Stiri despre gagauzia

  359 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • Irina Vlah se plânge că încă nu a avut o întâlnire oficială cu Maia Sandu şi acuză preşedintele ţării de „minciună”
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Irina Vlah se plânge că încă nu a avut o întâlnire oficială cu Maia Sandu şi acuză preşedintele ţării de „minciună”

  Başcanul Găgăuziei, Irina Vlah, susţine că încă nu a avut o întâlnire oficială cu preşedintele Maia Sandu, deşi în curând se împlineşte un an de când Maia Sandu a intrat în funcţie. Irina Vlah a dat de înţeles că acest gen de abordare este unul incorect din partea unui şef de stat, în raport cu liderul autonomiei găgăuze.

 • Noua componenţă a Adunării Populare a Găgăuziei a fost aleasă
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Noua componenţă a Adunării Populare a Găgăuziei a fost aleasă

  Dumunică în UTA Găgăuzia au avut loc alegeri repetate în 6 circumscripţii, unde candidaţii nu au fost aleşi în primul tur. Totodată, în 11 circumscripţii, unde iniţial niciunul dintre candidaţi nu a acumulat numărul necesar de voturi, a avut loc cel de-al doilea tur al alegerilor, transmite IPN.

 • 16 deputaţi în Adunarea Populară a Găgăuziei, aleşi din primul tur
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  16 deputaţi în Adunarea Populară a Găgăuziei, aleşi din primul tur

  În 16 circumscripţii, deputaţii în Adunarea Populară a Găgăuziei au fost aleşi din primul tur. În alte 19 circumscripţii, pe 3 octombrie, va fi desfăşurat al doilea tur al de scrutin. În 13 circumscripţii, niciunul dintre candidaţi nu a acumulat cel puţin jumătate din voturile alegătorilor care au participat la alegeri, iar în cazul a 6 circumscripţii - alegerile nu au fost declarate valabile din cauza numărului mic de votanţi, transmite IPN.

 • Duminică au loc alegeri în Adunarea Populară a Găgăuziei
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Duminică au loc alegeri în Adunarea Populară a Găgăuziei

  În această duminică, 19 septembrie, au loc alegeri ordinare în Adunarea Populară a Găgăuziei. Locuitorii Găgăuziei îşi vor alege deputaţii pentru un nou mandat de patru ani, în 35 de circumscripţii electorale uninominale, câte un deputat în fiecare. Pentru validarea alegerilor, în fiecare dintre circumscripţii este necesară participarea a cel puţin 1/3 din alegători.

 • Experţi: Populaţia din UTA Găgăuzia rămâne captivă propagandei ruse
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Experţi: Populaţia din UTA Găgăuzia rămâne captivă propagandei ruse

  Relaţiile moldo-române sunt prezentate denaturat de către mass-media din UTA Găgăuzia, iar populaţia din regiune rămâne captivă propagandei informaţionale. Concluziile aparţin comentatorilor politici de la Chişinău, care explică astfel fenomenul investiţiilor masive din partea României în regiunea găgăuză, pe de o parte, şi votul antieuropean al cetăţenilor de acolo, pe de altă parte, notează IPN.

 • De ce medicii din Găgăuzia nu vor să se imunizeze cu vaccinul donat de România. Irina Vlah: Ei vor un vaccin cu un grad de eficienţă mai ridicat
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  De ce medicii din Găgăuzia nu vor să se imunizeze cu vaccinul donat de România. Irina Vlah: Ei vor un vaccin cu un grad de eficienţă mai ridicat

  Guvernatoarea autonomiei găgăuze, Irina Vlah, dezminte informaţiile că medicii din autonomie ar refuza vaccinarea anti-COVID-19. Potrivit başcanului, angajaţii spitalelor îşi doresc imunizarea, însă aşteaptă un vaccin cu un grad de eficienţă mai ridicat. Irina Vlah spune că oamenii nu pot fi obligaţi să se vaccineze cu un anumit vaccin, ci trebuie create condiţii ca populaţia să aleagă cu care vaccin să se imunizeze, notează IPN.

