
Soluţii pentru a urni căruţa digitală în şcoli
Informatizarea şcolilor nu mai poate fi ocolită, însă progresele făcute de autorităţi în acest sens sunt, deocamdată, modeste. Cine poate ajuta şi în ce fel?
Informatizarea şcolilor nu mai poate fi ocolită, însă progresele făcute de autorităţi în acest sens sunt, deocamdată, modeste. Cine poate ajuta şi în ce fel?
Al cincilea laborator inteligent va fi deschis la Biblioteca Judeţeană Alexandru Odobescu din Călăraşi. Asociaţia INACO, cu sprijinul Consiliului Judeţean Călăraşi, a creat condiţii optime pentru educaţie digitală.
În ultimele săptămâni, sistemul de educaţie a fost împins spre o digitalizare de prea mult timp aşteptată. Profesorii, elevii, orele de curs, materialele adiţionale, temele, îndrumarea şcolară şi discuţiile şi-au găsit noi modalităţi de exprimare, în timp ce aplicaţii circumscrise deseori comunicării au devenit instrumente de lucru.
Nu aş vrea să mă întorc la viaţa dinainte de epidemie, exact în forma în care se desfăşura aceasta. Nu sunt singura care şi-a dat seama cât timp pierdeam zilnic în trafic alergând între întâlniri care pot fi făcute perfect şi de acasă, la orice oră şi cu un „share screen” ca la finalul acesteia să avem şi „livrabilul”.
Specialiştii de la Microsoft şi CERT – RO – Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică au prezentat la Râmnicu Vâlcea riscurile la care ne supunem cu toţii când sunt în mediul online, dar şi cum se poate realiza un atac cibernetic, şi care este cea mai sigură metodă pentru a ne feri când suntem logaţi la o reţea Wi-Fi publică.
Suntem înconjuraţi peste tot pe unde mergem de reţele Wi-fi gratuite, unele cu parolă, altele fără. În cafenele, baruri, mall-uri, benzinării, biblioteci, hoteluri, etc. peste tot sunt reţele Wi-fi. O lecţie despre capcane serviciului „gratuit” a fost oferită de un „ethical hacker”.
Râmnicu Vâlcea a fost gazda unui eveniment susţinut de reprezentanţi Microsoft şi specialişti în securitate cibernetică de la CERT-RO, care s-a bucurat de participarea a aproximativ 150 de liceeni. Pe lângă informaţii legate de posibilităţi de apărare împotriva atacurilor cibernetice, tinerii au aflat cu această ocazie şi despre un proiect în derulare: Academia de Cyber Security.
Prezent la un eveniment dedicat securităţii cibernetice la Râmnicu Vâlcea, ministrul Comuncaţiilor şi Societăţii Informaţionale, Alexandru Petrescu, a vorbit despre numărul unic de urgenţă pentru atacuri cibernetice, dar şi despre vulnerabilităţile în securitatea cibernetică.
Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO), va lansa, pe 2 mai, un număr unic pentru raportarea atacurilor cibernetice.
În debutul şedinţei Guvernului de miercuri, 5 septembrie, premierul Pavel Filip a anunţat că, începând cu acest an, va fi lansat modulul Educaţie digitală pentru elevii din clasa întâi.
Începând cu 1 septembrie, elevii din clasa întâi vor studia modului de educaţie digitală, ca parte componentă a disciplinei de educaţie tehnologică. Necesitatea revizuirii curriculei şcolare, aşa încât copii să fie adaptaţi pentru a trăi şi a se dezvolta în epoca informaţională, a fost menţionată de către premierul Pavel Filip în cadrul Moldova ICT Summit, petrecut luni, 23 aprilie, la Chişinău, transmite IPN.