Stiri despre democratie

  849 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • Manifest România: JOS COMUNISMUL!
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Manifest România: JOS COMUNISMUL!

  Anul acesta se împlinesc 30 de ani de la Revoluţie. 1.116 români şi-au dat viaţa atunci. Generaţia mea a auzit atunci de la părinţi şi bunici, pentru prima oară, astfel de cuvinte: „Noi am dus greul, dragi copii... dar măcar voi o să trăiţi în libertate!“ Speranţele a milioane de români s-au transformat însă într-un şir nesfârşit de deziluzii în anii care au urmat.

 • VIDEO #30 de ani. Cum am construit democraţia după 1989? Filmele
documentare la One World Romania
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  VIDEO #30 de ani. Cum am construit democraţia după 1989? Filmele documentare la One World Romania

  Andrei Rus şi Vanina Vignal au vorbit, la Adevărul Live, despre filmele şi evenimentele speciale din cadrul celei de-a 12-a ediţie a Festivalului One World Romania. În acest an, tema principală a festivalului de filme documentare dedicate drepturilor omului, care va avea loc între 15 şi 24 martie în Bucureşti, o reprezintă cei 30 de ani trecuţi de la Revoluţia din 1989.

 • 90.000 de români au propus şi votat idei pentru
reconstruirea UE. 

Votează şi tu!
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  90.000 de români au propus şi votat idei pentru reconstruirea UE. Votează şi tu!

  Adevărul s-a alăturat iniţiativei WeEuropeans, cea mai amplă consultare publică realizată vreodată în Europa. Cetăţenii celor 27 de state membre UE sunt invitaţi să propună idei concrete prin care să reconstruim Europa. 90.000 de români au luat parte la consultarea publică din cadrul iniţiativei WeEuropeans. Nu mai puţin de 1700 de idei şi propuneri au fost înscrise şi 680.000 de voturi au fost înregistrate.

 • Coaliţia de guvernare vrea să distrugă ultimul
bastion al societăţii deschise
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Coaliţia de guvernare vrea să distrugă ultimul bastion al societăţii deschise

  După ce a distrus justiţia, şi deci bazele statului de drept, coaliţia PSD-ALDE-UDMR începe să pună în aplicare planul distrugerii democraţiei: pluripartitismul politic. Anunţat de săptămâna trecută, o dată cu schimbarea conducerii Autorităţii Electorale Permanente (cea anterioară era ajunsă acolo prin concurs), planul începe să se dezvolte, căci oligarhia ce conduce România vrea să acapareze toate mecanismele puterii.

 • După alegerile parlamentare în Republica Moldova: Cel mai bun argument pentru lupta cu Rusia sunt alegerile corecte, reformele democratice şi statul de drept
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  După alegerile parlamentare în Republica Moldova: Cel mai bun argument pentru lupta cu Rusia sunt alegerile corecte, reformele democratice şi statul de drept

  Alegerile generale din Republica Moldova s-au derulat cu calm şi într-o limită acceptabilă a corectitudinii. Mutarea bătăliilor a jumătate de locuri pentru Parlament în circumscripţiile electorale a schimbat greutatea şi atenţia de la campaniile centralizate şi loviturile sub centură către o luptă surdă, pas cu pas, practic invizibilă, în teritoriu.

 • Vicepreşedintele Academiei Române, Răzvan Theodorescu: România este o lume a Răsăritului, un Răsărit foarte puţin iubitor de democraţie
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Vicepreşedintele Academiei Române, Răzvan Theodorescu: România este o lume a Răsăritului, un Răsărit foarte puţin iubitor de democraţie

  România este "o lume a Răsăritului", un Răsărit "foarte puţin iubitor de democraţie", iar viitorul nostru nu poate fi altul decât al locului unde ne aflăm, în Europa Orientală, a declarat joi vicepreşedintele Academiei Române, Răzvan Theodorescu, în cadrul unei dezbateri desfăşurate la fundaţia lui Adrian Năstase.

 • Esenţialul fără de care nu vor exista schimbări majore în România
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Esenţialul fără de care nu vor exista schimbări majore în România

  Sunt manifestări tot mai radicale pentru schimbări majore la vârful puterii politice şi al guvernării, coroborate cu apariţia unor forţe politice noi, de opoziţie, care se pronunţă categoric împotriva corupţiei. Partide recent înfiinţate care, în ciuda greşelilor ce le comit, prind tot mai mult în rândurile electoratului. Dinamica scenei politice româneşti este una febrilă!

 • Ministrul de interne austriac, atac la statul de drept şi democraţie
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Ministrul de interne austriac, atac la statul de drept şi democraţie

  Ministrul de interne austriac, personalitate marcantă a partidului de extrema dreaptă FPÖ, a declanşat o vie polemică miercuri, explicând că vrea să repună în discuţie "anumite construcţii juridice stranii" care frânează puterea politică, făcând astfel o aluzie transparentă - potrivit opoziţiei - la Convenţia europeană a drepturilor omului, conform AFP.

