Stiri despre fascism

  117 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • Războiul cultural din Europa şi umbra lui Hitler (I)
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Războiul cultural din Europa şi umbra lui Hitler (I)

  La 73 de ani de la încheierea celui de-a Doilea Război Mondial şi la peste 60 de ani de la fondarea Comunităţii Economice Europene, precursoarea actualei UE, tema celui de-al Doilea Război Mondial rămâne constantă, şi uneori răbufneşte la suprafaţă în Europa. Adesea, tema războiului este utilizată ca argument în dezbateri politice fără nicio legătură cu marea conflagraţie mondială.

 • Cum a ajuns Memorialul Victimelor Holocaustului platou de filmare
pentru formaţii muzicale VIDEO
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cum a ajuns Memorialul Victimelor Holocaustului platou de filmare pentru formaţii muzicale VIDEO

  Memorialul Victimelor Holocaustului, aflat în centrul Capitalei, a fost folosit ca decor în mai multe videoclipuri muzicale. Alexandru Florian, directorul Institutului „Elie Wiesel“ care administrează memorialul, a declarat pentru „Adevărul“ că artiştii nu au avut acordul instituţiei pentru a filma, iar de vină sunt paznicii monumentului.

 • Extremismul în modă: criminalul erou, ajuns vedetă pe tricou
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Extremismul în modă: criminalul erou, ajuns vedetă pe tricou

  Zelea Codreanu strigă „Prezent!“ la Charlottesville, SUA, Lenin îndeamnă sfătos şi apăsat, în limbajul capitaliştilor marshallizaţi, „To learn, to learn, to learn“, în timp ce Che Guevara priveşte aspru spre un orizont nevăzut, nebănuit, nefast. Sunt doar câteva dintre personajele care apar astăzi pe accesoriile şi hainele tinerilor din lumea liberă. Idealizarea şi romantizarea anti-eroilor istoriei începe, subtil, de aici.

 • Om sau animal? VIDEO
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Om sau animal? VIDEO

  A, FRICA! Ca în mai toate filmele sale, şi în „Safari“ regizorul austriac Ulrich Seidl face o critică a machismului care distruge civilizaţia occidentală, a „omului alb“, alegându-şi de data aceasta ca subiect vânătoarea de „trofee“ în deşertul sud-african.

 • Trumpismul şi virusul american al rasismului
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Trumpismul şi virusul american al rasismului

  Xenofobia din discursul populismului naţionalist susţinut de către administraţia Trump trebuie văzută în legătură cu lunga şi nefericita istorie a rasismului american. Întoarcerea „naţionalismului alb” în politicile noii administraţii de la Casa Albă şi promovarea unor strategii cu caracter naţionalist pot avea efecte negative pe termen lung.

 • In Trump we Trust, sau despre trumpizare şi efectele trumpismului
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  In Trump we Trust, sau despre trumpizare şi efectele trumpismului

  Suntem „Martorii Erei Trump”. Pe 20 ianuarie 2017, Donald Trump, multimiliardarul multimedia, va deveni în mod oficial preşedintele Statelor Unite. Al patruzeci şi cincilea preşedinte american marchează o nouă eră în istoria politică a lumii. Nu e doar o nouă administraţie a SUA, ci este şi o nouă epocă în politica globală, în care destinele umanităţii pot fi schimbate definitiv. Ce este „trumpismul” şi ce presupune „trumpizarea”?

 • ANALIZĂ George Friedman: Naţionalismul e în creştere, nu fascismul
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  ANALIZĂ George Friedman: Naţionalismul e în creştere, nu fascismul

  Recent, au apărut mai multe articole şi declaraţii care afirmă că fascismul este în creştere în Europa şi că Donald Trump este un exemplu american de fascism. Aceasta este o denaturare a unui fenomen foarte real. Statul naţional se reafirmă drept principalul vehicul al vieţii politice.

 • Cât de europeană este Europa noastră?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cât de europeană este Europa noastră?

  Tot mai mulţi europeni de oră recentă ridică vocea împotriva Vestului „decadent”, împotriva unei „Europe slabe”. La noi, exced supăraţii pe multiculturalism, ridicoli într-o ţară în care minorităţile reprezintă sub 10% din populaţie. Aceşti vajnici apărători ai „valorilor europene” se grăbesc să acuze liderii din Germania sau din Franţa pentru „criza” lor morală şi politică. De fapt, care sunt valorile Europei?

