Stiri despre euromaidan

  124 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • Schimbul de prizonieri ruso-ucrainean: solicitarea prin care Moscova arată că a avut un rol în evenimentele sângeroase de la Kiev
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Schimbul de prizonieri ruso-ucrainean: solicitarea prin care Moscova arată că a avut un rol în evenimentele sângeroase de la Kiev

  Deşi Kremlinul susţine că nu are nicio legătură cu evenimentele sângeroase care s-au petrecut la Kiev în ianuarie-februarie 2014 şi conflictul armat din sud-estul Ucrainei, preşedintele rus Vladimir Putin i-a cerut omologului său ucrainean Volodimir Zelenski să-i predea cinci foşti ofiţeri Berkut care l-au apărat pe protejatul său Viktor Ianukovici.

 • Petro Poroşenko: Euromaidanul a separat lumea ucraineană de cea rusă
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Petro Poroşenko: Euromaidanul a separat lumea ucraineană de cea rusă

  Ucraina aniversează astăzi trei ani de la declanşarea revoltei proeuropene la Kiev, care a marcat cu sânge voinţa sa de apropiere de UE şi a însemnat, în opinia preşedintelui prooccidental Petro Poroşenko, „separarea sa de lumea rusă“, relatează AFP.

 • Moştenirea toxică a lui Ianukovici: tainele preşedintelui fugit de la Kiev în Rusia
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Moştenirea toxică a lui Ianukovici: tainele preşedintelui fugit de la Kiev în Rusia

  Documentele de care a încercat să scape Victor Ianukovici la fuga din ţară au ajuns să fie tocmai cele care au dezvăluit cele mai multe lucruri despre el. Planurile sale au fost date peste cap de un grup de jurnalişti ucraineni care a creat renumitul proiect YanukovychLeaks. Unul dintre ei, Maksim Opanasenko, ne-a oferit un interviu în care vorbeşte despre acest proiect, cine era ex-preşedintele Ucrainei şi ce s-a întâmplat cu reşedinţa sa.

 • Viktor Ianukovici: „Putin mi-a salvat viaţa. Nu-mi neg responsabilitatea pentru masacrul din Euromaidan”
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Viktor Ianukovici: „Putin mi-a salvat viaţa. Nu-mi neg responsabilitatea pentru masacrul din Euromaidan”

  Fostul preşedinte ucrainean Viktor Ianukovici, al cărui refuz de a semna un acord de asociere cu UE a dus la izbucnirea Euromaidanului şi apoi la revoluţia din Ucraina, a acordat primul interviu unei organizaţii media din Vest după ce a fost înlăturat de la putere şi a fugit în Rusia. Pentru prima dată, Ianukovici acceptă că este responsabil pentru zecile de protestatari împuşcaţi mortal în Piaţa Independenţei din Kiev, în iarna lui 2014.

 • Ianukovici nu mai e preşedintele Ucrainei abia începând de azi
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Ianukovici nu mai e preşedintele Ucrainei abia începând de azi

  Ianukovici abia de azi nu mai e preşedintele UcraineiViktor Ianukovici a încetat să fie oficial preşedintele Ucrainei abia începând de astăzi. Pe 18 iunie a intrat în vigoare legea care-l lipseşte pe Ianukovici de titlul de preşedinte al Ucrainei.

 • Este Ucraina o ţară europeană?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Este Ucraina o ţară europeană?

  După primele două decenii de independenţă, guvernele din Ucraina au balansat în permanenţă între Rusia şi Europa. Acest balans s-a datorat diferitelor grupuri culturale şi politice care au fost folosite şi manipulate de puteri străine. Cu toate acestea, Euromaidanul a fost unic prin intensitatea sa şi prin efectul polarizator pe care l-a avut asupra Ucrainei. Balansul între Rusia şi Europa s-a sfârşit pentru Ucraina.

 • „Autorităţile” transnistrene se tem de un Euromaidan
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  „Autorităţile” transnistrene se tem de un Euromaidan

  Presa rusă a scris recent despre o adresare oficială a aşa-numitului „guvern transnistrean” prin care a lansat un apel de neîncepere a unui Euromaidan în regiunea separatistă. Adresarea ar fi fost făcută pe 14 iunie curent, însă pe site-ul instituţiei respective nu se găseşte niciun comunicat cu privire la această adresare.

