Stiri despre festivalul enescu 2021

  23 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • Apocrif Enescu la Festival
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Apocrif Enescu la Festival

  Celebrarea lui Enescu la 140 de ani de la naştere ne găseşte într-o situaţie inconfortabilă. Avem un Muzeu Enescu în Bucureşti care stă să cadă, mai ales casa în care locuia compozitorul, aflată în spatele palatului Cantacuzino-Nababul. Avem un Festival Enescu în criză de management.

 • Splendidele seri ale Radioului Maghiar
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Splendidele seri ale Radioului Maghiar

  Pentru prima dată invitaţi la Festivalul Enescu, muzicienii maghiari ai Orchestrei Radio din Budapesta au venit să demonstreze că merită să fie incluşi în seria „Mari orchestre“ de la Sala Palatului. Au apelat la doi dirijori foarte experimentaţi şi la doi solişti instrumentişti reputaţi pentru a face impresia cea mai bună.

 • Caldara la Ateneu şi ultima seară a lui Paavo Järvi la Enescu 2021
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Caldara la Ateneu şi ultima seară a lui Paavo Järvi la Enescu 2021

  Antonio Caldara a avut o carieră lungă de compozitor al mai multor curţi regale europene, cea mai importantă fiind cea vieneză. Un precursor al lui Salieri, dacă vreţi, fără să lase o urmă adâncă în istoria muzicii. A fost redescoperit de barochiştii secolului XXI, care au găsit că muzica lui merită popularizată.

 • Paavo Järvi, Dirijorul
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Paavo Järvi, Dirijorul

  Cred că azi a fost pentru prima dată în această ediţie a Festivalului când am văzut un dirijor îndrăznind să le arate corzilor interiorul palmei, cerându-le să cânte mai încet. Şi tot pentru prima dată am văzut un dirijor care cere explicit expresivitate cu gestul acela al degetelor strânse spre piept: Give it to me, give me your soul!

 • Vengerov la Ateneu
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Vengerov la Ateneu

  A doua întâlnire cu Maxim Vengerov la Enescu 2021 (după Concertul de Şostakovici cu Orchestra Naţională a Franţei dirijată de Cristian Măcelaru) a fost în intimitatea Ateneului, într-un recital cameral cu sonate pentru vioară şi pian. Partenera lui Vengerov a fost Polina Osetinskaia, o pianistă mai puţin celebră decât starul viorii, care şi-a asumat rolul secundar în această după amiază.

 • Yuja Wang – al treilea raid
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Yuja Wang – al treilea raid

  Concertul de la Ateneu promitea multe dincolo de prezenţa pe afiş a teribilei Yuja Wang. Mahler Chamber Orchestra la Bucureşti e un eveniment în sine, dar fără dirijor? Tocmai orchestra fondată de Claudio Abbado?

 • Muzică şi politică: Vengerov şi Măcelaru
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Muzică şi politică: Vengerov şi Măcelaru

  Acum doi ani, tot la Enescu, Vadim Repin oferea o versiune de neuitat a Concertului pentru vioară al lui Şostakovici, cu un Scherzo într-adevăr diabolic şi o Passacaglia apăsătoare şi lentă. Îl acompania Christian Badea la conducerea Filarmonicii din Sankt Petersburg, cea care a creat lucrarea în 1955.

 • Noul val al dirijoratului mondial e la Enescu 2021
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Noul val al dirijoratului mondial e la Enescu 2021

  Lahav Shani nu e celebru, dar este pe cale să devină. Multe lucruri nu veţi găsi pe Google despre el. A câştigat Mahler Conducting Competition (2013), concursul care l-a lansat pe Gustavo Dudamel pe scena internaţională.

 • Stabat mater şi Johannes Passion la Ateneu
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Stabat mater şi Johannes Passion la Ateneu

  Programul concertului avea titlul: Stabat mater – Caldara & Pergolesi, însă doar lucrarea celui din urmă a fost prezentată. Antonio Caldara a compus şi el muzica unui Stabat mater, dar pentru cvartet de solişti, cor şi orchestră, adică un efectiv mult mai numeros decât cel din distribuţia anunţată.

