Stiri despre cronicar prin memoriile marelui razboi

  16 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • Cronicar prin memoriile Marelui Război. Adevăruri incomode - Campania din 1916, văzută de Generalul Averescu
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cronicar prin memoriile Marelui Război. Adevăruri incomode - Campania din 1916, văzută de Generalul Averescu

  Despre Campania Armatei Române în anul 1916, la o sută de ani de la eveniment, s-a vorbit relativ puţin în spaţiul nostru public, iar acest fapt se datorează felului nostru de a ne raporta la trecut. Pare că vrem să uităm momentele delicate şi să nu învăţăm lecţiile istoriei. Doar câteva dezbateri au fost dedicate intrării României în Primul Război Mondial, mare parte desfăşurate în cadrul Congresului Istoricilor de la Cluj.

 • Cronicar prin memoriile Marelui Război: Generalul care ne-a oprit ofensiva din Ardeal în 1916
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cronicar prin memoriile Marelui Război: Generalul care ne-a oprit ofensiva din Ardeal în 1916

  La sfârşitul lunii august 1916, armata română înainta triumfal în Transilvania. În doar câteva zile toate luptele cu armata imperială austro-ungară au fost câştigate de către soldaţii noştri. Campania militară iniţiată de români părea un galop de sănătate. Dar, din păcate, auspiciile favorabile aveau să se transforme într-un coşmar pentru armata noastră.

 • Cronicar prin memoriile Marelui Război: Însemnările surorii lui Ion I.C.Brătianu
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cronicar prin memoriile Marelui Război: Însemnările surorii lui Ion I.C.Brătianu

  Într-unul din episoadele trecute afirmam că, în general, literatura memorialistică a Marelui Război a fost una dominată de bărbaţi, evident şi pentru că războiul este în esenţa sa o istorie masculină. Alături de această realitate, se mai adaugă şi faptul că în lumea românească a începutului de secol XX, egalitatea de gen nu există.

 • Cronicar prin memoriile Marelui Război: Fiica ambasadorului
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cronicar prin memoriile Marelui Război: Fiica ambasadorului

  Călătoria noastră prin literatura memorialistică a Primului Război Mondial continuă cu un episod aparte, anume acela al Marelui Război văzut din perspectiva fiicei ambasadorului Franţei la Bucureşti, martor ocular şi actor al întâmplărilor petrecute în spaţiul românesc în perioada 1916-1917.

 • Cronicar prin memoriile Marelui Război: Poveşti ruseşti
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cronicar prin memoriile Marelui Război: Poveşti ruseşti

  Serialul nostru se continuă astăzi cu poveştile călătoriilor din Marele Război, aducând în prim plan Rusia şi o scurtă istorie a călătoriilor a doi ruşi – unul, membru al aristocraţiei ruse şi apropiat al familiei imperiale ruse, iar celălalt un simplu soldat. Înainte de a începe  prezentarea istoriilor celor două personaje ale cronicii noastre, credem că ar fi necesar să punctăm câteva chestiuni legate de Rusia Primului Război Mondial.

 • Cronicar prin memoriile Marelui Război. Prizonierii, eroii uitaţi… Evadările unui ofiţer român din lagărele nemţeşti
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cronicar prin memoriile Marelui Război. Prizonierii, eroii uitaţi… Evadările unui ofiţer român din lagărele nemţeşti

  Firul poveştilor de călătorie din Marele Război ajunge astăzi la un nou episod, cel al unui ofiţer român căzut prizonier la germani în cumplita toamnă a anului 1916. Înainte de a trece la prezentarea istoriei acestuia, vrem să aducem în discuţie câteva aspecte privind condiţia prizonierilor – victime şi eroi nerecunoscuţi de contemporanii lor.

 • Cronicar prin memoriile Marelui Război: Odiseea unui francez rătăcit prin Muntenia aflată sub ocupaţia germană
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cronicar prin memoriile Marelui Război: Odiseea unui francez rătăcit prin Muntenia aflată sub ocupaţia germană

  Aşa cum am promis, continuăm seria poveştilor despre călatoriile Marelui Război aducând în prim plan, o istorie inedită şi spectaculoasă aflată în siajul memorabilelor odisee petrecute în vreme de război. În acest episod, vom vorbi despre Septime Gorceix (1890-1964), un francez născut la Limoges, licenţiat în istorie şi geografie, mobilizat în 1914 ca ofiţer şi căzut prizonier la germani.

 • Cronicar prin memoriile Marelui Război. Din câmpiile Flandrei la Mărăşeşti - Literatură, poezie, memorialistică (II)
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cronicar prin memoriile Marelui Război. Din câmpiile Flandrei la Mărăşeşti - Literatură, poezie, memorialistică (II)

  Marele Război a lăsat urme adânci în conştiinţa generaţiei  care a trăit efectiv acest cataclism.  S-a vorbit despre o lume frumoasă , acea celebră La Belle Epoque, pe care, precum  altădată paradisul pierdut, au evocat-o, post factum, supravieţuitorii. „Acest război European este cea mai mare catastrofă a istoriei  din ultimele sute de ani, ruinele speranţelor  celor mai sfinte în fraternitatea umană…”, a scris profetic, în 1914, Romain Rolland.

 • Cronicar prin memoriile Marelui Război. Departamentul Centenar? (I)
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cronicar prin memoriile Marelui Război. Departamentul Centenar? (I)

  La o sută de ani de la intrarea României în Marele Război, v-aş propune, dragi cititori, un exerciţiu de rememorare a acestuia, aducând în atenţia dumneavoastră gândurile, faptele celor care, la acea vreme, au fost martori oculari, participând la înfăptuirea istoriei şi, mai apoi, încercând prin scrierile lor, să transmită viitorimii povestea suferinţelor acelei generaţii.

Modifică Setările