astăzi şi în expoziţia VR (virtual reality) „This present past“, curator Victoria Nagy Vajda, „vernisată“ virtual pe platforma TheOpen-Art.com, fiind a cincea expoziţie găzduită aici, alături şi de reconstrucţia virtuală a atelierului pictoriţei Valentina Rusu Ciobanu.
Sâmbătă, între orele 15.00 şi 21.00, la Arbor.art.room (str. Transilvaniei, nr. 11), va avea loc deschiderea expoziţiei „The Severed Garden“ a peisagistului Vadim Creţu, o inedită propunere expoziţională aparţinând curatorilor Andrei şi Andreea Grosu, binecunoscuţi regizori şi oameni de teatru, care păşesc cu temeritate spre alte zone artistice decât cele cu care sunt obişnuiţi, la propunerea managerului cultural Victoria Nagy Vajda.
Mâine, joi 5 noiembrie, la Muzeul Municipiului Bucureşti, între orele 10.00 şi 18.00, se deschide expoziţia „Valentina Rusu Ciobanu – o sută de ani de la naştere“, cuprinzând 60 de lucrări (pictură şi desen) ale marii artiste din Basarabia, care-a devenit de curând centenară. Totodată, la Arbor.art.room (Transilvaniei 11) este în continuare deschisă expoziţia-anexă „Un veac de singurătate“, structurată pe conceptul Macondo-ului márquezian.
Duminică, 1 noiembrie, au loc alegeri prezidenţiale în Republica Moldova, şi de data aceasta ele sunt chiar decisive, consfinţind ori reapropierea de România şi Europa, ori înfeudarea definitivă faţă de Rusia pentru o lungă perioadă de vreme. Victoria Nagy Vajda, fost secretar de stat al Republicii Moldova în guvernul Maia Sandu, explică pentru „Adevărul“ de ce o votează duminică din toată inima pe Maia Sandu.
Miercuri, 28 octombrie, de ziua de naştere a pictoriţei basarabene Valentina Rusu Ciobanu, care împlineşte 100 de ani, Asociaţia pentru cultură şi arte ARBOR lansează în premieră producţiile multimedia „#100VRC Valentina Rusu Ciobanu: viaţa şi opera“ şi „VRC Atelier ’85“, atelierul artistei din anul 1985 reconstituit în realitate virtuală.
Miercuri, 28 octombrie, între orele 12.00 şi 21.00, chiar în ziua în care împlineşte 100 de ani, pictoriţa centenară Valentina Rusu Ciobanu va fi sărbătorită la Bucureşti, prin deschiderea expoziţiei „Valentina Rusu Ciobanu – Un veac de singurătate“, care se va desfăşura în spaţiul expoziţional Arbor.art.room (str. Transilvaniei, nr. 11), aparţinând Asociaţiei pentru cultură şi arte ARBOR, conduse de managerul cultural Victoria Nagy Vajda.
Valentina Rusu Ciobanu este un geniu al picturii din Basarabia, o pictoriţă care se bucură de un profund respect şi o mare iubire în Republica Moldova. Cu toate acestea, Valentina Rusu Ciobanu este un nume cvasi-necunoscut în România. Aceasta s-ar putea schimba în luna octombrie a anului 2020, când, în ziua de 28, artista, care trăieşte la Chişinău, va împlini vârsta de 100 de ani.
Se pregătesc, în aceste zile, două manifestări care cred că vor schimba perspectiva asupra picturii româneşti postbelice, constituind o revelaţie pentru iubitorii de artă. Cea mai importantă reprezentantă a Şcolii de la Chişinău, pictoriţa Valentina Rusu Ciobanu, născută pe 28 octombrie 1920, împlineşte 100 de ani, ocazie cu care vor fi organizate două expoziţii la Bucureşti, sub genericul „Valentina Rusu Ciobanu – o sută de ani de la naştere“.
Expoziţia-fenomen „Woman Unchained“ by Irina Greciuhina, care-a fost deschisă timp de o lună în spaţiul expoziţional Arbor.art.room (str. Transilvaniei, nr. 11), perioadă în care s-a bucurat de un imens succes, s-a închis în „real“, dar iubitorii de frumos mai au o şansă să contemple „Cina cea de taină“ cu femei şi alte lucrări care i-au încântat pe bucureşteni în această perioadă.
Irina Greciuhina este o artistă basarabeană, născută în 1982 şi stabilită în Chişinău. A expus, printre altele, la Veneţia, unde a făcut furori, dar primul ei solo show în România are loc în lunile septembrie şi octombrie, în spaţiul expoziţional Arbor.art.room (str. Transilvaniei, nr. 11). Printre lucrările ei, se află o „Cina cea de taină“ cu personaje exclusiv feminine, lucrare masivă şi scandaloasă, care va face senzaţie la Bucureşti.
Irina Greciuhina este o artistă basarabeană, născută în 1982 şi stabilită în Chişinău. Este preocupată de „studiul arhetipurilor feminine“, de femeie ca „fenomen unic, divin şi natural în egală măsură“. A expus, printre altele, la Veneţia, unde a făcut furori, dar primul ei solo show în România are loc în lunile septembrie şi octombrie, în spaţiul expoziţional Arbor.art.room (str. Transilvaniei, nr. 11, sector 1, Bucureşti).
