Stiri despre dostoievski

  44 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • Omagiu lui Dostoievski,
la apropiata împlinire a 200 de ani de la naştere. O paralelă între Dostoievski
şi Orwell
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Omagiu lui Dostoievski, la apropiata împlinire a 200 de ani de la naştere. O paralelă între Dostoievski şi Orwell

  O paralelă între gândirea lui Dostoievski (pe 30 octombrie se împlinesc 200 de ani de la naştere) şi cea a lui George Orwell, printre cele mai mari spirite ale secolelor XIX şi XX, poate cele mai mari dintre cele care s-au exprimat asupra chestiunilor social-politice. Dostoievski a „profetizat“, iar Orwell a dus, în literatura sa, până la ultimele consecinţe „palatul de cleştar“, a cărui construcţie se definitivează acum, sub ochii noştri.

 • Dostoievski
200, omagiu la Bucureşti, printr-un performance la
Arbor.art.room
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Dostoievski 200, omagiu la Bucureşti, printr-un performance la Arbor.art.room

  Elena Bria, autoare a unei Încoronări gigantice, pictoriţă cu o tuşă de Sargent, revelaţie a artei basarabene, vine în România pentru a expune la Arbor.art.room. Cu această ocazie, va fi omagiat şi genialul scriitor rus, universul pictoriţei având evidente afinităţi cu opera acestuia.

 • Literatura ca onto- şi transliteratură
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Literatura ca onto- şi transliteratură

  S-a spus adesea despre cultura română că, în raport cu producţiile  spirituale, intelectuale etc. ale altor popoare, este o cultură minoră. În parte, o astfel de judecată este adevărată. Nu putem însă minimaliza valoarea culturii noastre populare şi nici a literaturii culte.

 • INTERVIU Analistul şi filosoful Mihai Vacariu: „Când te afli în preajma morţii, totul se schimbă“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  INTERVIU Analistul şi filosoful Mihai Vacariu: „Când te afli în preajma morţii, totul se schimbă“

  Scriitorii Mihai şi Gabriel Vacariu vorbesc despre primul roman semnat împreună, puternic influenţat de personajele lui Dostoievski, autorul care-i uneşte şi îi separă deopotrivă pecei doi fraţi, dar şi despre dramatica experienţă care i-a împinscătre o constatare cât se poate de simplă: viaţa esteal naibii de scurtă şi nu trebuie irosită.

 • „Viaţa lui G.“, romanul lui Mihai&Gabriel Vacariu inspirat de opera lui Dostoievski
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  „Viaţa lui G.“, romanul lui Mihai&Gabriel Vacariu inspirat de opera lui Dostoievski

  "Viaţa lui G.", publicat de editura Litera, este debutul în proză al lui Mihai & Gabriel Vacariu, o carte în care elementele autobiografice şi ficţiunea îşi dau mâna pentru a-l crea pe G., un personaj cu chipuri suprapuse, ce nu reuşeşte să îşi găsească locul în lume. Opera lui Dostoievski a fost sursa de inspiraţie pentru acest demers al fraţilor Mihai&Gabriel Vacariu.

 • Omul Roşu
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Omul Roşu

  Bianca Burţa-Cernat l-a ales pe Dolgoruki, personajul din Adolescentul lui Dostoievski, şi, ascultând-o, mi-am dat seama din nou că am mai mare încredere în moştenirea genetică decât în şcoli. Sunt gata să-l las în urmă pe Piaget şi să mă dau iarăşi de partea lui Chomsky.

 • Note, stări, zile
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Note, stări, zile

  ● După o lectură din Ortega y Gasset (Spania neverebrată, Humanitas, 1997) - Ortega (p. 12): „…nu-mi este prea limpede de ce pesimismul ar fi neapărat blamabil“. Sînt vremuri, într-adevăr, în care „pesimismul“ e raţiunea însăşi, o sănătoasă cale de mijloc între euforie şi disperare.

 • „Fericiţi cei săraci
cu duhul...“ Festivalul Filmului European s-a deschis
cu un film-eveniment VIDEO
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  „Fericiţi cei săraci cu duhul...“ Festivalul Filmului European s-a deschis cu un film-eveniment VIDEO

  Filmul „Lazzaro felice“, al regizoarei italiene Alice Rohrwacher, cu care s-a deschis aseară, la Sala Mare a Teatrului Naţional din Bucureşti, ediţia din 2019 a Festivalului Filmului European (selecţioner unic: criticul de film Anca Grădinariu), are ca protagonist unul dintre acei „fericiţi“ în sărăcie, simplitate şi „sărăcie de duh“, „idioţi“ de tip dostoievskian care fac farmecul şi valoarea marii arte din toate timpurile.

