Stiri despre dezbatere historia

  41 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • Dezbatere Historia Live, ora 12.00: Ce schimbă anul 2020 în istorie
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Dezbatere Historia Live, ora 12.00: Ce schimbă anul 2020 în istorie

  Este o nouă eră. Pandemia a accelerat procesele de transformare începute deja şi a adus noi tensiuni la nivel global în competiţia dintre marile puteri. Ce s-a schimbat ireversibil în doar câteva luni? Care sunt efectele? Cum va arăta lumea şi în ce direcţie va evolua societatea noastră tot mai afectată de provocări disruptive?

 • VIDEO Dezbatere „Historia“: 75 de ani după Yalta. Cine conduce lumea?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  VIDEO Dezbatere „Historia“: 75 de ani după Yalta. Cine conduce lumea?

  Acum 75 de ani, cei trei mari lideri ai Naţiunilor Unite, Roosevelt, Churchill şi Stalin se întâlneau la Yalta, în Peninsula Crimeea pentru a defini modul în care va arăta lumea după încheierea Războiului. Cei trei aveau interese diferite, iar Stalin a ştiut foarte bine să profite şi să-şi impună punctele de vedere. Ordinea mondială stabilită atunci avea să dureze zeci de ani, iar lumea va trăi în realităţile unei noi confruntări, Războiul Rece.

 • Dezbatere Historia, ora 13.00: Cum au făcut bunicii
noştri Unirea
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Dezbatere Historia, ora 13.00: Cum au făcut bunicii noştri Unirea

  Cum au trăit familiile românilor impactul Primului Război Mondial şi cum au făcut Unirea din 1918? Ce gândeau oamenii din tranşee şi cei care au participat direct la adunarea de la Alba Iulia? Aceste mărturii există sub forma jurnalelor, a scrisorilor şi a povestirilor transmise în familii din generaţie în generaţie.

 • Dezbatere Historia Live, ora 11.00: Care sunt cele mai mari ameninţări la Marea Neagră?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Dezbatere Historia Live, ora 11.00: Care sunt cele mai mari ameninţări la Marea Neagră?

  Marea Neagră şi Balcanii sunt zone adiacente cu valoare geopolitică unde se întâlnesc plăcile tectonice ale intereselor puterilor globale şi regionale. Zeci de experţi şi sute de invitaţi iau parte în aceste zile la „Black Sea and The Balkans Security Forum” pentru a identifica şi a găsi cele mai bune soluţii în ceea ce priveşte ameninţările mai vechi sau mai noi cu care se confruntă ţările de la Marea Neagră şi din Balcani.

 • Dezbatere Historia, ora 11.00. Întâlniea secolului,
Trump-Kim. Cine va câştiga?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Dezbatere Historia, ora 11.00. Întâlniea secolului, Trump-Kim. Cine va câştiga?

  Pe 12 iunie, la Singapore, va avea loc întâlnirea dintre preşedintele SUA, Donald Trump, şi liderul Coreei de Nord, Kim Jong-un. Miza pusă în joc este mai mare decât denuclearizarea Peninsulei Coreene şi priveşte jocul de putere între SUA, China şi Rusia. Este posibilă ajungerea la un acord? Cine va fi câştigătorul final?

 • Dezbatere Historia: Întâlnire nucleară Donald Trump-Kim Jong-un
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Dezbatere Historia: Întâlnire nucleară Donald Trump-Kim Jong-un

  Negocierile secrete pentru realizarea întâlnirii dintre preşedintele Donald Trump şi liderul nord-coreean Kim Jong-un au intrat pe ultima sută de metri. Donal Trump a confirmat o întrevedere între şeful CIA, Mike Pompeo, şi Kim Jong-un în capitala Coreei de Nord, dar sunt multe alte necunoscute legate de locul şi de ageda discuţiilor dintre cei doi preşedinţi.

 • Dezbatere Historia: Începe războiul America-Rusia în Siria?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Dezbatere Historia: Începe războiul America-Rusia în Siria?

  Lumea aşteaptă cu sufletul la gură decizia preşedintelui Trump privind un atac armat asupra Siriei. Liderul de la Casa Albă a declarat pe Twitter că relaţiile SUA-Rusia sunt la cel mai periculos nivel din istorie, adăugând că rachetele americane, „noi, drăguţe şi inteligente, vor veni asupra Siriei”. Rusia ameninţă că va ataca atât rachetele, cât şi bazele americane de lansare. Omenirea se află în faţa izbucnirii unui conflict global.