 • Cristina Păsăroiu, revelaţia din Die Tote Stadt
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cristina Păsăroiu, revelaţia din Die Tote Stadt

  Cea mai mare contribuţie a Festivalului Enescu din ultimul deceniu la dezvoltarea muzicii din România este creaţia naţională a unor opere moderne, bine cunoscute în lume. Wozzeck, Elektra, Mathis der Maler, Moses und Aron, Die Frau Ohne Schatten sau Leonore sunt câteva titluri importante.

 • Clara Schumann la Ateneu, Gergiev la Sala Palatului
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Clara Schumann la Ateneu, Gergiev la Sala Palatului

  După amiaza de la Ateneu promitea multe. Orchestra de cameră din Basel a lăsat o impresie foarte puternică la finalul Festivalului din 2019 cu un Don Giovanni de clasă, condus de Giovanni Antonini şi având o distribuţie de top. Ádám Fischer e un dirijor foarte mediatizat pe canalul Mezzo TV, dar şi o prezenţă constantă în fosa Operei de Stat din Viena.

 • London Mozart Players şi José Cura la Enescu 2021
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  London Mozart Players şi José Cura la Enescu 2021

  O coincidenţă stranie face ca în aceeaşi zi în care am aflat că Ivan Patzaichin şi Ion Caramitru nu mai sunt printre noi, Festivalul Enescu să programeze la Ateneu şi la Sala Palatului două concerte de muzică sacră.

 • A treia de Enescu la Sala Palatului
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  A treia de Enescu la Sala Palatului

  Ce istorie spectaculoasă are Philharmonia Orchestra! Înfiinţată la sfârşitul războiului de EMI pentru a susţine apetitul pantagruelic al producătorului Walter Legge, care contracta artişti pe bandă rulantă, orchestra a devenit independentă şi auto guvernată în momentul în care celebrul studio nu mai avea nevoie de un ansamblu permanent.

 • Triumful Filarmonicii della Scala
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Triumful Filarmonicii della Scala

  Prima săptămână de Festival s-a încheiat cu o nouă întâlnire cu orchestra legendarului Teatro alla Scala, denumită, atunci când face concerte simfonice, Filarmonica.

 • Lausanne – ziua a doua, cu Cristian Budu; La Scala – primul concert
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Lausanne – ziua a doua, cu Cristian Budu; La Scala – primul concert

  A doua zi de concert a elveţienilor a fost mai puţin fastă decât prima, dar interesantă, mai ales pentru prezenţa pianistului Cristian Budu, brazilian cu părinţi români, câştigător al concursului Clara Haskil în 2013, urmat, după trei ani, de un debut discografic aplaudat cu un disc de Bagatelle şi Preludii de Beethoven, respectiv Chopin.

 • Enescu la Ateneu, Stravinski la Sala Palatului
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Enescu la Ateneu, Stravinski la Sala Palatului

  Ansamblul din Lausanne are o lungă poveste de dragoste cu Festivalul Enescu, fondată pe două seri memorabile din 2009, când directorul lor muzical de atunci, Christian Zacharias, a cântat şi dirijat integrala concertelor pentru pian ale lui Beethoven (iar în două după amieze ale aceleiaşi ediţii a cântat şi concerte de Mozart cu St Martin in the Fields).

 • Vladimir Jurowski şi rolul intelectualului în societate
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Vladimir Jurowski şi rolul intelectualului în societate

  Dar până la tema din titlu, câteva impresii despre concertul de după amiază, de la Ateneu. A fost al doilea recital al tinerilor baltici, cu un program aşa cum sunt ei obişnuiţi să cânte...

 • Un Festival cum nu s-a mai pomenit
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Un Festival cum nu s-a mai pomenit

  Bine aţi venit la o ediţie cu totul specială a Festivalului Enescu! Sărbătoarea, dar şi drama definesc ediţia de anul acesta.

 • Festivalul în anul Bartók/Enescu
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Festivalul în anul Bartók/Enescu

  Vom avea Festival în 2021 sau nu? Aceasta este cea mai importantă întrebare a tuturor melomanilor din România. După conferinţa de presă de ieri, putem spera. Contextul epidemic poate bascula oricând, iar timpul trece repede şi nemilos.

Modifică Setările