Stiri despre deontologie

  14 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • Cum nu aveau treabă, când scriau, parcă era... (fabulă)
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cum nu aveau treabă, când scriau, parcă era... (fabulă)

  Pe vremea când au apărut primele turnătorii în Franţa, cea mai puţin interesantă meserie era a celui care, toată ziua, trebuia să sufle aer asupra focului. O acţiune foarte simplă, repetată la infinit. O legendă lingvistică spune că această meserie se numea branleur şi era apanajul celui mai puţin înzestrat ucenic.

 • ”Vreau să iubesc vara asta!” Cum putea fi evitată o tragedie, etica relaţie profesor-elev!
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  ”Vreau să iubesc vara asta!” Cum putea fi evitată o tragedie, etica relaţie profesor-elev!

  Te întreabă cineva despre vocaţie, devotament, valori morale, conduită exemplară, parcurs profesional, abateri disciplinare? NU Interesează pe cineva dacă eşti un model pentru sutele de elevi în faţa cărora te vei prezenta? Îţi oferă cineva un cod de etică pe care să-l citeşti, să-l semnezi şi să îl asumi? Se ocupă vreun director de şcoală de formarea profesională şi consilierea psihologică a profesorilor din acea şcoală?

 • Doctorate pentru toţi
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Doctorate pentru toţi

  Pe vremuri, în epoca democraţiei populare, se folosea frecvent sintagma „ştiinţa pentru toţi”. Existau şi o revistă şi o colecţie de carte cu acest titlu, ales anume ca să sugereze nu numai buna intenţie a „popularizării”, ci şi ideologia dreptului fiecărui cetăţean de a avea acces la un domeniu rezervat - pe vremea exploatatorilor - numai unor privilegiaţi ai soartei.

 • Paris, COP21: un miracol fără deontologie
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Paris, COP21: un miracol fără deontologie

  Acordul de la Paris e o operă monumentală a Naţiunilor Unite, însă îi lipseşte deontologia – e un miracol faţă de ceea ce ar fi putut fi, dar un dezastru faţă de ceea ce trebuie să fie. Speranţele ne stau într-o mare schimbare tehnologică.

 • Noduri în papură şi pete în soare. Despre cum nu se mai face presă
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Noduri în papură şi pete în soare. Despre cum nu se mai face presă

  Eram student atunci când Tito a fost scos la noi de sub interdicţie, încât în presa de atunci a apărut un interviu cu cel numit „măcelarul popoarelor”. Tito era întrebat, de către un reporter, dacă în Iugoslavia s-au înmulţit în ultima vreme „fenomenele negative”(!?).

 • Mesaj de bun venit candidaţilor la jurnalism
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Mesaj de bun venit candidaţilor la jurnalism

  Ştirea am auzit-o la radio: 9 candidaţi pe loc la Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării. Culmea! mi-am zis. Întâi că aud ştirea asta la radio, unde jurnalismul este din ce în ce mai puţin căutat. Şi doi, pentru că jurnalismul a ajuns cea mai căutată facultate din România. Cum să fi fost posibil? Căci pe scara valorilor sociale, noi, ca breaslă, stăm prost spre foarte prost.

 • Gâdea vs. Pleşu sau cum se construieşte un discurs mincinos
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Gâdea vs. Pleşu sau cum se construieşte un discurs mincinos

  Este folosit în media un tip de discurs manipulativ care înăbuşă pe zi ce trece orice reguli deontologice sau măcar de bun-simţ. Tot acest discurs, grefat – în mod voit şi tot manipulativ – pe idiosincrazii şi emoţii puternice, poate influenţa - şi adeseori o face - adevărul, părerile şi opiniile. Să deconstruim aceste minciuni, pornind de la un caz real recent: Gâdea versus Pleşu.

 • Marile
controverse ale secolului XXI: eutanasia
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Marile controverse ale secolului XXI: eutanasia

  O temă cumplit de dificilă, riscând mereu nu numai să atingă sau să lovească sensibilităţi individuale sau colective, dar situându-se în permanenţă la limita a ceea ce civilizaţia umană a considerat permis sau acceptabil.

 • Deontologia unei bucurii de mamă
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Deontologia unei bucurii de mamă

  Ne cunoaştem de aproape 20 de ani, de pe vremea când împărţeam acelaşi birou încercând să desluşim cum e cu marginalul şi cu subtitlul, cum să-ţi împarţi „averea“ din reportofon pentru zilele următoare, cum se dau titlurile cele mai scurte spre inima cititorului, cum să fii concis, explicit şi plăcut în acelaşi timp, cum să fii acolo unde se „joacă“ meciul, viaţa, soarta, incendiul, crima, drama, teza şi primăvara, după caz.

 • Tulcea: Doctorul Răileanu, cărat pe la Comisia de Deontologie
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Tulcea: Doctorul Răileanu, cărat pe la Comisia de Deontologie

  ANCHETĂ Ieri, la ora 11.00, dr. Ştefan Răileanu, cel care s-a ocupat de caii de la Letea, a fost chemat în faţa Comisiei de Deontologie a Colegiului Medicilor Veterinari din Tulcea. După o oră de audieri, dr. Răileanu şi-a exprimat dezacordul faţă de componenţa comisiei, din care fac parte patru subalterni ai reclamantei: Marinela Tertiş. În replică, membrii comisiei spun că această comisie s-a creat acum un an şi jumătate şi

 • Haosul care mi-a şters deontologia
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Haosul care mi-a şters deontologia

  În principiu, jurnaliştii n-ar trebui să se plângă de prea multe evenimente. Realitatea mi-a demonstrat însă că sutele de lucruri pe care le-am auzit în ultimele zile nu mai sunt doar ştiri. Ci, dimpotrivă, toate fac parte dintr-o lume despre care îmi este greu să scriu respectând deontologia ziaristului. Aşa că, pentru câteva rânduri, voi vorbi simplu, ca un om care simte bătaia de joc.

 • Deontologia jurnalistului
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Deontologia jurnalistului

  În Franţa există un acord perfect asupra obligaţiei jurnalistului de a se ţine în afara taberelor politice.