Stiri despre doinel tronaru

  513 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • O Americă nebună, nebună, nebună...
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  O Americă nebună, nebună, nebună...

  Am petrecut recent un weekend, un fel de „city break“, la Craiova, invitat de Teatrul Naţional din localitate. Motivul principal: o nouă reprezentaţie cu „Radio“, spectacolul montat de Bobi Pricop după textul clasic al lui Eric Bogosian despre America anilor ’80. Plimbându-mă prin Cetatea Băniei, mi s-a părut un loc complex, cu un farmec inedit faţă de restul ţării, şi voi reveni în aprilie, la Festivalul Shakespeare.

 • Odă Bucureştiului dispărut şi
post-apocaliptic. Nostalgia 2.0: Bucureştiul vechi şi cinematografele „de cartier“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Odă Bucureştiului dispărut şi post-apocaliptic. Nostalgia 2.0: Bucureştiul vechi şi cinematografele „de cartier“

  Public acum, în varianta iniţială şi integrală, un material despre „cinematografele dispărute“ ale Bucureştiului, scris la sugestia jurnalistei Ana-Maria Onisei. „Miezul“ acestui articol este dat de un top 15 al cinematografelor bucureştene, „de cartier“ sau centrale, dispărute în prezent, aşa cum le-am văzut şi trăit eu, în copilărie şi în prima adolescenţă.

 • „Melancolia şi misterul“ peisajelor urbane ale lui Roman Tolici. Sau
despre „Puterea imaginii“. Artistul se află astăzi „la aniversară“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  „Melancolia şi misterul“ peisajelor urbane ale lui Roman Tolici. Sau despre „Puterea imaginii“. Artistul se află astăzi „la aniversară“

  Cum despre orice artist adevărat – iar Roman Tolici este cu siguranţă unul – cel mai potrivit, „la aniversară“, este să vorbeşti despre arta lui, reiau acum un fragment consistent dintr-un text publicat iniţial în 2017, de Noaptea Galeriilor. Orheianul, care împlineşte astăzi 46 de ani, a venit prima oară în Bucureşti pentru a studia la Tonitza, iar de atunci s-a impus ca unul dintre cei mai valoroşi artişti contemporani, fiind expus şi la MARe.

 • Elogiu dragostei mature
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Elogiu dragostei mature

  Binecunoscută în lumea muzicii şi a cluburilor bucureştene, Gabriela David debutează acum în literatură, cu un volum de poezii apărut anul trecut: „Pretexte de femeie“ (editura Meditative Arts, 2019) – carte care, cel puţin pentru mine, a fost o surpriză foarte plăcută. Este un debut la maturitate, aşa cum se recunoaşte chiar în prezentarea cărţii de pe ultima copertă, când autoarea „s-a hotărât sa dea glas copilului creativ din ea“.

 • Forever Eminescu
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Forever Eminescu

  Nu numai de 15 ianuarie, merită să ne amintim de „geniul romantic“ al României. Receptarea în posteritate a marelui poet a fost una sincopată şi desfigurată ideologic, iar recentele încercări de rediscutare au stârnit furia „gardienilor“ purităţii şi ai academismului.

 • Ofensivă a prozei
româneşti contemporane la final de deceniu. Răsuceanu, Vancu, Zografi sau Panţu
au publicat cele mai apreciate cărţi
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Ofensivă a prozei româneşti contemporane la final de deceniu. Răsuceanu, Vancu, Zografi sau Panţu au publicat cele mai apreciate cărţi

  E încă vremea bilanţurilor (de an sau de deceniu), şi putem spune că, anul trecut, dar şi în ultimii ani ai deceniului (late 2010s), colecţia de proză română contemporană a editurii Humanitas, „821.135.1“, coordonată de scriitoarea Andreea Răsuceanu, a fost de departe cea mai dinamică şi activă, publicând detaşat cele mai interesante lucruri. Cel puţin, aici se află cele mai multe titluri de cărţi publicate în premieră care mi-au făcut cu ochiul.

