Stiri despre europalia

  30 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • „Europalia a
oferit o scenă deschisă României”. Mărturiile artiştilor şi managerilor culturali despre festivalul artelor din Belgia
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  „Europalia a oferit o scenă deschisă României”. Mărturiile artiştilor şi managerilor culturali despre festivalul artelor din Belgia

  România a fost ţară invitată de onoare a celei de-a 27-a ediţii a Festivalului Internaţional de Arte Europalia, în perioada 2 octombrie 2019 - 2 februarie 2020. Peste 200.000 de persoane au fost prezente la peste 250 evenimente  care au reprezentat creativitatea românească în lume prin arte vizuale, muzică, cinema, literatură, artele spectacolului.  Artiştii, curatorii şi managerii vorbesc despre ce a însemnat participarea la acest festival.

 • BILANŢ Peste 150.000 de vizitatori, în Festivalul Europalia
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  BILANŢ Peste 150.000 de vizitatori, în Festivalul Europalia

  Festivalul Europalia, un proiect de ţară, organizat împreună cu Institutul Cultural Român (ICR),  s-a încheiat duminică, 2 februarie 2020, se dovedeşte un succes. Peste 150.000 de persoane au fost prezente la peste 250 evenimente de cel mai înalt nivel  care au reprezentat creativitatea românească  în lume prin arte vizuale, muzică, cinema, literatură, artele spectacolului.

 • Cel mai mare succes teatral românesc, peste hotare, din 2019. „Povestea prinţesei deocheate” a fost aplaudată de înalţi oficiali europeni la Bruxelles
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cel mai mare succes teatral românesc, peste hotare, din 2019. „Povestea prinţesei deocheate” a fost aplaudată de înalţi oficiali europeni la Bruxelles

  1200 de spectatori, diplomaţi, politicieni de rang înalt, oameni de cultură şi de afaceri s-au bucurat, la Bruxelles, de spectacolul "Povestea prinţesei deocheate", producţie a Teatrului "Radu Stanca". Spectacolul regizat de Silviu Purcărete, cu o scenografie semnată de Dragoş Buhagiar, a avut trei reprezentaţii, în decembrie, în cadrul Festivalului Europalia.

 • Dacia Felix, de la gloria romană la negurile antichităţii
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Dacia Felix, de la gloria romană la negurile antichităţii

  Printre cele peste 250 de proiecte, prezentate în Europalia România, care acoperă toate domeniile artistice şi culturale, prezentate de pe 1 octombrie 2019 până pe 2 februarie 2020 în săli şi spaţii expoziţionale de renume internaţional, din Belgia şi ţările limitrofe, se regăsesc trei expoziţii care animă cu emoţie publicul occidental prin valoarea istorico-artistică inestimabilă a pieselor prezentate, dar şi prin expresivitatea deosebită.

 • Camerata Regală la Liège, de Ziua Naţională a României
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Camerata Regală la Liège, de Ziua Naţională a României

  Pe 1 Decembrie, Camerata Regală va reprezenta România la Liège - Belgia, în cadrul Festivalului Internaţional de Arta Europalia, printr-un concert extraordinar, prilejuit de Ziua Naţională a României. Intitulat „Rapsodiile Române” (Rhapsodies roumaines), concertul va reuni creaţiile unora dintre cei mai importanţi compozitori români.

 • INTERVIU Pianistul Daniel Ciobanu: „Versiunea cu mandolină a Concertului pentru vioară şi pian de Mendelssohn e un pact cu diavolul”
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  INTERVIU Pianistul Daniel Ciobanu: „Versiunea cu mandolină a Concertului pentru vioară şi pian de Mendelssohn e un pact cu diavolul”

  Joi şi vineri, de la ora 19.00, la Ateneu, Orchestra Filarmonicii „George Enescu", condusă de  Horia Andreescu, va avea în program Concertul pentru mandolină, pian şi orchestră de Felix Mendelssohn şi Simfonia nr. 1 de Gustav Mahler. Pianistul Daniel Ciobanu, care a susţinut, recent, trei recitaluri de succes în Festivalul Europalia, povesteşte despre cum poate fi abordată muzica în mod nonconformist.