 • Grigori. Să ne bucurăm de Cultura naţională
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Grigori. Să ne bucurăm de Cultura naţională

  Mulţi români pleacă din ţara lor. Ne bucurăm când vedem că se uită înapoi şi încearcă să nu uite. Chiar dacă sunt dezamăgiţi. Vor să ajute, în nici un caz nu renunţă la identitatea lor. Dar România rămâne pentru majoritatea un reper mai degrabă negativ, dar la care s-ar întoarce.

 • Irina Vlah face apel către partide să nu politizeze proiectele care vizează UTA Găgăuzia
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Irina Vlah face apel către partide să nu politizeze proiectele care vizează UTA Găgăuzia

  Başcanul Irina Vlah a făcut apel către partidele politice, în numele cetăţenilor care locuiesc în UTA Găgăuzia, să nu politizeze discuţiile asupra proiectelor legislative care vizează statutul special al Găgăuziei. Ea spune că aceste proiecte (votate de plen în primă lectură la 3 decembrie, n.r.) au fost finalizate încă în anul 2016, dar dezbaterile politice au stopat adoptarea lor, transmite IPN.

 • Pachetul de legi ce vizează UTA Găgăuzia, votat în primă lectură
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Pachetul de legi ce vizează UTA Găgăuzia, votat în primă lectură

  Deputaţii Socialişti, Partidul Şor şi cei din Platforma Pentru Moldova au votat  joi, în primă lectură, un pachet de legi ce vizează UTA Găgăuzia. Unul dintre proiecte prevede că orice modificare la Lega cu privire la statutul juridic special al Găgăuziei poate fi adoptată de Parlament numai după avizarea pozitivă de către Adunarea Populară de la Comrat. Avizul Adunării Populare se dă cu votul majorităţii deputaţilor locali, transmite IPN.

 • Fără surprize în Găgăuzia. Igor Dodon a obţinut 84% din voturi
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Fără surprize în Găgăuzia. Igor Dodon a obţinut 84% din voturi

  Victorie categorică pentru Igor Dodon în autonomia găgăuză, în cadrul prezidenţialelor din 1 noiembrie. Dodon a obţinut 84,35% din voturile alegătorilor, adică 45.281 de voturi, în regiunea unde se bucură de cea mai mare încredere în rândul populaţiei şi care este condusă de başcanul Irina Vlah.

 • Guvernul alocă 1,7 milioane de lei după inundaţiile din Găgăuzia
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Guvernul alocă 1,7 milioane de lei după inundaţiile din Găgăuzia

  Guvernul a decis să aloce peste 1,7 milioane de lei pentru curăţarea canalelor de evacuare a apelor pluviale şi amenajarea digului de protecţie în municipiul Comrat. Potrivit unui proiect de hotărâre aprobat de Guvern, banii urmează să fie alocaţi Consiliului municipal Comrat, UTA Găgăuzia din Fondul de rezervă al executivului, transmite IPN.

 • Cel puţin 70 de locuinţe din UTA Găgăuzia au fost inundate
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cel puţin 70 de locuinţe din UTA Găgăuzia au fost inundate

  Cel puţin 70 de locuinţe din UTA Găgăuzia au fost inundate în urma ploilor de marţi, 29 septembrie. Nivelul apei a ajuns şi la doi metri, pătrunzând în case. Mai multe familii au fost evacuate şi adăpostite în căminele studenţeşti ale Universităţii din Comrat, transmite IPN.

 • Adunarea Populară din Găgăuzia, în carantină
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Adunarea Populară din Găgăuzia, în carantină

  Adunarea Populară din Găgăuzia a fost plasată în carantină. Decizia a fost luată de Centrul de sănătate publică din Comrat, după ce mai mulţi angajaţi ai aparatului Adunării Populare au fost confirmaţi cu COVID-19, transmite IPN.

