Stiri despre critic de teatru

  19 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • INTERVIU Teatrologul Octavian Saiu: „S-a
încheiat epoca începută în 1947, când au apărut două repere: festivalurile de
la Edinburgh şi Avignon“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  INTERVIU Teatrologul Octavian Saiu: „S-a încheiat epoca începută în 1947, când au apărut două repere: festivalurile de la Edinburgh şi Avignon“

  Cercetătorul şi criticul de teatru Octavian Saiu vorbeşte despre modul în care criza provocată de pandemie a afectat lumea teatrală, subliind că, probabil, acum s-a încheiat acea eră care a făcut din teatru un fenomen global, şi nu doar o manifestare locală, dar şi că onlineul va fi o componentă constantă a teatrului din viitor. El spune că „nu ne mai putem întoarce la complezenţele unui sistem confuz şi hibrid“.

 • O confesiune
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  O confesiune

  La începutul anilor ’80, atunci când mi-am făcut eu debutul în critica de teatru, ajutat de Mira Iosif de la revista „Teatrul“, şi, mai apoi, de Dumitru Chirilă de la „Familia“, de Ion Cocora de la „Tribuna“ şi, desigur, de fosta mea profesoară de la Filologia clujeană, regretata Maria Vodă Căpuşan, domeniul era dominat de personalitatea copleşitoare a lui Valentin Silvestru.

 • Criticul de teatru Ion Cazaban a murit la vârsta de 83 de ani
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Criticul de teatru Ion Cazaban a murit la vârsta de 83 de ani

  Ion (Jean) Cazaban, critic de teatru, istoric şi profesor universitar la UNATC, a murit luni, la vârsta de 83 de ani. Trupul neînsufleţit va fi depus joi, 12 iulie, între orele 18:00 şi 19:30, la capela Cimitirului Bellu Ortodox. Slujba de înmormântare va avea loc vineri, 13 iulie, la orele 12:00, la acelaşi cimitir, informează Uniter.

 • Conferinţele Ateneului Român. George Banu în dialog cu Ion Caramitru
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Conferinţele Ateneului Român. George Banu în dialog cu Ion Caramitru

  Programul de manifestări culturale din cadrul Festivalului Naţional de Teatru ce se va desfăşura între 20 şi 30 octombrie, va include şi un dialog public, organizat pe scena Ateneului Român, care va reuni două personalităţi de seamă ale lumii artistice contemporane, George Banu şi Ion Caramitru. De mai bine de 50 de ani, cei doi aduc contribuţii esenţiale la dezvoltarea artei scenice. Conferinţa va avea loc pe 28 octombrie, de la ora 18.00.

 • INTERVIU Oltiţa Cîntec, despre Festivalul Internaţional de Teatru pentru Publicul Tânăr Iaşi: „Criticul de teatru e un spectator, unul profesionist”
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  INTERVIU Oltiţa Cîntec, despre Festivalul Internaţional de Teatru pentru Publicul Tânăr Iaşi: „Criticul de teatru e un spectator, unul profesionist”

  Cea de-a zecea ediţie a Festivalul Internaţional de Teatru pentru Publicul Tânăr Iaşi (FITPTI) se desfăşoară anul acesta între 5 şi 12 octombrie, recunoaşterea sa fiind tot  mai mare, atât în plan naţional, cât şi în plan internaţional. Cu această ocazie, i-am luat un interviu doamnei Oltiţa Cîntec, critic de teatru, director artistic şi selecţioner al festivalului.

 • A murit profesorul Ion Toboşaru, supranumit Sir Toby, discipol al lui Tudor Vianu şi una dintre cele mai rafinate voci din lumea teatrului
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  A murit profesorul Ion Toboşaru, supranumit Sir Toby, discipol al lui Tudor Vianu şi una dintre cele mai rafinate voci din lumea teatrului

  Estetician format de Tudor Vianu, profesor de vocaţie, Ion Toboşaru, care a murit la vârsta de 86 de ani, a fost un adevărat aristocrat al catedrei, unul dintre cele mai respectate nume din domeniul teatrologiei. "Limbajul său inconfundabil i-a marcat personalitatea şi nimeni dintre cei care l-au ascultat nu îi vor uita eleganţa poetică a vocabularului", apreciază Biroul Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru – Teatrologie.

 • Sibiu, teatrul vieţii mele
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Sibiu, teatrul vieţii mele

  Sunt un consumator de teatru mult peste medie. Piesele care mi-au plăcut le-am revăzut şi de 10-15 ori în ultimii ani. Unele chiar de două ori pe săptămană încat m-am întrebat de ce nu ar exista un card de fidelitate pentru spectatori. La Sibiu, comediile englezeşti, O noapte furtunoasă, Opinia publică, Take, Ianke şi Cadar, Solitaritate, Maestrul şi Margareta, Felii şi mai ales Electra îmi sunt tare dragi.

 • Selecţionerul FNT Marina Constantinescu: „Trăim o aberaţie: în România, cultura
nu contează“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Selecţionerul FNT Marina Constantinescu: „Trăim o aberaţie: în România, cultura nu contează“

  Selecţionerul Festivalului Naţional de Teatru (FNT), ce se desfăşoară între 24 octombrie şi 2 noiembrie, povesteşte despre ce impasuri a întâmpinat pentru ca spectacolele din stagiune, printre care „Victor sau copiii la putere“ şi „Rinocerii“, puse în scenă de Silviu Purcărete şi  Robert Wilson, la Cluj şi, respectiv, la Craiova, să poată fi văzute în Capitală şi în ţară.

 • Ce am văzut la Gala Star
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Ce am văzut la Gala Star

  În urmă cu câteva săptămâni, Monica Andronescu, redactorul-şef al revistei „Yorick“, a publicat în revista pe care o conduce un editorial despre condiţia de azi a criticului de teatru.

 • FOTO Selecţionerul
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  FOTO Selecţionerul

  Selecţionerul e un personaj de dată relativ recentă în peisajul teatral românesc. Oricum, mult mai recentă decât conceptul şi realitatea de festival căreia îi e asociat, indiferent dacă adoptăm drept punct de referinţă cele câteva ediţii ale Festivalului Teatrelor Dramatice ce au fost îngăduite de regimul comunist în România.

 • Reprezentaţia nr...
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Reprezentaţia nr...

  În contextul în care puţini, chiar din interiorul breslei, sunt cei ce fac diferenţa dintre criticul şi cronicarul de teatru, obişnuiţi să dea seama îndeosebi despre reprezentaţia de la premiera oficială, aceea la care îndeobşte sunt invitaţi, comentatorii vieţii teatrale (ai fenomenului teatral, cum se spune mai nou) nu se arată din cale afară de interesaţi de ceea ce se întâmplă cu un spectacol după momentul primei ridicări de cortină.

 • Nu vârsta ne desparte
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Nu vârsta ne desparte

  Stimate domnule Morariu, mă bucură faptul că sunteţi deschis dialogului şi vă nu rezumaţi doar la discuţii pe la colţuri aşa cum se practică des pe la noi.

 • Există viaţă după FNT. Prima zi a deziluziei teatrale
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Există viaţă după FNT. Prima zi a deziluziei teatrale

  Era a opta seară a Festivalului Naţional de Teatru. Tocmai văzusem Călătoriile lui Gulliver şi mă pregăteam să-mi iau haina de la garderobă, moment în care cineva s-a apropiat de mine şi mi-a spus: „În sfârşit, un spectacol adevărat, abia asta e Artă”.

Modifică Setările