dosarele lui talpes

„Creşte exponenţial eventualitatea unei întregi serii de conflicte care să implice în mod direct sau indirect marile puteri. Constituie factori de risc nu numai contradicţiile tradiţionale între state, ci şi instabilitatea internă la nivelul diferitelor ţări...". Vladimir Putin, discurs cu ocazia celei de-a 11-a reuniune a Clubului de discuţii Valdai, Soci, decembrie 2014.

acum 5 ani · comentarii (5)

Pentru perspectiva lui 2015, este foarte grav că s-a deschis din nou, după mult timp, discuţia asupra folosirii armelor nucleare tactice, ca formulă de angajare finală a forţelor într-o eventuală confruntare iscată aici, la limita extrem de fluidă acum între cele două imperii, linie de putere încă nedefinită şi nici măcar balizată în speranţa unui viitor acord.

acum 5 ani · comentarii (52)

Există câteva asemenea scenarii studiate acum de analiştii pe probleme de securitate globală şi previziune pe termen lung. Interesante deoarece nu pleacă doar de la presupuneri, ci integrează logicile inerente ale unor jocuri deja petrecute sau în curs de desfăşurare şi le plasează în ipoteza de lucru cea mai credibilă a momentului:

acum 5 ani · comentarii (51)

Gorbaciov intră oare în jocul complicat al lui Putin? Sau ştie o altă poveste şi e cu adevărat disperat? Doar aceste două variante pot justifica transmiterea unui mesaj deosebit de interesant în care, cu o panică reală şi parcă presat de o constrângere temporală numai de el ştiută, cere demararea de urgenţă a unor convorbiri diplomatice pentru detensionarea situaţiei existente între SUA şi Federaţia Rusă.

acum 5 ani · comentarii (22)