 • INTERVIU cu
scriitorul Dan Stanca, autorul cărţii „Adio, România“: „Nu fac altceva decât să mă supun unei legităţi superioare“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  INTERVIU cu scriitorul Dan Stanca, autorul cărţii „Adio, România“: „Nu fac altceva decât să mă supun unei legităţi superioare“

  Al treilea interviu al meu pentru „Adevărul“ cu unul dintre cei mai buni scriitori români în viaţă, Dan Stanca (64 de ani), se ocupă de romanul recent apărut în seria de autor dedicată de editura Vremea (al patrulea titlu), carte cu un titlu ciudat şi provocator: „Adio, România“. Fantezia (dar şi profunzimea, sagacitatea) autorului debordează în acest roman, care urmăreşte destinul „ţărişoarei“ noastre de la Marea Unire până hăt, în anul 2045.

 • Suleiman îi spune
lui Allah „cum a fost în Paradis“ VIDEO
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Suleiman îi spune lui Allah „cum a fost în Paradis“ VIDEO

  Ca şi cum ar da un răspuns butadei în care Dumnezeu îl întreabă pe un credincios după moarte „cum a fost în Paradis?“, cineastul palestinian Elia Suleiman ne arată în cel mai recent film al său, „It Must Be Heaven“ / „Paradisul, probabil“ (care va fi distribuit de vineri de Independenţa Film), că paradisul, dacă ai ochi pentru el, poate fi găsit nu numai în Palestina natală, ci oriunde, poate fi chiar „după colţ“.

 • Cele mai bune 30
de filme româneşti ale deceniului. „Aurora“ şi „Touch Me Not“ jalonează anii de
început şi de sfârşit ai decadei VIDEO
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cele mai bune 30 de filme româneşti ale deceniului. „Aurora“ şi „Touch Me Not“ jalonează anii de început şi de sfârşit ai decadei VIDEO

  Filmele lui Radu Jude, Cristian Mungiu sau Cristi Puiu au dominat deceniul, dar adevărata deschidere a fost produsă spre sfârşitul decadei, de filmul Adinei Pintilie, „Touch Me Not“, câştigător al Ursului de Aur la Berlin în 2018. Regizoarea nu aduce numai o tematică cu totul nouă în cinematograful românesc, ci şi un limbaj cinematografic unic, revoluţionar chiar pe plan universal.

 • „Evanghelia“ după criminalul Jack, filmul anului 2019.
Cruzimea caracterizează operele marilor regizori care încheie deceniul VIDEO
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  „Evanghelia“ după criminalul Jack, filmul anului 2019. Cruzimea caracterizează operele marilor regizori care încheie deceniul VIDEO

  2019 este anul în care câţiva autori importanţi s-au întors şi au confirmat că rămân în avangarda cinemaului contemporan: Lars von Trier cu odiseea criminalului în serie Jack, Lanthimos cu un pseudo-film istoric, despre decadenţa de la o curte a Angliei de pe vremuri, dar şi din civilizaţia noastră, Tarantino cu un film-omagiu faţă de „old Hollywood“, o ironie postmodernă de clasă, iar spaniolul Almodovar cu un film trist, testamentar.

 • „Mizerabilii“ 2020 sau Occidentul e cu glonţul la tâmplă VIDEO
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  „Mizerabilii“ 2020 sau Occidentul e cu glonţul la tâmplă VIDEO

  A trecut cam neobservată proiecţia acestui film extraordinar, în penultima zi a festivalului Les Films de Cannes (în prezenţa regizorului, a unui actor principal şi a unuia dintre producători, şi urmată de un Q&A de o oră şi jumătate!), aşa că revin asupra lui. Mai ales că „Les misérables“ va fi distribuit în România de Independenţa Film, dar acest lucru se va întâmpla anul viitor, de pe 24 ianuarie.