 • Dezbatere Historia, ora 11.00: Incursiune în viaţa
necunoscută a lui Brâncuşi
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Dezbatere Historia, ora 11.00: Incursiune în viaţa necunoscută a lui Brâncuşi

  Constantin Brâncuşi pleacă pe 1 septembrie 1926 la New York pentru o expoziţie personală. În urma sa, la Paris, lasă o relaţie secretă. Turneul american aduce consacrarea sculptorului la nivel mondial, în timp ce Brâncuşi întreţine o corespondenţă asiduă cu persoana misterioasă numită în scrisori Tonton. Ce înseamnă Tonton? Ce rol ajucat în viaţa lui Brâncuşi şi care a fost soarta acestei relaţii?

 • Dezbatere Historia. 1 Decembrie 1918: „Visul de Aur al României”
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Dezbatere Historia. 1 Decembrie 1918: „Visul de Aur al României”

  Există în viaţa unei naţiuni clipe pe care atât de inspiratul Ştefan Zweig le numea „astrale”. Clipe în care istoria pare că-şi trage răsuflarea, înainte de a-şi urma tumultul vijelios, care-i transformă pe oamenii simpli în eroi sau în victime, pe politicieni în bărbaţi de stat sau în anonimi ai cronicilor oficiale, care transformă colectivităţile umane în naţiuni sau în populaţii.

 • Dezbatere Historia: Cât de adevărate sunt filmele istorice şi de ce ne plac?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Dezbatere Historia: Cât de adevărate sunt filmele istorice şi de ce ne plac?

  Într-o lume asaltată de globalizare şi de populism, cât de relevante mai sunt filmele istorice? De ce nu se mai fac filme istorice ca pe vremuri, când cu toţii identificam personajele istoriei naţionale cu actorii care le interpretau rolurile pe marile ecrane? De ce se fac filme istorice?

 • Dezbatere Historia: Franţa, în stare de şoc
înaintea alegerilor
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Dezbatere Historia: Franţa, în stare de şoc înaintea alegerilor

  Electoratul şi presa din Franţa acuză violenţa de limbaj a dezbaterii televizate dintre cei doi candidaţi la preşedinţie, Emmanuel Macron şi Marine le Pen, care se vor confrunta duminică în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale.

 • Dezbatere „Historia“: Prinţul Charles la
Bucureşti, UK afară din UE. Ce ne aşteaptă?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Dezbatere „Historia“: Prinţul Charles la Bucureşti, UK afară din UE. Ce ne aşteaptă?

  Prin coincidenţa Istoriei, în aceeaşi zi în care guvernul Marii Britanii a activat Articolul 50 pentru ieşirea din Uniunea Europeană, la Bucureşti Prinţul Charles era decorat de către preşedintele Iohannis. Prinţul de Wales a primit Ordinul Steaua României în grad de Mare Cruce pentru activitatea sa în România şi pentru promovarea imaginii ţării noastre în lume.

 • Dezbatere „Historia“: Cine sunt
duşmanii Europei şi de ce
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Dezbatere „Historia“: Cine sunt duşmanii Europei şi de ce

  Pe 25 martie se împlinesc 60 de ani de la semnarea Tratatului de la Roma, documentul prin care s-a înfiinţat Comunitatea Economică Europeană, devenită ulterior Uniunea Europeană. Reprezentanţi a şase state fondatare - Franţa, Germania, Italia, Olanda, Belgia, Luxemburg - au pornit pe drumul integrării care avea să aducă pace şi prosperitate pentru întreg continentul.

 • Dezbatere: România -  Pivotul Euroantlantic la intersecţia a două axe strategice
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Dezbatere: România -  Pivotul Euroantlantic la intersecţia a două axe strategice

  Fundaţia Universitară a Mării Negre (FUMN) şi New Strategy Center organizează, sub egida Academiei Române, dezbaterea: „România – Pivotul Euroatlantic al regiunii”. Evenimentul are loc luni, 28 martie, începând cu ora 17:00, la Grand Hotel du Boulevard (Bd. Regina Elisabeta nr. 5, sector 5, Bucureşti), şi vor fi invitaţi reprezentanţi ai instituţiilor cu atribuţii în domeniul politicii externe şi de securitate.

