Stiri despre dictionarul limbii romane

  3 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • Regele Carol I, „Dicţionarul limbii române“ şi posteritatea
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Regele Carol I, „Dicţionarul limbii române“ şi posteritatea

  În general, dintre dicţionarele limbii române, lumea nu cunoaşte decât DEX-ul. Despre marele „Dicţionar al Limbii Române“ însă, dicţionarul-tezaur, cum a mai fost numit, care ar fi trebuit să ne arate patrimoniul limbii noastre în întreaga sa existenţă scrisă, nu se mai ştie nimic. Pare „îngropat“ pe vecie pe rafturile câtorva biblioteci. Dumneavoastră aţi avut curiozitatea să îl cunoaşteţi?

 • Diacriticele şi dicţionarul
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Diacriticele şi dicţionarul

  Adjectivul „diacritic” a fost împrumutat din franceză (unde apare în secolul al XVII-lea, fiind preluat, pe cale cultă, din greaca veche ‒ „diakritikós”) şi înseamnă „care deosebeşte”. Termenul se foloseşte în ortografie (a se vedea mai jos) şi în medicină (cf. dicţionarul lui Littré, 1880), atunci când ne referim la semnele particulare ale unei boli, prin contrast cu maladiile asemănătoare, în diagnosticul diferenţial.

 • Rodica Zafiu: Decent şi indecent
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Rodica Zafiu: Decent şi indecent

  Doar îmbinările mai neaşteptate (de exemplu, într-o cronică de film: „nu e nici o bătaie decentă, nici o vrajă ca lumea“, blogspot.com) ne pot atrage atenţia că s-a schimbat ceva în folosirea lui decent; altminteri, lărgirea sensurilor cuvîntului e destul de firească (în spiritul unor tendinţe interne mai generale, dar şi în consonanţă cu etimologia şi cu influenţele străine) şi acceptată de toată lumea.

Modifică Setările