 • Povestea gălăţeanului care a avut curajul să se ridice împotriva dictaturii regelui Carol al II-lea. Era cunoscut drept un mare economist al lumii
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Povestea gălăţeanului care a avut curajul să se ridice împotriva dictaturii regelui Carol al II-lea. Era cunoscut drept un mare economist al lumii

  Preocupat în mod deosebit de problemele de politică socială, gălăţeanul Virgil Magdearu s-a remarcat de-a lungul vieţii ca redactor-şef al unor reviste economice. Nu a fost de acord cu liberalii, cu fraţii Brătianu, devenind un membru de vază al Ţărăniştilor, dar şi unul dintre cei mai cunoscuţi economişti români la nivel internaţional.

 • Controversa antisemitismului lui Nae Ionescu, din prefaţa la cartea lui Mihail Sebastian, a ajuns, după 80 de ani, în Marea Britanie
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Controversa antisemitismului lui Nae Ionescu, din prefaţa la cartea lui Mihail Sebastian, a ajuns, după 80 de ani, în Marea Britanie

  Sub titlul „«Îmi este ruşine să fiu trist»: remarcabila poveste a unui student evreu în România anilor 1920“, scriitorul britanic Paul Bailey publică, în „The Guardian“, o cronică amplă a volumului lui Mihail Sebastian „De două mii de ani“, apărut în ediţia originală cu o prefaţă antisemită semnată de Nae Ionescu, ceea ce va face din Sebastian, paradoxal, ţinta ideologilor de stânga şi de dreapta, deopotrivă.

 • Memoria holocaustului şi Legea Oprea
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Memoria holocaustului şi Legea Oprea

  În ultima perioadă a început o dezbatere în mass media pe tema memoriei holocaustului şi a ororilor comunismului. Discuţie grea, pentru că antrenează multă mitologie. Fără să se fi epuizat alte dimensiuni, acum discuţia se poartă în domeniul juridic, mai exact în jurul Legii 217/2015, supranumită şi „legea antilegionară”. Începând de astăzi, discuţiile se vor purta şi pe marginea unui proiect de lege ce vizează memoria comunismului.

 • Arestarea unei unelte a statului criminal
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Arestarea unei unelte a statului criminal

  Am auzit persoane care au spus: „ce folos că îl mai arestează pe Vişinescu acum, la vârsta asta? Apoi, asta îi mai întoarce pe morţi?” Nu, nicio condamnare a unui criminal nu învie victima acestuia. Condamnarea este pentru buna funcţionare a societăţii, pentru ca oricine să conştientizeze faptul că nu poate încălca legea fără să i se întâmple nimic. Chiar dacă acest lucru i se întâmplă înainte de a muri.

 • DEZBATERE Cazul Vintilă Horia şi memoria culturală. Cum se aplică Legea 217/2015 privind crimele împotriva umanităţii şi crimele de război
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  DEZBATERE Cazul Vintilă Horia şi memoria culturală. Cum se aplică Legea 217/2015 privind crimele împotriva umanităţii şi crimele de război

  Condamnat pentru „crime de război“ de Tribunalul Poporului în 1946, autor al unei opere literare remarcabile, personalitatea scriitorului Vintilă Horia este una controversată în ochii opiniei publice. Pe de-o parte, Institutul „Elie Wiesel“ îl acuză în continuare pentru că „s-ar fi pus în slujba hitlerismului sau fascismului“, pe de altă parte, scriitori, academicieni şi jurnalişti cer anularea sentinţei dată în urmă cu 70 de ani

 • Un excelent
documentar despre evreii din România, proiectat la Londra VIDEO
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Un excelent documentar despre evreii din România, proiectat la Londra VIDEO

  Cu ocazia Zilei Holocaustului, documentarul regizat de Oana Giurgiu despre plecarea evreilor din România, „Aliyah DaDa“, care a avut premiera anul trecut, este proiectat în seara de 28 ianuarie, la ora 19.00, la sediul Institutului Cultural Român din Londra (1 Belgrave Square). Filmul prezintă întreaga istorie a emigrării evreilor din România spre actualul stat Israel, începând din anii 1880 până la schimbul din perioada lui Ceauşescu.

