Stiri despre filosofie

  162 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • Albă ca Zăpada: o interpretare filozofică
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Albă ca Zăpada: o interpretare filozofică

  „O semnificaţie mult mai profundă rezidă în basmele care mi-au fost povestite în copilărie decât în adevărul inoculat de viaţă.” (Schiller, Piccolomini)

 • Puterea cuvintelor şi biblioteca universală
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Puterea cuvintelor şi biblioteca universală

  Fiind expuşi la nesfârşita logoree a televiziunilor şi a comentariului social care amestecă bârfa, divertismentul şi vulgaritatea, riscăm să neglijăm dimensiunea spirituală a verbului pe care Biblia îl asemuieşte cu o sabie tăioasă, care pătrunde până la despărţitura dintre suflet şi duh (Evrei 4, 12).

 • Icnetul ca morfem
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Icnetul ca morfem

  Dacă stai să te gândeşti ceva mai mult, nu mai poţi spune nimic rău despre nimeni. Şi, în genere, nu prea mai poţi spune nimic, aşa cum au dovedit-o, fără putinţă de tăgadă, scepticii. Orice critică se datorează nervilor, inflamării de moment, ambalării. Polemistul ştie foarte bine asta: de aceea scrie pe loc ce-i trece prin cap, el este constrâns să se producă sub imperiul primei impresii sau să tacă pentru totdeauna.

 • Ce medie a avut la BAC Emil Cioran. A fost scoasă la licitaţie o copie după diploma acestuia de la examenul de maturitate DOCUMENTE
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Ce medie a avut la BAC Emil Cioran. A fost scoasă la licitaţie o copie după diploma acestuia de la examenul de maturitate DOCUMENTE

  Eseistul şi scriitorul român Emil Cioran, autorul celebrelor lucrări „Tratat de descompunere” şi „Pe culmile disperării” a luat BAC-ul cu media 7,80 la Liceul „Gheorghe Lazăr” din Sibiu în 1928. Că examenele erau mai dure la vremea respectivă stă dovadă faptul că rezultatul care poate părea modest i-a permis lui Cioran să se claseze pe locul al II-lea la Facultatea de Filosofie din Bucureşti.

 • Emil Cioran, personaj de benzi desenate în Franţa FOTO
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Emil Cioran, personaj de benzi desenate în Franţa FOTO

  Filozoful şi scriitorul Emil Cioran este personaj de benzi desenate reunite într-un volum apărut în Franţa şi intitulat "Nu putem trăi decât la Paris”. Desenele sunt realizate de Patrice Reytie, iar zecile de aforisme care le însoţesc, multe inedite, au fost descoperite de autor în arhivele Centrului Naţional al Cărţii, potrivit ambasadorului României în Franţa, Luca Niculescu.

 • Filosoful-călător
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Filosoful-călător

  Să scrii o biografie senzaţională despre un filosof este un lucru destul de complicat. Vorbele lui Constantin Noica despre sine sunt valabile pentru (aproape) toţi filosofii: „biografia mea e bibliografa mea”, „viaţa mea e compusă din ideile mele”.

 • Urmaşii lui Dionysos: cartea unui filosof despre naşterea DJing-ului
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Urmaşii lui Dionysos: cartea unui filosof despre naşterea DJing-ului

  Anul acesta, în plină pandemie, ultimul volum al lui Cornel-Florin Moraru a văzut lumina tiparului: Urmaşii lui Dionysos. Naşterea DJing-ului în cultura occidentală. O carte cu un subiect unic în România, scrisă de un filosof contemporan care face, din cursurile sale din cadrul Universităţii Naţionale de Artă, un spectacol cultural inedit.

 • Nae Ionescu- un „iluzionist al gândirii“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Nae Ionescu- un „iluzionist al gândirii“

  În plină stare de urgenţă şi în pandemie, când librăriile erau în totalitate închise şi numai formula de achiziţie online rămăsese disponibilă, editura „Humanitas” a lansat pe piaţă cartea „Seducătorul domn Nae. Viaţa lui Nae Ionescu”. Scrisă de Tatiana Niculescu şi publicată în colecţia „Memorii, jurnale, biografii”.

 • Test de cultură generală: Filosofia vieţii
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Test de cultură generală: Filosofia vieţii

  Te crezi as în noţiuni de cultură generală? Vezi cât eşti de informat cu ajutorul acestor 27 de întrebări, clasificate pe mai multe domenii de interes.

 • La revedere, domnule profesor Mureşan
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  La revedere, domnule profesor Mureşan

  Ieri a plecat spre Câmpiile Elize profesorul Valentin Mureşan. O figura discretă, dar foarte importantă, a filosofiei româneşti.

