
Fostul preşedinte bolivian Evo Morales, acuzat de viol şi trafic de persoane
Ministerul bolivian al Justiţiei a deschis un dosar penal pe numele fostului preşedinte Evo Morales, acuzat de viol şi trafic de persoane, potrivit BBC.
Ministerul bolivian al Justiţiei a deschis un dosar penal pe numele fostului preşedinte Evo Morales, acuzat de viol şi trafic de persoane, potrivit BBC.
După moartea unui tânăr în cursul protestelor ce au urmat realegerii cu iz de fraudă a fostului preşedinte bolivian de stânga Evo Morales, în octombrie, furia mulţimii s-a abătut asupra primăriţei oraşului Vinto, care ar fi jucat un rol în provocarea încleştărilor între tabere. Imaginile dramatice cu primăriţa bătută, tunsă şi acoperită de vopsea roşie au făcut înconjurul lumii.
Parchetul bolivian a emis miercuri un mandat de arestare pe numele fostului preşedinte Evo Morales, aflat în exil în Argentina. Morales este acuzat de rebeliune, terorism şi finanţare a terorismului.
Parlamentul bolivian a aprobat sâmbătă organizarea de noi alegeri prezidenţiale şi legislative, după plecarea preşedintelui Evo Morales, decizie menită să pună capăt instabilităţii generate de alegerile prezidenţiale controversate din 20 octombrie.
Guvernul provizoiu bolivian a depus plângere împotriva fostului preşedinte Evo Morales, pe care-l acuză de răzvrătire şi terorism, a anunţat Executivul, relatează Reuters.
Al doilea vicepreşedinte al Senatului, Jeanine Anez, s-a proclamat marţi preşedinte interimar al Boliviei, în pofida lipsei cvorumului în Parlament, motivând că este "necesar să se creeze un climat de pace socială" într-o ţară zguduită de o profundă criză politică, relatează AFP. Fostul preşedinte, Evo Morales a ajuns în Mexic şi promite că „lupta continuă“.
Şeful poliţiei din La Paz a cerut forţelor armate boliviene să intervină pentru a pune capăt violenţelor provocate în capitală de susţinătorii fostului preşedinte demisionar Evo Morales.
Redactorul-şef al Sputnik şi RT, Margarita Simonyan, a declarat, luni, că-i va oferi fostului preşedinte bolivian Evo Morales, care a demisionat recent din fruntea statului, o funcţie de moderator al propriei emisiuni de televiziune la canalul RT în limba spaniolă, precizând că a mai avut un fost preşedinte sud-american în rolul de prezentator TV.
Preşedintele bolivian a demisionat după trei săptămâni de proteste împotriva realegerii sale pentru un patrulea mandat şi după ce armata şi poliţia l-au abandonat şi a trecut de partea opoziţie. Şi asta în ciuda creşterii economice şi redistribuirii masive a banilor proveniţi din vânzarea resurselor natural ale ţării.
Guvernul columbian a cerut duminică o "reuniune de urgenţă" a consiliului permanent al Organizaţiei Statelor Americane (OSA) după demisia din funcţie a preşedintelui bolivian Evo Morales, în urma a trei săptămâni de proteste împotriva realegerii sale controversate. Mexicul a acordat azil membrilor guvernului bolivian şi se oferă să-l primească şi pe Morales.
Un grup de manifestanţi din Santiago de Chile a ocupat, sâmbătă, sediile a două entităţi naţionale de presă - Bolivia TV şi Radio Patria Nueva - şi i-a obligat pe angajaţi, acuzaţi că servesc intereselor Guvernului lui Evo Morales, să le abandoneze, potrivit AFP.
Poliţia din oraşe precum Cochabamba, Santa Cruz şi Sucre, capitala constituţională a Boliviei, s-a alăturat protestatarilor care, de la finalul lunii octombrie, contestă noul mandat al lui Evo Morales. În urma revoltei poliţiei, Executivul a asigurat că nu va mobiliza armata şi este de părere că opoziţia încearcă să dea o lovitură de stat.
Primăriţa oraşului Vinto din centrul Boliviei a fost atacată de contestatari ai guvernului preşedintelui socialist Evo Morales, care au numit-o „criminală”. După ce au forţat-o să meargă pe străzi în picioarele goale, manifestanţii opoziţiei au turnat vopsea roşie pe ea şi i-au tăiat părul, relatează BBC.
Aflat la putere din 2006, socialistul Evo Morales a revendicat un nou mandat de preşedinte al Boliviei încă din primul tur şi îi acuză pe cei care îl contestă în stradă că pregătesc o „lovitură de stat“.
Preşedintele Boliviei, Evo Morales, s-a pierdut vreme de aproape o oră prin junglă, în timp ce îi însoţea pe pompierii care se luptau să stingă un incendiu de pădure, potrivit AFP.
