dovleac - ultimele știri
Pe măsură ce vremea se răcește, mulți oameni așteaptă cu nerăbdare să se bucure de celebrul dovleac copt sau chiar de o supă-cremă.
Odată cu venirea toamnei, ne putem bucura de o varietate bogată de fructe delicioase și pline de nutrienți. Dar știați că aceste fructe pot fi transformate și în ingredientele ideale ale unor măști de față? Iată cum pot fi pregătite acasă.
Versatil şi gustos, dovleacul are multe beneficii pentru sănătate şi poate fi folosit în nenumărate reţete. Află în ce afecţiuni este indicat, dar şi cine nu trebuie să-l consume.
Grădinarii români vor avea ocazia în curând să cultive un dovlecel în formă de stea, românesc, numit ”patison”, varietate pe care cercetătorii Staţiunii de Cercetare pentru Legumicultură (SCDL) Buzău au luat-o în studiu cu peste 15 ani în urmă. Primu...
Cel mai mare dovleac din lume cântăreşte 1.217,5 kg şi provinde din Toscana, Italia. Acesta a fost prezentat pe 10 octombrie 2021 în Ludwigsburg, Germania, la unul dintre cele mai mari festivaluri.
Dovleacul, bostanii şi dovleceii sunt sinonimi cu toamna. Alături de struguri, dovleacul e vedeta anotimpului. Cu toate că este bogat în substanţe nutritive, acesta nu poate fi consumat de oricine.
Ştiaţi că cel mai fin burete de baie se produce dintr-un dovleac? Are formă alungită, este comestibil doar când e verde, devine fibros după maturizare şi poate fi cultivat şi în ţara noastră. Luffa, sau buretele vegetal, este în curs de ameliorare la...
Are formă de şarpe, miros de pâine caldă, iar la maturitate, când culoarea i se schimbă din verde în roşu închis, are gustul asemenea tomatelor. Sunt, pe scurt, calităţile celei mai noi specii de dovleac, aclimatizată la Buzău.
În zonele din Buzău în care se cultivă dovleci, aceştia sunt folosiţi de gospodine la supe, adăugaţi în tocană sau preparaţi piure, ca garnitură. Produsul culinar de bază este plăcinta de dovleac, coaptă la vatră, o reţetă care este transmisă din gen...
Sezonul dovlecilor abia a început, dar campionii au fost deja desemnaţi. Vedeta acestui an este un bostan de 150 de kilograme din Buzău. Fermierii spun însă că dovlecii nu se apropie de dimensiunile gigant din trecut, din cauză că producţia din acest...
În zona Buzăului, bostanii sunt cultivaţi într-o multitudine de soiuri şi dimensiuni. La Poşta Câlnău, unde este în toi recoltatul legumelor, producătorii spun că anul acesta au avut de suferit din cauza secetei.
Dovleacul Brâncuşi, o legumă cu o formă ciudată, dar foarte sănătoasă, creşte din acest an printre minunăţiile create în serele Staţiunii de cercetare pentru legumicultură Buzău. Această legume stranie este un soi nou de dovleac, creat de echipa cerc...
Temperaturile mai mici şi lumina naturală mai puţină pe timp de iarnă ne pot afecta starea generală. Randamentul poate fi mai scăzut, iar stările de oboseală şi de extenuare mai frecvente. Ce e de făcut?...
Toamna este anotimpul dovleacului, aliment care are numeroase întrebuinţări, de la preparate dulci, precum plăcinta, până la tratamente naturiste pentru ten. Da, dovleacul este perfect pentru a-ţi regenera tenul şi poate fi folosit în ritualul tău de...
Este unul dintre produsele-vedetă ale toamnei, de care ne putem bucura multă vreme de acum înainte, cu beneficii pentru sănătate.
Sărmăluţele în foi de varză murată vor fi mult mai gustoase şi aromate dacă le veţi fierbe într-un recipient natural, aşa cum este coaja de dovleac. Preparatul va avea o aromă instensă, dacă peste sarmalele care trebuie ţinute peste zece ore, în cupt...
Festivalul Dovleacului din comuna dâmboviţeană Vulcana Pandele a ajuns la cea de-a 17-a edţie. Evenimentul a avut loc, duminică, iar pentru a prezenta cum se cuvine în faţa celor prezenţi gospodinele s-au pregătit trei zile.
A fost distracţie mare la deschiderea sărbătorii tradiţionale "Zilele Dovleacului", organizată în comuna buzoiană Poşta Câlnău. Vedeta târgului care va sta deschis toată săptămâna este un bostan uriaş, de peste 240 de kilograme, crescut dintr-o sămân...
