Stiri despre eurasia

  38 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • La graniţa României, pe 9 decembrie, europenii pot oare
reuşi stingerea conflictului din Ucraina?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  La graniţa României, pe 9 decembrie, europenii pot oare reuşi stingerea conflictului din Ucraina?

  Întrebarea de al cărei răspuns vor depinde multe dintre viitoarele evoluţii din partea noastră de Europă este dacă viitorul Summit în formatul Normadia (Germania, Franţa, Rusia şi Ucraina) va reuşi să producă rezultate notabile care să însemne amorsarea unui proces de pace real în absenţa oricărei participări americane (fie şi ca observatori) şi fără să li se ceară măcar o poziţie în calitate de entitate cu interese în zonă.

 • Belarus scrie pe noi
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Belarus scrie pe noi

  E Centenarul Ceauşescu, nu Centenarul Unirii. Nicolae Ceauşescu ar fi împlinit 100 de ani. Dar a murit? Stirpea lui politică distruge România democrată şi o decuplează de Europa şi SUA. Riscul acestor zile e o prăbuşire geoistorică aşa cum numai ocupaţiile străine au produs în istoria noastră. Termen: 21 iunie.

 • Marea miză rusă de la Chişinău, bastionul avansat al Uniunii Eurasiatice în Europa
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Marea miză rusă de la Chişinău, bastionul avansat al Uniunii Eurasiatice în Europa

  Nu ştiu cât timp mai au liderii noştri politici să se mai concentreze, măcar câteva clipe, asupra a ceea ce se petrece în Republica Moldova, odinioară obiectiv de interes strategic în politica noastră naţională, acum subiect aflat undeva foarte jos pe lista de priorităţi reale şi, în consecinţă, lăsat cvasi-integral în sarcina fostului preşedinte Traian Băsescu.

 • Europa, în viziunea ideologiei neo-imperiale a Eurasiei
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Europa, în viziunea ideologiei neo-imperiale a Eurasiei

  Am prezentat hărţile imaginate de ideologii britanici şi americani care au fundamentat o viziuneasupra lumii pe baza căreia s-au articulat politicile specifice secolului trecut şi care, indubitabil, continuă să influenţeze şcoli de gândire contemporane, politice, economice şi militare.

 • Criza din Iran şi controlul
Eurasiei
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Criza din Iran şi controlul Eurasiei

  În acest moment se schimbă, se alterează rapid sau, la limită, se apropie de explozie componentele principale ale stabilităţii (şi aşa mereu precare şi supuse contestaţiilor) din Afganistan, Iran şi Pakistan, trei ţări esenţiale din zona Orientului Mijlociu.

 • video-dezbatere FPR: Civili români în uniformă în războaiele din regiune
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  video-dezbatere FPR: Civili români în uniformă în războaiele din regiune

  România încearcă să-şi consolideze relaţiile cu vecinii, într-o situaţie regională complicată. În timp ce contactele diplomatice cu unele dintre statele din zonă încă avansează cu dificultate, o prezenţă constantă a contribuit poate mai mult la o imagine pozitivă a ţării noastre decât a făcut-o politica la nivel înalt.

 • Stratfor: Eurasia, un concept incert inventat de Rusia pentru Rusia
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Stratfor: Eurasia, un concept incert inventat de Rusia pentru Rusia

  Eurasia este un termen ce are mai multe înţelesuri. Ne putem referi la Eurasia ca la o combinaţie între Europa şi Asia sau putem să o identificăm şi cu state precum Turcia care se situează pe ambele continente, dar Eurasia ca şi concepţie geopolitică defineşte zona ocupată de Rusia şi ţările din fosta Uniune Sovietică.

 • Nervi în Est: Summitul de la Riga
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Nervi în Est: Summitul de la Riga

  După cum poate observaţi, la est de România, spaţiul se tensionează continuu, în diverse forme, ca rezultat al intrării în funcţiune a diferite (dar concordante) mecanisme de presiune.

 • Republica Moldova şi miza
Parteneriatului Estic
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Republica Moldova şi miza Parteneriatului Estic

  Anul 2014  demonstrează, dacă mai era cazul, necesitatea gândirii unei strategii europene care să asigure stabilitatea şi securitatea  zonei de răsărit a Uniunii.

 • Adevărul despre lista lui Dughin
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Adevărul despre lista lui Dughin

  În fiecare epocă au fost oameni care s-au considerat deţinătorii adevărului şi, în acelaşi timp, gardieni ai acestuia. Unul dintre rolurile lor era acela de păstra puritatea adevărului şi de a-i dezvălui pe cei care, din diferite motive, nu îl acceptau – de cele mai multe ori, ei credeau în alt adevăr.

