Stiri despre dementa

  127 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • Mărimea creierului indică riscul de demenţă
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Mărimea creierului indică riscul de demenţă

  Persoanele care au o scoarţă cerebrală mai subţire decât ar fi normal sunt mai predispuse la Alzheimer şi la alte forme de demenţă, potrivit unui studiu publicat recent.

 • Cântatul şi sudoku previn demenţa
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cântatul şi sudoku previn demenţa

  Două ore pe zi în care persoanele cu maladia Alzheimer cântă, fac puzzle sau rezolvă sudoku au efect de încetinire a progresiei bolii similar medicamentelor indicate pentru tratarea afecţiunii, arată un studiu recent, realizat la Universitatea „Erlangen" din Bavaria, Germania.

 • În exces, jocul pe calculator distruge creierul
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  În exces, jocul pe calculator distruge creierul

  Conexiunile dintre neuroni pot fi întrerupte de stimularea intensă dată de jocurile pe calculator, avertizează specialiştii britanici de la Universitatea Nottingham.

 • Află cum ajută creierul colesterolul “bun”
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Află cum ajută creierul colesterolul “bun”

  Colesterolul "bun", format din lipoproteine cu densitate înaltă (HDL), împiedică depunerea grăsimilor pe artere. Cercetătorii de la Harvard au descoperit că acesta aduce mult mai multe beneficii decât se ştia până în prezent, colesterolul HDL contribuind la prevenirea accidentului vascular cerebral şi a demenţei.

 • Demenţa, tratată cu spectacole umoristice
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Demenţa, tratată cu spectacole umoristice

  Hohotele de râs au efecte similare medicamentelor antipsihotice în cazul persoanelor cu demenţă, potrivit cercetătorilor de la Universitatea „New South Wales" din Australia.

 • 75% din persoanele cu demenţă nu sunt diagnosticate
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  75% din persoanele cu demenţă nu sunt diagnosticate

  Un raport global al Societăţii Internaţionale pentru maladia Alzheimer arată doar 10% din bolnavii cu demenţă provenind din ţări cu un nivel de trai scăzut şi mediu sunt diagnosticaţi şi trataţi.

 • Prea multă sare poate cauza demenţă
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Prea multă sare poate cauza demenţă

  Vârstnicii care consumă o linguriţă de sare pe zi riscă să-şi piardă performanţele cognitive, semnalează cercetătorii canadieni.

 • Bolile ţin cont de sex şi de stilul de viaţă
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Bolile ţin cont de sex şi de stilul de viaţă

  Din cauza fondului genetic diferit, unele boli afectează mai mult femeile, iar altele, bărbaţii. Însă, dincolo de asta, stilul de viaţă dezordonat are un cuvânt greu de spus. Femeile sunt mai predispuse la infecţii urinare, la depresie şi la osteoporoză, iar bărbaţii la cancer de plămâni şi la boli cardiovasculare.

 • Îmbătrânirea populaţiei creşte frecvenţa demenţelor
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Îmbătrânirea populaţiei creşte frecvenţa demenţelor

  Fenomenul de îmbătrânire a populaţiei va spori numărul bolnavilor de Alzheimer şi de Parkinson în următoarele două decenii, potrivit medicilor. Din cauza îmbătrânirii populaţiei, şi incidenţa cancerului va fi mai mare în viitor.

 • Boala Alzheimer poate fi prevenită
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Boala Alzheimer poate fi prevenită

  Dieta echilibrată, mişcarea, antrenarea creierului, dar şi combaterea depresiei scad riscul de apariţie a simptomelor. 10% din populaţia cu vârste de peste 60 de ani suferă de boala Alzheimer, atrag atenţia specialiştii cu ocazia Zilei Internaţionale a maladiei Alzheimer, marcată azi.

 • A născut, dar nu-şi recunoaşte copilul
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  A născut, dar nu-şi recunoaşte copilul

  O femeie de 31 de ani din Sydney a aflat că este gravidă la scurt timp după ce a fost diagnosticată cu maladia Alzheimer, numită şi „boala uitării“. Rebecca Doig, prima femeie care a născut în timp ce era într-un stadiu avansat de demen­ţă, suferă de o formă rară a bolii şi are nevoie de îngrijire zi şi noapte.

 • Telefoanele mobile, o protecţie împotriva maladiei lui Alzheimer
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Telefoanele mobile, o protecţie împotriva maladiei lui Alzheimer

  În timp ce unele studii susţin teoria potrivit căreia excesul utilizării telefonului poate cauza cancer, migrene sau tumori cerebrale, un alt studiu relevă că timpul petrecut cu urechea lipită de un telefon mobil ar putea proteja împotriva maladiei lui Alzheimer. Cercetătorii au expus circa o sută de şoareci unui flux de unde electromagnetice emise de telefoane portabile timp de o oră sau două în fiecare zi timp de şapte-opt luni.