Stiri despre doinel tronaru

  534 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • La apariţia cărţii
„E război, proştilor“. „Evenimentul cel mai «păgubos», pentru
omenire, a fost alegerea lui Donald Trump la Casa Albă“ INTERVIU
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  La apariţia cărţii „E război, proştilor“. „Evenimentul cel mai «păgubos», pentru omenire, a fost alegerea lui Donald Trump la Casa Albă“ INTERVIU

  „Cineva ar putea spune că aceste texte de politică internă sunt «datate», dar evoluţia post-2016 a situaţiei politice a arătat, cu asupra de măsură, actualitatea – din păcate, prelungită – a ideilor exprimate atunci, în acel «moment de cumpănă» al democraţiei româneşti, precum şi caracterul de «forewer war», în România, al bătăliei cu PSD-ul şi cu forţele neocomuniste.“ (din disclaimer-ul cărţii „E război, proştilor“)

 • La despărţirea de
Mark Verlan
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  La despărţirea de Mark Verlan

  Artistul basarabean care ne-a părăsit subit la sfârşitul anului trecut, la vârsta de 57 de ani, a fost un campion al underground-ului şi al subversivităţii, neputând fi încadrat în nici un sistem, artistic sau politic. Soarta unor astfel de nume este însă că nu pot fi niciodată „oficializate“, continuând să rămână, pentru cei care vin după ei, cu statutul de legende sau artişti-cult.

 • Artistul
underground şi nonconformist Mark Verlan, cadou pentru români de Anul Nou
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Artistul underground şi nonconformist Mark Verlan, cadou pentru români de Anul Nou

  Artistul underground şi nonconformist Mark Verlan, locuitor al Chişinăului de etnie rusă, care-a fost expus în 2019 la Bucureşti de către Asociaţia Arbor la Galeria Posibilă (alături de un alt artist neconvenţional, Ghenadie Popescu), se întoarce în atenţia iubitorilor de artă români prin expoziţia sa în „realitate virtuală“ care poate fi văzută începând de astăzi pe platforma TheOpen-Art.com, dedicată acestui tip de expoziţii.

 • „Acum e rândul
femeilor“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  „Acum e rândul femeilor“

  Întotdeauna literatura făcută de femei, arta în general, a fost mai interesantă şi mai puternică, dar parcă ultimii ani au excelat din acest punct de vedere. De la reeditarea romanului „Băgău” al Ioanei Bradea la noul roman al Andreei Răsuceanu, ieşit recent pe piaţă, anul 2020 a fost mai apăsat decât oricând cel al literaturii scrise de femei. Şi poezia, însă, scrisă de femei (Ştefania Mihalache, Mina Decu etc.) a dat clasă colegilor bărbaţi.

 • 2020-ul lui Cărtărescu VIDEO
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  2020-ul lui Cărtărescu VIDEO

  Chiar dacă anul a fost cum a fost pentru toată lumea, scriitorul a reuşit să scoată în 2020 două cărţi, absolut remarcabile. Ambele sunt atipice pentru scrisul său şi, chiar dacă nu sunt cele mai importante pentru opera sa, sunt demne de a fi luate în seamă, ca orice propunere a unui mare autor. Cel puţin volumul „nu striga niciodată ajutor“ dă impresia unei „plăci tombale“ peste scrisul cărtărescian.

 • Maia! VIDEO
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Maia! VIDEO

  Desigur, Morgenstern. Marea actriţă şi-a publicat de curând, la Editura Litera, o carte autobiografică, intitulată în mod misterios „Nu sunt eu“. Actriţa strânge laolaltă notaţii foarte personale de jurnal, în care-şi reafirmă ataşamentul faţă de evreitate sau profunda încredere în artă. În contextul actualelor atacuri la adresa artistei, volumul ne poate ajuta să înţelegem cât de înrădăcinat este antisemitismul în societatea românească.

