digestie - ultimele știri
Nutriţioniştii sunt cu toţii de acord că, în mod normal, consumul regulat de pâine din aluat cu maia poate duce la o mai bună sănătate intestinală și la o digestie îmbunătățită. Dar trebuie să fiţi atenţi de unde o achiziţionaţi.
Dacher Keltner, profesor de psihologie la Universitatea din California, și-a petrecut ultimele două decenii studiind uimirea, despre care spune că este diferită de bucurie sau teamă, și modul în care trăirea ei poate influența în mod pozitiv sănătatea și relațiile cu ceilalți.
Ceapa, o legumă foarte nutritivă, poate contribui la îmbunătățirea sănătății inimii. Proprietățile medicinale ale cepei au fost apreciate încă de acum mii de ani. Se spune că atleții din Grecia Antică apelau la această legumă pentru a-și purifica sângele.
O problemă digestivă des întâlnită, balonarea poate fi influențată de diversi factori, printre care se numără și alimentele. O dietă echilibrată care include alimente care nu balonează, dar care au în același timp un aport nutrițional important, ajută la reducerea disconfortului.
Atunci când ai nevoie de un mic ajutor pentru a stimula tranzitul intestinal, poți lua în calcul, în completarea dietei, mazărea, o legumă surprinzător de eficientă în caz de constipație.
De-a lungul secolelor, portocalele au fost folosite în medicina tradițională pentru vindecarea multor boli, în special în țările asiatice. Numeroase studii au validat proprietățile terapeutice ale acestor fructe savuroase.
Pot fi consumate simple sau adăugate în fulgi de ovăz și smoothie-uri, combinate cu unt de arahide ori folosite pentru a face brioșe sau pâine. Indiferent de modul în care le mâncăm, bananele au efect uimitor asupra organismului.
Experții spun că alimentele trebuie asociate la aceeaşi masă în funcţie de compoziţia lor în nutrienţi, proteine, grăsimi, glucide, aciditate, astfel încât să avem o digestie corectă.
Legumele sunt primele pe lista alimentelor care scad aciditatea gastrică atunci când te confrunți cu arsuri stomacale. Totodată, este important să eviți alimentele picante și alegi sosuri cu un conținut redus de grăsimi, însă cu multe verdețuri proaspete.
Combinaţiile grele de alimente de la mesele festive, când suntem tentaţi să gustăm din multe preparate, cantitatea de alimente pe care o mâncăm într-un timp relativ scurt şi mai ales modul incorect în care mestecăm alimentele sunt principalii factori...
Sindromul de colon iritabil este o suferinţă comună care afectează sistemul digestiv. Problema este caracterizată printr-un disconfort constant la nivelul tubului digestiv manifestată prin crampe la stomac, balonare, diaree şi constipaţie. Suferinţa ...
Conf. Dr. Maria Niţescu, Medic Primar Specialitatea - Igiena Alimentaţiei şi Nutriţie explică cum cum ne păstrăm departe de toxiinfecţii alimentare sau alte problemele digestie în perioada sărbătorilor.
Pentru a menţine o greutate corporală optimă, pentru o viaţă sănătoasă şi un somn odihnitor, specialiştii recomandă să evităm gustările târzii. Există, însă, şi câteva excepţii de la această regulă.
În contextul pandemiei provocate de noul coronavirus şi ţinând cont de recomandările de a rămâne acasă, medici din clinici private şi-au adaptat serviciile, oferind sfaturi medicale gratuite prin telefon sau e-mail.
Volbura sau rochiţa rândunicii este una dintre multele plante cu efecte terapeutice surprinzătoare, unele confirmate prin cercetări de laborator.
Avantajele ciupercilor sunt numeroase, pe lângă faptul că sunt bogate în fibre, se digeră uşor şi au puţine calorii - doar 20 de calorii la 100 de grame, nu conţin colesterol deloc. Datorită unor aminoacizi din compoziţie, în special glutamatului, ci...
Cefaleea, ameţeala, oboseala, lipsa puterii de concentrare, balonarea pot fi toate semne ale unui organism deshidratat. Ce este important să ştim despre apă....
Savuroasele fructe dulci-acrişoare ale murului sunt considerate valoroase pentru alimentaţie, îndeosebi datorită conţinutului de acid ascorbic, acizi fenolici şi substanţe minerale. Fitoterapuţii le recomandă pentru tratarea mai multor afecţiuni. În ...
Legumele şi fructele sunt bogate în fibre. De câte feluri sunt şi cum acţionează fibrele
în organism
Fibrele ajută la prevenirea hemoroizilor şi la menţinerea unei greutăţi sănătoase. Cel solubile au capacitatea de a scădea colesterolul rău, controlează glicemia şi reduc riscul de diabet. Ce e important de ştiut este că nu toate fibrele sunt la fel ...
