
Ai donat pentru „Cuminţenia Pământului“? Cum îţi poţi recupera banii
Ministerul Culturii este în plin demers de restituire a donaţiilor făcute în cadrul subscripţiei publice pentru achiziţionarea sculpturii „Cuminţenia Pământului”.
Ministerul Culturii este în plin demers de restituire a donaţiilor făcute în cadrul subscripţiei publice pentru achiziţionarea sculpturii „Cuminţenia Pământului”.
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, legea privind termenul limită până la care trebuie restituiţi banii donaţi de români pentru achiziţia operei de artă „Cuminţenia Pământului”, actul normativ stabilind şi ce se întâmplă cu sumele pentru care nu se poate face dovada donaţiei.
Ministrul de Interne Carmen Dan îl acuză pe Dacian Cioloş că a uitat să dea banii înapoi celor care au donat pentru Cuminţenia Pământului în timpul guvernării tehnocrate. Atacul lansat de Carmen Dan vine după ce liderul PLUS a strâns semnături în weekend în Teleorman şi s-a fotografiat cu câţiva protestatari care i-au reproşat că e „omul lui Soros“.
Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale a restituit aproape toată suma încasată prin Trezoreria Statului în campania de donaţii pentru achiziţionarea de către stat a sculpturii „Cuminţenia Pâmântului”, iar Valer Daniel Breaz analizează raportul misiunii Corpului de Control şi va lua curând o decizie.
Guvernul a amânat, în şedinţa de astăzi, termenul până la care se pot restitui sumele plătite de români pentru achiziţia, de către statul român, a „Cuminţeniei Pământului”.
Dan Perjovschi organizează joi, un eveniment de restituire a banilor pe care i-a strâns din donaţii cu scopul achiziţionării lucrării „Cuminţenia Pământului” a lui Constantin Brâncuşi. În 2016, artistul vizual strângea, în urma expoziţiei de la Muzeul Naţional de Artă din Bucureşti, „Cuminţenia pământului. Aceasta nu este o piatră”, suma de 1514 lei.
Proprietarele sculpturii „Cuminţenia Pământului", realizată de Constantin Brâncuşi, au decis să retragă lucrarea expusă la Muzeul Naţional de Artă al României în urmă cu o săptămână, deoarece Muzeul întâmpina dificultăţi în a mai plăti asigurarea ei, a declarat pentru News.ro avocatul Bogdan Grabowski.
Situaţia sculpturii „Cuminţenia Pământului” a lui Constantin Brâncuşi continuă să fie incertă, după ce în ultimul an Muzeul Naţional de Artă al României a înnoit contractul de comodat „cu ţârâita”, după cum a precizat avocatul Bogdan Grabowski vineri pentru News.ro, iar Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale nu a oferit niciun răspuns proprietarelor operei de artă privind dorinţa de a o achiziţiona.
Astăzi, Guvernul a adoptat Hotărârea care prevede modul în care vor fi restituite donaţiile pentru Cuminţenia Pământului. Recent, la Senat s-a votat proiectul de lege pentru adoptarea OUG 117/2017, care a creat cadrul legal ce permite Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale să restituie banii celor care au donat pentru achiziţionarea Cuminţeniei Pământului.
Inspectoratul de Poliţie Judeţean Brăila a demarat cea de-a V-a ediţie a proiectului ”Cunoaşte şi protejează patrimoniul cultural naţional”, derulat la nivel naţional de Poliţia Română în parteneriat cu Fundaţia Collegium XXI.
Ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale (MCIN), George Ivaşcu, a soclitat în urma evaluării din prima lună de mandat, aprobarea unei misiuni a Corpului de Control al prim-ministrului cu privire la verificarea activităţii ministerului în fruntea căruia se află. Verificarea ar viza subiecte precum Monumentul Marii Uniri de la 1918 din Arad, Monumentul Marii Uniri de la Alba Iulia sau Cuminţenia Pământului.
Marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, Lucian Romaşcanu şi-a prezentat bilanţul celor şapte luni de mandat la Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, punctând că este cel de-al 25-lea ministru şi că cel mai rău lucru este lipsa de continuitate.
Sumele de bani colectate în vederea achiziţionării de către stat, prin Ministerul Culturii, a operei de artă "Cuminţenia Pământului", realizată de sculptorul Constantin Brâncuşi, se restituie integral donatorilor, potrivit unei ordonanţe de urgenţă a Guvernului, publicată vineri în Monitorul Oficial.
Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale (MCIN) a anunţat, miercuri, că a demarat procedurile premergătoare pentru restituirea donaţiilor efectuate în cadrul subscripţiei publice cu scopul achiziţionării sculpturii ”Cuminţenia Pământului”. Termenul limită până la care poate fi depusă cererea de restituire, pentru situaţiile care presupun transmiterea unei astfel de cereri, este 31 octombrie.
Bogdan Grabowski, avocatul proprietarilor sculpturii „Cuminţenia pământului” a lui Constatin Brâncuşi, a declarat luni pentru News.ro că, în prezent, se încearcă ieşirea din „fundătura” creată de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, dar şi că ministrul Lucian Romaşcanu „pare hotărât să rezolve situaţia”.
Ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale, Lucian Romaşcanu, a declarat, joi, în cadrul unei conferinţe de presă în care a prezentat realizările mandatului său în primele 100 de zile, că a reluat negocierile cu moştenitorii lucrării şi că în prezent se încearcă expunerea acesteia în Sala „Brâncuşi", înainte de luna februarie.
Ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale, Lucian Romaşcanu, a susţinut joi o conferinţă de presă în care a prezentat bilanţul activităţii instituţiei pe care o conduce în primele 100 de zile de mandat. „Mai exact, sunt 99 de zile astăzi”, a precizat Romaşcanu, încercând să glumească puţin cu jurnaliştii.
Ionuţ Vulpescu a declarat vineri, în ultima zi a mandatului său de ministru al Culturii şi Identităţii Naţionale, la o întâlnire cu presa, că statul român va pierde sute de mii de euro pe comisioanele datorate celor care au donat bani pentru ”Cuminţenia Pământului”.
Sculptura „Cuminţenia Pământului” va fi expusă la Muzeul Naţional de Artă al României (MNAR) la sfârşitul lunii august, după ce directorul instituţiei anunţase că amenajarea sălii „Constantin Brâncuşi” va fi finalizată până la 30 iunie.
Călin Stegerean, directorul Muzeului Naţional de Artă al României (MNAR), a afirmat în cadrul unei conferinţe de presă, susţinută miercuri, că Sala Brâncuşi se va redeschide pentru publicul vizitator, la finalul lunii iunie, iar „Cuminţenia Pământului” va fi expusă în această sală.
Sculptura ”Cuminţenia Pământului” a lui Constantin Brâncuşi va fi expusă la Muzeul Naţional de Artă al României din 30 mai, a anunţat luni Dragoş Neamu, directorul Reţelei Naţionale a Muzeelor din România, într-o conferinţă .
Prezent vineri, 28 aprilie, la Bistriţa, ministrul Culturii Ionuţ Vulpescu a precizat că insistă pentru crearea unui fond special pentru exercitarea dreptului de preemţiune, astfel încât situaţii precum cea a Cuminţeniei Pământului a lui Brâncuşi să nu se mai repete.
Ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale, Ionuţ Vulpescu, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, că statul nu renunţă la a-şi exercita dreptul de preempţiuneprivind sculptura „Cuminţenia Pământului”, de Constantin Brâncuşi.
Camera Deputaţilor a respins marţi, cu majoritate de voturi, ordonanţele de urgenţă 10 şi 19 din 2016 privind achiziţia operei lui Constantin Brâncuşi „Cuminţenia Pământului”, adoptând un amendament care permite în continuare donatorilor să îşi recupereze banii.
Gata, ne-am plictisit de Cuminţenia pământului. După ce ne-am făcut că ne întoarcem buzunarele pe dos, am pus-o în custodie la MNAR, ne-am spălat pe mâini. Bon débarras, zic francezii. Cu ceva mărunţiş de la oameni în buzunar, ca o mică cerşetoare ce este, şi cu promisiuni de la guvern că se vor găsi 11 milioane de euro pentru ea. Mai vorbeşte cineva despre asta? Să vorbim atunci mai bine despre o poveste tulburătoare.
Născut la 19 februarie 1876, la Hobiţa, realizatorul sculpturii „Cuminţenia pământului“ şi a „Coloanei infinitului“ a absolvit Şcoala de Arte şi Meserii din Craiova şi Şcoala de Bellearte din Bucureşti. Cu toate că provenea dintr-o familie de ţărani înstărită, Brâncuşi a dus o viaţă modestă, însă una din care avea să-şi culeagă reperele care-i vor ghida viziunea artistică târzie, devenind unul dintre cei mai mari sculptori ai secolului XX.
Muzeul Naţional de Artă al României (MNAR) a prelungit contractul de comodat pentru sculptura „Cuminţenia Pământului“ până la finalul acestui an, a confirmat pentru Agenţia de presă News.ro avocatul proprietarilor operei lui Constantin Brâncuşi, Bogdan Grabowski.
Comisia de buget a Camerei Deputaţilor a respins, miercuri, OUG 10/2016, privind achiziţia sculpturii "Cuminţenia Pământului", adăugând un amendament care permite în continuare donatorilor să îşi recupereze banii, aşa cum prevedea şi ordonanţa pe care au respins-o, informează News.ro.
Gălăţeanul Petru Darie (73 ani) a fost tâmplar la o fabrică de mobilă, dar cochetează de câţiva ani cu un tip special de artă: iarnă de iarnă, făureşte monumente din zăpadă. Anul acesta a construit, în faţa blocului în care locuieşte, busturile lui Mihai Eminescu şi Alexandru Ioan Cuza, dar şi o replică a Cuminţeniei Pământului.
SCADENŢĂ Avocatul proprietarilor sculpturii, Bogdan Grabowski, crede că Liviu Dragnea şi-a propus „să îngroape“ achiziţia operei de artă şi că este foarte posibil să se ajungă la un proces cu Statul. Ministrul Culturii, Ionuţ Vulpescu, declară că întrebările sale pentru Dacian Cioloş rămân valabile.