
Valul care va veni
Energia eoliană şi cea solară sunt cele mai ieftine surse de energie pe care România le poate construi. Nicio tehnologie nu poate concura în momentul de faţă cu energia regenerabilă, în România.
Energia eoliană şi cea solară sunt cele mai ieftine surse de energie pe care România le poate construi. Nicio tehnologie nu poate concura în momentul de faţă cu energia regenerabilă, în România.
Cu CEZ Verde, toţi cei care îşi propun să protejeze natura, caută soluţii pentru reducerea amprentei lor asupra mediului au posibilitatea de a consuma 100% energie regenerabilă. Alătura-te şi tu generaţiei verzi sprijinite de CEZ Vânzare!
Canberra va fi prima localitate importantă din emisfera sudică ce îşi va obţine toată energia din surse regenerabile. Începând cu 1 ianuarie 2020, Capitala Australiei se va alătura altor şapte districte din întreaga lume care produc sau achiziţionează echivalentul consumului total de energie electrică din surse regenerabile.
Green Deal-ul pe care preşedintele ales al Comisiei Europene Ursula von der Leyen l-a anunţat ca prim proiect pentru primele sale 100 de zile trebuie să găsească răspunsul adecvat la reducerea emisiilor de carbon fără a provoca hazarde economice. Din păcate, calitatea discursului ecologist de la Bruxelles riscă să intre în antiteză cu nevoia economiei şi a societăţii europene de a avea acces la surse de energie sigure şi la preţuri accesibile.
Progresele tehnologice în domeniul energiei regenerabile, inovaţiile în domeniul stocării şi digitalizarea, precum şi dezvoltarea generării distribuite de energie accelerează ritmul tranziţiei energetice globale, potrivit celui mai recent studiu EY realizat în colaborare cu IDC, o firmă de cercetare de top de la nivel mondial.
Ministrul Energiei Anton Anton a declarat că 5.000 de mineri vor fi pregătiţi pentru a deveni angajaţi în producerea energiei eoliene şi a distribuţiei electricităţii.
Recomandările Comisiei Europene pentru planul naţional integrat privind energia şi clima (PNIESC) al României, care vizează perioada 2021-2030, sunt foarte tranşante, oficialii europeni cerând, printre altele, ţării noastre să anunţe data exactă când va renunţa la folosirea cărbunelui.
Guvernul vrea să introducă o nouă subvenţie în factura de energie electrică, ce va fi suportată de toţi consumatorii finali din România, pentru a susţine producătorii de energie regenerabilă şi nucleară.
Eliminarea contribuţiei de 2% din cifra de afaceri pentru producătorii de energie pe cărbune reprezintă o evidentă discriminare, taxa trebuind eliminată complet, întrucât va ajunge să fie plătită de toţi consumatorii, a declarat, vineri, Martin Moise, vicepreşedintele Organizaţiei Patronale a Producătorilor de Energie din Surse Regenerabile din România (PATRES).
Energia electrică generată din surse regenerabile de persoanele fizice (prosumatorii), ar trebui preluată în reţea de la 1 ianuarie 2019, factura urmând să fie compensată, însă Autoritatea Naţională de Reglementare (ANRE) nu ştie cum poate fi realizat practic acest lucru.
Miguel Arias Cañete, Comisarul pentru Energie şi Acţiuni climatice, vorbeşte despre cum pot ţările membre să obţină fonduri comunitare pentru tehnologii prietenoase cu mediul de 15 miliarde de euro şi cum poate UE recupera decalajul în domeniul bateriilor de mare capacitate.
Votul Parlamentului European de marţi care a stabilit o ţintă colectivă pentru anul 2030, la nivelul UE, de 32% pentru eficienţă energetică şi pentru energia regenerabilă, înseamnă, la prima vedere, un pas important în direcţia decarbonizării economiilor UE şi a respectării concluziilor din Acordul de la Paris.
Parlamentul European va aproba luni, 12 noiembrie, noile obiective ale UE pentru creşterea utilizării energiei din surse regenerabile şi îmbunătăţirea eficienţei energetice.
Securitatea energetică la nivelul anului 2018 are câţiva paşi importanţi înainte şi în direcţii diferite faţă de anii trecuţi. Acest lucru vine din evoluţii noi pe scena internaţională şi europeană. Dar mai ales în Europa Centrală şi de Est.
