
Imagini feerice pictate de iarnă la Mănăstirea Dervent FOTO
Dervent, una dintre mănăstirile simbol ale Dobrogei, este o destinaţie de vis pentru pelerini atât vara, cât şi iarna. Imaginile surprinse după ultima ninsoare o dovedesc.
Dervent, una dintre mănăstirile simbol ale Dobrogei, este o destinaţie de vis pentru pelerini atât vara, cât şi iarna. Imaginile surprinse după ultima ninsoare o dovedesc.
Dervent este una dintre mănăstirile simbol ale Dobrogei. Situată pe malul drept al Dunării, în apropierea Păcuiului lui Soare, aşezământul este locul căutat anual de mii de pelerini.
Bucătăriile mănăstirilor sunt adevărate laboratoare gastronomice, călugării fiind unii dintre cei mai pricepuţi bucătari, iar preparatele lor îi bucură întotdeauna pe pelerinii care le trec pragul.
Fiecare borcan este aşezat cu grijă, etichetat şi pregătit pentru sezonul rece. Călugării se îngrijesc toată toamna pentru ca nimic să nu lipsească din cămară.
În curtea Mănăstirii Dervent din judeţul Constanţa, trecătorul obosit se poate odihni la muzeul etnografic, unde este recreată lumea ţăranilor de altădată.
Credincioşii merg în Vinerea Luminată în locurile unde curge un Izvor al Tămăduirii. Ei vin la biserică pentru a lua parte la slujba de sfinţire a apei, cunoscută şi sub numele de Aghiasma Mică.
Dobrogea a fost totdeauna un exemplu de toleranţă între oameni care provin din etnii sau religii diferite. Mai mult, aici s-au format multe familii în care soţii au o credinţă diferită, incompatibilă din punctul de vedere al cultelor din care fac parte. Cu toate acestea, oamenii au depăşit barierele confesionale sau culturale.
Părintele Paisie Fantaziu a murit în dimineaţa zilei de sâmbătă, 16 decembrie, anunţă Arhiepiscopia Tomisului. Călugărul şi-a dedicat întreaga viaţă predării şi promovării istoriei, în special a istoriei Dobrogei.
La mănăstire mai există astăzi două dintre cele patru cruci de piatră crescute, conform tradiţiei păstrate de călugări şi credincioşi, pe locul unde au fost omorâţi patru creştini. La 14 septembrie, aşezământul îşi va sărbători unul dintre hramuri, Înălţarea Sfintei Cruci.
Părintele Efrem de la Mănăstirea Dervent are de 17 ani o mare ascultare: găteşte zilnic pentru călugări şi credincioşi. Dintre sutele de reţete pe care le-a făcut în atâţia ani, câteva sunt acum cuprinse într-o carte de bucate.
Cel mai căutat Izvor al Tămăduirii din judeţul Constanţa este la Dervent. La mănăstirea din sud-vestul Dobrogei, oamenii vin în pelerinaj pentru a bea din apa vie de la mănăstire.
Mama părintelui Elefterie, care şi-a dus copilul la Dervent pentru a se vindeca, s-a retras la mănăstire în ultimii ani ai vieţii sale. Şi-a dat sufletul doar după ce fiul său cel drag şi-a luat rămas bun.
La mănăstirea Dervent, locul sfânt unde lumea vine să se roage la crucile de leac, va fi miercuri, 14 septembrie, o slujbă de sfinţire a apei. Procesiunea va fi condusă de IPS Teodosie.
La Mănăstirea Dervent se amenajează un muzeu al satului dobrogean, unde vor putea fi admirate locuinţe vechi din mai multe localităţi dintre Dunăre şi Mare. Deocamdată, a fost strămutată şi reconstruită o casă din Oltina.
Părintele Elefterie de la Mănăstirea Dervent a fost timp de jumătate de secol şi duhovnic, şi preot pentru credincioşi. I-a spovedit, i-a cununat şi i-a vindecat. Pentru autorităţi, a reprezentat însă doar un pericol, fiind surghiunit pe alte meleaguri, după ce i s-au înscenat fapte penale
Viaţa călugărilor români a fost pusă la grea încercare la jumătatea secolului trecut, când mai mult de jumătate dintre monahi au fost îndepărtaţi din mănăstiri sau schituri, care mai apoi s-au transformat în sedii ale CAP-urilor.
