Stiri despre disc

  75 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • Echoes of life cu pianista Alice Sara Ott
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Echoes of life cu pianista Alice Sara Ott

  În fiecare zi, sute de oameni părăsesc această viaţă, în România zilelor noastre: privesc cu tristeţe cum ne-am obişnuit să citim, insensibili, aceste cifre şi să ne vedem în continuare de vieţile noastre. Deşi cei plecaţi sunt copiii, părinţii, bunicii cuiva dintre noi... Am avut acest lucru în gând când am ales primul disc despre care am ales să scriu în 2021, după o perioadă de pauză a micilor mele excursii muzicale discografice.

 • Uimitoarea Martha Argerich
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Uimitoarea Martha Argerich

  Este născută în 5 iunie 1941 – în curând va împlini 79 ani; până să se închidă sălile de concert din cauza pandemiei, desfăşura o intensă şi neobosită viaţă artistică. Martha Argerich rămâne un fenomen al pianisticii contemporane, un adevăr relevat şi de ultimul disc pe care apare numele ei, lansat pe 8 mai 2020. Alături de ea pe acest album: Orchestra de Cameră din Mito, condusă de Seiji Ozawa.

 • Despre fascinaţie cu pianistul Grigory Sokolov
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Despre fascinaţie cu pianistul Grigory Sokolov

  Unii îl consideră cel mai mare pianist în viaţă; alţii, drept unul dintre cei mai buni pianişti actuali. În orice caz, oricare apariţie a lui Grigory Sokolov este un eveniment în sine.

 • Despre călătorii într-o vreme în care nu putem
călători
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Despre călătorii într-o vreme în care nu putem călători

  Wanderer – Călătorul, ratacitorul, se intitulează cel mai nou disc semnat de pianistul sud-coreean Seong Jin Cho, una dintre senzaţiile pianisticii mondiale din ultimii ani. Un titlu ce se lansează la celebra casă Deutsche Grammophon pe 3 aprilie şi poate fi ascultat în premieră românească, luni, 6 aprilie, de la ora 19.00, la Radio România Muzical.

 • Beethoven (şi) în vremuri de
restrişte
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Beethoven (şi) în vremuri de restrişte

  Anul 2020 – anul Beethoven, la 250 ani de la naşterea unuia dintre cei mai mari compozitori pe care i-a avut vreodată omenirea. Din păcate, anul 2020 va rămâne ca anul pandemiei globale Covid 19. Însă aceasta nu înseamnă că Beethoven nu are o importanţă cu atât mai mare în aceste timpuri grele.

 • Cristian Măcelaru
dirijează Wynton Marsalis (şi mai mult decât atât)
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cristian Măcelaru dirijează Wynton Marsalis (şi mai mult decât atât)

  Într-un interviu pe care mi l-a acordat pentru Radio România Muzical la începutul lunii august, celebrul  dirijor Lawrence Foster, unul dintre cei mai influenţi şi activi promotori ai muzicii lui Enescu peste hotare, mi-l descria pe Cristian Măcelaru drept “acel mare dirijor român al momentului; cel mai probabil, va avea statura lui Sergiu Celibidache”.

 • 333 ani cu Johann Sebastian Bach
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  333 ani cu Johann Sebastian Bach

  Nu e o cifră rotundă, dar e o cifră ieşită din comun, unii ar spune chiar magică – pe 31 martie 2018 s-au împlinit 333 ani de la naşterea lui Johann Sebastian Bach, cel care rămâne cel mai mare sau, în orice caz, unul dintre cei mai mari compozitori ai tuturor timpurilor.

 • Destination
Rachmaninov. Cu pianistul Daniil Trifonov
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Destination Rachmaninov. Cu pianistul Daniil Trifonov

  Are 27 ani şi un premiu Grammy obţinut în 2018 la categoria „Cea mai bună interpretare solo – muzică clasică“. Este privit drept succesor al marii tradiţii a şcolii ruse de pian, un talent ieşit din comun despre care pianişti importanţi ai timpurilor noastre nu au decât cuvinte de laudă.

