
Euro coboară spre 4,66 lei, în contrast cu tendinţa regională
Banca Naţională a României (BNR) a anunţat vineri un curs de referinţă de 4,6658 lei/euro, în scădere cu 0,02% faţă de nivelul atins joi, în contrast cu tendinţa regională.
Banca Naţională a României (BNR) a anunţat vineri un curs de referinţă de 4,6658 lei/euro, în scădere cu 0,02% faţă de nivelul atins joi, în contrast cu tendinţa regională.
Euro s-a apreciat joi în raport cu leul, crescând din nou peste pragul de 4,65 lei, arată datele publicate de Banca Naţională a României (BNR).
Euro şi-a mai temperat miercuri avansul în faţa leului. Banca Naţională a României (BNR) a anunţat un curs de schimb de 4,6497 lei/euro, după ce marţi euro trecuse de pragul de 4,65 lei.
Banca Naţională a României (BNR) a anunţat marţi un curs de referinţă de 4,5634 lei/euro, în creştere uşoară faţă de nivelul din şedinţa precedentă, în condiţiile în care leul continuă să fie decuplat de tendinţa regională. Analiştii cred, totuşi, că moneda românească ar putea recâştiga din terenul pierdut în ultimul timp.
Banca Naţională a României (BNR) a anunţat luni un curs de referinţă de 4,5538 lei/euro, o nouă creştere puternică a monedei europene faţă de moneda naţională.
Mario Draghi, preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), a anunţat că instituţia sa va cumpăra active publice şi private din zona euro în valoare de peste 1.100 de miliarde de euro, respectiv 60 de miliarde de euro pe lună începând cu martie până la finalul lunii septembrie a anului 2016, decizie considerată ca arma supremă a zonei euro în lupta cu deflaţia şi cu anemia economiei.
Curs franc elveţian. Magistraţii Tribunalului Buzău i-au dat o sentinţă favorabilă unui bărbat care a dat în judecată banca de la care se împrumutase în franci elveţieni. Potrivit deciziei instanţei, care însă poate fi atacată cu apel în termen de 30 de zile de la data pronunţării, banca va trebui să-i calculeze clientului ratele retroactiv la cursul de schimb la care a contractat creditul în urmă cu opt ani.
Prim-vicepreşedintele PNL, Andreea Paul, a vorbit, la Adevărul Live, despre criza generată de explozia francului elveţian şi despre soluţiile propuse de partide.
Legea falimentului personal este o soluţie la criza francului elveţian, consideră Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din România (APC), care critică angajamentele Guvernelor din ultimii ani, care au promis de mai multe ori în faţa Fondului Monetar Internaţional (FMI) şi Comisiei Europene (CE) că nu vor adopta o lege în acest sens.
Parlamentul din Elveţia a început marţi dezbaterile cu privire la proiectul introducerii în ţară a unei monede paralele - francul de aur, informează agenţia Blommberg.
Cursul francul elveţian a crescut astăzi, depăşind pentru prima dată pragul de 1,2 franci pe euro, fixat de banca centrală a Elveţiei în septembrie, ca urmare a presiunilor puse de companiile autohtone, care pierdeau la exporturi din cauza cursului puternic.
Investiţiile pe termen scurt sau mediu s-au dovedit a fi pariurile câştigătoare în 2011, şi, în timp ce evoluţia burselor ne-a amintit de începuturile crizei din 2008, tranzacţiile valutare au adus câştiguri frumoase pentru cei care au riscat şi au intuit direcţia pieţelor.
Majoritatea locuitorilor din Franţa, Germania, Spania, Grecia consideră că moneda europeană nu le-a îmbunătăţit viaţa cu nimic şi doresc revenirea la vechile monede. două localităţi din Franţa şi Spania, au trecut deja de la dezbateri la fapte.
Un procent de 36% dintre francezi doresc ca ţara lor să renunţe la moneda euro şi să revină la francul francez. În urmă cu opt săptămâni doar 26% aveau o asemenea opţiune, potrivit unui sondaj publicat de ziarul „Le Monde".
Există o serie de alternative mult mai sigure decât câştigurile tot mai mici de pe pieţele de capital şi din obligaţiunile de trezorerie americane.
Cursul monedei elveţiene a scăzut abrupt în raport cu mai multe valute după ce banca centrală a Elveţiei a decis să fixeze cursul franc/euro pentru a proteja companiile autohtone de aprecierile succesive ale monedei devenită refugiu pentru investitori pe timp de criză.
Două dintre refugiile preferate pe timp de criză, aurul şi francul, s-au ieftinit semnificativ în ultima săptămână, dând semnale că şi-ar putea pierde locul în portofoliile de investiţii. Problemele din SUA şi din zona euro au dus preţul aurului la noi recorduri săptămâna trecută. Ieftinirea bruscă îi face pe analişti să se teamă de o bulă speculativă.
Neîncrezători în economia zonei euro, investitorii străini se refugiază pe pieţe sigure, cum este Elveţia. Francul atinge astfel noi niveluri-record în raport cu celelalte valute, inclusiv cu leul. Turbulenţele de pe pieţele internaţionale se resimt inevitabil şi în România. Francul a depăşit ieri pragul de 3,8 lei şi îi loveşte direct pe cei împrumutaţi în această valută.
Deprecierea semnificativă a leului în raport cu francul elveţian este resimţită din plin de cei care au luat credite în această monedă în urmă cu doi-trei ani. Restanţele cresc exploziv de la o lună la alta. Francul elveţian s-a scumpit de la începutul anului cu peste 40 de bani, ajungând la 3,23 lei. Creşterea francului este dată de apetitul investitorilor pentru moneda de refugiu.