A sosit momentul să ne-amintim, „sine ira et studio“, de „vremurile bune“ de dinainte de pandemie, şi să sperăm că se vor întoarce cât mai curând. Urmează un top 20 al galeriilor de artă bucureştene, aşa cum le-am văzut şi „simţit“ eu în cei trei ani (2017-2019) de studiu intensiv al acestui mediu, de trăit în interiorul lui. 418, AnnArt, Mobius sau Sector 1 au făcut „epocă“ în ultimii ani. E de dorit ca activitatea lor să se reia cât mai repede.
Premierul Ludovic Orban a declarat, vineri după-amiază, că se aştepta să audă huiduieli în timpul manifestărilor oficiale de la Iaşi de Ziua Unirii, spunând că au fost două grupuri în piaţă, unii dintre ei fiind agitatori.
Galeria de artă Go Contemporary prezintă vernisajul expoziţiei de pictură si instalaţie a Adrianei Florea Băloiu „Somewhere near the fake future”, curatoriată de Ioana Mîţu, ce va avea loc joi, 31 octombrie 2019, orele 18.00-21.00, în clădirea The Landmark (str. Constantin Daniel, nr. 11). Expoziţia poate fi vizitată între 31 octombrie şi 10 noiembrie 2019.
Consiliul Judeţean Vrancea va reabilita în următorii ani încă o clădire din municipiul Focşani în cadrul unui proiect finanţat din fonduri europene.
O nouă „sesiune de informare şi împrietenire cu arta“, din seria „How Deep Is Your Art“, care-a debutat la galeria Mobius în iarnă cu artista Lea Rasovszky, are loc în acest spaţiu vineri, 9 noiembrie, de la ora 19.00, avându-l de data aceasta ca artist invitat pe Roman Tolici, în interiorul excepţionalei sale expoziţii de pictură care rămâne deschisă aici până la sfârşitul anului.
Sute de craioveni şi-au luat rămas bun de la „Minunea Blondă”. Ilie Balaci a fost înmormântat, marţi, cu onoruri militare, la Cimitirul Sineasca din Craiova.
Convinşi că următorul conflict se va duce în reţeaua subterană a marilor metropole, americanii cheltuiesc peste o jumătate de miliard de dolari pentru a fi gata de luptă.
Galeriile miniere părăsite de la Roşia Montană sunt de mulţi ani un veritabil ”magnet” pentru căutătorii de aur din zonă. Există, aici, câteva reţele foarte bine organizate care acţionează cu complicitatea şi, uneori, chiar protecţia autorităţilor.
Weekendul trecut a fost meci mare în Liga a patra de fotbal: Steaua a jucat cu Rapid. Chiar dacă rivalitatea dintre cele doua echipe este arhicunoscută şi, nu de puţine ori, meciurile dintre cele două echipe au devenit un etalon al frumuseţii fotbalului, jocul de sâmbătă va rămâne în istorie ca un simbol al grotescului şi al urii împroşcate fără nici un discernământ.
Mobius Gallery, în parteneriat cu Forumul Cultural Austriac, prezintă primul solo show în Bucureşti al artistei vieneze Claudia Larcher, „The New Nature“, curatoriată de Călin Stegerean. Expoziţia poate fi vizitată la sediul galeriei din strada Mendeleev, nr. 2, în intervalul 2 martie – 3 aprilie. Vernisajul va avea loc vineri, 2 martie, începând cu ora 7 p.m.
Un nou pas spre înţelegerea domeniului artistic vizual, atât de dinamic în prezent, dar şi atât de ocolit de public: de-acum înainte vor avea loc sesiuni lunare de informare şi împrietenire cu arta vizuală organizate şi găzduite de Galeria Mobius. Primul episod, „The Pleasure of Being There“, se va ţine sâmbătă, 3 februarie, între orele 14.00 şi 20.00, având-o ca artist invitat pe Lea Rasovszky.
Toscana este termenul de comparaţie pentru poveştile viitoare de călătorie. Aici e o poveste pe care simţi că o retrăieşti şi mulţi ani după ce ai plecat, e locul unde s-a născut nostalgia.
Istoria oraşului Râmnicu Sărat pare că se rescrie, în această perioadă, după ce imagini şi informaţii noi despre structurile subterane ale oraşului sosesc la muzeul municipal. Totul a pornit odată cu surparea unei porţiuni de asfalt, care a dus la descoperirea unei pivniţe brâncoveneşti.
Preşedintele Comsiei de control al SRI, Adrian Ţuţuianu, a declarat vineri, pentru News.ro, că s-a făcut o solicitare Serviciului Român de Informaţii pentru ca membrii Comisiei să primească informaţii în legătură cu violenţele de la protestele care au avut loc în Piaţa Victoriei, urmând ca SRI să dea curs acestei cereri, pentru clarificarea tuturor aspectelor
În zilele de 18 şi 19 noiembrie 2016, o delegaţie a Unităţii Administrativ-Teritoriale Oraşul Panciu, condusă de primarul Iulian Nica, a efectuat o vizită de lucru la Chişinău (Republica Moldova).
Patru evenimente dedicate artei contemporane - un festin pentru amatorii de artă contemporană - au loc în seara zilei de miercuri, începând cu ora 19.00, la AnnArt Gallery, Victoria Art Center, Anca Poteraşu Gallery şi galeria Aiurart.