Excluşi în cazul celor mai multe diete, carbohidraţii sunt în realitate macronutrienţi necesari organismului, responsabili de alimentarea întregului corp cu energie. Nutriţioniştii susţin că eliminarea carbohidraţilor din dietă este o alegere total g...
Râsul este cea mai eficientă terapie contra anxietăţii şi a stresului, iar prin muşchii pe care îi pune în mişcare din zona feţei, gâtului, braţelor, picioarelor, pieptului şi abdomenului, se uşurează procesul de eliminare a toxinelor din corp, este ...
Îndepărtarea chirurgicală a colecistului – colecistectomia - este o intervenţie chirurgicală relativ frecvent practicată pentru rezolvarea unor afecţiuni ale colecistului sau pentru prevenirea unor complicaţii. Un procent dintre pacienţii care au ef...
Folosită în salate, sosuri sau în deserturi, pară a fost menţionată încă din Antichitate. Filosoful şi scriitorul grec Homer a scris în „Odiseea“ despre pară că este „un dar de la zei“. Se spune că în Franţa, în timpul domniei lui Ludovic al XIV-lea,...
Dacă începi să simţi că ceva este în neregulă în organismul tău, toxinele ar putea începe să se acumuleze în cantităţi mari. Toxinele, dieta inadecvată, lipsa somnului şi stresul îţi dau peste cap echilibrul organismului.
O găseşti uşor, în zonele de câmpie şi deal – pe terenuri agricole, prin pârloage şi pe marginea drumurilor – din vară până toamna târziu. Are florile albe sau uşor roz, sub formă de pâlnie şi fără miros. În copilărie, tratam cu frunze de volbură răn...
Fibrele se găsesc în cereale, fructe şi leguminoase. Ele sunt importante pentru menţinerea tranzitului intestinal dar nu numai....
Folosit atât pentru gustul său, cât şi pentru proprietăţile sale medicinale, turmericul protejează împotriva îmbătrânirii premature şi a artritrei, calmează durerile şi îmbunătăţeşte digestia.
Cercetările psihologice au demonstrat că există şi un creier abdominal, localizat în zona plexului solar. Acesta este responsabil cu multe din reflexele necondiţionate pe care oamenii le au, care sunt declanşate în primul rând de frici şi programări....
Dacă faci parte din categoria persoanelor care nu pot ţine tot postul Paştelui, nu te forţa, ascultă-ţi organismul şi ajută-l să facă mai uşor trecerea de la alimentaţia severă de post la cea obişnuită....
Năutul a fost cultivat în Mesopotamia şi a făcut parte din bucătăria stradală din Roma antică de-a lungul timpului. Atrăgând atenţia cu aroma sa şi substanţele nutritive pe care le conţine, năutul şi-a găsit locul printre cele mai recente tendinţe al...
Ştii vorba aia: ”Un măr pe zi ţine doctorul departe?” Ei bine, este adevărată. Mărul este fructul care are foarte multe beneficii asupra sănătăţii - de la pierderea în greutate până la reducerea riscului de boli de inimă şi diabet. Iată de ce este bi...
Pentru o siluetă perfectă, este necesar să ai o alimentaţie echilibrată şi să practici sport săptămânal. Dieta zilnică trebuie să conţină fructe, legume, ouă şi alte produse bogate în proteine. Pe lângă substanţele nutritive pe care le oferă, fructel...
Preferat de oamenii din întreaga lume, popcornul este foarte sănătos – conţine fibre, antioxidanţi, complexul de vitamine B, magneziu şi mangan. Însă te poţi bucura de beneficiile pe care le are asupra sănătăţii atâta timp cât nu optezi pentru popcor...
Problema circulaţiei periferice deficitare poate afectat atât persoanele tinere cât şi adulţii, manifestându-se cel ami frecvent prin prezentarea extremităţilor extrem de reci.
Untul de arahide conţine o cantitate mare de proteine, vitaminele A, C şi E, sodiu, magneziu, calciu, seleniu şi fier.
Afecţiunile tiroidei care modifică nivelul hormonilor tiroidieni au impact în tot corpul, inclusiv asupra organelor digestive. Dezechilibrele hormonale sunt mai frecvente la adulţi şi vârstnici, dar pot debuta şi la copii....
Colonul joacă un rol esenţial în menţinerea sănătăţii organismului tău. Dacă faci parte din categoria oamenilor cu o digestie deficitară, alege să susţii buna funcţionare a acestui cu ajutorul plantelor.Colonul joacă un rol esenţial în menţinerea săn...
Intrată în alimentaţia românilor de mai mulţi ani, rucola este considerată cea mai sănătoasă salată verde pentru că are un conţinut foarte bogat de minerale şi vitamine, oferind multe beneficii pentru sănătatea organismului uman....
Din cauza preparatelor extrem de gustoase din perioada sărbătorilor, multe persoane ajung să mănânce mai mult decât ca de obicei, fapt care poate duce cu uşurinţă la apariţia tulburărilor digestive. Pentru a le preveni, iată câteva sfaturi de care să...