 • Interviu cu un francez stabilit la Kiev: Putin foloseşte aceleaşi instrumente de propagandă ca pe vremea Uniunii Sovietice
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Interviu cu un francez stabilit la Kiev: Putin foloseşte aceleaşi instrumente de propagandă ca pe vremea Uniunii Sovietice

  Olivier Vedrine a ajuns în Ucraina înaintea Maidanului şi de atunci nu a mai plecat. Eu l-am cunoscut prin intermediul Adunării Regiunilor Europene, organizaţie ce încurajează descentralizarea administrativă şi proiectele trans-naţionale. Olivier e foarte activ în viaţa politică  şi promovează constant un discurs european în Ucraina. Curios să văd ce face un francez în Kiev l-am rugat să răspundă la câteva întrebări.

 • Oamenii lui Putin, lideri ai Anti-maidanului de la Moscova
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Oamenii lui Putin, lideri ai Anti-maidanului de la Moscova

  Zeci de mii de oameni au mărşăluit sâmbătă în Moscova, anunţând lansarea mişcării Anti-maidan, organizaţie care are ca scop zdrobirea oricărui protest faţă de regimul lui Putin. O privire mai atentă asupra liderilor acestei organizaţii dezvăluie faptul că este condusă de apropiaţi ai preşedintelui Vladimir Putin.

 • La un an de la reprimarea violentă a Euromaidanului, Viktor Ianukovici vrea să revină în Ucraina pentru a pune capăt conflictului separatist
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  La un an de la reprimarea violentă a Euromaidanului, Viktor Ianukovici vrea să revină în Ucraina pentru a pune capăt conflictului separatist

  S-a împlinit un an de la debutul reprimării sângeroase a manifestaţiilor proeuropene din Euromaidan, celebra piaţă a Independenţei din Kiev. Fostul preşedinte ucrainean Viktor Ianukovici, înlăturat de la putere în februarie 2014 şi refugiat în Rusia, promite să revină pentru a ajuta Ucraina, confruntată cu un conflict separatist, intr-un interviu acordat postului tv rusesc Pervi Kanal.

 • Un an de la protestele din Maidan. Ucraina a rămas fără Crimeea şi estul rusofon, dar speră să intre în NATO şi UE
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Un an de la protestele din Maidan. Ucraina a rămas fără Crimeea şi estul rusofon, dar speră să intre în NATO şi UE

  În urmă cu un an, pe 21 noiembrie, câteva sute de oameni au început un protest în piaţa centrală din Kiev, numită şi Maidan. Mişcarea Euromaidan, aşa cum au fost numite protestele de la Kiev, s-a declanşat după ce preşedintele pro-rus de atunci al Ucrainei, Viktor Ianukovici, a refuzat să semneze acordul de asociere cu UE, la Vilnius.

 • După o revoluţie care le-a adus războiul, ce gândesc acum foştii protestatari de pe EuroMaidanul din Kiev
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  După o revoluţie care le-a adus războiul, ce gândesc acum foştii protestatari de pe EuroMaidanul din Kiev

  Ce gândesc acum foştii protestatari de pe Euromaidan: între „anexarea Crimeei şi agresiunile militare din estul Ucrainei au un efect de bumerang, deoarece întăreşte sentimentul naţional” şi „frica majorităţii este că viitorul Ucrainei ar putea fi compromis printr-un fel de Acord precum cel de la Munchen”. Discuţie cu universitarii kieveni Iulia Kravcenko şi Nikolai Kapitonenko. Interviuri de Răzvan Munteanu

 • Kiev: Ciocniri violente între activiştii de pe Euromaidan şi forţele de ordine
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Kiev: Ciocniri violente între activiştii de pe Euromaidan şi forţele de ordine

  În centrul Kievului, în zona Euromaidanului au loc ciocniri între protestatarii care încă mai ocupă spaţiul public şi forţele de ordine. Activiştii din Maidan au aruncat cu pietre şi sticle incendiare în muncitorii de la salubritate care au venit să ridice baricadele , au fost incendiate anvelope.

