Stiri despre editorial lavinia balulescu

  149 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • Dictatură în oficiul poştal
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Dictatură în oficiul poştal

  „Doamna cu copilul, poftiţi în faţă, nu mai staţi la rând!“ Acestea au fost cuvintele care au declanşat războiul în oficiul poştal. Cu cinci minute înainte, o femeie şi o fetiţă intraseră de mână şi aleseseră una din cele două cozi gigantice. Era 6 seara, toată lumea voia să ajungă mai repede acasă, iar afară începuse şi să ningă.

 • Domnul Mirciulică şi pechinezul Pisoi
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Domnul Mirciulică şi pechinezul Pisoi

  Domnul Mirciulică, de la etajul nouă, locuia împreună cu un pechinez. Câinele mânca mult, de obicei mâncare la plic, şi îi plăcea să se uşureze de cel puţin o sută de ori pe zi. Partea bună era că învăţase să nu facă în casă. Partea proastă era că domnul Mirciulică trebuia veşnic să fie pregătit să coboare pentru o tură cu câinele prin parcare.

 • O casă cu ochi şi urechi
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  O casă cu ochi şi urechi

  Am trecut pe lângă o casă cu ochi şi urechi. Când eram mică, aproape toate casele din cartier mi se păreau aşa. Mai ales una portocalie, pe care o zăream mereu la capătul unei străzi. Sincer, eram convinsă pe atunci că la casa aia portocalie se termina lumea.

 • Sărbători fericite în oficiul poştal
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Sărbători fericite în oficiul poştal

  Omul care intră de bunăvoie în oficiul poştal ştie ce-l aşteaptă. A mai fost aici. A mai trecut prin atâtea aventuri. Şi totuşi acceptă să intre din nou, pe propria răspundere. Dar omul care face asta în preajma sărbătorilor cum este? Cum poate fi el numit? Un aventurier? Un nebun frumos? Un pionier? Şi ce speră că poate obţine? Un colet amărât ar putea să-i dea înapoi fărâma de viaţă care îi va fi furată?

 • „Eu nu sunt de aici“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  „Eu nu sunt de aici“

  Într-o seară ieşise din casă să-şi cumpere pâine. Stătea la semafor, când un tânăr s-a apropiat şi s-a uitat la geanta pe care o ţinea pe umăr. Sau poate nu acolo s-a uitat, dar aşa i s-a părut ei. „Pot să vă întreb ceva?“, a zis, apoi a întins mâna şi a continuat: „Eu sunt Manuel. Scuze! Eu sunt Manuel“.

 • Cu cine votează Comisarul?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cu cine votează Comisarul?

  ‘Nea Cornel era nervos. Încă de la prima oră cineva luase nişte banane, le purtase prin tot magazinul, apoi le abandonase la apă minerală. Şi tot de la prima oră s-au petrecut următoarele: o sticlă de ulei plesnită a curs pe tot raftul de jos, un copil a vomitat la raionul de conserve şi în depozit s-a spart o ţeavă. Apoi, când s-a terminat măruntul, cineva a venit cu o hârtie de 200.

 • O varză frumoasă
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  O varză frumoasă

  „Tu cu cine votezi, băi, Gogule?“, a întrebat un tip la telefon. Traversa strada, cu umărul drept ţinea telefonul, iar în fiecare mână ducea cu greu câte o plasă plină cu varză. „Alo, ascultă tu aici la fratele tău care ştie mai bine“, a continuat bărbatul.

 • Răbdare şi căţei
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Răbdare şi căţei

  Oraşul acesta nou are oameni care aşteaptă la trecerea de pietoni. Învăţ şi eu, alături de ei, o tehnică pe care mă forţez s-o pricep de fapt de ani de zile: cum să ai răbdare. Prima şmecherie este că nu se-ntâmplă peste noapte. Trebuie să ai răbdare dacă vrei să ajungi să ai răbdare.

 • Insomnia, viaţa mea
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Insomnia, viaţa mea

  Nu poţi să dormi. Nu poţi să dormi, ca şi cum nu ai mai putea dormi niciodată. Ca şi cum cineva ar fi extras din creierul tău butonul care face posibil somnul. Ca şi cum n-ai mai făcut-o niciodată, ca şi cum habar n-ai ce din organismul tău făcea posibil somnul în alte seri.

 • Autobuze pline cu oameni singuri
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Autobuze pline cu oameni singuri

  Oamenii merg prin căldura ciudată de octombrie ca într-o transă din care nu se poate ieşi. În stânga trec maşini cu geamurile deschise. În dreapta, patru ciori nervoase se bat pe o nucă. E o singură nucă şi fiecare din ele o vrea. Ciorile cheamă iarna, dar nu de data asta.