Broccoli este leguma pe care foarte puţini oameni preferă să o includă în alimentaţia lor. Dar, vei fi surprinsă să auzi că această legumă verde are nenumărate beneficii pentru sănătate şi este excelentă pentru persoanele care vor să slăbească.
Tensiunea arterială, problemele cu tiroida sau cu inima sunt doar câteva din consecinţele care îi ţin pe români departe de multe din preparatele tradiţionale de Crăciun. Pentru a se bucura de bucate gustoase, dar care să nu le pună viaţa în pericol, ...
Înrudit cu ghimbirul, turmenicul este unul dintre condimentele de bază în bucătăria asiatică. Tu ştii ce beneficii îţi aduce consumul frecvent de turmenic?...
Tentaţiile şi capcanele nu sunt puţine în preajma sărbătorilor religioase sau a revelionului, mai ales dacă anterior austeritatea alimentară a fost cuvântul de ordine....
Când mâncăm, ne ghidăm în general după gusturi, fără să ne gândim şi la sănătatea organismului. Există unele alimente care pe cât sunt de gustoase, pe atât sunt de dăunătoare pentru stomac. Află care sunt acestea!
Fructele de anason conţin uleiuri esenţiale, proteine, zaharuri şi substanţe minerale care ajută expectoraţia, calmează durerile de stomac şi stimulează circulaţia sângelui şi respiraţia....
Dimineaţa e cel mai bun moment să mănânci fructe, fiindcă atunci digestia e mai rapidă, stomacul fiind gol, şi corpul foloseşte enzime diferite pentru a digera fructele.
Vrei să scapi de kilogramele în plus, dar dietele nu sunt tocmai în favoarea ta? Aplică şi tu cele 5 trucuri pentru a avea un corp frumos şi pentru a te menţine în formă!...
În ultimii ani, a crescut numărul persoanelor cu afecţiuni ale aparatului digestiv, iar multe dintre ele apar sau se agravează pe fond de stres. Dr. Elena Ciupercă, medic gastroenterolog, şi dr. Denisa Mangalagiu, medic psihiatru, vin la Adevărul Liv...
Bolile inflamatorii intestinale sunt un grup de afecţiuni digestive rare, care au în comun inflamaţia tubului digestiv. Aparent, sunt strâns legate de stilul de viaţă occidental....
Roşia este leguma care contribuie la menţinerea sănătăţii şi, de asemenea, îmbunătăţeşte gustul mâncărurilor. Datorită substanţelor nutritive pe care le conţine, roşia ar trebui să facă parte din alimentaţia zilnică. Iată de ce!...
Ardeiul iute şi-a câştigat reputaţia de condiment-medicament datorită capacităţilor sale extraordinare de a contribui la menţinerea sănătăţii....
Varza aduce o serie de beneficii întregului organism datorită conţinutului său bogat de elemente nutritive, printre care se numără calciu, potasiu, vitaminele C, E, K, sulf şi Magneziu. De asemenea, aceasta este şi o sursă bună de fibre. Iată de ce a...
Arsurile la stomac sunt cauzate de cantitatea mult prea mare de acid din stomac sau de alte tulburări digestive. Pe lângă alimentaţie, care este principala cauză a arsurilor la stomac, vinovaţi mai sunt stresul şi stilul de viaţă dezorganizat.
”Un măr pe zi te menţine sănătos”, spune un proverb care se dovedeşte a fi întru-totul adevărat. Mărul este un fruct sănătos, iar sucul pe care-l poţi face din măr împreună cu alte legume, te protejează de diverse afecţiuni.
Există alimente care ne ajută corpul şi pe care obişnuim să le numim sănătoase, dar şi alimente care ne distrug organele şi arterele. În jurul lor s-au dezvoltat o serie întreagă de mituri. Care este, de fapt, adevărul?...
Iaurtul este foarte nutritiv şi este cunoscut pentru faptul că reduce riscul de a suferi de boli cardiovasculare, osteoporoză şi ţine sub control greutatea corporală. Cu atât de multe beneficii, ar trebui să mâncăm zilnic acest produs lactat!
Apa cu suc de lămâie este cunoscută ca fiind cea mai eficientă băutură care detoxifică ficatul, îmbunătăţeşte digestia, accelerează metabolismul, previne cancerul şi afecţiunile cardiovasculare. Iată ce alte beneficii mai are apa cu lămâie asupra org...
Cu o cantitate uriaşă de antioxidanţi şi un conţinut important de vitamine şi minerale, prunele au capacităţi curative şi preventive spectaculoase pentru organismul uman. 100 de grame de prune conţin doar 46 de calorii, fructele fiind indicate în cur...
Alimentele se combină în funcţie de grupa din care fac parte. Dacă doriţi să pierdeţi în greutate uşor, aflaţi că anumite alimente nu sunt întotdeauna compatibile între ele din cauza compoziţiei şi a sucurilor digestive pe care le solicită digerarea ...