Stiri despre cronica

  194 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • Œdipe se întoarce acasă, după 85 de ani
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Œdipe se întoarce acasă, după 85 de ani

  În 1936, opera Œdipe era creată la Opéra de Paris, pe scena de la Palais Garnier, primind o duzină de reprezentaţii, premiera suscitând un interes enorm în România, unde a fost transmisă radiofonic.

 • Tosca deschide stagiunea centenară a ONB
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Tosca deschide stagiunea centenară a ONB

  Festivalul nu se încheiase când ştirea că Sir Bryn Terfel va cânta rolul lui Scarpia  la Bucureşti a provocat un interes foarte mare pentru noul sezon al Operei.

 • Händel şi Bruckner au încheiat Festivalul Enescu 2021
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Händel şi Bruckner au încheiat Festivalul Enescu 2021

  Ultima zi de Festival a venit cu declaraţia de presă a dlui Mihai Constantinescu, director executiv al bienalei Enescu şi al Artexim, citată de Agerpres, din care aflăm că în acest moment stăm aşa:

 • It ain’t over until the Concertgebouw plays
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  It ain’t over until the Concertgebouw plays

  Una dintre tradiţiile Festivalului Enescu este concertul de închidere acordat, din 2013 încoace, Orchestrei Regale din Amsterdam – Concertgebouw. Festivalul a început acum o lună, când în România erau 868 de cazuri de covid, iar finalul ne găseşte cu un număr de zece ori mai mare de îmbolnăviri zilnice.

 • Apocrif Enescu la Festival
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Apocrif Enescu la Festival

  Celebrarea lui Enescu la 140 de ani de la naştere ne găseşte într-o situaţie inconfortabilă. Avem un Muzeu Enescu în Bucureşti care stă să cadă, mai ales casa în care locuia compozitorul, aflată în spatele palatului Cantacuzino-Nababul. Avem un Festival Enescu în criză de management.

 • Splendidele seri ale Radioului Maghiar
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Splendidele seri ale Radioului Maghiar

  Pentru prima dată invitaţi la Festivalul Enescu, muzicienii maghiari ai Orchestrei Radio din Budapesta au venit să demonstreze că merită să fie incluşi în seria „Mari orchestre“ de la Sala Palatului. Au apelat la doi dirijori foarte experimentaţi şi la doi solişti instrumentişti reputaţi pentru a face impresia cea mai bună.

 • Caldara la Ateneu şi ultima seară a lui Paavo Järvi la Enescu 2021
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Caldara la Ateneu şi ultima seară a lui Paavo Järvi la Enescu 2021

  Antonio Caldara a avut o carieră lungă de compozitor al mai multor curţi regale europene, cea mai importantă fiind cea vieneză. Un precursor al lui Salieri, dacă vreţi, fără să lase o urmă adâncă în istoria muzicii. A fost redescoperit de barochiştii secolului XXI, care au găsit că muzica lui merită popularizată.

 • Paavo Järvi, Dirijorul
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Paavo Järvi, Dirijorul

  Cred că azi a fost pentru prima dată în această ediţie a Festivalului când am văzut un dirijor îndrăznind să le arate corzilor interiorul palmei, cerându-le să cânte mai încet. Şi tot pentru prima dată am văzut un dirijor care cere explicit expresivitate cu gestul acela al degetelor strânse spre piept: Give it to me, give me your soul!

 • Vengerov la Ateneu
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Vengerov la Ateneu

  A doua întâlnire cu Maxim Vengerov la Enescu 2021 (după Concertul de Şostakovici cu Orchestra Naţională a Franţei dirijată de Cristian Măcelaru) a fost în intimitatea Ateneului, într-un recital cameral cu sonate pentru vioară şi pian. Partenera lui Vengerov a fost Polina Osetinskaia, o pianistă mai puţin celebră decât starul viorii, care şi-a asumat rolul secundar în această după amiază.

 • Yuja Wang – al treilea raid
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Yuja Wang – al treilea raid

  Concertul de la Ateneu promitea multe dincolo de prezenţa pe afiş a teribilei Yuja Wang. Mahler Chamber Orchestra la Bucureşti e un eveniment în sine, dar fără dirijor? Tocmai orchestra fondată de Claudio Abbado?

 • Muzică şi politică: Vengerov şi Măcelaru
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Muzică şi politică: Vengerov şi Măcelaru

  Acum doi ani, tot la Enescu, Vadim Repin oferea o versiune de neuitat a Concertului pentru vioară al lui Şostakovici, cu un Scherzo într-adevăr diabolic şi o Passacaglia apăsătoare şi lentă. Îl acompania Christian Badea la conducerea Filarmonicii din Sankt Petersburg, cea care a creat lucrarea în 1955.

 • Noul val al dirijoratului mondial e la Enescu 2021
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Noul val al dirijoratului mondial e la Enescu 2021

  Lahav Shani nu e celebru, dar este pe cale să devină. Multe lucruri nu veţi găsi pe Google despre el. A câştigat Mahler Conducting Competition (2013), concursul care l-a lansat pe Gustavo Dudamel pe scena internaţională.

 • Stabat mater şi Johannes Passion la Ateneu
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Stabat mater şi Johannes Passion la Ateneu

  Programul concertului avea titlul: Stabat mater – Caldara & Pergolesi, însă doar lucrarea celui din urmă a fost prezentată. Antonio Caldara a compus şi el muzica unui Stabat mater, dar pentru cvartet de solişti, cor şi orchestră, adică un efectiv mult mai numeros decât cel din distribuţia anunţată.

