Stiri despre europa centrala

  92 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • Ofensiva Chinei în Europa Centrală şi de Est
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Ofensiva Chinei în Europa Centrală şi de Est

  În China, ideea îmbrăţişării periferiei a fost mai mult decât o reacţie de moment la schimbările istoriei. A fost, de fapt, o încercare programatică de a aduce marginea în prim plan, din dorinţa de a marca diferenţa dintre China Imperială şi China lui Mao.

 • Europa Centrală a gestionat mai bine criza sanitară, dar cea economică ar putea să o îngenuncheze
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Europa Centrală a gestionat mai bine criza sanitară, dar cea economică ar putea să o îngenuncheze

  După modelul Cehiei, Polonia va începe din 19 aprilie repornirea treptată a economiei, după măsurile introduse în urmă cu câteva săptămâni pentru limitarea pandemiei de COVID-19, a anunţat marţi ministrul sănătăţii polonez Lukasz Szumowski. Europa Centrală a gestionat bine criza sanitară, dar cea economică ar putea să stea o îngenuncheze cred analiştii.

 • Cine este de vină pentru ascensiunea populismului în Europa
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cine este de vină pentru ascensiunea populismului în Europa

  Lupta dintre forţele liberale şi cele iliberale a devenit în ultima perioadă subiectul care pare să definească Europa. Iar cum pregătirile pentru alegerile europene se intensifică, mulţi candidaţi prezintă populismul drept o problemă care aparţine în special Europei Centrale.

 • România a deschis 17 şantiere pentru gazoductul BRUA
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  România a deschis 17 şantiere pentru gazoductul BRUA

  La sfârşitul acestei săptămâni, ministrul Economiei, Dănuţ Andruşcă, şi directorul general al Transgaz, Ion Sterian, au vizitat şantierul din zona Nodului Tehnologic Podişor, din judeţul Giurgiu. Pentru proiectul BRUA lucrează acum în jur de 500 de muncitori pe 17 şantiere.  Lungimea aproximativă a gazoductului este de 500 de kilometri.

 • SIPRI: Cheltuielile militare la nivel mondial au atins în 2017 cel mai înalt nivel de la sfârşitul Războiului Rece.  România, campioană INFOGRAFIE
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  SIPRI: Cheltuielile militare la nivel mondial au atins în 2017 cel mai înalt nivel de la sfârşitul Războiului Rece.  România, campioană INFOGRAFIE

  Cheltuielile militare la nivel mondial au ajuns în anul 2017 la 1.739 de miliarde de dolari - cel mai înalt nivel de la sfârşitul Războiului Rece. Aceasta este concluzia raportului Institutului Internaţional de Cercetare asupra Păcii de la Stockholm (SIPRI) „Tendinţe în cheltuielile militare la nivel mondial, 2017“, document ce a fost făcut public miercuri.

 • Analiză. Cum au venit oligarhii la putere în Europa Centrală şi de Est
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Analiză. Cum au venit oligarhii la putere în Europa Centrală şi de Est

  Uniunea Europeană este îngrjorată că în ultimii ani în state din Europa Centrală şi de Est puterea este deţinută de oligarhi şi populişti. Începnd cu Ungaria condusă de Viktor Orban, continuând cu Polonia lui Kaczynski şi mai nou Cehia unde după alegerile din octombrie anul trecut a venit la putere oligarhul Andrej Babiš, supranumit şi „Donald Trump al Cehiei“.

 • De ce se extinde criza politică în Europa Centrală
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  De ce se extinde criza politică în Europa Centrală

  Trei dintre statele foste comuniste din Europa Centrală - Slovacia, Cehia şi Sloveni- se afundă în crize politice declanşate de probelele legate de corupţie, atingere adusă libertăţii presei sau unor coaliţii guvernamentale slabe.

 • Cum au devenit eurosceptice ţările Europei Centrale
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cum au devenit eurosceptice ţările Europei Centrale

  Democraţiile insuficient consolidate, diferenţele economice încă puternice dintre Vest şi Est şi standardele duble practicate de unele companii au dus la accentuarea resentimentului faţă de Uniunea Europeană.

 • România şi mitologia Vişegrad. Radiografia unui război cultural pierdut
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  România şi mitologia Vişegrad. Radiografia unui război cultural pierdut

  Controversele despre grupul de la Vişegrad, un format de cooperare dintre Polonia, Cehia, Ungaria şi Slovacia s-au aprins mai cu seamă din anul 2015. Există în acest sens o naraţiune despre „nucleul dur european“, care acţionează cu scopul susţinerii valorilor europene, iar de cealaltă parte „iliberalul“ grup de la Vişegrad, care neagă valorile europene, are tendinţe autoritare şi pune în pericol şi unitatea europeană.

 • Cursa înarmării în Polonia şi Ungaria
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cursa înarmării în Polonia şi Ungaria

  Armatele celor două state au demarat unele dintre cele mai ample programe de înarmare de la ieşirea din Pactul de la Varşovia.

 • Washington Post: Democraţia, în pericol în România
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Washington Post: Democraţia, în pericol în România

  Revoluţia democratică care a învinsese în Europa Centrală după prăbuşirea imperiului sovietic este în pericol să fie inversată. Din cauza că UE este incapabilă să descurajeze acest proces în Polonia şi Ungaria,  a treia ţară postcomunistă, România, se grăbeşte să inverseze reformele anticorupţie pe care le-a adoptat sub presiunea Bruxelles-ului, scrie într-un editorial Washington Post.

 • Semnalele exasperării
din Europa centrală
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Semnalele exasperării din Europa centrală

  Pe 19 iunie, cu câteva zile înainte să înceapă lucrările Consiliului European pe agenda căruia se ştia că urmau să figureze problemele apărării comune, ale asigurării securităţii interne şi ale luptei împotriva migraţiei ilegale, avea loc, la Praga, o reuniune extrem de importantă a ţărilor membre CEDC, organizaţie care grupează Cehia, Slovacia, Ungaria, Austria, Slovenia şi Croaţia (plus Polonia cu statut de observator).

 • Modelul Orban, un pericol pentru Europa Centrală şi de Est
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Modelul Orban, un pericol pentru Europa Centrală şi de Est

  Modelul implementat de premierul ungar, Viktor Orban, aflat într-un constant război cu Bruxelles-ul, începe să fie copiat de guverne din regiune, începând din Polonia şi până în Serbia, afirmă autorii unei analize pe tema situaţiei din Ungaria ce a fost publicată de organizaţia German Marshall Fund.

Modifică Setările