 • „The Severed Garden“
la Arbor.art.room. Pictorul Casei Regale expune în Transilvaniei 11
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  „The Severed Garden“ la Arbor.art.room. Pictorul Casei Regale expune în Transilvaniei 11

  Sâmbătă, între orele 15.00 şi 21.00, la Arbor.art.room (str. Transilvaniei, nr. 11), va avea loc deschiderea expoziţiei „The Severed Garden“ a peisagistului Vadim Creţu, o inedită propunere expoziţională aparţinând curatorilor Andrei şi Andreea Grosu, binecunoscuţi regizori şi oameni de teatru, care păşesc cu temeritate spre alte zone artistice decât cele cu care sunt obişnuiţi, la propunerea managerului cultural Victoria Nagy Vajda.

 • „Filiera Moldova“, Macondo-ul literaturii române
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  „Filiera Moldova“, Macondo-ul literaturii române

  Cărţile scriitorilor basarabeni apărute la editura Humanitas capătă o nouă semnificaţie în actualul context geopolitic, dat de victoria Maiei Sandu în alegerile de la Chişinău. Ele mărturisesc despre deznădejdea tărâmului dintre Prut şi Nistru, despre 200 „de ani de singurătate“ ai acestuia şi despre Basarabia ca un Macondo al României, similar expoziţiilor Valentina Rusu Ciobanu 100 deschise până de curând la Bucureşti.

 • „Cina
cea de taină“ cu femei a Irinei
Greciuhina se „mută“ în virtual, în prima galerie VR din România şi
Republica Moldova
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  „Cina cea de taină“ cu femei a Irinei Greciuhina se „mută“ în virtual, în prima galerie VR din România şi Republica Moldova

  Expoziţia-fenomen „Woman Unchained“ by Irina Greciuhina, care-a fost deschisă timp de o lună în spaţiul expoziţional Arbor.art.room (str. Transilvaniei, nr. 11), perioadă în care s-a bucurat de un imens succes, s-a închis în „real“, dar iubitorii de frumos mai au o şansă să contemple „Cina cea de taină“ cu femei şi alte lucrări care i-au încântat pe bucureşteni în această perioadă.

 • Iisus
va fi femeie, odată cu „Woman
Unchained“ la Bucureşti
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Iisus va fi femeie, odată cu „Woman Unchained“ la Bucureşti

  Irina Greciuhina este o artistă basarabeană, născută în 1982 şi stabilită în Chişinău. A expus, printre altele, la Veneţia, unde a făcut furori, dar primul ei solo show în România are loc în lunile septembrie şi octombrie, în spaţiul expoziţional Arbor.art.room (str. Transilvaniei, nr. 11). Printre lucrările ei, se află o „Cina cea de taină“ cu personaje exclusiv feminine, lucrare masivă şi scandaloasă, care va face senzaţie la Bucureşti.

 • „Femeile
se află la conducerea lumii mele“. „Woman Unchained“, cu Irina Greciuhina la Bucureşti
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  „Femeile se află la conducerea lumii mele“. „Woman Unchained“, cu Irina Greciuhina la Bucureşti

  Irina Greciuhina este o artistă basarabeană, născută în 1982 şi stabilită în Chişinău. Este preocupată de „studiul arhetipurilor feminine“, de femeie ca „fenomen unic, divin şi natural în egală măsură“. A expus, printre altele, la Veneţia, unde a făcut furori, dar primul ei solo show în România are loc în lunile septembrie şi octombrie, în spaţiul expoziţional Arbor.art.room (str. Transilvaniei, nr. 11, sector 1, Bucureşti).

 • INTERVIU
Jurnalistul Toma Roman jr., despre volumul „Râsu’-plânsu’ în arhivele
Securităţii“: „Regele Mihai a negociat cu Ceauşescu, prin intermediul unui
mason“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  INTERVIU Jurnalistul Toma Roman jr., despre volumul „Râsu’-plânsu’ în arhivele Securităţii“: „Regele Mihai a negociat cu Ceauşescu, prin intermediul unui mason“

  Jurnalistul specializat pe istorie Toma Roman jr. lansează luni, 3 august, chiar de ziua sa, când împlineşte 45 de ani, „Râsu’-plânsu’ în arhivele Securităţii“, un volum cu poveşti, cu „istorii încâlcite“, descoperite de el în arhivele Securităţii, pe care l-a publicat recent la editura Vremea. „Nu vor lipsi nici dezvăluirile despre Ion Iliescu“, promite incomodul şi tenacele jurnalist.

