Stiri despre filozofie

  23 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • Marile Cărţi şi pedagogia lui Noica
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Marile Cărţi şi pedagogia lui Noica

  Constantin Noica n-a fost doar un filozof original, ci şi autorul unei vizuini pedagogice neglijate de „reformatorii” educaţiei din ultimii treizeci de ani. Până astăzi, ne lipseşte o Universitate de elită! Gânditorul de la Păltiniş căuta, înainte de 1989, 22 de „copii supradotaţi” pe care să-i iniţieze în tradiţia Marilor Cărţi (consacrată în America de Robert Maynard Hutchins, celebrul rector al Universităţii din Chicago).

 • Ciolane cu fasole
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Ciolane cu fasole

  Unde în lume, de ziua naţională, se mai creează o emoţie atât de puternică, unde tradiţia ciolanului este mai cultivată decât în ţara noastră? Ar putea fi scrisă o carte de filozofie a ciolanului, cât de important este, ce putere are şi ce bătălii se dau pentru ciolanul din România. Pentru un neavizat şi chiar pentru urmaşii noştri de peste o sută de ani, cultura ciolanului de astăzi poate fi lucru uimitor. Are putere absolută! Face legea!

 • FOTO O radiografie la fel de actuală şi după 100 de ani: „Regimul parlamentar, aşa cum funcţionează la noi, a devenit o şcoală a corupţiei“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  FOTO O radiografie la fel de actuală şi după 100 de ani: „Regimul parlamentar, aşa cum funcţionează la noi, a devenit o şcoală a corupţiei“

  În urmă cu mai bine de un secol, primul român doctor în sociologie la Paris, Dumitru Drăghicescu, de origine din Măciuca - Vâlcea, făcea o radiografie extraordinară a poporului român şi a metehnelor sale, la fel de exactă şi de actuală precum a lui I.L. Caragiale, deşi, poate, nu la fel de cunoscută.

 • Scriitoarea Ileana Mălăncioiu, la 77 de ani. Cum a rămas ea însăşi
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Scriitoarea Ileana Mălăncioiu, la 77 de ani. Cum a rămas ea însăşi

  Ileana Mălăncioiu, poetă şi eseistă, s-a născut pe 23 ianuarie 1940, a doua fiică a unei familii care îşi dorea un băiat. La sfârşitul anului trecut, autoarea a publicat volumul „Am reuşit să rămân eu însămi“, în care a adunat interviuri pe care le-a acordat de-a lungul anilor unor publicaţii.

 • Este omul bun sau rău în stadiul său natural? Cercetătorii spanioli oferă o nouă perspectivă asupra disputei dintre Hobbes şi Rousseau
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Este omul bun sau rău în stadiul său natural? Cercetătorii spanioli oferă o nouă perspectivă asupra disputei dintre Hobbes şi Rousseau

  O dilemă filozofică care persistă de mai bine trei secole, despre starea naturală a fiinţei umane, pare să fi fost rezolvată săptămâna aceasta de o echipă de cercetători spanioli care a publicat un studiu comparativ dintre ratele de omucidere din preistorie şi din societatea modernă, relatează „The Telegraph” şi „National Geographic”.

 • Actul gratuit şi nu prea
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Actul gratuit şi nu prea

  SENS AL VIEŢII Ca de atâtea ori în opera sa, regizorul Woody Allen amestecă în cel mai recent film al său, „Irrational Man“, probleme filozofice, majoritatea extrem de grave, cu un ton lejer şi impregnat de elemente comice.

 • Un regim politic numit „mediocrotocraţie”
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Un regim politic numit „mediocrotocraţie”

  Ca urmaşi ai romanilor, noi, românii, nu ne prea putem mândri cu dictonul „Aureea mediocritatis”, adică, pe româneşte, „Mediocritatea este de aur”. De la daci nu avem urma verbală a vreunui dicton sau aforism, şi nici speranţa, nutrită de unii, că am putea să o descoperim cândva. De fapt, acest dicton pleacă de la concepţia lui Aristotel despre Măsură.