 • Clădiri-emblemă din centrele marilor oraşe, scoase la
vânzare
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Clădiri-emblemă din centrele marilor oraşe, scoase la vânzare

  Artmark Historical Estate, divizia imobiliară a casei de licitaţii Artmark, a lansat noul Catalog Toamnă 2019. Cele mai cunoscute clădiri scoase spre vânzare, emblematice pentru istoria arhitecturii şi oraşele din care fac parte, sunt: Garajul Ciclop şi Cinematograful Scala din Bucureşti, Hotelul Continental din Cluj-Napoca, Casa Neuman din Arad, Casa Ankele din Botoşani, Vila Cantacuzino din Călimăneşti.

 • Enigma
Dobrogei, cu artista Loredana Stancu, la galeria creart
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Enigma Dobrogei, cu artista Loredana Stancu, la galeria creart

  Expoziţia personală „Two different constructs (A postcard as souvenir)“ a artistei vizuale Loredana Stancu, curatoriată de Cătălin Burcea, se vernisează joi, 27 iunie, de la ora 20.00, la galeria creart, din Piaţa Alexandru Lahovary, nr. 7. „Arhivez imagini iconice care aparţin unei zone geografice «multiculturale», Dobrogea“, îşi descrie artista această expoziţie despre „migraţie“.

 • Andrei Tudoran,
„fără memorie“, o expoziţie-eveniment
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Andrei Tudoran, „fără memorie“, o expoziţie-eveniment

  Galeria Annart (Paris 39) prezintă miercuri, 26 iunie, de la ora 18.00, vernisajul expoziţiei personale „Out of Memory“ a artistului Andrei Tudoran, asistent universitar al UNARTE Bucureşti. Cum orice expoziţie în Bucureşti şi în ţară a tânărului artist este o rara avis, cea de la AnnArt, prima sa personală aici, se constituie automat într-un eveniment al acestei veri artistice şi expoziţionale.

 • „Fericiţi cei săraci
cu duhul...“ Festivalul Filmului European s-a deschis
cu un film-eveniment VIDEO
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  „Fericiţi cei săraci cu duhul...“ Festivalul Filmului European s-a deschis cu un film-eveniment VIDEO

  Filmul „Lazzaro felice“, al regizoarei italiene Alice Rohrwacher, cu care s-a deschis aseară, la Sala Mare a Teatrului Naţional din Bucureşti, ediţia din 2019 a Festivalului Filmului European (selecţioner unic: criticul de film Anca Grădinariu), are ca protagonist unul dintre acei „fericiţi“ în sărăcie, simplitate şi „sărăcie de duh“, „idioţi“ de tip dostoievskian care fac farmecul şi valoarea marii arte din toate timpurile.

 • Grafic ia
lucrurile în serios. Cea mai bună carte BD a lui Neil Gaiman apare aici VIDEO
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Grafic ia lucrurile în serios. Cea mai bună carte BD a lui Neil Gaiman apare aici VIDEO

  Casa editorială ART, care s-a dovedit unul dintre cele mai bune şi dinamice brand-uri la recent încheiata ediţie a târgului de carte Bookfest, continuă, prin imprintul Grafic pe care l-a dedicat volumelor de bandă desenată, desantul pe piaţă de cărţi de acest tip – „invazia“, am putea spune, numai că una benefică –, publicând titluri celebre semnate, printre alţii, de popularul Neil Gaiman: „Sandman“, cea mai bună carte BD a acestuia.

 • „Cărţile care
stau la baza civilizaţiei occidentale“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  „Cărţile care stau la baza civilizaţiei occidentale“

  Chiar dacă lansări (aparent) mai actuale, sau cu minim de glamour, au luat faţa Bookfest-ului, cred că evenimentul acestei ediţii a fost lansarea de la Humanitas a celui de-al doilea volum al traducerii „Bibliei după textul ebraic“, coordonată de profesoarele Francisca Băltăceanu şi Monica Broşteanu. Lansarea a fost prezentată de Horia-Roman Patapievici, un campion fervent şi constant al textului sacru.