 • SPRE-UN ALT CANON Un posibil
canon al „literaturii populare“. 33 de autori care-au încântat
copilăria şi adolescenţa din comunism
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  SPRE-UN ALT CANON Un posibil canon al „literaturii populare“. 33 de autori care-au încântat copilăria şi adolescenţa din comunism

  În timpul celor peste 40 de ani de comunism s-a scris enorm în genurile aşa-numite „populare“, impropriu tratate de critică drept literatură de consum. Sefişti precum Vl. Colin sau Bărbulescu şi Anania, autori de poliţiste ca L. Neamţu şi Vl. Muşatescu, dar şi autori pentru copii şi tineret precum Chiriţă, Tudoran sau Pancu-Iaşi au avut tiraje uriaşe la acea vreme, lăsând în urmă cărţi care oricând merită canonizate şi pot fi reeditate cu folos.

 • SPRE-UN ALT CANON Dan Stanca,
un fantast care-i contrapartea spirituală a lui Mircea Cărtărescu
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  SPRE-UN ALT CANON Dan Stanca, un fantast care-i contrapartea spirituală a lui Mircea Cărtărescu

  Acolo unde Mircea Cărtărescu sugerează căutarea spirituală cu precizia unui chirurg, Dan Stanca se aruncă deznădăjduit în ea, cu patos şi disperare existenţială. Acolo unde Cărtărescu este precis şi calculat, Dan Stanca e febril şi necontrolat, scriind parcă sub imperiul unei urgenţe. Stilul lui Cărtărescu este detaşat şi rece, Stanca se implică emoţional, până la contopirea cu textul.

 • SPRE-UN ALT CANON
Metamorfozele lui Mircea Cărtărescu
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  SPRE-UN ALT CANON Metamorfozele lui Mircea Cărtărescu

  Contemporanul Mircea Cărtărescu a dezvoltat un adevărat cult al „metamorfozei“, aparent plecând de la cea biologică a larvei în fluture, de fapt vorbind despre cea a fiinţei umane în ceva superior (temă dragă tuturor gânditorilor moderni, plecând de la „supra-omul“ lui Nietzsche şi trecând prin concepţiile etologului austriac Konrad Lorenz), prin asta scriitorul român dovedindu-se un veritabil scriitor-profet (încă) neînţeles.

 • Galerii au fost, galerii vor
fi încă. Cele 20 de galerii de artă pe care le-am pierdut şi sperăm că le vom
recâştiga
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Galerii au fost, galerii vor fi încă. Cele 20 de galerii de artă pe care le-am pierdut şi sperăm că le vom recâştiga

  A sosit momentul să ne-amintim, „sine ira et studio“, de „vremurile bune“ de dinainte de pandemie, şi să sperăm că se vor întoarce cât mai curând. Urmează un top 20 al galeriilor de artă bucureştene, aşa cum le-am văzut şi „simţit“ eu în cei trei ani (2017-2019) de studiu intensiv al acestui mediu, de trăit în interiorul lui. 418, AnnArt, Mobius sau Sector 1 au făcut „epocă“ în ultimii ani. E de dorit ca activitatea lor să se reia cât mai repede.

 • De la Robinson la „Ciuma“ lui Camus, epidemiile şi izolarea „bântuie“ literaturile şi cinematografiile
lumii. „Călăreţii Apocalipsei“
şi-au făcut deja de cap în ficţiunile umanităţii VIDEO
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  De la Robinson la „Ciuma“ lui Camus, epidemiile şi izolarea „bântuie“ literaturile şi cinematografiile lumii. „Călăreţii Apocalipsei“ şi-au făcut deja de cap în ficţiunile umanităţii VIDEO

  Pandemia, autoizolarea şi carantina au readus în atenţie opere uitate, cum ar fi „Jurnal din anul ciumei“ a lui Defoe. Una dintre primele epidemii descrise în literatură este cea din tragedia „Oedip rege“ a lui Sofocle (ecranizată magistral de Pasolini), socotită, şi-atunci, ca o „mânie şi pedeapsă a zeilor“. Parabole ca „Ciuma“ lui Camus sau „Eseu despre orbire“ de Saramago ne fac să înţelegem mai bine că felul în care trăiam trebuie schimbat.