În Banat, dovleacul turcesc este una din vedetele toamnei. Este folosit la plăcinte, dar se consumă şi copt simplu la cuptor....
Diverse tipuri de seminţe pot furniza organismului nutrienţi importanţi în susţinerea stării de sănătate. Ele pot fi consumate ca atare sau adăugate în felurile de mâncare preferate....
Zincul este un mineral esenţial pentru organism, având rol în metabolizarea nutrimentelor şi repararea ţesuturilor. Ce alimente bogate în zinc există?
Conţinutul de magneziu din seminţele de dovleac ajută la formarea corectă a oaselor şi dinţilor, relaxează vasele de sânge şi asigură funcţionarea optimă a intestinului. Magneziul, mineralul esenţial pe care îl conţin, scade tensiunea arterială şi es...
Specialiştii Staţiunii de Cercetare Legumicolă Buzău au reuşit să aclimatizeze, în premieră pentru România, o varietate de curcubitacee care întruneşte calităţile a trei legume şi fructe. Sunt gustoase, dulci şi pot înlocui în preparatele culinare pe...
Toamna nu poate să treacă fără să încercăm delicioasa tartă de dovleac şi nuci. Simplu de preparat, aceasta poate fi un desert potrivit pentru cina în familie sau cu prietenii....
Bucătarul bănăţean Paul Sebastian ne propune o reţetă de toamnă. O supă cremă uşor de pregătit, dintr-un produs de sezon....
Pentru iubitorii aromei de toamnă care vor să simtă gustul dovleacului şi al portocalei cât mai mult timp, vă sugerăm reţeta deliciosului gem care poate fi servit invitaţilor ca un inedit desert....
Dovleacul sau bostanul, legumă specifică acestei perioade a anului şi îndrăgită pentru gustul dulce şi aroma unică, deţine proprietăţi nutritive cu beneficii multiple pentru sănătate. Este materie primă pentru supe, sarmale, plăcinte, gemuri, siropur...
A fost distracţie mare, în acest weekend, la cea de-a patra ediţie a sărbătorii tradiţionale "Zilele Dovleacului", organizată în comuna buzoiană Poşta Câlnău. Gurmanzii dar şi curioşii au putut degusta produse tradiţionale, de la prăjituri, plăcinte...
Atrăgătoarea culoare portocalie trădează prezenţa unui antioxidant, betacarotenul, pe care corpul îl transformă în vitamina A - importantă pentru sănătatea ochilor, a pielii şi a plămânilor.
Puteţi să pregătiţi dovleacul în diverse moduri. Fie copt, stropit cu scorţişoară, la o cină târzie, fie în plăcinte, în supe creme sau în sucuri de legume.
Proteinele sunt esenţiale pentru buna funcţionare a organismului, de aceea nu trebuie să le neglijezi. Află cum le poţi integra corect în dietă şi care sunt cele mai bune surse!
Dacă vremea schimbătoare este responsabilă pentru răceala de sezon, încearcă s-o tratezi cu ajutorul leacurilor naturiste! Unul dintre cele mai indicate este cel cu seminţe de dovleac....
Pentru un sistem imunitar rezistent în faţa provocărilor de sezon, nimic nu egalează în raportul cost-eficienţă o alimentaţie bogată în fructele şi legumele toamnei....
Toamna vine cu struguri, prune, gutui, dar şi dovleci. Benefic în această perioadă, dovleacul este un adevărat răsfăţ culinar, dar şi un aliat în lupta cu kilogramele în plus sau împotriva cancerului....
Frigul, umezeala şi schimbările neaşteptate de temperatură ce survin toamna ne pot influenţa starea de spirit şi în destule cazuri duc la astenia de toamnă. Această astenie de toamnă, ce apare mai des la persoanele cu o viaţă activă şi stresantă, poa...
Toamna e un anotimp bogat, când se numără bobocii din coteneaţă, ştiuleţii de porumb din hambar şi borcanele de conserve din cămară :)
Dovleacul este una dintre „vedetele” bucătăriei de toamnă. Dacă pe vremuri bunicile îl preparau, în general, în doar două moduri - copt sau fiert, astăzi reţetele de prăjituri cu diferite umpluturi sunt adaptate special pentru acest fruct delicios....
Ce se poate face din dovleac? Aproape orice preparat culinar, ne asigură sătenii din Poşta Câlnău, localitate în care dovleacului i-a fost dedicat un festival. De la gospodinele de aici aflăm că dovleacul e bun nu numai la conserve, supe sau plăcinte...
Toamna este sezonul dovlecilor, de aceea te poţi bucura din plin de efectele pe care le au asupra siluetei. Dacă vrei să slăbeşti rapid şi să îţi întinereşti corpul, introdu în alimentaţia zilnică seminţele de dovleac. Bogate în vitaminele K, B, C, E...
