Toată lumea fuge de geopolitică în pandemie. Şi pentru motive simple şi clare, pentru că a te agăţa de geopolitică drept raţiune pentru a selecta vaccinurile sau a nu vaccina populaţia este o crimă.
Faimosul film după romanul lui Nikos Kazantzakis, Zorba Grecul, se
încheie cu o scenă celebră. Englezul venit pe insulele greceşti priveşte
siderat cum întreaga investiţie concepută de sfătuitorul său, Zorba, se
prăbuşeşte spectaculos, încă din momentul inaugurării... Ceea ce
trebuia să fie o victorie spectaculoasă, devine un eşec la fel de
spectaculos.
„Vin ca un pelerin al păcii”, a declarat Papa Francisc înainte de a se îmbarca in avionul care avea să-l ducă spre Irak. Când sosesc dinspre Occident, mesagerii păcii sunt verificaţi de două ori mai atent.
În România, femeile nu au, încă, o reală influenţă, nu pot schimba politicile guvernului în favoarea lor, nu sunt lăsate prea des să ajungă în vârful unor mari companii.
Existenţa şi evoluţia noastră în arhitectura europeană post-1989 au fost determinate de un foarte serios handicap iniţial de dezvoltare, continuat şi consolidat prin lipsa de ştiinţă de guvernare care nu ne-a a permis să fructificăm oportunităţile de dezvoltare. Câte au fost.
După cum am scris de mai multe ori, dosarul politic 10 august nu avea
cum să prindă aripi într-o ţară unde mai există independenţă judiciară,
şi nici nu a prins.
În ultimii 15 ani, Libertatea în Lume
a fost doar în declin, iar în 2020 diferenţa dintre ţările care au înregistrat îmbunătăţiri
şi cele care au regresat este cea mai mare din 2006 încoace, scorul agregat
deteriorându-se în 45 din 195 de ţări şi teritorii, a subliniat Ştefan Josan, într-un scurt dialog pe tema raportului Freedom House privind starea democraţiei în lume.
Am pus şi eu o întrebare pe Internet, într-o noapte târziu, când eram prea ostenit ca să fac altceva. Întrebare-sondaj doar pentru bărbaţi:
Ar fi mai degrabă o reinterpretare a unui titlu, tot al unui film, iniţial carte, a lui Irving Stone, ecranizată de Carol Reed, din 1965. Agonia e de fapt o suferinţă profundă şi nu neapărat ultimele clipe înainte de a închide ochii, definitiv.
Ziua internaţională a femeii este sărbătorită în fiecare an la data de 8 martie. Astfel, sunt celebrate realizările femeilor. În cazul în care nu se ascund în case, bărbaţii îşi petrec ziua la cozile de la florării.
Ecaterina era sora lui Alexandru Moruzi, domnitorul. După măritiş, şi-a căpătat toate libertăţile şi obişnuia să pună caii la trăsură şi să facă mici excursii prin Bucureşti şi prin împrejurimi, încât la trei ani distanţă de la nuntă i se dusese vestea de plimbăreaţă ce se făcuse.
Un lucru mai degrabă rar, Opera a ajuns pe prima pagină a presei şi în Breaking news toată săptămâna. Nu printr-un spectacol remarcabil, ci prin „acţiunea în forţă” a „oamenilor legii” de la DIICOT, care au percheziţionat Opera Naţională Iaşi şi două duzini de locuinţe, reţinând-o pe Dna Beatrice Rancea pentru audieri într-un dosar penal în care este acuzată de delapidare.
Deşi foarte tânăr, Florin Caracala este nu doar regizor ci şi
profesor de teatru nu la una ci la douî universităţi, la Iaşi şi la
Craiova. Teatrul Naţional din Iaşi a deschis anul 2021 invitând
publicul în sală, cu porţile deschise, la premiera „Libertate la Bremen” pusă în scenă de Florin Caracala.
De ziua Naţională Brâncuşi, la 145 de ani de la naşterea marelui sculptor, manifestărilor aniversare târgujiene şi bucureştene li s-a adăugat, cu darul de a rămâne în memoria noastră, o carte de suflet, tipărită de editura Hoffman, în Colecţia Cărţilor esenţiale, carte cu titlul semnificativ ”Recurs la Brâncuşi”.
Un mare avantaj pe care îl avem în aceste zile
este faptul că putem păstra legătura între noi şi partenerii noştri internaţionali prin comunicarea cu ajutorul tehnologiei.
Conform unui articol din Forbes, se pare că tot mai multe echipe se formează online cu
oameni din diferite părţi ale lumii, iar angajările internaţionale aduc un
suflu nou oricărei echipe.
Nu poţi lua măsuri numai împotriva unora, lăsându-i pe ceilalţi să zburde în funcţii şi sporuri, în decoraţii şi demnităţi. Sunt foşti turnători la securitate sau foşti ofiţeri făcuţi "cetăţeni de onoare", indemnizaţi meritoriu, promovaţi şi livraţi societăţii ca modele, retribuiţi, sub un statut sau altul, "special", din buzunarul public,