 • FRAGMENT „Dialoguri secrete. Cum se roagă scriitorii şi personajele lor”, de Ioana Pârvulescu
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  FRAGMENT „Dialoguri secrete. Cum se roagă scriitorii şi personajele lor”, de Ioana Pârvulescu

  Marţi, de la ora 19, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu, va avea loc lansarea volumului „Dialoguri secrete. Cum se roagă scriitorii şi personajele lor”, de Ioana Pârvulescu, cu desene de Mihail Coşuleţu. La eveniment vor vorbi, alături de Ioana Pârvulescu, criticul literar Tania Radu şi jurnalistul Sever Voinescu, redactor-şef al revistei Dilema Veche. „Adevărul” prezintă, în premieră, un fragment din „Dialoguri secrete”.

 • Et in Siberia
ego. Sau despre „eterna şi
fascinanta“ Rusie VIDEO
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Et in Siberia ego. Sau despre „eterna şi fascinanta“ Rusie VIDEO

  Fiindcă de vineri intră pe ecrane un film-eveniment, (aproape) o capodoperă, „A Gentle Creature“ / „O creatură delicată“ al ucraineanului Serghei Lozniţa, distribuit de Voodoo Films, firma de distribuţie a regizorului Cristian Mungiu, reiau aici ceea ce scriam, „la cald“, după prima proiecţie românească din festivalul Les Films de Cannes à Bucarest din toamna anului trecut. Filmul a avut premiera în competiţia Festivalului de la Cannes din 2017.

 • Trend minor
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Trend minor

  Când mai arunc un ochi în jur pe Facebook, pe wall-urile unor amici pasionaţi de literatură, sau când mi se mai întâmplă să-i mai întreb ce citesc, sunt întâmpinat cu răspunsul – pe cutărescu, să nu-mi spui că n-ai auzit de el?

 • EXCLUSIV Orhan Pamuk, laureat al
Premiului Nobel pentru literatură: „Nu văd un conflict între Islamism şi Occidentalism“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  EXCLUSIV Orhan Pamuk, laureat al Premiului Nobel pentru literatură: „Nu văd un conflict între Islamism şi Occidentalism“

  Laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în 2006 şi unul dintre cei mai apreciaţi scriitori contemporani, Orhan Pamuk a acordat un interviu exclusiv pentru „Weekend Adevărul“, în care povesteşte despre copilăria în clasa de mijloc superioară a Istanbulului, despre cum a luat naştere pasiunea sa pentru literatură, precum şi despre cel mai recent roman al său, „Femeia cu Părul Roşu“, lansat în România la editura Polirom.

 • INTERVIU
Dragoş Galgoţiu, regizor: „Nu am vrut să-l ieftinesc pe Kafka“ VIDEO
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  INTERVIU Dragoş Galgoţiu, regizor: „Nu am vrut să-l ieftinesc pe Kafka“ VIDEO

  AMBIŢIE Reputatul regizor de teatru Dragoş Galgoţiu se ia din nou la trântă cu clasicii, punând în scenă, la Teatrul Odeon, spectacolul „Kafka. 5 vise“. El spune că i-ar fi fost uşor să-i dea o coloratură contemporană, referindu-se la recentele „arestări“, dar nu a vrut să facă asta.

 • Poveşti de dragoste
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Poveşti de dragoste

  Dacă stăm să numărăm romanele din literatura română în care avem şi o poveste „de dragoste“, vom realiza că efortul de cuantificare e prea mare. E limpede că o poveste de dragoste este înţeleasă de prozator ca făcând parte, simultan, din epica romanului şi din materia unei vieţi.

 • Călăuza (I)
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Călăuza (I)

  Ajung în noaptea cumplită în care Dmitri Karamazov, pitit după nişte tufe, îşi pândea tatăl, Fiodor Pavlovici Karamazov, care stătea la fereastră, aşteptând-o pe Gruşenka... Ştiu ce se va întâmpla cu toate personajele cărţii.

 • Karamazovii pe Facebook
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Karamazovii pe Facebook

  În seara zilei în care s-a prăpădit Dinu Patriciu, mă întorceam cu metroul acasă şi mă gândeam la „bocitoarele“ care au sărit în public să-l judece, să-l laude sau să-l critice pe răposatul milionar.

 • Cai verzi pe pereţi
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cai verzi pe pereţi

  Te uiţi la peretele din faţa ta. Nu ai voie să lipeşte nici măcar un calendar, ca să-ţi numeri zilele. Asta e regula internă: pereţi albi.

