
Mesagerii speranţei
Hope@home, The Messenger şi Selige Stunde se intitulează trei albume lansate recent, care oferă o altă perspectivă asupra timpurilor dificile pe care le trăim.
Hope@home, The Messenger şi Selige Stunde se intitulează trei albume lansate recent, care oferă o altă perspectivă asupra timpurilor dificile pe care le trăim.
Dintr-o altă viaţă, dintr-o altă lume: cred că aşa vedeau oamenii din timpul gripei spaniole perioda belle époque. Şi poate tot astfel ne gândim şi noi la zilele unui februarie 2020 când viaţa era normală şi un violonist britanic lansa un disc intitulat chiar aşa: Belle époque.
Un disc lansat în februarie, altul în martie 2018 – cu un numitor comun: nume foarte cunoscute pe coperte, dar şi repertorii de mare efect, cu lucrări de Mozart şi Vivaldi. Dincolo de o muzică foarte frumoasă, şi viziuni proaspete asupra unor opusuri spectaculoase.
Îi vedem în România cel mult odată la 2 ani, atunci când se desfăşoară Festivalul internaţional George Enescu. Altfel, nu avem acces la muzica pe care o cântă decât de pe discuri sau la Radio România Muzical. Sunt muzicienii care polarizează atenţia lumii.
În 22 aprilie se vor împlini 100 de ani de la naşterea lui Yehudi Menuhin, unul dintre cei mai cunoscuţi şi îndrăgiţi interpreţi ai secolului XX, legat puternic de spiritualitatea românească prin relaţia sa atât de strânsă cu George Enescu, cel care i-a fost profesor şi mentor.
Începutul de an 2016 a adus mai multe şi interesante discuri noi apărute sub sigle ale unor case celebre. Evident, în primul rând a atras atenţia un album Bartok înregistrat de surorile Sarah şi Deborah Nemţanu; însă, cel puţin pentru mine, la fel de aşteptat a fost şi discul Schumann realizat de tânărul pianist canadian de origine poloneză, Jan Lisiecki, alături de Orchestra Academiei Santa Cecilia din Roma, dirijor Antonio Pappano.
Da, cam aşa aş putea strânge sub o singură pălărie impresiile lăsate de audiţia a trei discuri apărute în ultima perioadă; în general constat că există interes, din punctul de vedere al caselor de discuri importante la nivel internaţional, mai ales pentru ceea ce aş numi rarităţi sau curiozităţi.
….e cale lungă, dar nu imposibil de parcurs, mai ales dacă ne raportăm la câteva discuri apărute în 1 septembrie 2014, pe care le-aş recomanda şi altora să le asculte.