SĂRBĂTOARE În fiecare an, în prima vineri după Paşte, Biserica Ortodoxă sărbătoreşte Izvorul Tămăduirii. Sărbătoarea este închinată Maicii Domnului şi arată rolul Fecioarei Maria în mântuirea oamenilor. Numele vine de la minunile săvârşite la un izvor din apropierea Constantinopolului.
Izvorul Tămăduirii este prima sărbătoare după Paşti, fiind celebrată în Vinerea din Săptămâna Luminată şi închinată Maicii Domnului. Ortodocşii iau în această zi Aghiasma mică.
Pentru un credincios ajuns la malul mării, unul dintre obiectivele care nu trebuie ratate este mănăstirea Dervent. Nu se ştie exact când a apărut schitul pe care a fost ridicat Derventul, dar povestea ei este fascinantă.
Atunci când vine vorba de duhovnici importanţi ai României, părintele Elefterie Mihail ocupă un loc de cinste. Stareţul mânăstirii Dervent are o istorie pe care puţin credincioşi o ştiu, iar felul în care el reuşea să-i vindece pe enoriaşii bolnavi a rămas un secret.
Duminică, 14 septembrie, începând cu ora 8.00, Preasfinţitul Siluan, Episcopul Ungariei, va oficia Sfânta Liturghie la mănăstirea Dervent, aşezământ monahal care are şi hramul Înălţarea Sfintei Cruci.
Spre deosebire de alţi ani, pelerinajul din 2014 se poate caracteriza prin câteva cuvinte. Oamenii au învăţat să aştepte la coadă fără incidente şi să nu se îmbulzească atunci când au început să se dea sticlele cu Aghiazma Mică.
Izvorul Tămăduirii este o sărbătoare închinată Maicii Domnului, care arată rolul Fecioarei Maria în mântuirea oamenilor. Numele vine de la minunile săvârşite la un izvor din apropierea Constantinopolului.
Se zice că în vechime primul apostol al lui Iisus Hristos a păşit pe aceste meleaguri pentru a propăvădui cuvântul Domnului. Şi tot aici, actul de naştere al poporului român a fost încrustat în piatra albă de Dobrogea. În această dimineaţă plecăm într-un periplu printr-o lume a rădăcinilor creştine ale poporului român în cadrul celei mai frumoase campanii ”Adevărul” - ”125 de locuri pentru care iubim România. Jurnal de vacanţă”.
În Vinerea din Săptămâna Luminată, prima după Paşti, se serbează praznicul Izvorului Tămăduirii. Ortodocşii vin la biserică pentru a lua parte la slujba de sfinţire a apei, cunoscută şi sub numele de Aghiasma Mică.
Mănăstirea Dervent din sudul Dobrogei, cunoscută pentru crucea de piatră făcătoare de minuni şi izvorul tămăduitor, îşi sărbătoreşte vineri, 20 aprilie, praznicul. Credincioşii celebrează în acea zi Izvorul Tămăduirii, iar slujba festivă de la Dervent va fi oficiată de arhiepiscopul Tomisului, Înaltpreasfinţitul Teodosie.
Un bărbat a depus o plângere la Parchetul General în care îl acuză pe Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie, că i-a făcut avansuri şi l-a obligat să întreţină relaţii sexuale pe când era minor, transmite RTV.
Creştinii din toată ţara vin în pelerinaj pentru a se ruga la izvorul tămăduitor şi icoana Maicii Domnului
Pagina de internet www.dervent.ro a lăcaşului de cult din sudul Dobrogei prezintă aproape întreaga istorie a creştinismului pe meleagurile noastre în varianta animată. Monahii au creat un website demn de toată invidia: galerii foto, rostiri, poezii, filme, fişiere audio şi chiar Sfânta Scriptură adnotată de Bartolomeu Anania.