 • Cine şi unde este vinovatul?!
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cine şi unde este vinovatul?!

  Se spune că dacă nu ai un gând nou, aminteşte-ţi de un gând vechi. Aici şi acum, ne putem aminti de discuţia dintre Pericle, şeful statului atenian, şi bătrânul filosof Anaxagoras. Discuţia, pe care am relatat-o într-un număr anterior, a durat o noapte întreagă. Cei doi atenieni şi-au propus să răspundă la întrebarea: „Dacă, în războiul dintre atenieni şi perşi, un soldat atenian ucide un soldat persan, atunci cine este de vină!?”

 • Operele lui Dostoievski, populare în Occident
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Operele lui Dostoievski, populare în Occident

  Operele scriitorului rus, Fiodor Dostoievski, sunt populare în ţările occidentale, pentru că abordează întrebările filozofice într-un mod psihologic, afirmă preşedintele Societăţii Internaţionale „Dostoievski”, Deborah Martinsen.

 • Despre Christopher Nolan
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Despre Christopher Nolan

  Poetul oraşului întunecat în vremea noastră este Chrisopher Nolan. Inception este povestea despre locul poetului în acest oraş. Revenirea tragediei şi a nopţii întunecate a sufletului, pentru a fura o zicere creştină, este un atac asupra Iluminismului care a creat democraţia, dar nu o tentativă de a distruge democraţia, ci de a o apăra şi îmbunătăţi.

 • Fenomenul Păltiniş, filozofia la mare înălţime. Interviuri cu Andrei Pleşu şi Gabriel Liiceanu despre mentorul lor, Constantin Noica
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Fenomenul Păltiniş, filozofia la mare înălţime. Interviuri cu Andrei Pleşu şi Gabriel Liiceanu despre mentorul lor, Constantin Noica

  Între 1977 şi 1981, un Constantin Noica izolat în munte i-a primit, sfătuit şi ajutat pe Gabriel Liiceanu şi Andrei Pleşu, schimbându-le definitiv modul de a gândi şi destinele ulterioare. Aceasta este povestea acelor ani şi a întâlnirilor de pe tărâmul filozofiei ce au dus la apariţia unei cărţi legendare, „Jurnalul de la Păltiniş“.

 • De ce pun francezii atât de mult accent pe studierea filozofiei
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  De ce pun francezii atât de mult accent pe studierea filozofiei

  În Franţa, examenul de bacalaureat include şi elemente de filozofie. Dacă alegi însă „Bac Litteraire“, filozofia ocupă un loc aparte, elevilor fiindu-le cerut ca în patru ore să dezvolte un argument exhaustiv şi coerent în jurul subiectelor complexe precum „Este adevărul mai bun decât pacea?“, a scris pentru BBC, Hugh Schofield, tată al unei fete aflate în prag de examen.

 • Academia, filozofia şi sănătatea  lui Ceauşescu
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Academia, filozofia şi sănătatea  lui Ceauşescu

  Ceauşescu şi-a creat propria academie erijându-se în filozof şi ideolog inovator al marxism-leninismului.  A fost preşedintele  de onoare al Academiei de Ştiinţe Sociale şi Politice de la înfiinţare ei până la moarte. Printre membrii fondatori ai noii academii s-a aflat şi Ion Iliescu.

 • Standarde japoneze de management aplicate la Alba Iulia
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Standarde japoneze de management aplicate la Alba Iulia

  Primăria Alba Iulia organizează vineri 14 octombrie 2011 evenimentul „Strălucire japoneză pentru oraşele României“, în vederea extinderii practicilor de management Kaizen deja existente în multe din companiile din România, la o scară mai largă, la nivel de oraş.

 • Filozofia, pe înţelesul tuturor timişorenilor
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Filozofia, pe înţelesul tuturor timişorenilor

  În weekend, cetăţenii sunt invitaţi să descopere idealul omului autentic şi universal, eliberat de superstiţie. În oraş vor avea loc o serie de dezbateri axate pe ideea că pentru a trăi prezentul este nevoie de o viziune a viitorului şi trecutului.