
Tragedie la Maternitate. Liza a născut prematur pentru a-şi salva copilul, apoi a murit răpusă de COVID-19
O tânără a murit de COVID, cu plămânii afectaţi în proporţie de 90%, după ce a născut prin cezariană un băieţel de 1.900 grame.
O tânără a murit de COVID, cu plămânii afectaţi în proporţie de 90%, după ce a născut prin cezariană un băieţel de 1.900 grame.
Guvernul României intenţionează ca în 2021 să aloce mai puţini bani cultelor religioase pentru întreţinerea, construirea sau reabilitarea clădirilor de cult. În schimb, bugetul alocat pentru salarizarea clericilor va creşte puţin.
Acum 162 de ani, Focşaniul a avut un rol extrem de important în realizarea actului istoric al Unirii Principatelor Române, de la 24 ianuarie, prin alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca primul domnitor al statului naţional.
Elena Cuza, soţia domnitorului Alexandru Ioan Cuza, îşi doarme somnul de veci, din 1909, în biserica din curtea conacului de la Soleşti.
Rectorul Universităţii ”Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi a prezentat autorităţilor din Vrancea planul său legate de propunerile de programe de studii care urmează să fie înfiinţate la Focşani.
Şi Universitatea din Bucureşti va aduce de anul viitor două specializări noi la Focşani, fiind promis în acest sens de către administraţia judeţeană din Vrancea şi un imobil de patrimoniu recent reabilitat.
Podul de piatră care făcea leagătura peste râul Doftana, între Câmpina şi Băneşi, s-a părbuşit, vineri dimineaţă.
În nordul României va fi amenajată una dintre cele mai moderne staţiuni de cercetare ştiintifică şi practică studenţească în domeniul viticulturii. Aici, va fi produs un brand unicat în domeniul vinificaţiei, şi anume „vinul lui Cuza”, renumit pentru calităţile sale.
Domnitorul Cuza a emis Decretul de unificare a oraşului Focşani la mai bine de trei ani de la Unirea Principatelor Române, pe 6 iulie 1862.
Consiliul Judeţean (CJ) Prahova anunţa pe pagina de Facebook, în data de 29 mai 2020, că puntea pietonală care face legătura peste râul Doftana între Câmpina şi Băneşti va fi dată în curând în folosinţă.
Uniunea Tineretului Comunist a reprezentat pentru Partidul Comunist Român cel mai bun instrument de angrenare a tinerilor în noul sistem de tip socialist.
Momentul fusese pregătit cu migală de Muzeul Judeţean de Istorie, însă criza coronavirusului a dat totul peste cap. În aceste condiţii, expoziţia dedicată împlinirii a 200 de ani de la naşterea artizanului Unirii Principatelor a fost deschisă în anonimat, fără public.
Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi şi-a ales miercuri, 11 martie, noul rector. Tudorel Toader a ieşit victorios din lupta cu singurul său contracandidat, conf. dr. Adrian Muraru.
Cercetătorii vrânceni au găsit în studiul lor referiri făcute de călători străini, care confirmă această realitate istorică a Focşaniului împărţit în două.
Unirea de la 1859 dintre Moldova şi Ţara Românească a fost rezultatul măiestriei diplomaţiei româneşti, dar şi al organizării exemplare a intelectualilor români. Unirea a avut piedicile ei, fiind salvată într-un moment critic de o femeie ambiţioasă din înalta societate. Deşi aclamată, unirea a avut şi perdanţii ei, din punctul de vedere al societăţii de atunci.
Locul naşterii domnitorului Alexandru Ioan Cuza a fost disputat de-a lungul istoriei, fiind indicate argumente potrivit cărora marele domnitor s-a născut ba la Bârlad, ba la Huşi, ba la Galaţi sau Iaşi.
Este vorba de clădirea cunoscută sub denumirea de „Campusul şcolar Alexandru Ioan Cuza”, dar care ţine de fapt de Şcoala Gimnazială nr. 7 din Galaţi. A fost începută în 1995 şi a fost gata de-abia la începutul anului 2020.
Principele Carol a fost persoana aleasă de elitele politice româneşti să conducă o ţară aflată pe muchie de cuţit, după abdicarea forţată a lui Cuza. Pentru neamţul venit să ofere prestigiu internaţional Moldovei şi Ţării Româneşti, a fost o misiune extrem de dificilă la început dar în cele din urmă dusă foarte bine până la capăt.
Invitaţii au citit din propriile texte sau din textele scrise de colegii lor, au rememorat, au reimaginat, au reinterpretat oraşul ce îi adăposteşte.
Zeci de membri ai comunităţii academice din Iaşi au protestat joi, 14 martie, în faţa Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi (UAIC). Aceştia şi-au exprimat dezacordul faţă de abuzurile pe care le fac cei aflaţi la guvernare, sprijiniţi de Tudorel Toader, ministrul Justiţiei şi actual rector suspendat al UAIC.
Toţi elevii de la Colegiul Al. I. Cuza sunt pregătiţi de profesoara Alina Măiereanu. Faza naţională a olimpiadei de chimie este programată, cel mai probabil, în luna aprilie.
Legea secularizǎrii averilor mǎnǎstireşti, considerată o loviturǎ datǎ vieţii mǎnǎstireşti, a fost intens contestatǎ în cercurile politice internaţionale la vremea adoptării, în timpul regimului lui Alexandru Ioan Cuza.
Până pe 6 iulie 1862, Focşaniul era un orăşel de graniţă, împărţit în două, Focşani-Moldova şi Focşani-Muntenia, despărţite de râul Milcov.
Istoricul Florian Bichir a fost premiat de primarul Focşaniului cu un stilou personalizat care a costat 100 de euro, care s-a dorit a fi o replică la stiloul cu care domnitorul de acum 160 de ani a semnat tratatul de unire.
Câteva sute de buzoieni au participat, joi, la manifestările organizate de Consiliul Judeţean pentru a marca împlinirea a 160 de ani de la Unirea Principatelor Române din 24 ianuarie 1959. Actori ai Teatrului „George Ciprian” alături de jandarmi călare au pus în scenă sosirea lui Alexandru Ioan Cuza la Buzău.
Evenimentul a avut loc în Biserica istorică „Vovidenia” din Galaţi, în anul 1859. În curtea bisericii a fost ulterior înmormântată mama domnitorului, Sultana Cuza. Povestea bisericii este realmente dramatică, pentru că a trebuit să treacă prin nenumărate necazuri, inclusiv după Revoluţie.
Evenimentul va avea loc la sfârşitul ceremoniilor religioase speciale legate de pomenirea celor care au pus umărul la Unirea Principatelor Române, moment istoric de la care se împlinesc, pe 24 ianuarie, 160 de ani.
Manifestările au loc atât la Muzeul de Istorie, cât şi la statuia domnitorul Alexandru Ioan Cuza. Autorităţile atrag atenţia că între 12,30 şi 14,30 circulaţi va fi închisă pe strada Domnească, pe segmentul cuprins între străzile Vasile Alecsandri şi Cezar, precum şi pe strada Dimitrie Bolintineanu, pe tronsonul cuprins între străzile Ştiinţei şi Domnească.
Lucrarea a fost realizată de doi dintre profesorii prestigioasei unităţi de învăţământ liceal din Focşani şi a fost lansată luni.
Conducerea Colegiului Al. I. Cuza susţine că situaţia nu este aşa de rea, dar recunoaşte că sunt probleme cu geamurile unităţii, care trebuie schimbate.