 • Profesorul român care-a reuşit să aducă
filosofia occidentală 
în comunism. „Mă îndrăgostesc de cărţi cum alţii se îndrăgostesc de femei“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Profesorul român care-a reuşit să aducă filosofia occidentală în comunism. „Mă îndrăgostesc de cărţi cum alţii se îndrăgostesc de femei“

  Mihail Radu Solcan a fost un intelectual necunoscut publicului românesc, însă a fost un personaj care-a contribuit mult la schimbarea la faţă a spaţiului academic. Datorită lui, în anii ’70 au început să circule în România textele unor filosofi occidentali, ca Popper şi Rawls. Vorbea zece limbi străine, devenind traducător autorizat pentru şapte. A preferat, însă, anonimatul, chiar şi atunci când i s-a propus, după Revoluţie, să intre în politică

 • Mircea Dumitru lansează volumul „Lumi ale gândirii. Zece
eseuri logico-metafizice“. Când are loc lansarea
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Mircea Dumitru lansează volumul „Lumi ale gândirii. Zece eseuri logico-metafizice“. Când are loc lansarea

  Joi, 30 ianuarie, de la ora 19.00, la Librăria Cărtureşti Verona Demisol, va avea loc o întâlnire cu Mircea Dumitru, cu prilejul lansării volumului „Lumi ale gândirii. Zece eseuri logico-metafizice“, cuvânt‑înainte de Andrei Pleşu, volum recent apărut la Editura Polirom, în colecţia „Plural M“. Vor vorbi, alături de Mircea Dumitru: Marius Andruh, Dana Jalobeanu şi Ioan Pânzaru, iar discuţia va fi moderată de George Onofrei.

 • INTERVIU Poeta Mina Decu: „Nu cred că poezia trebuie să ajungă forţat la cineva“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  INTERVIU Poeta Mina Decu: „Nu cred că poezia trebuie să ajungă forţat la cineva“

  Aruncând o privire peste CV-ul Minei Decu, acesta nu anunţa prin nimic debutul care avea să o transforme dintr-o autoare necunoscută, venită parcă de nicăieri, într-o vedetă a poeziei româneşti contemporane: Masterandă în Filosofie şi în Studii Europene, fostă profesoară de Studii Socio-Umane, fost librar, în prezent traducătoare şi poetă debutantă.

 • Filosoful în
labirintul său
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Filosoful în labirintul său

  Un portret al filosofului aflat la apogeu, dar şi un jurnal de lecturi sau „de idei“ în dulcele stil de pe vremuri, este „Caiet de ricoşat gânduri“, volum recent publicat de editura Humanitas, purtând semnătura lui Gabriel Liiceanu, cel mai important gânditor român contemporan.

 • GDPR-ul şi protecţia împotriva filosofiei
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  GDPR-ul şi protecţia împotriva filosofiei

  Am organizat timp de câţiva ani nişte cursuri de cultură generală pentru corporatişti, cu unii dintre cei mai buni profesori din ţară, de la marile universităţi: filosofie, muzică, arte, lingvistică, gramatică etc. Cursuri grele şi lungi, de câte doi ani, de nivel academic, la fel ca acelea care se fac la Conservator sau la Facultatea de Filosofie, doar că mult mai sintetizate şi predate într-un ritm alert.

 • Bertrand Russell, despre cum să îmbătrânim: Pentru un om în vârstă, care a cunoscut bucuriile şi tristeţile umane, frica de moarte este abjectă şi ignobilă
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Bertrand Russell, despre cum să îmbătrânim: Pentru un om în vârstă, care a cunoscut bucuriile şi tristeţile umane, frica de moarte este abjectă şi ignobilă

  Când filosoful Bertrand Russell împlinea 81 de ani, scria un eseu intitulat „Cum să îmbătrâneşti”, cu 11 ani înainte de moartea sa. În privinţa „reţetei de a rămâne tânăr”, Russell nota că vine din exemplul bunicii sale din partea mamei care era absorbită de viaţă, cauză din care filosoful credea că „nu a avut timp să observe că îmbătrâneşte”.

 • INTERVIU Scriitoarea Laura T. Ilea: „În România politica e pâinea de toate zilele. În Canada evadez, iau o gură de aer, uit de politic”
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  INTERVIU Scriitoarea Laura T. Ilea: „În România politica e pâinea de toate zilele. În Canada evadez, iau o gură de aer, uit de politic”

  Laura T. Ilea, scriitoare recent întoarsă în România după un deceniu trăit în Canada, şi-a publicat primul roman în limba română, „Cartografia lumii de dincolo”, în care cititorul este purtat din regiunile Transilvanei, până în Aachen, Paris sau New York. „Adevărul” a vorbit cu Ilea despre temele abordate în carte, despre felul în care afectează formarea în filosofie scrisul de literatură, sau despre cum se modifică acesta în funcţie de limbă.

 • Cursuri de filosofie pentru copii săraci
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cursuri de filosofie pentru copii săraci

  În fiecare an, în octombrie începem un nou an şcolar pentru manageri şi corporatişti, cu nişte cursuri de filosofie, dar şi cu altele, de muzică, de gramatică, de lingvistică etc.

 • Test de cultură generală: Lovituri de stat
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Test de cultură generală: Lovituri de stat

  Te crezi as în noţiuni de cultură generală? Vezi cât eşti de informat cu ajutorul acestor 27 de întrebări, clasificate pe mai multe domenii de interes.

Modifică Setările