 • Filosoful în
labirintul său
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Filosoful în labirintul său

  Un portret al filosofului aflat la apogeu, dar şi un jurnal de lecturi sau „de idei“ în dulcele stil de pe vremuri, este „Caiet de ricoşat gânduri“, volum recent publicat de editura Humanitas, purtând semnătura lui Gabriel Liiceanu, cel mai important gânditor român contemporan.

 • Iubitorii artelor
contemporane se strâng din nou la Cetate Arts Danube, la 418 Gallery
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Iubitorii artelor contemporane se strâng din nou la Cetate Arts Danube, la 418 Gallery

  Sâmbătă, 1 iunie, de la ora 14.00, la Cetate Arts Danube, va avea loc deschiderea expoziţiei retrospective de artă cinetică „Unknown Creatures“ a tânărului artist Ştefan Radu Creţu, curator Victoria Dejaco. Expoziţia este organizată de galeria de artă contemporană 418 Gallery, galerie curatoriată de expertul de artă Joana Grevers.

 • Artmark
Historical Estate a lansat Catalogul Primăvară 2019, cu proprietăţi istorice şi
contemporane în valoare de 88 de milioane de euro
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Artmark Historical Estate a lansat Catalogul Primăvară 2019, cu proprietăţi istorice şi contemporane în valoare de 88 de milioane de euro

  Artmark Historical Estate, singura companie de consultanţă imobiliară din România specializată în promovarea şi tranzacţionarea de proprietăţi istorice şi artistice, a lansat noul catalog, ediţia Primăvară 2019. Catalogul cuprinde peste 40 de proprietăţi istorice şi contemporane şi o insulă din Delta Dunării. Cel mai scump imobil este un palat de peste 10 milioane de euro.

 • Creştinismul – un scandal
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Creştinismul – un scandal

  De ce scandalizează creştinismul? Iată o veche, eternă întrebare care, probabil, va mai fi pusă multă vreme de-acum încolo. Răspunsul este simplu: creştinismul scandalizează pentru că doctrina creştină este un scandal. Încă de la momentul predicilor rostite de Iisus la trecerea sa pe Pământ, până în ziua de azi, coruptă şi materialistă până în cea mai intimă fibră a sa.

 • Note la un miting.
De ce ce s-a întâmplat la Iaşi spune ceva esenţial despre noi
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Note la un miting. De ce ce s-a întâmplat la Iaşi spune ceva esenţial despre noi

  Imaginile săptămânii de la mitingul PSD de la Iaşi (şi contra-mitingul spontan de-acolo) jumătate m-au amuzat, jumătate m-au oripilat. Nu mai suntem ca în 1990, aşa cum remarcau mulţi dintre comentatori, am coborât mult mai mult. Ce s-a întâmplat la Iaşi e un epitom al întregii Românii.

 • „Istoria
voastră e greşită“, spune Anna Khodorkovskaya la Bucureşti
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  „Istoria voastră e greşită“, spune Anna Khodorkovskaya la Bucureşti

  Galeria Mobius, în parteneriat cu Forumul Cultural Austriac, prezintă expoziţia „Your History is Wrong“, cu noi lucrări ale artistei vieneze de origine rusă Anna Khodorkovskaya. Vernisajul va avea loc joi, 9 mai, la orele 19.00. Intrarea este liberă. „Evadată“ din „imperiul răului“ (R. Reagan), Khodorkovskaya are toată legimitatea să ne spună că ne raportăm greşit la „teroarea istoriei“ (concept al lui Mircea Eliade).

 • INTERVIU Dan
Stanca, scriitor: „Romanele mele sunt spovedanii deghizate“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  INTERVIU Dan Stanca, scriitor: „Romanele mele sunt spovedanii deghizate“

  Editura Vremea îi dedică o serie de autor scriitorului Dan Stanca (63 de ani), care spune, într-un interviu în exclusivitate, că „inima este marea vie, carnea vie în care instrumentarul tăios sfârtecă“. Tot el avertizează că actualul carnaval politic „poate ascunde atrocităţi teribile“, dar şi că „Europa e ca un viteaz căruia i-a căzut armura“.