 • Friguţ
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Friguţ

  Dimineaţa e ger. “Friguţ”, aşa zic oamenii care-s obişnuiţi cu temperaturile astea. Aerul rece face bine, zic alţii. Omoară microbii. N-am dat încă drumul la centrală, aştept să-mi îngheţe nasul întâi, spune un nene în autobuz. Nu mă îmbrac gros, explică o doamnă, pentru că mai încolo se face cald. Creşte temperatura cu 5 grade azi. Auzi tu? 5 grade!

 • Umbrele oraşului
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Umbrele oraşului

  Îmi place să mă uit la umbra unei clădiri căzând pe o altă clădire. De exemplu într-o zi eram pe o terasă care dădea într-un bulevard, stăteam şi mă holbam la maşinile care treceau, la şoferii care se claxonau nervoşi şi la cei câţiva oameni care se străduiau să-şi facă loc pe nişte trotinete electrice. Era o zi foarte caldă, deşi în miez de toamnă, cu un soare ciudat la culoare şi nevoia de a purta tricouri în octombrie.

 • Cine a aruncat scaunul acesta
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cine a aruncat scaunul acesta

  Mă duc unde am treabă şi tocmai am urcat un milion de scări. Practic am trecut de la un etaj al oraşului la altul şi acum parcă merg în gol. Trec pe lângă curţi identice, cu arbori micuţi şi toaletaţi, cu pisici grase şi câini leneşi, cu muncitori care au venit la lucru încă de la prima oră ca să se ocupe de faţadele caselor.

 • Televizorul de pe dulap
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Televizorul de pe dulap

  În sufragerie avem un televizor alb-negru. E cocoţat pe dulap, aşa că dacă vrem să ne uităm la telejurnal sau la Dallas trebuie să stăm cu capul dat pe spate, iar la final avem gâtul puţin strâmb. Când eşti mic e şi mai greu, dar eu fac eforturi.

 • Un nasicorn de acum 21 de ani
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Un nasicorn de acum 21 de ani

  Am vreo 13 ani. Am pornit cu tata pe un câmp de la marginea oraşului, într-o căldură oribilă de început de vară, în căutarea unor plante pentru ierbarul pe care mi l-au cerut la şcoală. Fiertoarea prin care ne mişcăm e una singură şi înghite totul, iar noi suntem doi.

 • Cartea de vise a bunicii mele
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cartea de vise a bunicii mele

  Bunica mea avea o carte de vise veche, de prin 1930, şi o ţinea lângă pat, pe un scaun, acoperită de tot felul de alte caiete, carneţele de cheltuieli şi reviste de Sudoku (da, bunica a avut o perioadă în care a făcut Sudoku de dimineaţa până seara, era chiar experimentată, spunea că-i ţine mintea în priză, dar asta-i altă poveste).

 • Dragă frică
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Dragă frică

  M-a apucat doar pe la 19 ani, după ce am plecat de acasă. Frica. Într-o seară mergeam pe un bulevard, pe sub o reclamă gigantică, atunci când mi-a trecut prin minte că o să-mi pice în cap. Şi o să mă facă terci, desigur. Să sfârşeşti zdrobit de o reclamă la asigurări de viaţă, ăsta da deznodământ. Am continuat să trec pe sub reclamele alea, dar asta nu înseamnă că nu m-am aşteptat de fiecare dată la ce e mai rău.

 • Toţi bătrânii singuri
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Toţi bătrânii singuri

  Am trecut ieri cu autobuzul pe lângă un bloc în faţa căruia stătea o bătrână îmbrăcată într-un halat albastru. Căra cu ea o plasă, avea părul despletit şi nişte papuci albi, de parcă ieşise din casă cu un minut în urmă şi s-ar fi îndreptat spre cel mai apropiat magazin din cartier. Apoi, pentru că autobuzul a încetinit şi a oprit în staţie, am privit-o mai bine.

 • Aventură în căldură
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Aventură în căldură

  Am ieşit ieri din casă, deşi toată lumea mă avertizase să n-o fac. Afară ar fi fost vreo 34 de grade, deşi sincer păreau a fi 50. Aveam nişte probleme de rezolvat, nimic complicat, un traseu de 20 de minute, stat zece minute, apoi întors pe acelaşi drum. Am zis să merg pe la umbră, dar s-a dovedit că umbra nu mai există. S-a dat. Sau, dacă există, nu mai înseamnă nimic.

 • Smochinul invizibil
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Smochinul invizibil

  În curtea alor mei creşteau mai mulţi smochini. Unul, doi, trei? Stau acum să-i număr cu ochii închişi. Îl văd întâi pe cel de lângă gard, de la intrare, pe care mă mai şi suiam din când în când. Acolo eram cocoţată când mi-am agăţat într-o ramură un cercel. Primii mei cercei şi am reuşit să-i rezolv în mai puţin de un an. Degeaba au căutat ai mei prin pietriş. La revedere!

