Stiri despre filosofie

  144 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • Mircea Dumitru lansează volumul „Lumi ale gândirii. Zece
eseuri logico-metafizice“. Când are loc lansarea
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Mircea Dumitru lansează volumul „Lumi ale gândirii. Zece eseuri logico-metafizice“. Când are loc lansarea

  Joi, 30 ianuarie, de la ora 19.00, la Librăria Cărtureşti Verona Demisol, va avea loc o întâlnire cu Mircea Dumitru, cu prilejul lansării volumului „Lumi ale gândirii. Zece eseuri logico-metafizice“, cuvânt‑înainte de Andrei Pleşu, volum recent apărut la Editura Polirom, în colecţia „Plural M“. Vor vorbi, alături de Mircea Dumitru: Marius Andruh, Dana Jalobeanu şi Ioan Pânzaru, iar discuţia va fi moderată de George Onofrei.

 • INTERVIU Poeta Mina Decu: „Nu cred că poezia trebuie să ajungă forţat la cineva“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  INTERVIU Poeta Mina Decu: „Nu cred că poezia trebuie să ajungă forţat la cineva“

  Aruncând o privire peste CV-ul Minei Decu, acesta nu anunţa prin nimic debutul care avea să o transforme dintr-o autoare necunoscută, venită parcă de nicăieri, într-o vedetă a poeziei româneşti contemporane: Masterandă în Filosofie şi în Studii Europene, fostă profesoară de Studii Socio-Umane, fost librar, în prezent traducătoare şi poetă debutantă.

 • Filosoful în
labirintul său
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Filosoful în labirintul său

  Un portret al filosofului aflat la apogeu, dar şi un jurnal de lecturi sau „de idei“ în dulcele stil de pe vremuri, este „Caiet de ricoşat gânduri“, volum recent publicat de editura Humanitas, purtând semnătura lui Gabriel Liiceanu, cel mai important gânditor român contemporan.

 • GDPR-ul şi protecţia împotriva filosofiei
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  GDPR-ul şi protecţia împotriva filosofiei

  Am organizat timp de câţiva ani nişte cursuri de cultură generală pentru corporatişti, cu unii dintre cei mai buni profesori din ţară, de la marile universităţi: filosofie, muzică, arte, lingvistică, gramatică etc. Cursuri grele şi lungi, de câte doi ani, de nivel academic, la fel ca acelea care se fac la Conservator sau la Facultatea de Filosofie, doar că mult mai sintetizate şi predate într-un ritm alert.

 • Bertrand Russell, despre cum să îmbătrânim: Pentru un om în vârstă, care a cunoscut bucuriile şi tristeţile umane, frica de moarte este abjectă şi ignobilă
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Bertrand Russell, despre cum să îmbătrânim: Pentru un om în vârstă, care a cunoscut bucuriile şi tristeţile umane, frica de moarte este abjectă şi ignobilă

  Când filosoful Bertrand Russell împlinea 81 de ani, scria un eseu intitulat „Cum să îmbătrâneşti”, cu 11 ani înainte de moartea sa. În privinţa „reţetei de a rămâne tânăr”, Russell nota că vine din exemplul bunicii sale din partea mamei care era absorbită de viaţă, cauză din care filosoful credea că „nu a avut timp să observe că îmbătrâneşte”.

 • INTERVIU Scriitoarea Laura T. Ilea: „În România politica e pâinea de toate zilele. În Canada evadez, iau o gură de aer, uit de politic”
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  INTERVIU Scriitoarea Laura T. Ilea: „În România politica e pâinea de toate zilele. În Canada evadez, iau o gură de aer, uit de politic”

  Laura T. Ilea, scriitoare recent întoarsă în România după un deceniu trăit în Canada, şi-a publicat primul roman în limba română, „Cartografia lumii de dincolo”, în care cititorul este purtat din regiunile Transilvanei, până în Aachen, Paris sau New York. „Adevărul” a vorbit cu Ilea despre temele abordate în carte, despre felul în care afectează formarea în filosofie scrisul de literatură, sau despre cum se modifică acesta în funcţie de limbă.

 • Cursuri de filosofie pentru copii săraci
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cursuri de filosofie pentru copii săraci

  În fiecare an, în octombrie începem un nou an şcolar pentru manageri şi corporatişti, cu nişte cursuri de filosofie, dar şi cu altele, de muzică, de gramatică, de lingvistică etc.

 • Test de cultură generală: Lovituri de stat
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Test de cultură generală: Lovituri de stat

  Te crezi as în noţiuni de cultură generală? Vezi cât eşti de informat cu ajutorul acestor 27 de întrebări, clasificate pe mai multe domenii de interes.