 • Dumbo flies
again. Un elefănţel şi doi copii sau un Burton cu sos de Spielberg
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Dumbo flies again. Un elefănţel şi doi copii sau un Burton cu sos de Spielberg

  A intrat în a doua săptămână de vizionare filmul „Dumbo“, în regia iconicului Tim Burton, remake-ul live-action al animaţiei Disney din 1941, despre un elefant haios şi năpăstuit, despărţit şi aflat în căutarea mamei sale (topos al mai tuturor poveştilor cu animale, gen „Fram” sau „Ursul“), şi prietenia sa cu doi copii, frate şi soră. Circul din acest film este însă unul aseptic, marca Disney, departe de marile filme dedicate acestui subiect.

 • Artmark
Historical Estate lansează Raportul de Piaţă 2018 şi anunţă intrarea şi pe
segmentul de proprietăţi contemporane
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Artmark Historical Estate lansează Raportul de Piaţă 2018 şi anunţă intrarea şi pe segmentul de proprietăţi contemporane

  Artmark Historical Estate a lansat în cadrul unei conferinţe de presă Raportul de Piaţă 2018 – o analiză a situaţiei actuale a patrimoniului construit şi a potenţialului investiţional al acestuia. Cu această ocazie, reprezentanţii companiei au anunţat intrarea şi pe segmentul de proprietăţi contemporane, dedicat tranzacţiilor cu imobile de lux nou construite.

 • Love Ana Bănică,
artă VR, „realitate augmentată“ şi inteligenţă artificială. Toate într-o singură noapte, la Casa
Monteoru din Capitală
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Love Ana Bănică, artă VR, „realitate augmentată“ şi inteligenţă artificială. Toate într-o singură noapte, la Casa Monteoru din Capitală

  Au făcut vâlvă în Bucureşti evenimentele artistice somptuoase organizate de One Night Gallery (un concept expoziţional al tinerelor Mădălina Ivaşcu şi Sorina Topceanu, datând din noiembrie 2017). Cel de-al nouălea are loc sâmbătă, între orele 20.00 şi 2.00, la celebra Casă Monteoru din Calea Victoriei 115 (fostul sediu al Uniunii Scriitorilor), prezintă creaţiile ilustratoarei Ana Bănică şi promite să fie cel mai cel mai de până acum.

 • „Fete de vis“,
la Muzeul de Artă Recentă din Primăverii
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  „Fete de vis“, la Muzeul de Artă Recentă din Primăverii

  Miercuri, 27 martie, de la ora 19.00, la sediul MARe/Muzeul de Artă Recentă, din bulevardul Primăverii 15, va avea loc deschiderea expoziţiei temporare „Fete de vis: Idealul feminin de la Nicolae Grigorescu la Ion Grigorescu / Fair Maidens: The Feminine Ideal from Nicolae Grigorescu to Ion Grigorescu“, curatori: Ioana Şerban şi Erwin Kessler. La vernisaj va fi lansat catalogul bilingv al expoziţiei, produs cu Editura Vellant.

 • „Reputaţia“
Ioanei Sisea, salvată de o prezentare de artist la Atelier 35. Salivă şi
stereotipuri, în cea mai curajoasă galerie din Bucureşti
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  „Reputaţia“ Ioanei Sisea, salvată de o prezentare de artist la Atelier 35. Salivă şi stereotipuri, în cea mai curajoasă galerie din Bucureşti

  Galeria de artă Atelier 35 (Şelari 13, în Centrul Vechi) organizează în data de joi, 28 martie, de la ora 18.00, prezentarea susţinută de artista Ioana Sisea despre subversiune ca deturnare a clişeelor heterosexuale din mass media şi artă asupra statutului şi rolurilor din viaţa profesională ale femeii contemporane. Totul va avea loc în cadrul „scandaloasei“ expoziţii „Reputation Matters“ a artistei, deschisă aici până pe 6 aprilie.