 • Microrevoluţiile suportului fizic în era streaming-ului
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Microrevoluţiile suportului fizic în era streaming-ului

  Apocalipsa download-ului digital în muzică se întâmplă sub ochii noştri. În 2015, cei mai mulţi bani veneau din streaming. În 2017, Apple făcea un anunţ sinonim cu depresia pentru o întreagă generaţie: iPod-ul îşi înceta apariţia. În 2020, download-ul digital va putea fi declarat mort. Complet mort.

 • În lumea marilor orchestre de
astăzi
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  În lumea marilor orchestre de astăzi

  Una dintre ele ne este mai apropiată – în fond, Leipzig era un oraş german cât de cât accesibil şi în perioada comunistă, fiind plasat în fosta RDG; de cealaltă, ne desparte un ocean, de apă şi de concepţii. Una este Orchestra Gewandhaus din Leipzig; alta este Orchestra Filarmonicii din New York.

 • Despre Chopin cu
pianistul Daniil Trifonov
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Despre Chopin cu pianistul Daniil Trifonov

  A fost una dintre cele mai aşteptate vedete ale ediţiei de anul acesta a Festivalului Enescu: pianistul rus de 26 ani, Daniil Trifonov. Era de aşteptat: nu doar că a câştigat concursuri prestigioase pentru „Ceaikovski“ de la Moscova şi „Arthur Rubinstein“ de la Tel Aviv, dar Martha Argerich, una dintre marile pianiste ale timpurilor noastre, a spus despre el că „nu a ascultat niciodată ceva asemănător, că are totul şi încă mai mult“.

 • Zile triste şi zile
de sărbătoare. Cu muzică
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Zile triste şi zile de sărbătoare. Cu muzică

  Întâmplarea a făcut ca în două zile succesive din mini-vacanţa de Rusalii să prezint la Radio România Muzical două discuri cu semnificaţie deosebită - Jiri Belohlavek şi Avi Avital, protagonişti.

 • Sorin Blejnar, audiat în dosarul „Motorina”: „Mă întâlneam la restaurant cu Marta şi Schwartzenberg, dar nu discutam despre afaceri sau firmele lor”
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Sorin Blejnar, audiat în dosarul „Motorina”: „Mă întâlneam la restaurant cu Marta şi Schwartzenberg, dar nu discutam despre afaceri sau firmele lor”

  Fostul şef al ANAF Sorin Blejnar, audiat, marţi în dosarul “Motorina”, le-a spus judecătorilor de la instanţa supremă că se întâlnea cu Codruţ Marta şi cu Elan Schwartzenberg la restaurant, dar nu discutau despre afaceri sau favorizarea firmelor acestora şi că plecauseparate de la acele întâlniri de friza paparazzilor, nu pentru a împiedica un eventual filaj.

 • VIDEO Strad Style cu violonistul Răzvan Stoica
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  VIDEO Strad Style cu violonistul Răzvan Stoica

  Un film documentar despre geneza unei viori, un album cu lucrări solo de mare virtuozitate şi un violonist român de 30 ani cu o frumoasă carieră internaţională, plus o lansare programată în 12 ianuarie 2017 cu ocazia unui concert de Anul Nou de la Sala Radio: ingrediente pentru un succes.

 • VIDEO Despre Bach cu pianistul Murray Perahia şi alte
cadouri de Crăciun
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  VIDEO Despre Bach cu pianistul Murray Perahia şi alte cadouri de Crăciun

  Nu ştiu dacă există o perioadă mai potrivită pentru ascultarea muzicii lui Bach, decât înainte de Crăciun: în iureşul cadourilor, meselor, nervilor, traficului infernal din marile oraşe, lucrările lui Bach aduc acea stare de linişte sufletească cu care ar trebui să întâmpinăm, de fapt, Naşterea Domnului.

Modifică Setările