 • Aleksandr Dughin: un
exerciţiu de înţelegere
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Aleksandr Dughin: un exerciţiu de înţelegere

  Aleksandr Ghelievici Dughin vrea să rămână în istoria Rusiei. Motivaţiile sale interioare îl privesc. Nu-mi propun un exerciţiu exclusiv de psihanaliză (deşi pe parcursul eseului am fost nevoit să devoalez semnificaţiile anumitor sentimente ale acestui individ), ci unul de înţelegere a finalităţilor pe care aşa-zisa „a patra teorie politică” le poate imprima Rusiei şi lumii.

 • Putea face mai mult Occidentul pentru Ucraina?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Putea face mai mult Occidentul pentru Ucraina?

  După runda Geneva, mulţi spun că Occidentul a trimis, de fapt, Ucraina, în ghearele ursului rusesc. Şi că acelaşi Occident ar fi trebuit să acţioneze „mai ferm” împotriva Rusiei, pentru a aduce Ucraina (sau Ucraina întreagă) de partea Uniunii Europene. Dar putea face Occidentul mai mult?

 • Drumul Mătăsii, teatrul şi Eurasia
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Drumul Mătăsii, teatrul şi Eurasia

  De curând am fost la un spectacol de teatru deosebit, a cărui regie este semnată de maestrul Dan Puric. El se numeşte „Drumul Mătăsii” şi este, de fapt, o alegorie a ceea ce este istoria lumii, chiar dacă la început spectatorii nu ar dori să abordeze şi această dimensiune a spectacolului.

 • Resetare cu ceva griji în relaţia România-Rusia
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Resetare cu ceva griji în relaţia România-Rusia

  Lauren Goodrich, analistă Stratfor specializată pe Eurasia, oferă o perspectivă mai clară asupra intereselor Moscovei în vecinătatea României, în cadrul unui interviu acordat „Foreign Policy România”.

 • Orientări strategice. Ancorarea României pe Noul Drum al Mătăsii
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Orientări strategice. Ancorarea României pe Noul Drum al Mătăsii

  Pentru ca România să rămână relevantă pentru etapa post pivot american şi post criza economică este nevoie de un angajament mult mai ambiţios. România poate să joace rolul unei platforme de ancorare occidentală în spaţiul dintre Marea Adriatică, Marea Neagră şi Marea Caspică. Trebuie să şi vrea. | De Andrei Ţărnea

 • Moldova, KEEP CALM and initial the Association Agreement with EU (I)
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Moldova, KEEP CALM and initial the Association Agreement with EU (I)

  Aşadar, au mai rămas mai puţin de două luni şi Chişinăul va parafa Acordul de Asociere cu UE la summitul de la Vilnius. Una dintre aşteptările Rep. Moldova este semnarea Zonei de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător (ZCLAC), ca parte a Acordului de Asociere, urmând să primească concesiuni comerciale din partea Uniunii Europene.

 • Mare atenţie! Se reconfigurează
Eurasia
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Mare atenţie! Se reconfigurează Eurasia

  Mai ţineţi minte surpriza de proporţii pe care a produs-o, nu cu mult timp în urmă, declaraţia extrem de tranşantă făcută de Egemn Bagis, ministrul turc pentru afaceri europene, care spunea că „Cel mai probabil, Turcia nu va fi niciodată membră a Uniunii Europene"?

 • Cui şi de ce îi este teamă de Rusia ?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cui şi de ce îi este teamă de Rusia ?

  Răspunsul pare să fie foarte simplu: la toată lumea. Câteodată şi ruşilor înşişi. Este însă şi motivată această teamă, câteodată surdă, câteodată explodând în discursuri dure amintind de perioada cea mai tensionată a Războiului Rece? Aici lucrurile sunt mai complicate.

 • Moldoveni, bucuraţi-vă, Rogozin
a glumit!
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Moldoveni, bucuraţi-vă, Rogozin a glumit!

  Incredibil, Rogozin a glumit. De această părere este dl Valeriu Lazăr, Viceprim-ministrul, Ministrul Economiei al R. Moldova. Este adevărat, oficialul rus a făcut mai multe declaraţii scandaloase în timpul recentei sale escale la Chişinău şi la Tiraspol, calificate de mai mulţi reprezentanţi ai opiniei publice ca fiind jignitoare, aberante şi şantajiste.

Modifică Setările