Stiri despre distopie

  11 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • De la Matrix la metaverse: operele SF care au devenit realitate
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  De la Matrix la metaverse: operele SF care au devenit realitate

  Societatea distopică înfăţişată în genul SF cyberpunk a surprins o decădere a civilizaţiei într-o lume preluată de tehnologie, corporaţii şi rebeli, renegaţi sau criminali - ce valoare predictivă a avut şi cum arată azi lumea descrisă în urmă cu 40 de ani? Se spune că adevărul este mai greu de crezut decât ficţiunea, dar, dacă ne uităm la lumea de azi, acele viziuni sunt astăzi mai reale ca niciodată, arată Sam Davies într-o analiză BBC Culture.

 • O jumătate de
viaţă
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  O jumătate de viaţă

  În tinereţe am jucat câteva jocuri clasice care m-au „prins” şi care, pe lângă acţiune şi grafică aveau şi o poveste şi chiar un background filosofic. Cele mai multe erau jocuri distopice, şi unul mi-a rămas în special în minte – era seria „Half Life”.

 • Huxley către Orwell: „Oligarhia conducătoare va găsi metode mai puţin anevoioase şi risipitoare de a guverna şi de a-şi satisface dorinţa de putere”
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Huxley către Orwell: „Oligarhia conducătoare va găsi metode mai puţin anevoioase şi risipitoare de a guverna şi de a-şi satisface dorinţa de putere”

  În 1949, scriitorul britanic Aldous Huxley îi trimitea fostului său student, George Orwell, o scrisoare în care analiza romanul acestuia, „1984”, sugerându-i că viziunea sa infernală din „Minunata lume nouă”, cu privire la viitor, este  mai reuşită şi mai probabilă decât cea din romanul lui Orwell.

 • Viaţa ca vis sau Când virtualul e tot ce ne-a mai rămas VIDEO
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Viaţa ca vis sau Când virtualul e tot ce ne-a mai rămas VIDEO

  În cel mai recent film al său, SF-ul „Ready Player One“, celebrul regizor american Steven Spielberg aduce un omagiu culturii populare de peste Ocean, mai ales cea a anilor ’80 şi ’90, dar şi avertizează asupra unei traiectorii nedorite în care-ar putea să se încadreze lumea noastră.

 • Ana Maria Sandu: Un fel de distopie
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Ana Maria Sandu: Un fel de distopie

  Stau în faţa ieşirii de la staţia de metrou Aurel Vlaicu. E 10 dimineaţa şi aştept pe cineva. Lumina de septembrie a devenit mieroasă şi densă. Mă uit în stînga, în dreapta, strada e liniştită şi oamenii par că nu se grăbesc nicăieri. Sînt ultimele momente de linişte înainte de isteria începerii şcolilor, care va pune în curînd stăpînire pe oraş.

 • Preamăritul Sân. O poveste distopică
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Preamăritul Sân. O poveste distopică

  Nimeni nu mai avea nicio scăpare. Cu atât mai mult cei care erau bănuiţi că nu ar adula Preamăritul Sân. Cu toţii, femei sau bărbaţi, erau târâţi în faţa uriaşului sân aflat în piaţa centrală a oraşului. Acolo, toţi trebuiau să se închine uriaşului Preamăritului Sân. Circulau tot felul de zvonuri despre o închisoare în afara oraşului, unde cei vinovaţi de hulă erau înfometaţi, torturaţi şi omorâţi în cele din urmă. O dictatură sângeroasă.

 • De ce trăiesc într-o distopie politică
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  De ce trăiesc într-o distopie politică

  Uneori mă întreb dacă merită să mai citesc SF-uri. Trăiesc într-o distopie politică. Nu vreau unirea cu Republica Moldova, sigur găsesc şi mulţi alţii cu acelaşi gând, dar ce mai contează? Nu ne-am organizat destul cât să contăm, nu în modul în care scandalul să atragă.

 • Trăim într-o distopie numită teledemocraţie
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Trăim într-o distopie numită teledemocraţie

  [DAVID BEN ZION]: Diavolul este acela care ne bate la uşă!  [ARIEL DAN]: Ştiu, David. Dar ţara, lumea întreagă, îl vede sub chipul unui înger. Percepţia faptelor e mai presus decât faptele însele. Imaginile sunt cele care dictează politica conducătorilor de democraţii. Am intrat în era teledemocraţiei.

 • Romanul unui poet: Nicolae Dabija
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Romanul unui poet: Nicolae Dabija

  Nu-mi place literatura penitenciară. Asta nu însemnă că o ignor. Prefer, însă, distopiile. Ba, chiar, până la 1990, fiindu-ne nouă total interzis, inaccesibil acest gen de literatură – cel cu referire  la nenorocirile comunismului - îl percepeam doar din lecturile de la Europa liberă. Nu discut despre „Amintiri din casa  morţilor”, Dostoievski situat afară din sistemul protestatar contemporan. El era cu Ţarul lui...

Modifică Setările