 • Trecutul „deocheat“
al lui Cioran, scos pe tavă în Italia
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Trecutul „deocheat“ al lui Cioran, scos pe tavă în Italia

  Volumul de eseuri al scriitoarei Marta Petreu „Cioran sau un trecut deocheat“, apărut în 2011 la Editura Polirom, în seria de autor dedicată renumitei poete şi eseiste, a fost publicat în limba italiană, sub titlul „Il passato scabroso di Cioran“, într-un proiect apărut cu sprijinul ICR. „Adevărul“ vă oferă în exclusivitate un fragment cu concluziile acestei cărţi menite să fie un duş rece la adresa tuturor minţilor înfierbântate.

 • Legea antilegionară
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Legea antilegionară

  Dezbaterile pe marginea Legii 217/2015 care reglementează statutul organizaţiilor şi simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob, denumită în presă „legea antilegionară”, sunt departe de a se fi terminat, fapt ce dovedeşte că societatea românească, ce a probat cele două forme de totalitarism ale secolului XX, fascismul şi comunismul, nu a beneficiat de o dezbatere serioasă cu privire la aceste fenomene politice.

 • 24 august 1944:
controverse istorice la Chişinău
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  24 august 1944: controverse istorice la Chişinău

  Ziua de 24 august 1944 stârneşte controverse şi împarte istoricii din Republica Moldova în două tabere. În timp ce unii susţin că în această zi spaţiul dintre Prut şi Nistru a fost ocupat de trupele sovietice, comuniştii şi socialiştii o consideră ziua eliberării de sub jugul fascist.

 • VIDEO Ce-aş spune dacă aş fi preşedinte
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  VIDEO Ce-aş spune dacă aş fi preşedinte

  Ce le-aş spune românilor dacă le-aş fi preşedinte? Dar ce nu le-aş spune! Le-aş descrie starea naţiunii. Le-aş detalia că poziţia strategică a ţării nu e deloc străină de istoria ei. Care trebuie deci asumată integral!

 • Dacă nu tăceau, filosofi rămâneau
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Dacă nu tăceau, filosofi rămâneau

  Românul e născut nu doar poet, ci şi istoric, filosof, microbist, jurist şi specialist. Îndeosebi în Holocaust, ca-n fotbal, sunt mulţi „experţi”. Şi se înmulţesc. Aflu de la unii tot felul de năzbâtii. Elita însă tace.

 • O lege împotriva extremismelor de orice fel
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  O lege împotriva extremismelor de orice fel

  Într-una dintre numeroasele sale cărţi în care deconstruieşte cu încăpăţânare mituri, profesorul Lucian Boia face o afirmaţie ce nu se putea să nu îi aducă critici din partea istoricilor de modă şi de şcoală veche. Ori a iubitorilor de pilde şi de citate.

 • De ce era
nevoie de o lege antilegionari? Alexandru Florian, directorul Institutului „Elie Wiesel“, la
Adevărul Live
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  De ce era nevoie de o lege antilegionari? Alexandru Florian, directorul Institutului „Elie Wiesel“, la Adevărul Live

  Alexandru Florian, directorul general al Institutului National pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel“, explică, la Adevărul Live, ce presupune Legea 217/2015 care incriminează cultul persoanelor vinovate de legionarism, fascism, rasism, xenofobie, precum şi promovarea unor simboluri, concepţii, doctrine fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe

 • Teroriştii printre noi. Ce facem azi pentru foştii deţinuţi politic?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Teroriştii printre noi. Ce facem azi pentru foştii deţinuţi politic?

  Suntem în luna iuile, 2015. Au trecut mai bine de 25 de ani de la prăbuşirea formală a regimului comunist în România şi vor mai trece. La Bucureşti se vorbeşte despre construirea unui muzeu al comunismului, al totalitarismelor, despre eroi şi despre toate crimele care nu trebuie uitate.

 • VIDEO Primul român condamnat pentru fascism, bătut de paznicul Spitalului Judeţean Buzău
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  VIDEO Primul român condamnat pentru fascism, bătut de paznicul Spitalului Judeţean Buzău

  Marius Trancă, primul român condamnat de două ori la închisoare pentru fascism, a fost implicat într-un scandal la Spitalul Judeţean din Buzău. Nemulţumit că nu i se acordă primul ajutor după un accident de motocicletă, susţinând că a fost refuzat de medici timp de peste zece ore, buzoianul s-a încăierat cu agenţii de pază ai spitalului. Scandalul a fost potolit abia după sosirea poliţiştilor.

Modifică Setările