 • VIDEO Dezbatere Historia: Refugiaţii musulmani şi
identitatea creştină a Europei
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  VIDEO Dezbatere Historia: Refugiaţii musulmani şi identitatea creştină a Europei

  Premierul maghiar ViKtor Orban a făcut declaraţii şocante la Bruxelles afirmând că afluxul de refugiaţi, în majoritate musulmani, pune în pericol identitatea creştină a Europei. Care vor fi efectele politice ale unei asemenea declaraţii care pune gaz pe foc în plină criză a refugiaţilor? Care sunt planurile UE în privinţa primirii şi distribuirii obligatorii a unor cote mărite de refugiaţi către ţările membre?

 • Dezbatere „Historia”: Ce impact a avut Pactul Ribbentrop-Molotov asupra României?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Dezbatere „Historia”: Ce impact a avut Pactul Ribbentrop-Molotov asupra României?

  Liderul rus şi cancelarul german au opinii divergente cu privire la pactul germano-sovietic din 1939. Putin susţine că URSS nu a putut evita războiul cu Germania, iar Merkel consideră „ilegitime” împărţirea Poloniei şi anexarea ţărilor baltice. Însă consecinţele Pactul Ribbentrop-Molotov nu s-au limitat aici. Despre impactul pe care l-a avut asupra României a vorbit Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe, într-o dezbatere „Historia”.

 • Dezbatere Historia: Marile ameninţări ale secolului nostru. „Războiul terorist general împotriva Occidentului cred că are şi o componentă rusească”
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Dezbatere Historia: Marile ameninţări ale secolului nostru. „Războiul terorist general împotriva Occidentului cred că are şi o componentă rusească”

  Lumea vestică şi valorile occidentale se confruntă cu cele mai mari ameninţări de la încheierea Războiului Rece, iar politica agresivă a Rusiei creşte semnificativ tensiunile în Europa de est. De altfel, în opinia generalului Constantin Degeratu, există o „componentă rusească” în „războiul terorist general împotriva Occidentului”.

 • Dezbatere Historia: NATO ne înarmează, Rusia ameninţă România. Care este raportul de forţe între NATO şi Rusia în Marea Neagră?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Dezbatere Historia: NATO ne înarmează, Rusia ameninţă România. Care este raportul de forţe între NATO şi Rusia în Marea Neagră?

  România trebuie să fie conştientă de „consecinţele” suplimentării efectivelor NATO, a avertizat MAE rus. În timp ce Rusia cataloghează drept „periculoase” acţiunile NATO în Europa de Est, şi Kremlinul a dispus efectuarea mai multor exerciţii militare în Marea Neagră. Despre raportul de forţe între NATO şi Rusia au vorbit analistul militar Ion Petrescu şi istoricul Manuel Stănescu, într-o ediţie specială a dezbaterilor „Historia”.

 • Dezbatere „Historia”: Românul de care se temeau toţi japonezii din Pacific
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Dezbatere „Historia”: Românul de care se temeau toţi japonezii din Pacific

  „Vrah-ciuuh”! Acesta este cuvântul care a făcut să tresară multe inimi de români pe la sfârşitul anilor ’90. Atenţi sau nu la televizorul lăsat deschis pe un canal de filme documentare, ei s-au oprit brusc din ceea ce făceau, necrezându-şi urechilor: în mijlocul Pacificului, în vâltoarea încleştării dintre flotele Imperiului Japonez şi cea a Marinei Militare Americane, un pilot pe nume Alexander Vraciu oprea istoria în loc şi devenea legendă.

 • Dezbatere „Historia”: 70 de ani de la conferinţa de la Yalta. „Frustrarea Regelui Mihai este normală. Fuseserăm vânduţi pe un şerveţel“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Dezbatere „Historia”: 70 de ani de la conferinţa de la Yalta. „Frustrarea Regelui Mihai este normală. Fuseserăm vânduţi pe un şerveţel“

  În această lună se împlinesc 70 de ani de la conferinţa de la Yalta, 4-11 februarie 1945, întâlnire care a schimbat lumea. Care au fost deciziile luate atunci? În ce mod au afectat România? La aceste întrebări, dar şi la multe altele au răspuns istoricii Dan Falcan şi Manuel Stănescu, într-o ediţie specială a dezbaterilor „Historia”.

Modifică Setările