După o vară toridă, toamna vine la pachet cu o doză de vitamine şi minerale pe care ţi le pune la dispoziţie prin intermediul fructelor şi legumelor de sezon....
Antioxidanţii sunt substanţe conţinute în alimente care ajută la menţinerea sănătăţii celulelor şi combaterea acţiunii nefaste a radicalilor liberi....
Combinaţia de dovleac şi bacon poate părea neobişnuită, însă această reţetă de tartă este extrem de gustoasă şi nu necesită nici prea mult timp pierdut în bucătărie.
Cu puţine calorii, zero grăsimi şi un conţinut bogat de vitamine, dolveacul, cel mai popular aliment al toamnei târzii, aduce numai beneficii organismului, fiind un adevărat remediu naturist. Dovleacul este o sursă importantă de vitamina C, nutrientu...
Dovleacul este un ingredient de sezon extrem de căutat, aşa că îl poţi folosi într-o reţetă de musaca. Rezultatul este gustos şi săţios, iar această musaca îţi va încânta toate simţurile!...
Este sezonul în care gospodinele aşteaptă cu nerăbdare dovlecii, pentru a-i transforma în plăcinte şi supe-creme delicioase. Dovleacul este şi una din legumele cu aport energetic scăzut, fiind recomandat în regimurile pentru slăbit....
Din dovleac se pot prepara cele mai gustoase deserturi. Dacă vrei să prepari un alt fel de reţetă de poale-n brâu, poţi încerca această reţetă de pacheţele cu dovleac. Te vei convinge singur cât sunt de bune....
Este o plăcintă atât de uşor de preparat! Cu o cantitate generoasă de dovleac aromat, acest desert este o combinaţie de plăcintă de dovleac şi clasicul cheesecake. Rezultatul, cel mai bun cheesecake cu dovleac, te va surprinde cu gustul său bogat....
Acum trei ani, răsfoind un caiet vechi de reţete am dat peste una clasică de chec cu dovleac. Simplu şi delicios. M-am gândit, însă, că acest desert obişnuit, de chec cu dovleac, s-ar putea transforma într-unul foarte aromat dacă folosim mai multe co...
Dovleacul este o legumă bogată în antioxidanţi şi slab calorică! Puteţi mânca dovleac după pofta inimii! Pentru acest tiramisu cu piure de dovleac (reţetă de post) trebuie să alegi un fruct care să nu aibă coaja loviă sau ruptă. Îl poţi păstra mult t...
Cele mai bune arome într-o singură bomboană! Ciocolată, dovleac crtemă de brânză într-o singură îmbucătură! Aşa am putea descrie aceste bomboane cu ciocolată albă şi dovleac. Ce ţi-ai putea dori mai mult de la o simplă bomboană plină de aromele toamn...
Savoarea toamnei, dovleacul, te îmbie din diverse preparate gustoase. Iată numai unul dintre ele, tarta cu dovleac şi brânză.
Dovleacul a devenit un fel de obsesie pentru mine în perioada asta. Dovleacul şi toate bunătăţile preparate din el…Aşa că am mai pregătit ceva bun pentru voi: tort de dovleac cu cremă de brânză şi ganache de ciocolată....
fără imagine
Un chec simplu este oricum delicios, însă dacă îi îmbogăţeşti gustul cu o glazură apetisantă, ce poate fi mai frumos? Încearcă reţeta şi vei descoperi cel mai bun chec pe care l-ai mâncat toamna aceasta....
Nu v-aţi gândit niciodată că dovleacul poate fi vedeta unei compoziţii ca de clătite, şi care ar putea fi prăjit astfel. Cum să faci dovleac prăjit? Nimic mai simplu. Urmează paşii recomandaţi de noi şi vei obţine un rezultat delicios. Poţi mânca mic...
Vrei o reţetă uşoară de sezon? Vedeta toamnei, dovleacul, se află la baza acestei supe, iar conopida îi dă şi mai multă savoare preparatului. Nu ai cum să îi rezişti! Încearcă şi tu reţeta cea mai simplă de supă-cremă de dovleac şi conopidă!...
Această variantă dulce a clasicei lasagna, cea mai bună prăjitură cu dovleac şi cremă de brânză, este desertul acestui sezon. Nu ai nevoie de multe ingrediente, iar cele pe care le vei cumpăra trebuie să fie proaspete....
Nu e prima dată când descoperim prin cărţi de ficţiune tot felul de deserturi care ne fac cu ochiul. De data asta, ne-a atras atenţia o prăjiturică cu dovleac din cartea cu Harry Potter, unul dintre cele mai îndrăgite personaje....