 • Presa rusă: CIA pregăteşte împreună cu România un Euromaidan la Chişinău
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Presa rusă: CIA pregăteşte împreună cu România un Euromaidan la Chişinău

  Propaganda din Rusia continuă prin intermediul presei. România şi SUA sunt acuzate că prin intermediul serviciilor de informaţii pregătesc un Euromaidan în Republica Moldova şi care ar putea justifica o eventuală Unire cu România. Aceleaşi afirmaţii au fost aruncate şi în anul 2012, atunci când au avut loc mai multe marşuri în favoarea Unirii României cu Republica Moldova, dar care au fost în limitele impuse de democraţie.

 • EXCLUSIV Surpriză la Kiev: Începe reocuparea EuroMaidanului
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  EXCLUSIV Surpriză la Kiev: Începe reocuparea EuroMaidanului

  În timp ce luptele se intensifică în estul Ucrainei, înaintea alegerilor prezidenţiale de duminică, centrul Kievului începe să semene din nou cu EuroMaidanul de la începutul anului. Corespondentul PrimaTV şi Adevărul, Marius Saizu, sosit vineri în capitala ucraineană, a relatat că Piaţa Revoluţiei din Kiev începe să fie din nou împânzită de oameni.

 • Ucraina:
de la Euromaidan la alegerile din 25 mai
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Ucraina: de la Euromaidan la alegerile din 25 mai

  În mai puţin de o săptămână cetăţenii Ucrainei se vor afla în faţa celui mai important moment  istoric de după obţinerea independenţei naţionale. Deşi alegerile prezidenţiale anticipate reprezintă o victorie a Euromaidanului, contextul desfăşurării acestora era unul greu de  prevăzut de către miile de oameni ce ocupau centrul Kievului cu câteva luni în urmă.

 • Reviriment
anti-sistem: Anarhia cu explozie întârziată (I)
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Reviriment anti-sistem: Anarhia cu explozie întârziată (I)

  Tentativele de anihilare a autorităţii statului în estul Ucrainei ridică probleme mai importante decât simpla trecere a unor teritorii şi persoane sub o autoritate neclară, autodeclarată drept „populară”.

 • Curtea Penală Internaţională deschide o examinare preliminară pentru baia de sânge din Ucraina
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Curtea Penală Internaţională deschide o examinare preliminară pentru baia de sânge din Ucraina

  Curtea Penală Internaţională a anunţat vineri deschiderea unei examinări preliminare privind Ucraina. Aceasta este procedura standard după ce un stat a trimis o declaraţie privind renunţarea la jurisdicţie în faţa CPI, în temeiul Statutului Roma. Este însă foarte puţin probabil ca procurorul Tribunalului Internaţional să decidă începerea unei anchete în cazul băii de sânge din Euromaidan, unde au fost ucişi prin împuşcare în jur de 100 de oameni.

 • „Foreign Affairs”: trei scenarii pentru ruperea Ucrainei
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  „Foreign Affairs”: trei scenarii pentru ruperea Ucrainei

  Acordul de la Geneva a devenit nul aproape din momentul în care a fost încheiat, la sfârşitul săptămânii trecute. Insurgenţii refuză să recunoască noua putere de la Kiev şi cer independenţa sau alipirea la Rusia, o variantă sprijinită de Moscova. Asta deschide calea unei divizări a Ucrainei, deghizate în federalizare, notează analiştii „Foreign Affairs”. Dacă planul ruşilor va avea succes, există trei scenarii privind viitoarea hartă a Ucrainei.

 • Kievul acuză Moscova şi pe Ianukovici de crimele comise în timpul protestelor din Euromaidan
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Kievul acuză Moscova şi pe Ianukovici de crimele comise în timpul protestelor din Euromaidan

  Agenţii Serviciului de Securitate al Rusiei (FSB) şi preşedintele demis Viktor Ianukovici sunt acuzaţi de autorităţile interimare de la Kiev că au fost implicaţi în măcelul de la sfârşitul lunii ianuarie din capitala Ucrainei, în urma căruia au murit aproape 90 de protestatari participanţi la cea mai amplă mişcare de contestare a regimului prorus al lui Ianukovici.

 • Quo vadis Ucraina
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Quo vadis Ucraina

  Cine poate anticipa cu siguranţă viitorul Ucrainei, bazându-se doar pe surse deschise, fie este inocent fie este un adevărat profet, iar asta pentru că traseul  vecinului de la Nord şi Sud-Est este unul complex ce poate fi interpretat doar prin elaborarea unor diferite posibile scenarii de viitor.

Modifică Setările