 • Cristina Păsăroiu, revelaţia din Die Tote Stadt
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cristina Păsăroiu, revelaţia din Die Tote Stadt

  Cea mai mare contribuţie a Festivalului Enescu din ultimul deceniu la dezvoltarea muzicii din România este creaţia naţională a unor opere moderne, bine cunoscute în lume. Wozzeck, Elektra, Mathis der Maler, Moses und Aron, Die Frau Ohne Schatten sau Leonore sunt câteva titluri importante.

 • Brexit pe muzica lui Beethoven şi Sibelius la Enescu 2021
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Brexit pe muzica lui Beethoven şi Sibelius la Enescu 2021

  Petrenko a început cu suita Ma mère l’Oye, des prezentată în Vestul Europei, cu o discografie importantă de la mari dirijori, dar rar frecventată pe scenele noastre (cam ca tot ce înseamnă creaţia lui Ravel, în afară de Boléro).

 • Clara Schumann la Ateneu, Gergiev la Sala Palatului
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Clara Schumann la Ateneu, Gergiev la Sala Palatului

  După amiaza de la Ateneu promitea multe. Orchestra de cameră din Basel a lăsat o impresie foarte puternică la finalul Festivalului din 2019 cu un Don Giovanni de clasă, condus de Giovanni Antonini şi având o distribuţie de top. Ádám Fischer e un dirijor foarte mediatizat pe canalul Mezzo TV, dar şi o prezenţă constantă în fosa Operei de Stat din Viena.

 • London Mozart Players şi José Cura la Enescu 2021
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  London Mozart Players şi José Cura la Enescu 2021

  O coincidenţă stranie face ca în aceeaşi zi în care am aflat că Ivan Patzaichin şi Ion Caramitru nu mai sunt printre noi, Festivalul Enescu să programeze la Ateneu şi la Sala Palatului două concerte de muzică sacră.

 • A treia de Enescu la Sala Palatului
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  A treia de Enescu la Sala Palatului

  Ce istorie spectaculoasă are Philharmonia Orchestra! Înfiinţată la sfârşitul războiului de EMI pentru a susţine apetitul pantagruelic al producătorului Walter Legge, care contracta artişti pe bandă rulantă, orchestra a devenit independentă şi auto guvernată în momentul în care celebrul studio nu mai avea nevoie de un ansamblu permanent.

 • Triumful Filarmonicii della Scala
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Triumful Filarmonicii della Scala

  Prima săptămână de Festival s-a încheiat cu o nouă întâlnire cu orchestra legendarului Teatro alla Scala, denumită, atunci când face concerte simfonice, Filarmonica.

 • Lausanne – ziua a doua, cu Cristian Budu; La Scala – primul concert
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Lausanne – ziua a doua, cu Cristian Budu; La Scala – primul concert

  A doua zi de concert a elveţienilor a fost mai puţin fastă decât prima, dar interesantă, mai ales pentru prezenţa pianistului Cristian Budu, brazilian cu părinţi români, câştigător al concursului Clara Haskil în 2013, urmat, după trei ani, de un debut discografic aplaudat cu un disc de Bagatelle şi Preludii de Beethoven, respectiv Chopin.

 • Enescu la Ateneu, Stravinski la Sala Palatului
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Enescu la Ateneu, Stravinski la Sala Palatului

  Ansamblul din Lausanne are o lungă poveste de dragoste cu Festivalul Enescu, fondată pe două seri memorabile din 2009, când directorul lor muzical de atunci, Christian Zacharias, a cântat şi dirijat integrala concertelor pentru pian ale lui Beethoven (iar în două după amieze ale aceleiaşi ediţii a cântat şi concerte de Mozart cu St Martin in the Fields).

 • Vladimir Jurowski şi rolul intelectualului în societate
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Vladimir Jurowski şi rolul intelectualului în societate

  Dar până la tema din titlu, câteva impresii despre concertul de după amiază, de la Ateneu. A fost al doilea recital al tinerilor baltici, cu un program aşa cum sunt ei obişnuiţi să cânte...

 • FRAGMENT „După război la Paris. Cronica anilor regăsiţi” de Serge Moscovici, unul dintre fondatorii psihologiei sociale europene
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  FRAGMENT „După război la Paris. Cronica anilor regăsiţi” de Serge Moscovici, unul dintre fondatorii psihologiei sociale europene

  „Adevărul” prezintă, în premieră, un fragment din volumul „După război la Paris. Cronica anilor regăsiţi” de Serge Moscovici, apărut la Editura Polirom, în traducerea din limba franceză şi cu note de Magda Jeanrenaud. Text stabilit, prefaţa şi notele  îi aparţin Alexandrei Laignel‑Lavastine, iar postfaţa este scrisă de Pierre şi Denis Moscovici.

 • Cronică de Sf.
Andrei
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cronică de Sf. Andrei

  Ce indiscreţi sunt unii scriitori! Scriu cărţi pe care nu doar le citeşti, dar care te şi citesc! Unele cărţi se descifrează, zice-se, în bucătărie, altele, în salon. Dar cartea care te şi citeşte, o poţi parcurge oriunde. Îţi dă brânci în Nirvana, amestecă ambrozia cu papricaşul, uneori şi cu ardeii umpluţi şi, fără a ridica tonul la cote de patos, nu te lasă în geografii călduţe de sensibilităţi şi nici să semnezi prin punere de deget.

Modifică Setările