
Eşec la negocierile NATO-Rusia: pericolul unui război rămâne real
NATO şi Rusia nu au reuşit să-şi rezolve disputa privind Ucraina. Pericolul unui război rămâne real, crede NATO, care vrea să discute mai departe cu Moscova. Rusia dă vina pe Vest.
NATO şi Rusia nu au reuşit să-şi rezolve disputa privind Ucraina. Pericolul unui război rămâne real, crede NATO, care vrea să discute mai departe cu Moscova. Rusia dă vina pe Vest.
Ultimul lider al Uniunii Sovietice, Mihail Gorbaciov, a lansat sâmbătă un apel către preşedintele rus, Vladimir Putin, şi cel american, Joe Biden, de a se întâlni pentru a face progrese în materie de dezarmare, în pofida nivelului foarte scăzut la care au ajuns relaţiile dintre Moscova şi Washington, transmite publicaţia franceză AFP.
Experţi în dezarmare din 25 de ţări, cu China, Rusia şi Statele Unite în frunte, se reunesc de luni la Geneva, în Elveţia, pentru zece zile de negocieri în vederea ajungerii la un Tratat de pace pentru spaţiu, relatează AFP.
Istoria Marinei mondiale consemneză multe fapte interesante, dar necunoscute pentru mulţi. Vă prezentăm câteva dintre ele, între acestea şi cea a rolului jucat de compania PepsiCo în dezarmarea Uniunii Sovietice.
Europarlamentarul PSD Victor Boştinaru l-a acuzat, într-o postare pe Facebook, pe colegul său liberal, Theodor Stolojan, că este „lăudacul de serviciu“ al premierului bulgar Boiko Borisov, în privinţa impunerii unei zone demilitarizate în Marea Neagră, în replică Theodor Stolojan declarând că este nevoie de o negociere pentru dezarmare, iar Boştinaru ar trebui să meargă în Coreea de Nord, arată News.ro.
Ştim că în România comunistă presa era aservită lui Nicolae Ceauescu. Nu se publica niciun articol fără ca acesta să fie supervizat, iar în librării găseai doar cărţi omagiale şi cele „scrise“ de cuplul de tirani. Întrebarea este cum de ţări străine scriau omagial despre dictatori.
În logica Războiului Rece, înarmarea celor două blocuri trebuia să fie egală. Pentru o distrugere reciprocă asigurată. Însă, pentru statele mici, care nu făceau parte din grupul restrâns al puterilor nucleare, dezarmarea era imperativă. În estul comunist s-a insistat pe această necesitate, iar România a fost printre statele care au susţinut constant politica dezarmării şi neproliferării armamentului nuclear, în ciuda diverselor acuzaţii străine
Gruparea separatistă ETA, care militează pentru formarea unui stat independent basc, a anunţat sâmbătă că va renunţa la arme, ceea ce ar putea fi cel mai important pas către dezarmarea formaţiunii teroriste. Însă autorităţile şi mass-media din Spania tratează cu scepticism anunţul grupării, denunţându-l drept o „farsă”.
Autorităţile americane au fost surprinse şi încurajate de progresul înregistrat de Siria care a prezentat lista finală a arsenalului de arme chimice mai completă decât a fost anticipată. Republica siriană s-a conformat autorităţii internaţionale de supraveghere a armelor chimice şi a îndeplinit primul pas din procesul de dezarmare, condiţie impusă de SUA şi Rusia pentru a evita o intervenţie militară străină.
Liderul de la Kremlin s-a adresat direct cetăţenilor şi politicienilor americani prin intermediul influentului cotidian american „New York Times“.
Deşi se analizează propunerea rusă ca regimul Assad să dea armele chimice pe mâinile comunităţii internaţionale, preşedintele american a cerut trupelor să rămână pe poziţii.
Propunerea lansată luni de secretarul american de Stat, John Kerry, dar „fabricată” în laboratoarele de la Moscova şi Teheran, ar putea dezamorsa tensiunile internaţionale privind conflictul din Siria. Statele interesate de conflict au salutat soluţia diplomatică, care presupune ca Assad să dea pe mâna comunităţii internaţionale arsenalul de arme chimice, preferându-o în faţa unei intervenţii militare care ar putea degenera.
Ministrul de externe Teodor Baconschi, alături de alţi 24 de omologi din Uniunea Europeană, au cerut Statelor Unite şi Rusiei să ratifice şi să pună în aplicare noul tratat START, semnat la 8 aprilie la Praga.
Rusia urmează să părăsească noul tratat de dezarmare nucleară START-2, dacă scutul american antirachetă va pune în pericol potenţialul său nuclear, a avertizat marţi şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov, scrie Kyiv Post.
Potrivit unei surse diplomatice ruse, preşedintele Rusiei, Dmitri Medvedev, şi cel al Statelor Unite ale Americii, Barack Obama, ar putea semna noul acord asupra dezarmării nucleare săptămâna viitoare, la 18 sau 19 decembrie, informează AFP.