 • Despre Darwin şi alţi demoni. Lecturi necesare în vremuri de
carantină
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Despre Darwin şi alţi demoni. Lecturi necesare în vremuri de carantină

  Romanul „Galapagos“, al scriitorului american Kurt Vonnegut, una dintre marile cărţi ale secolului XX, îşi poartă cititorii de la „sfârşitul lumii“ din prezent, ai cărui supravieţuitori se refugiază pe insula lui Darwin, unde naturalistul a făcut observaţiile esenţiale pentru teoria evoluţiei, până peste un milion de ani, când evoluţia ne va fi transformat în ceva cu totul diferit. Totul cu umorul şi optimismul specifice acestui mare umanist.

 • Evanghelia după Sonmi. O ficţiune mai actuală
decât oricând, în epoca Coronavirusului
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Evanghelia după Sonmi. O ficţiune mai actuală decât oricând, în epoca Coronavirusului

  Un alt film potrivit pentru a fi (re)văzut în aceste zile este „Atlasul norilor“, ecranizarea după romanul lui David Mitchell, pentru că ne face să înţelegem legăturile dintre epoci care subîntind Istoria, legături care-ncep să devină vizibile şi în această perioadă. Totodată, filmul aruncă un clin-d’œil spre viitorul (sunt două, unul totalitar şi unul postapocaliptic) în care riscăm să glisăm dacă nu gestionăm cum trebuie această criză.

 • Tinerii actori de la Rampa „oficiază“ în „catacombele“ de la Podul Basarab
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Tinerii actori de la Rampa „oficiază“ în „catacombele“ de la Podul Basarab

  Înfiinţată de câţiva ani, imediat după terminarea facultăţii de către tinerii actori, compania de teatru independent RAMPA – cu actori şi actriţe de excepţie, printre care Adela Bengescu, Maria Teodora Filip, Marina Flueraşu şi Armine Vosganian – are deja la activ câteva spectacole extraordinare, după texte de Strindberg, Sorokin sau Varujan Vosganian. De curând, trupa s-a „instalat“ într-un service RATB dezafectat, de lângă Podul Basarab.

 • O Americă nebună, nebună, nebună...
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  O Americă nebună, nebună, nebună...

  Am petrecut recent un weekend, un fel de „city break“, la Craiova, invitat de Teatrul Naţional din localitate. Motivul principal: o nouă reprezentaţie cu „Radio“, spectacolul montat de Bobi Pricop după textul clasic al lui Eric Bogosian despre America anilor ’80. Plimbându-mă prin Cetatea Băniei, mi s-a părut un loc complex, cu un farmec inedit faţă de restul ţării, şi voi reveni în aprilie, la Festivalul Shakespeare.

 • Odă Bucureştiului dispărut şi
post-apocaliptic. Nostalgia 2.0: Bucureştiul vechi şi cinematografele „de cartier“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Odă Bucureştiului dispărut şi post-apocaliptic. Nostalgia 2.0: Bucureştiul vechi şi cinematografele „de cartier“

  Public acum, în varianta iniţială şi integrală, un material despre „cinematografele dispărute“ ale Bucureştiului, scris la sugestia jurnalistei Ana-Maria Onisei. „Miezul“ acestui articol este dat de un top 15 al cinematografelor bucureştene, „de cartier“ sau centrale, dispărute în prezent, aşa cum le-am văzut şi trăit eu, în copilărie şi în prima adolescenţă.