 • Test de cultură generală: Philo-sophia
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Test de cultură generală: Philo-sophia

  Te crezi as în noţiuni de cultură generală? Vezi cât eşti de informat cu ajutorul acestor 27 de întrebări, clasificate pe mai multe domenii de interes.

 • Mihai Şora s-a recuperat satisfăcător după operaţie
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Mihai Şora s-a recuperat satisfăcător după operaţie

  Filosoful Mihai Şora, în vârstă de 101 ani, s-a recuperat "satisfăcător" după ce a fost operat pe 28 iunie în urma unor probleme la colecist, şi "va fi externat duminică sau luni", o decizie fiind luată împreună cu familia, a declarat pentru News.ro purtătorul de cuvânt al Spitalului Elias, Silviu Negoiţă.

 • Kanye West scrie o carte de filosofie şi se compară cu Stephen Hawking. „Cred că suntem asemănători. El îşi modifica ideile şi teoriile tot timpul“ FOTO
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Kanye West scrie o carte de filosofie şi se compară cu Stephen Hawking. „Cred că suntem asemănători. El îşi modifica ideile şi teoriile tot timpul“ FOTO

  Rapperul american Kanye West (40 de ani) a anunţat că scrie o carte de filosofie intitulată „Break The Simulation“, pe tema obsesiei societăţii cu fotografiile. Artistul a mai spus că se compară cu Stephen Hawking, iar pe soţia lui, Kim Kardashian, o vede drept „Maria Antoaneta a timpurilor noastre“.

 • Jeremy Bentham, filosoful a cărui ultimă dorinţă a fost să îi fie conservat corpul pentru ca prietenii să nu îi ducă dorul
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Jeremy Bentham, filosoful a cărui ultimă dorinţă a fost să îi fie conservat corpul pentru ca prietenii să nu îi ducă dorul

  Jeremy Bentham a fost unul dintre cei mai cunoscuţi filosofi ai moralei, fiind recunoscut pentru dezvoltarea unei teorii timpurii a utilitarismului. Filosoful britanic era un excentric, una dintre cele mai bizare dorinţe de-ale sale fiind că şi-a dorit ca, după moarte, corpul său să fie prezervat pentru ca prietenii lui să nu îi ducă dorul, după cum scrie The Telegraph.

 • Gabriel Liiceanu: „Dacă ideea socialistă s-ar transforma în realitate, specia umană ar dispărea cam într-un an de zile“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Gabriel Liiceanu: „Dacă ideea socialistă s-ar transforma în realitate, specia umană ar dispărea cam într-un an de zile“

  Gabriel Liiceanu şi Horia-Roman Patapievici au deschis, sâmbătă, conferinţele „Despre lumea în care trăim”, organizate de Fundaţia Humanitas Aqua Forte. Cei doi au vorbit despre „splendoarea Europei”, făcând o incursiune în izvoarele culturii europene, şi vorbind despre valorile universale care s-au format în Europa. Aceştia au atins subiecte precum primul moment european, ideea de comunitate, capitalismul sau corectitudinea politică.

 • VIDEO Filozof, despre deciziile dificile importante: „Înţelegem greşit alegerile grele şi rolul lor în viaţa noastră“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  VIDEO Filozof, despre deciziile dificile importante: „Înţelegem greşit alegerile grele şi rolul lor în viaţa noastră“

  Un filosof şcolit la faimoasa universitate Oxford crede că alegerile dificile sunt o binecuvântare şi că „o lume plină doar de alegeri uşoare ne-ar face sclavii motivelor“. „Alegerile dificile sunt grele nu din cauza noastră sau a ignoranţei, sunt dificile pentru că nu există cea mai bună alegere“, afirma Ruth Chang într-o prelegere TED din New York, în 2014.

 • Năzuinţa de a scrie o carte frumoasă
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Năzuinţa de a scrie o carte frumoasă

  Nu ştiu dacă Tzvetan Todorov, de pildă, s-a certat vreodată cu instrumentele excesiv tehnicizate ale teoriei literare, unele şi aceleaşi instrumente care l-au ajutat să scrie superbele sale cărţi despre fantastic şi genurile discursului.

 • Imaginea care i-a declanşat filosofului Friedrich Nietzsche căderea nervoasă
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Imaginea care i-a declanşat filosofului Friedrich Nietzsche căderea nervoasă

  „Dumnezeu a murit” este una dintre cele mai cunoscute fraze ale filosofului german Friedrich Nietzsche, iar semnificaţia ei şi, în general, a filosofiei lui Nietzsche, au fost interpretate diferit de-a lungul timpului, astfel că gânditorul a ajuns să devină un reprezentant al unor idei pe care nu le-a susţinut neapărat. Chiar şi aspecte ale vieţii sale au fost puse sub semnnul interpretării, printre care şi boala de care Nietzsche a suferit.