 • România, în pericol mortal
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  România, în pericol mortal

  De ce e ţara în primejdie? Pentru că, tot mai intoxicată şi contaminată, îşi pierde şi libertatea şi civilitatea. Şi şansa unui viitor ca stat de drept modern şi eficient.

 • Flacăra adevărului
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Flacăra adevărului

  E posibil ca, la nivelul ei de alfabetizare şi mancurtizare, Dăncilă să creadă în „adevărul“ propriilor minciuni. Nu e singura care le şi colportează şi s-ar putea să le dea şi crezare. Dar adevărul încă n-a murit.

 • Doi miniştri, însărcinaţi să modereze marea dezbatere naţională prin care Macron vrea să iasă din criza ”vestelor galbene”
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Doi miniştri, însărcinaţi să modereze marea dezbatere naţională prin care Macron vrea să iasă din criza ”vestelor galbene”

  Doi miniştri sunt însărcinaţi să modereze o mare dezbatere naţională dorită de Emmanuel Macron cu scopul de a ieşi din criza ”vestelor galbene”, iar premierul Edouard Philippe urma să prezinte luni seara precizări cu privire la 35 de probleme stabilite de şeful statului într-o scrisoare adresată francezilor, relatează AFP.

 • Telejormania la cârma UE şi boala democraţiei
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Telejormania la cârma UE şi boala democraţiei

  Are şi preluarea preşedinţiei UE partea ei bună. România dragniotă a pătruns adânc în ochiul presei globale. Cleptocraţia a căpătat contur şi vizibilitate în medii care, spre răul tuturor, o ignoraseră ani la rând.

 • Democraţia cehă, „ameninţată“ de criza datoriilor în creştere
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Democraţia cehă, „ameninţată“ de criza datoriilor în creştere

  În Republica Cehă „democraţia este ameninţată”  de „criza datoriilor personale care ia amploare” şi „subminează una din cele mai prospere economii ale Europei, trimiţându-i pe muncitori în economia neoficială, pentru a scăpa de agresivii recuperatori de datorii bancare”, scrie „The Guardian“.

 • Crapă
edificiul democratic al Europei?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Crapă edificiul democratic al Europei?

  Foarte greu de admis că am ajuns să ne punem această întrebare, dar cred că este relevantă pentru realitatea lumii în care trăim, una la care se întoarce la violenţă ca ultimă soluţie.

 • The New York Times: Cum mimează regimul Viktor Orban democraţia în Ungaria
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  The New York Times: Cum mimează regimul Viktor Orban democraţia în Ungaria

  Rectorul-preşedinte al Universităţii Central Europene (CEU), Michail Ignatieff, a explicat pentru The New York Times că deocamdată în Ungaria lui Orbán nu s-a trecut la acţiuni de forţă, poţi să protestezi, să pleci, să ai o afacere şi eşti cetăţean al Uniunii Europene, despre care se spune că ar fi o uniune a statelor democratice, dar totul este controlat de regim.

 • Democraţie fără iluzii
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Democraţie fără iluzii

  De obicei, întrebările nu vin pentru a peţi răspunsul corect, ci pentru a planta alte întrebări. Exact întrebările pe care ne străduim să le evităm, susţinând că am dat, deja, răspunsul corect. În ce ne priveşte, după 30 de ani de angajament progresist, am neglijat cu totul următoarea întrebare: dacă somnul raţiunii naşte monştri, ce fată insomnia raţiunii? Altfel spus: dacă democraţia da, de ce exportul nu?

 • Ambasadorul SUA conferenţiază la Iaşi pe tema democraţiei
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Ambasadorul SUA conferenţiază la Iaşi pe tema democraţiei

  Hans Klemm, ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România, va conferenţia la Universitatea „Al. I. Cuza“ vineri, 7 decembrie, de la ora 10.00. Acesta a fost invitat să ia parte la Conferinţa internaţională de ştiinţe politice anuală organizată de Facultatea de Filosofie şi Ştiinţe Social-Politice sub denumirea „Dezvoltare Internaţională şi Democratizare“.

 • Lungul drum spre regăsire, libertate şi
independenţă. Cazul Republicii Moldova (9)
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Lungul drum spre regăsire, libertate şi independenţă. Cazul Republicii Moldova (9)

  Pe 7 octombrie 1989, câteva zeci de tineri au ieşit în Piaţa Centrală din Chişinău şi au început să afişeze placarde cu următoarele înscrisuri: „Cerem alternativă PCUS!”, „Jos Constituţia stalinistă!”, „Jos limba rusă de stat!” etc. Miliţia RSSM a intervenit în forţă şi au avut loc ciocniri cu tinerii demonstranţi.