 • „Melancolia şi misterul“ peisajelor urbane ale lui Roman Tolici. Sau
despre „Puterea imaginii“. Artistul se află astăzi „la aniversară“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  „Melancolia şi misterul“ peisajelor urbane ale lui Roman Tolici. Sau despre „Puterea imaginii“. Artistul se află astăzi „la aniversară“

  Cum despre orice artist adevărat – iar Roman Tolici este cu siguranţă unul – cel mai potrivit, „la aniversară“, este să vorbeşti despre arta lui, reiau acum un fragment consistent dintr-un text publicat iniţial în 2017, de Noaptea Galeriilor. Orheianul, care împlineşte astăzi 46 de ani, a venit prima oară în Bucureşti pentru a studia la Tonitza, iar de atunci s-a impus ca unul dintre cei mai valoroşi artişti contemporani, fiind expus şi la MARe.

 • Elogiu dragostei mature
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Elogiu dragostei mature

  Binecunoscută în lumea muzicii şi a cluburilor bucureştene, Gabriela David debutează acum în literatură, cu un volum de poezii apărut anul trecut: „Pretexte de femeie“ (editura Meditative Arts, 2019) – carte care, cel puţin pentru mine, a fost o surpriză foarte plăcută. Este un debut la maturitate, aşa cum se recunoaşte chiar în prezentarea cărţii de pe ultima copertă, când autoarea „s-a hotărât sa dea glas copilului creativ din ea“.

 • Forever Eminescu
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Forever Eminescu

  Nu numai de 15 ianuarie, merită să ne amintim de „geniul romantic“ al României. Receptarea în posteritate a marelui poet a fost una sincopată şi desfigurată ideologic, iar recentele încercări de rediscutare au stârnit furia „gardienilor“ purităţii şi ai academismului.

 • Ofensivă a prozei
româneşti contemporane la final de deceniu. Răsuceanu, Vancu, Zografi sau Panţu
au publicat cele mai apreciate cărţi
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Ofensivă a prozei româneşti contemporane la final de deceniu. Răsuceanu, Vancu, Zografi sau Panţu au publicat cele mai apreciate cărţi

  E încă vremea bilanţurilor (de an sau de deceniu), şi putem spune că, anul trecut, dar şi în ultimii ani ai deceniului (late 2010s), colecţia de proză română contemporană a editurii Humanitas, „821.135.1“, coordonată de scriitoarea Andreea Răsuceanu, a fost de departe cea mai dinamică şi activă, publicând detaşat cele mai interesante lucruri. Cel puţin, aici se află cele mai multe titluri de cărţi publicate în premieră care mi-au făcut cu ochiul.

 • INTERVIU cu
scriitorul Dan Stanca, autorul cărţii „Adio, România“: „Nu fac altceva decât să mă supun unei legităţi superioare“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  INTERVIU cu scriitorul Dan Stanca, autorul cărţii „Adio, România“: „Nu fac altceva decât să mă supun unei legităţi superioare“

  Al treilea interviu al meu pentru „Adevărul“ cu unul dintre cei mai buni scriitori români în viaţă, Dan Stanca (64 de ani), se ocupă de romanul recent apărut în seria de autor dedicată de editura Vremea (al patrulea titlu), carte cu un titlu ciudat şi provocator: „Adio, România“. Fantezia (dar şi profunzimea, sagacitatea) autorului debordează în acest roman, care urmăreşte destinul „ţărişoarei“ noastre de la Marea Unire până hăt, în anul 2045.

 • Suleiman îi spune
lui Allah „cum a fost în Paradis“ VIDEO
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Suleiman îi spune lui Allah „cum a fost în Paradis“ VIDEO

  Ca şi cum ar da un răspuns butadei în care Dumnezeu îl întreabă pe un credincios după moarte „cum a fost în Paradis?“, cineastul palestinian Elia Suleiman ne arată în cel mai recent film al său, „It Must Be Heaven“ / „Paradisul, probabil“ (care va fi distribuit de vineri de Independenţa Film), că paradisul, dacă ai ochi pentru el, poate fi găsit nu numai în Palestina natală, ci oriunde, poate fi chiar „după colţ“.

Modifică Setările