 • Spectacolul „The Birth of Violence”, despre violenţa în cultura pop şi în live art, are premiera în Belgia VIDEO
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Spectacolul „The Birth of Violence”, despre violenţa în cultura pop şi în live art, are premiera în Belgia VIDEO

  Perfomanceul „The Birth of Violence”, regizat de Ioana Păun, va avea premiera internaţională în cadrul Festivalului Europalia România, pe 22 noiembrie, de la ora 20.30, la Teatrul Le Phénix Scène Nationale, Valenciennes, Franţa. Pentru acest proiect au lucrat artişti din România, Franţa şi Belgia timp de peste un an, fiecare dintre autori chestionându-şi propria poziţie cu privire la radicalism şi violenţă.

 • „The Nutcracker and I”, cu Alexandra Dăriescu. Ceaikovski multimedia, la Luxemburg
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  „The Nutcracker and I”, cu Alexandra Dăriescu. Ceaikovski multimedia, la Luxemburg

  Pianista Alexandra Dăriescu va prezenta duminică, de la ora 17.00, spectacolul multimedia „The Nutcracker and I”, la Cape-Centre des Arts Pluriels Ettelbruck, Luxemburg, în cadrul Festivalului Artelor Europalia, unde România este ţară invitată. Spectacolul, un proiect inovativ şi interactiv, care are o durată de 50 de minute, include momente de pian solo, dans cu o balerină şi animaţie digitală.

 • Rebelul pianist Daniel Ciobanu susţine trei recitaluri în Europalia
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Rebelul pianist Daniel Ciobanu susţine trei recitaluri în Europalia

  Cu o înfăţişare de idol pop, o sensibilitate de bard romantic şi o abilitate tehnică ieşită din comun, Daniel Ciobanu are deja o carieră remarcabilă. Descris de critici drepr „senzaţional”, „diabolic”, „de neuitat”, tânărul pianist român, născut în Piatra-Neamţ, este absolvent al Conservatorului Regal din Scoţia  şi laureat al mai multor concursuri prestigioase. Pianistul va susţine trei recitaluri în cadrul Festivalului Artelor Europalia.

 • Expoziţia lui Ciprian Mureşan, o istorie personală a României postcomuniste
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Expoziţia lui Ciprian Mureşan, o istorie personală a României postcomuniste

  Expoziţia artistului Ciprian Mureşan,proiect al domeniului de Arte vizuale din Festivalul EUROPALIA România, a fost vernisată la Muzeul Municipal de Artă Contemporană S.M.A.K., din oraşul Gent, Belgia, în prezenţa unui public numeros, critici de artă, artişti, profesori, jurnalişti.

 • România prezintă „Originile Europei“, prin artefacte cu o vechime de aproape şapte mii de ani, în Belgia
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  România prezintă „Originile Europei“, prin artefacte cu o vechime de aproape şapte mii de ani, în Belgia

  Peste 450 de bunuri culturale şi seturi de artefacte arheologice acoperind o perioadă de aproape cinci milenii, obiecte preistorice descoperite pe teritoriul actual al României prin cerectări arheologice mai vechi sau mai recente, printre care piese valoroase aparţinând culturilor neo-eneolitice Hamangia, Vădastra, Gumelniţa, Cucuteni, vor fi expuse la Muzeul Le Grand Curtius din Liège, Belgia, în perioada 8 noiembrie 2019 – 26 aprilie 2020.