 • Când visezi răul
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Când visezi răul

  Am visat răul de multe ori în copilărie. Pe atunci nu ştiam ce faţă are, aşa că mintea mea de copil îi dădea tot felul de chipuri. Am visat că alunec de pe dulap ore în şir, am visat că fierb în cazanul cu mâncare pentru porci, am visat că o femeie bătrână mă taie şi-mi bagă-n burtă un cocoş.

 • Întoarcere în împărăţia roşiilor coapte
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Întoarcere în împărăţia roşiilor coapte

  În fiecare vară familia mea cultivă roşii în grădina din spatele curţii. Vacanţele mele au fost mereu populate de mâţe care aleargă printre straturi, de câini care au interzis să se apropie, de bunici care udă cu grijă fiecare cuib şi de mese cu salate în care, da, evident, se înmoaie pâinea.

 • Am fost la
Bistriţa şi am găsit poezia
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Am fost la Bistriţa şi am găsit poezia

  A XI-a ediţie a Festivalului internaţional de poezie şi muzică „Poezia e la Bistriţa“, desfăşurat în 11-14 iulie, a adus în faţa publicului poeţi din România, Spania, Israel, Ungaria, Ucraina, Germania, Belgia şi Republica Moldova.

 • Cărţi pentru
concediu: ficţiunea din rucsac
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cărţi pentru concediu: ficţiunea din rucsac

  Săptămâna trecută mi-am făcut o listă cu cinci cărţi de non-ficţiune pe care le-aş lua cu mine în concediu, aşa că acum a venit rândul ficţiunii. Mă voi opri tot la cinci titluri şi aleg recomandările din lista de cărţi pe care le-am citit eu anul acesta.

 • Cărţi pentru
concediu: un rucsac plin cu nonficţiune
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cărţi pentru concediu: un rucsac plin cu nonficţiune

  De fiecare dată când îmi fac bagajul pentru o călătorie, fie ea de plăcere sau de nevoie, îndes acolo şi o carte, oricât de puţin spaţiu aş avea. Numai una, pentru că de cele mai multe ori mă întorc din concedii cu alte şi alte cărţi, cărora nu ştiu cum să le mai fac loc în bagaj. Uneori când eşti într-o situaţie asemănătoare eşti nevoit să laşi în urmă ceva, cum ar fi prosopul preferat, ca să faci loc cărţilor, dar asta e deja o altă poveste!

 • Un copil pe planeta pinguinilor
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Un copil pe planeta pinguinilor

  Din locul în care mă aflu văd un stâlp gigantic, al cărui capăt nu-l pot zări sau pur şi simplu nu pot privi eu până acolo. Sunt întinsă pe spate, încerc să mă întorc într-o poziţie care să-mi permită să observ mai multe în jurul meu, dar efortul este supraomenesc. Am nevoie de toate forţele şi încă nişte forţe pe care nu le cunoşteam. Iată! Acum sunt pe burtă!

 • Vacanţa de vară fără internet
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Vacanţa de vară fără internet

  Am 11 ani şi nu am descoperit încă internetul. Vacanţa mea de vară înseamnă elastic, volei, mers la ştrand. Am învăţat să mă dau cu patinele (cu bicicleta ştiu deja de acum două veri). Am genunchii plini de bube, pentru că e destul de primejdios să te joci „Pituluşu“ după ce se lasă întunericul. Am o pisică albă şi o dată pe săptămână văd „Dosarele X“ împreună cu copiii din cartier, la un magazin de peste drum.

 • Jurnal de TIFF: elefanţii nemişcaţi şi străinii ciudaţi
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Jurnal de TIFF: elefanţii nemişcaţi şi străinii ciudaţi

  Merg la „Transilvania International Film Festival“ (TIFF) de câţiva ani şi a fost pentru prima dată când am stat doar trei zile. Dar chiar şi aşa, tot am avut timp să văd câteva filme excelente. Unele încă mai rulează în Cluj, pentru că TIFF-ul se încheie abia duminică.

 • Jurnal de TIFF: când ploaia din filme te vânează în realitate
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Jurnal de TIFF: când ploaia din filme te vânează în realitate

  În ultimii ani am consumat „Transilvania International Film Festival“ (TIFF) de la un capăt la celălalt, aşa că acum e prima oară când rămân doar un weekend. Vor urma însă alte săptămâni în care voi continua să mă uit la filme mai mult decât în mod normal şi să citesc mai mult decât de obicei, pentru că asta face TIFF-ul din tine, te inspiră şi îţi trezeşte curiozitatea.