 • „Suflete moarte“, romanul ars pentru a distruge demonii
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  „Suflete moarte“, romanul ars pentru a distruge demonii

  Spre sfârşitul vieţii, Nikolai Gogol şi-a încredinţat de două ori manuscrisul flăcărilor, fiind ferm convins că diavolii îi inspiraseră creaţia. Acest gest i-a făcut pe mulţi să-l considere nebun, deşi Gogol suferea de o puternică depresie

 • Romanul unui poet: Nicolae Dabija
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Romanul unui poet: Nicolae Dabija

  Nu-mi place literatura penitenciară. Asta nu însemnă că o ignor. Prefer, însă, distopiile. Ba, chiar, până la 1990, fiindu-ne nouă total interzis, inaccesibil acest gen de literatură – cel cu referire  la nenorocirile comunismului - îl percepeam doar din lecturile de la Europa liberă. Nu discut despre „Amintiri din casa  morţilor”, Dostoievski situat afară din sistemul protestatar contemporan. El era cu Ţarul lui...

 • Supraevaluarea retoricii
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Supraevaluarea retoricii

  Din notiţa biografică inserată în caietul de sală al montării cu Idiotul, după romanul lui F.M. Dostoievski, de la Teatrul Naţional din Cluj-Napoca, aflăm că regizoarea lui şi co-autoarea dramatizării (împreună cu Ştefana Pop-Curşeu), daneza Anna Stigsgaard, a studiat preţ de vreo trei ani la Odin Teatret, sub îndrumarea celebrului Eugenio Barba.

 • Cu idiotul după noi
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cu idiotul după noi

  Nu, din nefericire, titlul acestui articol nu este inspirat de romanul cu acelaşi nume al lui Feodor Dostoievski. Mi-am dorit să descopăr în oraşele mari ale României, dar mai ales în Capitală, figuri încărcate de sens hristic precum cea a prinţului Lev Nikolaevici Mîşkin, personajul principal din romanul amintit. Acum am renunţat să mai caut.

 • Hai să ascultăm strigătul poeziei despre spaimele noi ale românilor
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Hai să ascultăm strigătul poeziei despre spaimele noi ale românilor

  Poezia, cu modele ei, pe care le respectă strict, arată, privită de aproape, ca o fremătătoare casă cu mai multe surori. Felul cum se împacă între ele aceste mode, sau cum se nasc în istorie, scoate în evidenţă drame sau complexe de structură intelectuală greu de imaginat.

 • Dostoievski, omul „din subterană“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Dostoievski, omul „din subterană“

  MÂINE, 3 AUGUST Volumul cu romanele „Însemnări din subterană“ şi „Eternul soţ“ va fi distribuit cu „Adevărul“, la preţul de 14,99 lei. Considerat unul dintre cei mai importanţi scriitori din toate timpurile, Dostoievski aduce în prim-plan omul aşezat faţă în faţă cu propria conştiinţă.

 • Primul volum al romanului „Idiotul“ se distribuie miercuri cu ziarul Adevărul
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Primul volum al romanului „Idiotul“ se distribuie miercuri cu ziarul Adevărul

  MIERCURI, 20 IULIE Primul volum al romanului „Idiotul“, de F.M. Dostoievski, va fi distribuit împreună cu ziarul „Adevărul“, la preţul de 14,99 lei. Astăzi puteţi cumpăra volumul cu romanele „Amintiri din casa morţilor“ şi „Jucătorul“. Nu rataţi, săptămâna viitoare, primul volum din „Idiotul“!

 • Primul volum al seriei complete Dostoievski se distribuie miercuri cu „Adevărul“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Primul volum al seriei complete Dostoievski se distribuie miercuri cu „Adevărul“

  MIERCURI, 29 IUNIE Ziarul „Adevărul“ se va distribui împreună cu primul volum al seriei complete Dostoievski, la preţul de 14,99 lei. Colecţia dedicată marelui scriitor rus va cuprinde 12 titluri în 12 volume şi va include romane celebre precum „Adolescentul“, „Amintiri din Casa Morţilor“ sau „Demonii“.

 • Seria Dostoievski, numai cu „Adevărul“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Seria Dostoievski, numai cu „Adevărul“

  MIERCURI, 6 IULIE  Cel de-al doilea volum al romanului „Fraţii Karamazov“ se va distribui cu ziarul, la preţul de 14,99 lei. Colecţia Dostoievski publicată de Editura Adevărul cuprinde 12 titluri, în 12 volume, şi va include şi alte romane celebre, precum „Amintiri din Casa Morţilor“ şi „Demonii“.

Modifică Setările