 • INTERVIU Ada Milea şi Alexander Bălănescu, despre Insula în engleză: Relaţia artistică dintre noi e un lucru magic
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  INTERVIU Ada Milea şi Alexander Bălănescu, despre Insula în engleză: Relaţia artistică dintre noi e un lucru magic

  Concertul „ Insula“, susţinut în limba engleză de Ada Milea şi Alexander Bălănescu Quartet, a fost aplaudat îndelung, aseară, de britanici, la centrul de artă Rich Mix din Londra. Astă-seară, acelaşi concert va avea loc la Muzikantenhuis din Gent (Belgia). Pe 1 noiembrie, Alexander Bălănescu va aduce un tribut Mariei Tănase la Senghor, Centrul Cultural d'Etterbee din Belgia, în cadrul Festivalului Internaţional de Arte Europalia.

 • România pe vinil, într-o expoziţie vizual-muzicală la Bruxelles
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  România pe vinil, într-o expoziţie vizual-muzicală la Bruxelles

  Expoziţia „Electrecord - Romania in Vinyl Covers”, dedicată celei mai mari şi mai vechi companii de înregistrări audio din România, Electrecord, va prezenta istoria proprie vineri, 25 octombrie 2019, la Biblioteca Muntpunt, în Place de Monnaie nr. 6, din Bruxelles.

 • Expoziţia Dacia Felix redescoperă trecutul României la Festivalul Europalia
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Expoziţia Dacia Felix redescoperă trecutul României la Festivalul Europalia

  Expoziţia „Dacia Felix. The Glorious Past of Romania“/„Dacia Felix. Trecutul glorios al României” a fost deschisă vineri, 18 octombrie 2019, ora 19.30, la Muzeul Galo-Roman din Tongeren, cel mai vechi oraş belgian, în cadrul Festivalului Internaţional de Artă EUROPALIA.

 • Delegaţia oficială a Festivalului Europalia, în vizită la Bucureşti
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Delegaţia oficială a Festivalului Europalia, în vizită la Bucureşti

  A început numărătoarea inversă pentru Europalia România 2019. După anunţarea primelor evenimente din cele 250 stabilite pentru această manifestare culturală de anvergură, la invitaţia ICR a sosit la Bucureşti, în vizită de lucru, conducerea Europalia International, pentru întrevederi cu prim-ministrul Viorica Dăncilă şi preşedintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu.

 • „Versailles-ul belgian“ va găzdui proiecte culturale româneşti
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  „Versailles-ul belgian“ va găzdui proiecte culturale româneşti

  Unul dintre cele mai frumoase castele din Belgia, Château de Beloeil, supranumit „Versailles-ul belgian“ va fi gazda unor expoziţii realizate de renumiţi artişti români. Preşedintele Institutului Cultural Român, Liliana Ţuroiu, şi A.S. Prinţul Michel de Ligne, proprietarul castelului, s-au întâlnit pe 30 aprilie la Beloeil.

 • Ovidiu Şandor a fost numit  Comisar General Europalia pentru România
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Ovidiu Şandor a fost numit  Comisar General Europalia pentru România

  Fondatorul Art Encounters, Ovidiu Şandor, a fost desemnat Comisarul General al părţii române pentru Festivalul Internaţional de Arte Europalia 2019, la care România are statut de ţară invitată. Documentul a fost semnat de preşedintele Institutului Cultural Român, Liliana Ţuroiu, în baza prerogativelor din OUG nr. 16/2018, care desemnează ICR ca instituţie cu atribuţii în coordonarea părţii române în vederea participării la acest festival.

 • Agenda 2018, sau despre (i)responsabilitatea
instituţională
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Agenda 2018, sau despre (i)responsabilitatea instituţională

  Pentru prima dată, după multe decenii, România este în situaţia de a gestiona şi conduce organisme colective, relevante în plan strategic sau de mare importanţă pentru viaţa internaţională. Această realitate impune un alt tip de administraţie politică a statului. Una bazată pe proiecte, pe strategii şi corelaţii, pe stabilirea de priorităţi şi pe concordanţa dintre obiective şi resurse.

Modifică Setările