Preşedintele uneia dintre cele mai sărace ţări din America de Sud renunţă la vechiul palat şi se mută într-un turn de 120 de metri. Este numit „Marea Casă a Poporului“.
Preşedintele Boliviei, Evo Morales, a deschis cele cinci zile de ceremonii în memoria lui Ernesto „Che“ Guevara cu acuzaţii la adresa CIA că „l-a persecutat, torturat şi asasinat“ acum 50 de ani pe fostul luptător de gherilă.
În a doua zi de Paşte, am plecat în Bolivia, alături de alţi patru colegi din comisia pentru drepturile omului a Parlamentului European. Ţara e foarte săracă şi, politic vorbind, paradoxală. Mă mărginesc să notez aici doar trei dintre lucrurile pe care le-am înţeles de la interlocutorii întâlniţi săptămâna trecută.
Preşedintele bolivian Evo Morales deschis oficial, miercuri, o nouă academie militară al cărei scop ar fi să contracareze „propaganda imperialistă” a Statelor Unite, relatează „The Guardian”.
Un referendum care i-ar fi oferit şansa preşedintelui bolivian Evo Morales să candideze pentru un al patrulea mandat la şefia statului sud-american s-a încheiat cu o victorie la limită a taberei aflate împotriva modificării constituţiei ţării în acest sens, conform rezultatelor oficiale după numărătoarea unei părţi semnificative a voturilor, relatează BBC.
Evo Morales, preşedintele Boliviei se află deja la putere de aproape 10 ani şi, deşi acum un an declara că aşteaptă sfârşitul mandatului său, ultimul pentru a-şi deschide un restaurant, recent a demarat procedurile pentru a fi reales până în 2030. Morales se înscrie astfel într-o serie de lideri latino-americani care cad pradă tentaţiei autoritare şi modifică sistemele politice pentru a le permite aceste realegeri.
O înregistrare video în care preşedintele Boliviei, Evo Morales, îi ordonă unui membru al gărzii sale de corp să-i lege şireturile, iar acesta din urmă se conformează, a devenit marţi viral pe reţelele de socializare şi a stârnit numeroase critici în Bolivia, relatează agenţia EFE, citată de Agerpres.
Săptămâna trecută, în locul statuii lui Cristofor Columb din Buenos Aires a fost plasat un monument dedicat unei eroine a independenţei celebrată în Bolivia şi Argentina, Juana Azurduy. Inaugurată în prezenţa celor doi preşedinţi, Cristina Fernandez de Kirchner din Argentina şi Evo Morales din Bolivia, statuia Juanei este un alt gest de celebrare postumă a eroinei uitate.
Preşedintele Boliviei, Evo Morales, l-a primit, joi, pe aeroportul din El Alto pe Papa Francisc cu săculeţul artizanal conţinând frunze de coca - „chuspa“ - de tradiţie andină. De aici, cei doi au mers la palatul prezidenţial, unde liderul Bisericii Catolice a primit un cadou inedit - un crucifix format din simbolul comunist secera şi ciocanul.
Autorităţile din Bolivia au decis să schimbe sensul în care se învârt acele ceasornicului. Nu e o glumă! Pe clădirea Parlamentului din La Paz ceasul merge invers, iar cifrele au locuri noi pe cadran: 3 stă acolo unde de obicei se găseşte 9, pe 5 îl descoperi unde îndeobşte e 7 ş.a.m.d.
Secretarul General al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), Ban Ki-moon, a primit, vineri, probabil cel mai neobişnuit tort de ziua lui, mai exact unul din frunze de coca, la împlinirea vârstei de 70 de ani, din partea preşedintelui Boliviei, Evo Morales, informează Russia Today.
Mare iubitor de fotbal, preşedintele Boliviei, Evo Morales, a decis să joace în prima ligă din ţara sa, chiar dacă are 54 de ani.
Un „summit anti-imperialist” convocat de mişcările politice care îl sprijină pe preşedintele Boliviei, Evo Morales, a început miercuri în Bolivia pentru a atrage atenţia asupra incidentului care a dus la blocarea avionului preşedintelui sud-american la începutul lui iulie în Europa, informează publicaţia „Le Figaro”.
Rapoartele sugerează că reţeaua americană de spionaj se extinde până în America Latină. Liderii statelor din regiune sunt revoltaţi de situaţie, dar pot foarte bine să profite de pe urma ei.
Patru ţări din America de Sud susţin că îşi vor rechema ambasadorii din Franţa, Italia, Spania şi Portugalia, după ce avionului în care se afla preşedintele bolivian Evo Morales nu i-a fost permis să utilizeze spaţiul aerian al ţărilor vest-europene.