Consumatorii casnici care şi-au instalat panouri solare nu vor plăti nici impozit, nici TVA, nici accize pentru energia pe care o produc sau o vând, în limita unei puteri instalate de 27 kW, a decis marţi plenul Camerei Deputaţilor.
La 10 ani de la apariţia unei legi care le promitea persoanelor fizice posibilitatea să producă şi să furnizeze electricitate în reţea, micii producători vor avea această posibilitate, a anunţat Zoltan Nagy-Bege, vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), într-o conferinţă organizată de Camera de Comerţ şi Industrie Româno-Germană, pe teme energetice.
China se menţine pe primul loc, pentru a treia oară consecutiv, în clasamentul bianual al celor mai atractive 40 de pieţe din lume pentru investiţii în energie regenerabilă, conform ultimului raport EY Renewable energy country attractiveness index (RECAI). România, însă, nici nu apare în acest clasament.
Preţul energiei electrice pe piaţa spot a bursei OPCOM va coborî marţi, 1 mai, sub pragul de 1 leu pe MWh în mai multe intervale orare, iar media în orele de vârf de consum va fi mai mică decât în restul zilei, potrivit datelor postate pe site-ul operatorului bursier.
Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) intenţionează să modifice schema de sprijin pentru producătorii de energie regenerabilă, în prezent prin certificate verzi, şi să introducă în schimb un sistem de tarife fixe pentru fiecare categorie de producători.
Parlamentul este pe cale să adope o modificare a schemei de sprijin pentru energia din surse regenerabile, ceea ce va aduce o creştere etapizată a facturilor la energie electrică.
Alba Iulia este singurul oraş din România, şi unul dintre puţinele din Europa, inclus pe lista celor peste 100 de oraşe care folosesc mai mult de 70% energie electrică provenită din surse regenerabile, conform unui studiu al Carbon Disclosure Project (CDP).
Pentru prima oară în ultimii 10 ani, plafoanele de tragere pentru acest an s-au epuizat încă din luna septembrie a anului trecut.
Producătorii de energie regenerabilă şi cei care extrag gaze din Marea Neagră ar putea fi exceptaţi de la obligaţia de a-şi vinde produsele pe bursă, a declarat luni Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei. El a spus că interdicţia impusă marilor companii de a încheia contracte pe termen lung are drept justificare suspiciunile de corupţie care planează asupra companiilor de stat.
Echipa naţională de robotică a României, care ne va reprezenta ţara la Olimpiada Internaţională din Costa Rica, din luna noiembrie, este formată în exclusivitate din elevi din Galaţi. Ei au creat un robot care are 20 de motoare şi foloseşte energie regenerabilă pentru a hrăni peştii automat, curăţă bazinul acestora, reglează calitatea apei şi separă peştii ajunşi la maturitate.
48% din valoarea globală a tranzacţiilor din energie şi utilităţi este reprezentată de tranzacţiile din zona energiei regenerabile, se arată în raportul EY Power transactions and trends Q2 2017. În România, lucrurile stagnează din cauza incertitudinilor legislative.
Cel mai bogat om din Africa, Aliko Dangote, intenţionează să investească 20-50 de miliarde de dolari în Statele Unite şi Europa, până în 2025, în industrii precum energia regenerabilă şi petrochimie, relatează Bloomberg.
Producerea energiei regenerabile în Republica Moldova a crescut de la 4% în 2010 la aproape 15% în 2017. Majorarea se datorează în mare parte susţinerii financiare care a venit din partea Uniunii Europene, prin Proiectul Energie şi Biomasă, care se încheie la sfârşitul anului curent, transmite IPN.
Guvernul a aprobat, la propunerea Ministerului Energiei, Ordonanţa de Urgenţă pentru modificarea şi completarea Legii 220/2008 pentru a îmbunătăţi legislaţia în domeniul producerii energiei din surse regenerabile şi pentru a susţine dezvoltarea acestui sector.
Arabia Saudită şi Kuweitul sunt cele mai „toxice“ ţări din lume. Aceasta este concluzia unui raport realizat de grupul The Eco Experts, care a luat în calcul 135 de state, relatează „Business Insider“.
Asociaţia Română pentru Energie Eoliană (RWEA) a anunţat luni că în perioada 6-15 ianuarie, când autorităţile au emis coduri galbene şi portocalii din cauza vremii rele, parcurile eoliene au acoperit 13,83% din întreaga producţie de electricitate şi 15,5% din consumul brut de electricitate.