Stiri despre democratizare

  13 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • Deconspirare şi democratizare. O evaluare şi o propunere de acţiune
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Deconspirare şi democratizare. O evaluare şi o propunere de acţiune

  În urmă cu trei decenii planificatorii politici occidentali, specialiştii în procesele de democratizare şi o mână de lideri intelectuali politici şi intelectuali din Europa de Est şi-au pus problema reţetei miraculoase a democratizării societăţilor din fostul bloc sovietic.

 • Mofturi
universitare?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Mofturi universitare?

  Pe vremea când dl. Petru-Daniel Funeriu era ministrul Educaţiei Naţionale, s-a luat decizia democratizării, poate un pic cam hei-rupiste, a vieţii universitare.

 • Greşeli care au dus la căderea dictatorilor
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Greşeli care au dus la căderea dictatorilor

  În contextul în care lideri autoritari reuşesc să se impună în tot mai multe ţări din lume, nu puţini sunt cei care se întreabă ce ar trebui să se întâmple pentru ca statele în care aceştia se află la putere să ajungă să fie liberalizate. De multe ori însă, potrivit politologului Daniel Treisman de la UCLA, se întâmplă ca schimbarea regimului să fie declanşată tocmai de dictatori, prin comiterea unor greşeli, notează Bloomberg.

 • După proteste: În asociere stă puterea
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  După proteste: În asociere stă puterea

  Cum poate fi politica schimbată cu ajutorul protestelor. Şi ce mai avem de făcut: Sunt necesare schimbări de design instituţional şi legislativ pentru creşterea calităţii reprezentării politice, schimbări care să ţină cont de propunerile societăţii civile şi ale experţilor. De Gabriel Bădescu

 • Despre buna guvernare. În fotbal
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Despre buna guvernare. În fotbal

  Multe cluburi de sport din România se află în situaţii financiare disperate. Printre acestea se află şi clubul meu de suflet - „U” Cluj. Modul cum sunt administrate cluburile de fotbal din România nu reprezintă doar o problemă a microbiştilor. Este şi o problemă de bună guvernare.

 • Lecţiile tranziţiei româneşti: manual de dezvoltare internaţională
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Lecţiile tranziţiei româneşti: manual de dezvoltare internaţională

  Nu tot ce am făcut în 25 de ani e prost, oricât ne-ar plăcea să ne autoflagelăm. România a trăit şi a învăţat multe în tranziţie - şi îi poate învăţa şi pe alţii. Cererea e enormă pe "piaţa" internaţională: din Ucraina şi Balcani până în Orientul Mijlociu, numeroase state trec prin transformări similare. Pentru prima oară, GlobalFocus cartografiază un sfert de secol de experienţă de democratizare, pentru a face din ea un valoros bun de export.

 • Al treilea val de democratizare
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Al treilea val de democratizare

  Cuprinşi de febra explicării degetului dus la nas de către Elena Udrea, am lăsat într-un con de umbră discursul preşedintelui Iohannis. A fost primul discurs al noului preşedinte în vechiul Parlament şi ar fi fost important să discutăm implicaţiile acestei adresări cât şi, în mod special, conceptul de consolidare a democraţiei.

 • Colocviul de la spartul târgului
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Colocviul de la spartul târgului

  Într-una dintre ultimele zile ale Festivalului  Naţional de Teatru în Sala Multimedia a Teatrului Naţional din Bucureşti s-a desfăşurat colocviul cu titlul „Criticul/Critica de teatru- dispariţie sau transformare?”. Colocviu internaţional.

 • Democraţie prost înţeleasă
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Democraţie prost înţeleasă

  Citatul nostalgic din Ion Iliescu pe care l-am folosit drept titlu e un truc ieftin ca să vă capăt atenţia. De fapt în acest articol este vorba despre „democratizare”, termen folosit din ce în ce mai des cu sensul de „acces larg” sau „acces liber” la un anume domeniu (ca în „democratizarea cunoasterii”).

 • Schimbarea lui Kim Jong-un: cum a renunţat la mentalitatea occidentală pentru conservatorismul nord-coreean
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Schimbarea lui Kim Jong-un: cum a renunţat la mentalitatea occidentală pentru conservatorismul nord-coreean

  Ultimele apariţii ale noului lider nord-coreean, Kim Jong-un, îl arătau drept o ameninţare la adresa siguranţei internaţionale. Aspiraţiile ţării sale în domeniul nuclear au făcut ca acesta să fie luat în serios şi imaginea sa de lider autoritar să se contureze pe deplin. Dar cum de mentalitatea omului şcolit în occident s-a îmbibat acum de tradiţionalismul specific nord-coreean?

 • Reinventarea Europei prin democratizare
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Reinventarea Europei prin democratizare

  The Guardian, Londra: Se transformă UE într-un imperiu condus de Germania? Pentru socialistul german Ulrich Beck, ar trebui să profităm de această teamă pentru a stabili o nouă organizare a Uniunii, bazată pe o comunitate reală a cetăţenilor.

Modifică Setările