 • Povestea fascinantă a românului George Purdea, o somitate în lumea academică din Austria. Seara - hamal într-un hotel de lux, ziua - student la filosofie în Viena
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Povestea fascinantă a românului George Purdea, o somitate în lumea academică din Austria. Seara - hamal într-un hotel de lux, ziua - student la filosofie în Viena

  George Purdea (64 de ani) este o somitate în lumea academică austriacă – deşi e mai puţin cunoscut în propria ţară. Drumul către statutul respectabil de astăzi n-a fost uşor, l-a purtat printr-un regim comunist de nesuportat, printr-un hotel din Austria, prin institute de cercetare şi prin muzee dedicate lui Freud. E un film în culori nu mereu luminoase. Astăzi, profesorul de filosofie s-a refugiat în cercetare, în turism şi în casa părintească.

 • Studentul român premiat de Institutul Regal al Arhitecţilor Britanici
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Studentul român premiat de Institutul Regal al Arhitecţilor Britanici

  George Pop (21 de ani) a ales să studieze arhitectura în Marea Britanie, iar decizia i-a adus nu numai numeroase recompense academice, ci şi o înţelegere mai amplă a noilor tendinţe din acest domeniu. „Am fost interesat de arhitectura radicală, multidisciplinară. Am făcut cercetare în robotică şi forme biologice în corelaţie cu teorii filosofice dezvoltate pe tema fetusului“, explică tânărul despre tehnologiile viitorului

 • Orban, despre Fifor: Absolvind filosofia, probabil a stat mult în bibliotecă unde se găsesc cărţi din mai multe domenii şi le-a citit titlurile
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Orban, despre Fifor: Absolvind filosofia, probabil a stat mult în bibliotecă unde se găsesc cărţi din mai multe domenii şi le-a citit titlurile

  Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a ironizat marţi nominalizarea lui Mihai Fifor la Ministerul Apărării, despre care a spus că este omul bun la toate al PSD, fiind propus la trei ministere, dar a atras atenţia că principala obligaţie a acestuia este să asigure finanţarea a 2% din PIB pentru Armată, în conformitate cu obligaţiile asumate de România.

 • Români din umbră. Ştefan Lupaşcu, omul care „a întunecat lumina”
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Români din umbră. Ştefan Lupaşcu, omul care „a întunecat lumina”

  Ştefan Lupaşcu (1900- 1988) a fost un filosof român care a uimit lumea academică a Parisului cu studiile sale. Lupaşcu a dezbătut pe diverse teme cu foarte mulţi dintre intelecutalii vremii, precum Breton sau Dali. În cel de-al patrulea episod „Români din umbră”, Adevărul.ro prezintă povestea lui Ştefan Lupaşcu (Stephane Lupasco), un însetat de cunoaştere, prieten al intelectualilor, inclasabil în opera sa şi cel care „a întunecat lumina”.

 • Tânărul student, dispărut de cinci zile, a fost găsit decedat la Braşov
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Tânărul student, dispărut de cinci zile, a fost găsit decedat la Braşov

  Mobilizare pe internet, în special pe reţelele de socializare, pe găsirea unui tânăr în vârstă de 19 ani, student la Facultatea de Filosofie din Bucureşti, dispărut fără urmă de cinci zile. Eusebiu Alexandru Rizea a plecat joi, 27 iulie, din Capitală şi de atunci nu a mai dat niciun semn de viaţă.

 • O reparaţie istorică
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  O reparaţie istorică

  La final de iunie, Academia Română a avut Adunarea Generală care a ales noi membri, inclusiv unii cu statut eternel, ca să spun astfel. Au fost aleşi membri post-morten trei foşti deţinuţi politici din perioada comunistă.

 • BAC 2017. Rezolvarea în direct a subiectelor la Geografie şi Biologie
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  BAC 2017. Rezolvarea în direct a subiectelor la Geografie şi Biologie

  Examenul de Bacalaureat 2017 a continuat vineri, 30 iunie, cu ultima probă la alegere a profilului: chimie, fizică, biologie, informatică, geografie, filosofie, logică şi argumentare, economie, psihologie şi sociologie. 1.546 de elevi de clasa a XII-a s-au înscris pentru a susţine examenul de Bacalaureat 2017.