Stiri despre delirul

  7 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • Români de geniu. Marin Preda: Voia să trăiască mult ca să mai scrie
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Români de geniu. Marin Preda: Voia să trăiască mult ca să mai scrie

  Pe 5 august s-au împlinit 95 de ani de la naşterea scriitorului şi traducătorului Marin Preda. Prozatorul îşi dorea vreo 120 de ani de viaţă, căci aşa ar fi avut vreme să-şi scrie romanele, memoriile, „marea operă demult gândită“ şi să îndrepte „erorile lucrărilor din tinereţe“. Apoi, zece ani ar fi contemplat lumea, înainte să îşi ia rămas-bun.

 • 36 de ani de la misterioasa moarte a lui Marin Preda. Celebrul autor a fost găsit înecat cu vomă în camera de creaţie
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  36 de ani de la misterioasa moarte a lui Marin Preda. Celebrul autor a fost găsit înecat cu vomă în camera de creaţie

  Marin Preda a fost găsit mort în camera cu numărul 6 de la Casa de Creaţie de la Mogoşoaia, în urmă cu 36 de ani. Cauza morţii consemnată de medicii legişti a fost ”asfixie mecanică prin astuparea orificiilor respiratorii cu un corp moale”. Preda murise înecat în propria vomă şi avea o alcoolemie de de trei la mie. ”Cel mai iubit dintre pământeni” era la data morţii deputat în Marea Adunare Naţională.

 • Marin Preda şi Basarabia
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Marin Preda şi Basarabia

  La recenta ediţie a Târgului de Carte Bookfest, de la Bucureşti, a fost lansată cartea Ioanei Diaconescu, „Marin Preda. Un portret în arhivele Securităţii”. Rezultat al unei cercetări ce a durat 10 ani, cartea examinează şi înfăţişează, prin documente originale, urmărirea lui Marin Preda de către fosta Securitate, aşa cum se vede ea în arhiva de la CNSAS.

 • Misterioasa moarte a lui Marin Preda. S-a înecat în propria vomă din cauza alcoolului, a fost omorât de agenţii KGB sau lichidat de Securitate
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Misterioasa moarte a lui Marin Preda. S-a înecat în propria vomă din cauza alcoolului, a fost omorât de agenţii KGB sau lichidat de Securitate

  Marin Preda a murit în noaptea de 15 spre 16 mai 1980, în camera cu numărul 6 de la Casa de Creaţie de la Mogoşoaia. Medicii legişti au stabilit că Preda, care avea o alcoolemie de trei la mie, a murit înecat în propria vomă. În jurul morţii subite a scriitorului s-au făcut tot felul de scenarii. Preda îi supărase pe ruşi după apariţia romanului ”Delirul” şi era urmărit de Securitate. ”Cel mai iubit dintre pământeni” se lansase de două luni.

 • Dacă timpul ar fi avut răbdare... Marin Preda ar fi împlinit astăzi 92 de ani
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Dacă timpul ar fi avut răbdare... Marin Preda ar fi împlinit astăzi 92 de ani

  Astăzi se împlinesc 92 de ani de la naşterea scriitorului Marin Preda, cel care a dat literaturii române capodopere precum „Moromeţii”, „Cel mai iubit dintre pământeni”, „Viaţa ca o pradă” sau „Delirul”. Prin originalitatea operelor sale şi stilul inconfundabil al scriituri, Preda este considerat de criticii literari un adevărat fenomen. Viaţa scriitorului a fost la fel de fascinantă ca şi opera lăsată moştenire.