 • Bărbat omorât şi lăsat lângă un iaz din Comrat. Trei suspecţi sunt reţinuţi
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Bărbat omorât şi lăsat lângă un iaz din Comrat. Trei suspecţi sunt reţinuţi

  Trei tineri cu vârstele cuprinse între 20 şi 24 de ani, locuitori ai satului Budjac din raionul Comrat, au fost reţinuţi, fiind suspectaţi de omor. Victima este un bărbat de 55 de ani din oraşul Comrat. Cadavrul acestuia a fost găsit de un locuitor al satului Budjac, în preajma unui iaz din aceeaşi localitate, transmite IPN.

 • Detalii despre cazul de intoxicaţie de la un gimnaziu din Găgăuzia
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Detalii despre cazul de intoxicaţie de la un gimnaziu din Găgăuzia

  În total, ca urmare a intoxicaţiei alimentare de la gimnaziul din Cioc-Maidan, UTA Găgăuzia, 120 de copii au fost consultaţi la domiciliu, iar 35 au fost internaţi în spital. Elevii s-au simţit rău după prânz, la şcoală fiind solicitată ambulanţa.

 • Maia Sandu confirmă că Rusia ar fi interesată să deschidă un aeroport la Ceadâr-Lunga: „Am fost avertizată despre discuţii şi anumite planuri”
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Maia Sandu confirmă că Rusia ar fi interesată să deschidă un aeroport la Ceadâr-Lunga: „Am fost avertizată despre discuţii şi anumite planuri”

  Lidera PAS, Maia Sandu, susţine că atunci când deţinea funcţia de premier a fost avertizată de anumite instituţii ale statului despre intenţiile unor investitori din Federaţia Rusă de a investi în construcţia unui aeroport la sudul Republicii Moldova, în oraşul Ceadâr-Lunga din autonomia găgăuză.

 • Tânăr din Găgăuzia, condamnat la 16 ani de închisoare pentru trafic de copii în scop de exploatare sexuală comercială
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Tânăr din Găgăuzia, condamnat la 16 ani de închisoare pentru trafic de copii în scop de exploatare sexuală comercială

  Un tânăr de 23 de ani din Ceadâr-Lunga, UTA Găgăuzia, a fost condamnat la 16 ani de închisoare pentru că a traficat o adolescentă din Hânceşti în Turcia, în scop de exploatare sexuală comercială. Acesta convenise cu fata de 17 ani că va lucra ca dansatoare. Procuratura Generală menţionează într-un comunicat de presă că tânărul a mai fost condamnat, iar în prezent mai este cercetat şi într-un alt dosar penal, transmite IPN.

 • Igor Dodon spune că este imposibil ca în Găgăuzia să fie construit un aeroport pentru avioanele ruse: „Cineva încearcă să ridice tensiunile în societate”
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Igor Dodon spune că este imposibil ca în Găgăuzia să fie construit un aeroport pentru avioanele ruse: „Cineva încearcă să ridice tensiunile în societate”

  Preşedintele Igor Dodon a declarat că este imposibil ca în Republica Moldova să fie construit un aeroport militar. Şeful statului a calificat ca fiind aberante declaraţiile lansate în spaţiul public de activistul civic Vasile Sinigur, care susţine că în Găgăuzia se va construi, în secret, un aeroport pentru avioanele ruseşti.

 • Premierul Maia Sandu a efectuat o vizită în Găgăuzia
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Premierul Maia Sandu a efectuat o vizită în Găgăuzia

  Şoseaua de ocolire a oraşului Comrat şi singura şcoală cu predare în limba română din Găgăuzia au fost printre obiectivele vizitei pe care premierul Maia Sandu a efectuat-o în Găgăuzia pe 11 octombrie, transmite IPN.

Modifică Setările